Laatst bijgewerkt op 25 juni 2024

Vegan ijs met ijsmachine 🍨

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Om thuis heerlijk romig ijs te maken, heb je niet per se melk, slagroom en ei nodig. Wij zijn Italianen en naast ons populaire ijs bieden we ook een verscheidenheid aan veganistische ijssmaken met de ijsmachine

Wit zelfgemaakt vegan ijs op een ijshoorntje
Ons huisgemaakt vegan ijs, met kokosmelk en sojadrink

Om een zacht en romig ijsje te worden, moet het recept dat je gebruikt de juiste verhouding van suikers, vetten en eiwitten bevatten.
Suiker zit ook in veganistisch ijs en is belangrijk om een romige textuur te verkrijgen. Maar hoe zit het met vetten en eiwitten?

In traditioneel Italiaans ijs worden deze vooral geleverd door melk, slagroom en eieren.
Maar de vetten en eiwitten in ijs hoeven niet noodzakelijkerwijs van dierlijke oorsprong te zijn: en dan kunnen we een grote verscheidenheid aan ingrediënten gebruiken om traditionele smaken na te bootsen, of om nieuwe te creëren.

Op deze pagina van Alle Italiaanse maken we een kort overzicht van de ingrediënten die we gebruiken om veganistisch ijs te maken, en daarna delen we het recept voor een wit en romig ijsje op basis van kokosmelk en sojadrink, dat je gemakkelijk kunt bereiden met de ijsmachine.IJs zonder producten van dierlijke oorsprong

Veganistisch ijs wordt gemaakt zonder vetten en eiwitten van dierlijke oorsprong.
Vetten en eiwitten worden in plaats daarvan geleverd door fruit, zoals kokosnoot en avocado; uit gedroogd fruit, zoals pistachenoten, amandelen en hazelnoten; uit plantaardige oliën, bij voorkeur rijk aan onverzadigde vetten; en uit soja, dat de eiwitten bevat die nodig zijn om ijs minder bevroren te maken.

Net zo lekker en romig als ijs gemaakt met koemelk?

Ja zeker, vooral met onze recepten.
Als je ingrediënten als kokosmelk en avocado gebruikt, komt hun smaak natuurlijk terug in het ijs.
Maar het is ook mogelijk om een vegan ijsje met soja te maken met een geheel neutrale smaak: dit doen wij in ons vegan receptenboek en noemen het Vegan Fiordilatte, want wie het proeft zal het verschil niet echt merken. En deze smaak gebruiken wij als basis voor vele andere ijssmaken, net zo lekker romig als de versie met koemelk.

De ingrediënten van veganistisch ijs

In veganistisch ijs gebruiken we ingrediënten die de eigenschappen van melk, slagroom en eieren vervangen.


Eiwitten uit sojadrink

Afhankelijk van het recept en de smaak die we willen verkrijgen, gebruiken we sojadrink, haverdrink of amandeldrink als basis.

Van deze drie gebruiken we de sojadrink het vaakst, en wel met een reden: deze bevat een hoeveelheid eiwitten die vergelijkbaar is met die van koemelk, en we kunnen er romig ijs van maken.


Vetten uit fruit en plantaardige oliën

In veganistisch ijs is het meest gebruikte ingrediënt kokosmelk, vanwege het hoge vetgehalte.
Maar dan smaken de ijsjes allemaal naar kokosnoot. Om een volledig neutrale ijssmaak te maken, gebruiken we in ons receptenboek in plaats daarvan plantaardige oliën.

Zelfs gedroogd fruit zoals pistachenoten , hazelnoten , amandelen en pinda's zijn rijk aan zowel vetten als eiwitten en vormen een uitstekend basisingrediënt voor vegan ijs.

In sommige recepten combineren we gedroogd fruit met avocado, die ook rijk is aan vet.


Alleen water en suiker: sorbetijs

Er is een soort ijs dat altijd veganistisch is, omdat het gemaakt is met alleen fruit, water en suiker en zonder enige vorm van melk, zelfs geen soja.

Op onze pagina over sorbetijs vind je veel recepten: perfect als je op zoek bent naar een zomers dessert dat alle smaak van het fruit behoudt.


Vegan ijs met kokosmelk en sojadrink

4.8
(21) beoordelingen

 • 👩‍👩‍👧 3 personen
 • 👩‍🍳 Erg makkelijk
 • 10 min bereiden
 • 30-40 min in de ijsmachine

Laten we een vegan wit ijsje maken met de ingrediënten die we hierboven noemden. We hebben het recept zo samengesteld dat het dezelfde kenmerken heeft als traditioneel ijs.

Vetten zitten in kokosmelk, terwijl eiwitten in sojadrink.
We balanceren de ingrediënten zodat het ijs romig is, zonder al te veel kokossmaak.

Het ijs dat we krijgen is niet eens heel calorierijk: het bevat 167 kcal/100g, vergeleken met 197 voor Fiordilatte-ijs gemaakt met koemelk.

