Laatst bijgewerkt op 2 februari 2023

Zelf vegan ijs maken 🍨 Italiaans recept met gezonde ingrediënten

Wat is veganistisch ijs? Hoe maak je een vegan ijs zo romig als een echt Italiaans ijs, maar dan zonder room en zonder melk? We maken ijs heel vaak met ingrediënten als kokosmelk of banaan. We delen ons vegan ijs recept, met of zonder ijsmachine.

vegan-ijs

In onze pagina's over zelf ijs maken, hebben we ons gericht op het gebruik van gezonde ingrediënten en de juiste dosering om een licht en smakelijk ijs te krijgen. Als in een ijssalon, zeggen we meestal.

We schrijven dit vaak: veel kooksites vertellen je om ijs te maken met eieren, zelfs voor ijssmaken waar ze niet nodig zijn.

Dan zijn er webpagina's die het recept voor "ijs" publiceren zonder ijsmachine door een halve kg gecondenseerde melk samen met een halve kg room te doen. Wij denken dat deze recepten niet realistisch zijn. Laten we dit dus proberen te verhelpen door deze pagina te wijden aan het ijs dat wij bij Alle Italiaanse het vaakst maken: vegan ijs.

Op deze pagina


Wij zijn Italianen in Nederland en we schrijven deze pagina ook om ons Nederlands te oefenen. Vergeef ons als ons schrijven soms creatief is. 🙂


Wat is vegan ijs?

De ingrediënten van het ijs basisrecept zijn slagroom, suiker en melk: eigenlijk zijn vetten en suikers fundamentele ingrediënten voor een romig en zacht Italiaans ijs.

In veganistisch ijs worden de suikers en vetten van slagroom en melk vervangen door die van plantaardige oorsprong, die in peulvruchten, granen en fruit zitten.

Is vegan ijs net zo lekker en romig als ijs gemaakt met koemelk?

We maken heel vaak ijs, soms zelfs als ontbijt 😄 en we willen het niet elke keer vol met volle melk, room en suiker maken.
Dit zijn verse ingrediënten maar toch rijk aan vetten en suikers.

Daarnaast willen of kunnen veel mensen geen voedsel eten dat dierlijke eiwitten bevat.

Ijs gemaakt alleen met veganistische ingrediënten is net zo lekker en romig als een "normaal" Italiaans ijs.

We zijn zelfs zo gewend aan veganistisch ijs, gemaakt met kokosmelk of banaan, dat we het verkiezen boven traditioneel ijs, waarbij de smaak van slagroom te sterk is.

Wat is het verschil tussen vegan ijs en sorbetijs?

Sorbetijs is een subcategorie van vegan ijs: het is gemaakt met fruit, water en suiker. Makkelijk en zeer snel te bereiden, sorbetijs bevat echter niet veel vet. Het is licht en iets kouder dan een romig ijsje zoals vanille-ijs of chocolade ijs.

Aan de andere kant bevat vegan ijs waar we het op deze pagina over hebben een behoorlijke hoeveelheid vet; het is romig als een "normaal" ijs maar bevat geen eiwitten van dierlijke oorsprong.


Italiaans leren 🇮🇹

Hoe zeg je veganistisch ijs in het Italiaans? De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Gelato Ijs
🔊 Gelato vegano Veganistisch ijs

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.


Vegan ijs ingrediënten

De ingrediënten van traditioneel Italiaans ijs zijn melk, room en suiker. Om veganistisch ijs te maken, moeten we een alternatief vinden voor zuivel producten.


Welke alternatieven voor eieren in veganistisch ijs?

In tegenstelling tot wat je op veel kooksites leest, zijn eieren geen hoofdingrediënt in zelfgemaakt ijs. Ijssmaken zoals chocolade, vanille, stracciatella en pistache ijs kunnen eieren bevatten, maar dat hoeft niet per se. Het is dus niet nodig om een alternatief voor eieren te zoeken om een goed romig veganistisch ijs te maken.


