Vegan IJs
Wij schreven een boek
met 35 vegan ijsrecepten
met de ijsmachine
🍨 Bekijk ons ijsboek
In gedrukte of e-book versie
Wij zijn Italianen in Nederland en we schrijven deze pagina ook om ons Nederlands te oefenen. Vergeef ons als ons schrijven soms creatief is. 🙂
IJs zonder producten van dierlijke oorsprong
Veganistisch ijs wordt gemaakt zonder vetten en eiwitten van dierlijke oorsprong.
Vetten en eiwitten worden in plaats daarvan geleverd door fruit , zoals kokosnoot en avocado; uit gedroogd fruit , zoals pistachenoten, amandelen en hazelnoten; uit plantaardige oliën , bij voorkeur rijk aan onverzadigde vetten; en uit soja , dat de eiwitten bevat die nodig zijn om ijs minder bevroren te maken.
Net zo lekker en romig als ijs gemaakt met koemelk?
Ja zeker, vooral met onze recepten.
Als je ingrediënten als kokosmelk en avocado gebruikt, komt hun smaak natuurlijk terug in het ijs.
Maar het is ook mogelijk om een vegan ijsje met soja te maken met een geheel neutrale smaak : dit doen wij in ons vegan receptenboek en noemen het Vegan Fiordilatte , want wie het proeft zal het verschil niet echt merken. En deze smaak gebruiken wij als basis voor vele andere ijssmaken, net zo lekker romig als de versie met koemelk.
De ingrediënten van veganistisch ijs
In veganistisch ijs gebruiken we ingrediënten die de eigenschappen van melk, slagroom en eieren vervangen.
Eiwitten uit sojadrink
Afhankelijk van het recept en de smaak die we willen verkrijgen, gebruiken we sojadrink, haverdrink of amandeldrink als basis.
Van deze drie gebruiken we de sojadrink het vaakst, en wel met een reden: deze bevat een hoeveelheid eiwitten die vergelijkbaar is met die
van koemelk, en we kunnen er romig ijs van maken.
Vetten uit fruit en plantaardige oliën
In veganistisch ijs is het meest gebruikte ingrediënt kokosmelk , vanwege het hoge vetgehalte.
Maar dan smaken de ijsjes allemaal naar kokosnoot. Om een volledig neutrale ijssmaak te maken, gebruiken we in ons receptenboek in plaats daarvan plantaardige oliën .
Zelfs gedroogd fruit zoals pistachenoten , hazelnoten , amandelen en pinda's zijn rijk aan zowel vetten als eiwitten en vormen een uitstekend basisingrediënt voor vegan ijs.
In sommige recepten combineren we gedroogd fruit met avocado , die ook rijk is aan vet.
Alleen water en suiker: sorbetijs
Er is een soort ijs dat altijd veganistisch is, omdat het gemaakt is met alleen fruit, water en suiker en zonder enige vorm van melk, zelfs geen soja.
Op onze pagina over sorbetijs vind je veel recepten: perfect als je op zoek bent naar een zomers dessert dat alle smaak van het fruit behoudt.
Vegan ijs met kokosmelk en sojadrink
👩👩👧 3 personen
👩🍳 Erg makkelijk
⏰ 10 min bereiden
⏰ 30-40 min in de ijsmachine
Laten we een vegan wit ijsje maken met de ingrediënten die we hierboven noemden. We hebben het recept zo samengesteld dat het dezelfde kenmerken heeft als traditioneel ijs.
Vetten zitten in kokosmelk , terwijl eiwitten in sojadrink .
We balanceren de ingrediënten zodat het ijs romig is, zonder al te veel kokossmaak.
Het ijs dat we krijgen is niet eens heel calorierijk: het bevat 168 kcal/100g , vergeleken met 197 voor Fiordilatte-ijs gemaakt met koemelk .
👉 Bekijk ook ons recept voor kokos sorbetijs , dat is vergelijkbaar maar dan met water in plaats van sojamelk. Op deze manier bereid, wordt de smaak van de kokosnoot juist geaccentueerd.
