Laatst bijgewerkt op 21 maart 2024
Advocaatijstaart met ijsmachine 🍨🍰
Wij zijn Italianen en met het advocaatijs dat wij zelf maken, bereiden wij ook een simpele maar heerlijke ijstaart. Een prima dessert voor de Paaslunch
Laatst bijgewerkt op 21 maart 2024
Wij zijn Italianen en met het advocaatijs dat wij zelf maken, bereiden wij ook een simpele maar heerlijke ijstaart. Een prima dessert voor de Paaslunch
Voor de paasbrunch hebben we dit jaar zelf ijs met advocaat gemaakt: het resultaat is een roomijs met een zeer zachte textuur en een licht alcoholische smaak.
In Italië zeggen we: «se hai fatto 30, puoi fare anche 31» (letterlijk als je er 30 hebt gedaan, kun je er ook 31 doen), en daarom hebben we nog een stapje verder gezet en een eenvoudige ijstaart met advocaat gemaakt.
Je hebt de ijsmachine nodig, de vriezer en een taartvorm die in de vriezer past. Ook is koken niet nodig; op deze pagina doen we het stap voor stap.
Onze advocaat ijstaart is heel eenvoudig: een bodem van koekjes met daarop een laagje advocaatijs, die we vervolgens versieren met geklopte slagroom.
Allereerst bereiden we de bodem, die we in de vriezer leggen om te stollen. Vervolgens maken wij het ijs; snel en gemakkelijk, zonder het ijsmengsel te verwarmen.
Het duurt ongeveer 3-4 uur om de ijstaart in de vriezer te laten stollen. Wij raden aan om het de dag ervoor te bereiden en vlak voor het serveren de slagroom toe te voegen.
Met koekjes en boter maken we de bodem van de taart. Het is een klassieker voor taarten die niet hoeven te worden gekookt.
De ingrediënten van het ijs zijn volle melk 3,5% vet, verse slagroom 35% vet, suiker en kant-en-klare advocaat 14%.
👉 Optioneel kun je de ijstaart op smaak brengen met de geraspte schil van een citroen (zoals we doen in het advocaatijs recept); of met een zakje vanillesuiker.
👨🍳 We hebben het niet bij de ingrediënten vermeld, maar als je de taart wilt versieren met geklopte slagroom, hebben we 150 gram gebruikt.
Wij gebruiken een taartvorm met een diameter van 20 cm. Om hem te vullen maken we iets minder dan 1 kg ijs: met deze hoeveelheden is de taart voldoende voor ongeveer 8 personen.
Voor ijstaarten is een siliconen taartvorm erg handig: het is geschikt voor lage vriestemperaturen, is flexibel en laat makkelijk los van de taart.
Je kunt onze ijsjes maken met alle soorten ijsmachines: zelfvriezende, met koelelement en ook met de Ninja creami met de «Gelato» functie.
Voor de advocaatijstaart gieten we 950 g ijsmengsel in de ijsmachine, die dan een volume van iets meer dan 1 L in beslag neemt: bij de meeste ijsmachines kun je het allemaal in één keer maken.
Doe de koekjes in de blender en maal ze fijn als zand.
Snijd de boter in kleine stukjes en smelt deze au bain-marie of in de magnetron gedurende enkele seconden.
Meng in een kom de gemalen koekjes met de gesmolten boter.
Als het deeg homogeen is, verdeel het over de bodem van de taartvorm en zorg ervoor dat het hele oppervlak bedekt is.
Druk met de achterkant van een lepel aan om het compact te maken.
Zet de taartvorm vervolgens in de vriezer, zodat de bodem hard wordt terwijl je het ijs maakt.
Het is belangrijk dat de ijsmachine goed voorgekoeld is bij het gieten van het ijsmengsel. Zet dus de zelfvriezende ijsmachine aan en laat het 10 minuten draaien terwijl je de ingrediënten mengt.
Voeg in een mengkom melk, slagroom, advocaat en suiker. De ingrediënten moeten koud zijn, uit de koelkast.
Meng alles met een staafmixer tot de suiker volledig is opgelost.
Giet het mengsel in de ijsmachine, via de opening in het deksel: zo blijft de binnenkant van de ijsmachine koud.
👉 Start ook de timer opnieuw op, zodat deze niet stopt voordat het ijs klaar is.
Na ongeveer 20 minuten begint het mengsel in volume toe te nemen. Onze ijsmachine had ongeveer 50 minuten nodig om dit ijs te maken.
Wanneer het ijs klaar is stopt de ijsmachine meestal automatisch omdat de roerarm het ijs niet meer kan mixen.
Haal de taartvorm uit de vriezer en verdeel het ijs over de bodem.
Zorg ervoor dat het ijs goed compact is; om het oppervlak glad te maken, kun je een paletmes gebruiken.
👉 Let op: zelfgemaakt ijs smelt buiten de ijsmachine heel snel.
Laat de ijstaart minimaal 4 uur in de vriezer. Het moet goed bevroren zijn voordat je hem uit de taartvorm haalt.
Haal de taartvorm uit de vriezer, wacht een paar seconden en verwijder voorzichtig de ijstaart. Het moet gemakkelijk loskomen, zonder dat het ijs eraan blijft plakken.
Om de taart te versieren, klopten we 150 g verse slagroom, zonder suiker.
Wij raden je aan de taart direct voor het serveren te versieren: in de vriezer wordt slagroom zelfs hard.
Laat de ijstaart niet te lang op kamertemperatuur staan, want het smelt snel.
Als de taart hard uit de vriezer komt en je hem zacht wilt maken, kun je hem 5 minuten in de koelkast laten staan.
Wij bewaren de taart maximaal 3 dagen in de vriezer: we maken hem altijd eerder op. 😊
Geniet van het advocaatijstaart, 🔊 buona torta gelato! 🍨🍰
In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)