Alternatieven voor slagroom en melk in vegan ijs

Als je op zoek bent naar een alternatief voor room, denk je als eerste aan plantaardige slagroom. Wij hebben het ook geprobeerd, toen we begonnen te experimenteren met zelfgemaakt ijs.

Iedereen die bekend is met veganistische eten weet echter dat plantaardige slagroom niet altijd wordt gemaakt met hoogwaardige ingrediënten; bovendien, voor de informatie die we hebben, kan plantaardige room nog steeds dierlijke eiwitten bevatten, zij het tot een minimum. Om deze redenen gebruiken we geen plantaardige slagroom om vegan ijs te maken.

De beste alternatieven voor zuivel die we hebben gevonden voor veganistisch ijs zijn kokosmelk en banaan. Hieraan moet ook avocado worden toegevoegd: als je van de avocado-smaak houdt, kun je er een zeer romig ijs van maken. We gebruiken het niet vaak omdat we vinden dat de avocado een uitgesproken smaak heeft die veel wordt waargenomen in ijs.


Vegan ijs maken met kokosmelk

Het meest populaire ingrediënt voor veganistisch ijs is kokosmelk. Met kokosvetten kun je namelijk een romig ijsje maken, net als bij roomijs.

Kokosmelk om vegan ijs te maken

In de supermarkt vind je twee soorten kokosmelk: blik en karton. Beide zijn goed: maar zorg voor een vetpercentage van rond de 17%: perfect voor zelfgemaakt ijs. Soms heeft kokosmelk uit blik een lager vetpercentage, rond de 8%, wat niet genoeg is om de zachte en romige textuur van het ijs te creëren.

Kokosmelk is dan een uitstekend ingrediënt om zelf ijs te maken. Maar naar onze mening is er een nadeel: als je ijs maakt met kokosmelk in plaats van slagroom, zal de kokossmaak erg sterk zijn. Het hangt natuurlijk af van persoonlijke voorkeur en we moedigen je aan om te experimenteren. Naar onze mening heeft kokosmelk in de tetra pak een zeer uitgesproken smaak, sterker dan de smaak van een verse kokosnoot: een beetje zoals avocado, het ijs dat je krijgt smaakt anders dan het equivalent met slagroom.

Het hangt ook af van de andere ingrediënten: als je veel kokosmelk gebruikt kun je dit gewoon combineren met water; een alternatief is om wat minder kokosmelk te gebruiken en sojamelk toe te voegen. Op deze manier is de kokossmaak minder intens in het ijs dat je krijgt.

Bekijk voor meer informatie ook de pagina over caloriearm ijs.


Vegan ijs maken met banaan

Het veganistische ijs dat we bij Alle Italiaanse maken, bevat echter meestal geen kokosmelk, maar banaan. Je kunt je afvragen: eet jij alleen bananenijs?

banaan voor vegan ijs

We merken dat bananen die we op de markt vinden - zowel in Nederland als in Italië - niet echt een sterke bananensmaak hebben. Maar ze hebben de juiste schuimige en romige consistentie om ijs te maken.

Het moet ook gezegd worden dat kou de smaken verzwakt: dit geldt zowel voor de smaak van de banaan als voor de suikers in het ijs. Als het ijs dat je koopt erg zoet is, zul je het niet merken als je het eet, omdat de kou de smaak een beetje voor het gehemelte verbergt.

Naar onze mening wordt de bananensmaak veel verzacht in ijs, meer dan de smaak van kokosmelk en avocado.

Dit betekent niet dat je een hele banaan moet doen, noch dat je elke keer een bananenijs moet maken. Maar banaan is een grote hulp om een lekker, caloriearm en zeer romig vegan ijs te maken.

Een ander voordeel is dat je bananen in de vriezer kunt bewaren, klaar om ijs te maken: bevroren bananen zijn perfect om ijs te maken, zelfs zonder ijsmachine!
We hebben allemaal de ervaring om groene bananen te kopen die na een paar uur bruin beginnen te worden. Als je bananen in de vriezer bewaart om ijs te maken, wordt de schil meteen bruin maar blijft het vruchtvlees intact en goed voor het maken van ijs.