👉 Bekijk ook het recept voor kokos sorbetijs gepubliceerd, dat is vergelijkbaar maar dan met water in plaats van sojamelk. Op deze manier bereid, wordt de smaak van de kokosnoot juist geaccentueerd.


Ingrediënten

 • Sojadrink ongezoet 270 g
 • Kokosmelk 340 g
 • Suiker 135 g
 • Zout 1 snufje
vegan-ijs ingrediënten

Kokosmelk

In de supermarkt vind je twee soorten kokosmelk: blik en karton. Beide zijn goed: maar zorg voor een vetpercentage van rond de 17%: perfect voor zelfgemaakt ijs. Soms heeft kokosmelk uit blik een lager vetpercentage, rond de 8%, wat niet genoeg is om de zachte en romige textuur van het ijs te creëren.

Sojadrink

Omdat we suiker toevoegen als onderdeel van het recept, raden we aan om ongezoete sojadrink te gebruiken.


Porties

Met de ingrediënten van dit ijs recept krijg je ongeveer 750 g ijs, gelijk aan ongeveer 3 ijshoorntjes.

Jouw ijsmachine is groter en je wilt meer ijs maken? Vermenigvuldig vervolgens elk ingrediënt met 1,5 of 2.


Bereiding

Om ijs te maken gebruiken we een ijsmachine: het is de beste methode om thuis ijs te maken, net zo goed als dat van de ijssalon - en misschien nog wel meer.

De bereidingsstappen zijn niet specifiek voor onze ijsmachine: de ijsmachines werken mestaal op dezelfde manier.

Bekijk ook onze handleiding over het gebruik van een ijsmachine, waar we onze tips delen om snel en gemakkelijk een uitstekend ijs te bereiden.

 1. Zet de ijsmachine aan

  IJs maken basisrecept - Start

  Als je een zelfkoelende ijsmachine gebruikt, zet deze dan aan voordat je de ingrediënten gaat mengen. Zo heeft de ijsmachine tijd om af te koelen.

  Meestal heeft een ijsmachine minder dan 10 minuten nodig om de juiste temperatuur te bereiken om ijs te maken.

  Niet alle ijsmachines geven de temperatuur weer, die moet minimaal -22 °C zijn als je het ijs inschenkt. Het is belangrijk om het ijs in de reeds koude ijsmachine te gieten.

 2. Mix de ingrediënten

  Giet de ingrediënten in een kom of maatbeker, eerst de vloeistoffen en dan de poeders. Meng goed met een staafmixer, totdat de suiker volledig is opgelost.

  IJs ingredienten mengen

  Soms vragen ze ons of suiker oplost in koude melk: natuurlijk ja, we moeten alleen wat langer roeren.

  Er vormt zich een schuimlaag op het oppervlak: meng kort met een houten lepel om het glad te maken.

 3. Giet het mengsel in de ijsmachine

  Giet vervolgens het koude mengsel in de ijsmachine. Je moet ervoor zorgen dat:

  • de ijsmachine is koud, minimaal -22 °C;

  • de roerarm draait al.

  Kokosijs zelf maken - het ijs mengsel gieten in de ijsmachine

  Vanaf hier is de procedure hetzelfde als die van alle andere ijsjes. Gebruik de opening op het deksel van de ijsmachine om het mengsel te schenken. Zo schenk je het ijs zonder de ijsmachine te openen en terwijl de garde draait.

 4. Laat het ijs ongeveer 30 minuten roeren

  Vegan ijs zelf maken - het ijs roeren in de ijsmachine

  Je kunt de status van het ijs bekijken door het transparante deksel van de ijsmachine.
  Als de dosering van de ingrediënten na 15 minuten correct is, zie je dat het mengsel in volume toeneemt. Dit komt omdat het lucht begint op te hopen, van een vloeibare toestand naar een zacht ijs.

  Meestal is het ijs klaar in 30 minuten of minder. Het hangt ook af van de hoeveelheid ingrediënten.

  Met een beetje ervaring begrijp je wanneer je de ijsmachine uit moet zetten; vaak stopt de garde vanzelf als het ijs klaar is.

Geniet van je vegan ijs! 😄🍨

Wit vegan ijs met kokosmelk en sojadrink
Ons heerlijk zelfgemaakt ijs

Vond je het lekker? Beoordeel dit recept

In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)

Recept rating Vertaling in het Italiaans
🔊Buonissimo
🔊Buono
🔊Abbastanza buono
🔊Non molto buono
🔊Non buono
Placeholder image


Vegan ijs maken zonder suiker

In dit vegan ijsrecept hebben we dadelsiroop gebruikt. Maar er zijn veel andere alternatieve zoetstoffen die je kunt gebruiken om ijs te maken.
Je kunt bijvoorbeeld suiker mengen met stevia, om calorieën te verminderen en het ijs zoet te houden. Een ander alternatief voor suiker dat vaak in ijs wordt gebruikt, is honing, die van nature echter geen deel uitmaakt van veganistisch eten.

caloriearm ijs maken

Als je meer informatie wilt over alternatieven voor suiker in ijs, bekijk dan ook onze pagina over caloriearm ijs.Geniet van je Italiaanse vegan ijs! 🍨

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.