Ingrediënten
Sojadrink ongezoet 270 g
Kokosmelk 350 g
Suiker 90 g
Zout 1 snufje
Kokosmelk
In de supermarkt vind je twee soorten kokosmelk: blik en karton. Beide zijn goed: maar zorg voor een vetpercentage van rond de 17% : perfect voor zelfgemaakt ijs. Soms heeft kokosmelk uit blik een lager vetpercentage, rond de 8%, wat niet genoeg is om de zachte en romige textuur van het ijs te creëren.
Sojadrink
Omdat we suiker toevoegen als onderdeel van het recept, raden we aan om ongezoete sojadrink te gebruiken.
Porties
Met de ingrediënten van dit ijs recept krijg je ongeveer 750 g ijs, gelijk aan ongeveer 3 ijshoorntjes .
Jouw ijsmachine is groter en je wilt meer ijs maken? Vermenigvuldig vervolgens elk ingrediënt met 1,5 of 2.
Bereiding
Om ijs te maken gebruiken we een ijsmachine: het is de beste methode om thuis ijs te maken, net zo goed als dat van de ijssalon - en misschien nog wel meer.
De bereidingsstappen zijn niet specifiek voor onze ijsmachine . Je kunt onze recepten met alle soorten ijsmachines maken: zelfvriezend , met koelelement , en en met de Ninja Creami met het “gelato” programma.
Bekijk ook onze handleiding over het gebruik van een ijsmachine .
Zet de ijsmachine aan
Als je een zelfkoelende ijsmachine gebruikt, zet deze dan aan voordat je de ingrediënten gaat mengen. Zo heeft de ijsmachine tijd om af te koelen.
Meestal heeft een ijsmachine minder dan 10 minuten nodig om de juiste temperatuur te bereiken om ijs te maken.
Niet alle ijsmachines geven de temperatuur weer, die moet minimaal -22 °C zijn als je het ijs inschenkt. Het is belangrijk om het ijs in de reeds koude ijsmachine te gieten.
Mix de ingrediënten
Giet de ingrediënten in een kom of maatbeker, eerst de vloeistoffen en dan de poeders. Meng goed met een staafmixer, totdat de suiker volledig is opgelost.
Soms vragen ze ons of suiker oplost in koude melk: natuurlijk ja, we moeten alleen wat langer roeren.
Er vormt zich een schuimlaag op het oppervlak: meng kort met een houten lepel om het glad te maken.
Giet het mengsel in de ijsmachine
Giet vervolgens het koude mengsel in de ijsmachine. Je moet ervoor zorgen dat:
Vanaf hier is de procedure hetzelfde als die van alle andere ijsjes. Gebruik de opening op het deksel van de ijsmachine om het mengsel te schenken. Zo schenk je het ijs zonder de ijsmachine te openen en terwijl de garde draait.
Laat het ijs ongeveer 30 minuten roeren
Je kunt de status van het ijs bekijken door het transparante deksel van de ijsmachine.
Als de dosering van de ingrediënten na 15 minuten correct is, zie je dat het mengsel in volume toeneemt. Dit komt omdat het lucht begint op te hopen, van een vloeibare toestand naar een zacht ijs.
Meestal is het ijs klaar in 30 minuten of minder. Het hangt ook af van de hoeveelheid ingrediënten.
Met een beetje ervaring begrijp je wanneer je de ijsmachine uit moet zetten; vaak stopt de garde vanzelf als het ijs klaar is.
Geniet van je vegan ijs! 😄🍨
Ons heerlijk zelfgemaakt ijs
Vond je het lekker? Beoordeel dit recept
In het restaurant in Italië , als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed? )
Vegan ijs maken zonder suiker
In dit vegan ijsrecept hebben we dadelsiroop gebruikt. Maar er zijn veel andere alternatieve zoetstoffen die je kunt gebruiken om ijs te maken.
Je kunt bijvoorbeeld suiker mengen met stevia , om calorieën te verminderen en het ijs zoet te houden. Een ander alternatief voor suiker dat vaak in ijs wordt gebruikt, is honing, die van nature echter geen deel uitmaakt van veganistisch eten.
Als je meer informatie wilt over alternatieven voor suiker in ijs, bekijk dan ook onze pagina over caloriearm ijs .
Meer Italiaanse ijsrecepten
Op onze website Alle Italiaanse hebben wij verschillende ijsrecepten gepubliceerd die je zelf kunt maken met de ijsmachine:
Geniet van je Italiaanse vegan ijs! 🍨
Over Alle Italiaanse
Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.