Bovendien is banaan veel lichter dan kokosmelk: daarom is het het ingrediënt dat we bij Alle Italiaanse het meest gebruiken om vegan ijs te maken. Nogmaals, het is een kwestie van persoonlijke smaak: we nodigen je uit om te experimenteren met verschillende ingrediënten.

Vegan sorbetijs maken

Met kokosmelk en banaan maak je een romig ijs, romiger dan normale fruit sorbetijses. Maar kokos en banaan zijn natuurlijk zelf fruit. Het verschil tussen een sorbet en een romig veganistisch ijs is dus niet erg groot.

In ijssalons is kokosijs meestal beschouwd als dichter bij smaken zoals chocolade of vanille, omdat het met melk is gemaakt. Maar kokosmelk kan samen met water worden gebruikt om een sorbetijs te maken - zeker, een beetje meer calorieën dan een normale fruit sorbetijs.

Als je van experimenteren houdt, bekijk dan ook ons recept voor vegan chocolade sorbetijs.


Een boek vol ijsrecepten

Een leuk Nederlandstalig boek vol ijs recepten, makkelijk te maken en goed uitgelegd. De auteurs van het boek zijn de eigenaren van de beroemde ijssalon Roberto Gelato in Utrecht, die naar onze mening een van de beste ijsjes van Nederland maakt.

IJs / druk 3 op bol.com
Bindwijze Hardcover
Taal nl
Auteur(s) Carlina De Lorenzo
Uitgever Carlina De Lorenzo
Verschenen 150

Vegan ijs maken met of zonder ijsmachine

Ijs maken met een ijsmachine is makkelijk en snel: in minder dan een uur heb je een perfect ijs, beter dan dat van de ijssalon omdat je de ingrediënten kiest.

Maar kun je zelf ijs maken zonder ijsmachine? De bereiding van veganistisch ijs zonder ijsmachine is hetzelfde als voor "normaal" ijs. Als je bevroren fruit gebruikt, bijvoorbeeld bananen, kun je heel snel een koud dessert maken dat op ijs lijkt. Je krijgt dan geen bijzonder zacht ijs, maar wel een hele lekkere koud tussendoortje.

Met of zonder ijsmachine, het is beter om ijs te maken met koude ingrediënten, uit de koelkast; of uit de vriezer, in het geval van bevroren fruit. We raden ook aan om bevroren fruit te gebruiken voor mango ijs, frambozen ijs en aardbeien ijs. Op deze manier gaat het maken van ijs veel sneller: je maakt bijvoorbeeld een fruitsorbet in minder dan 30 minuten.

Wil je vegan ijs maken zonder ijsmachine? Bekijk onze methodes om ijs te maken zonder ijsmachine

PRIMO PR401IM IJsmachine - Roomijsmachine Met Compressor - Zelf Vriezend - 1,2L - Wit/Zwart - bol.com
Ijsmachine kopen

Bekijk ook onze ijsmachines gids.


Vegan ijs - basisrecept

4.8
(9) beoordelingen

 • 👩‍👩‍👧 3 personen
 • 👩‍🍳 Erg makkelijk
 • 10 min bereiden
 • 30 min in de ijsmachine

Net zoals we het Italiaans ijs basisrecept publiceerden, delen we hier het veganistisch ijs basisrecept.

Op basis van dit recept kun je alle andere ijssmaken bereiden, natuurlijk in een vegan versie.

Zoals we schreven, is ons favoriete vegan ijs gemaakt met banaan en niet met kokosmelk. Dit komt omdat naar onze mening de smaak van kokosmelk veel intenser is dan de smaak van banaan in ijs; dus als je dit recept als basis gebruikt voor ander ijssmaken, bijvoorbeeld chocolade ijs of vanille-ijs, kun je beter proberen een zo neutraal mogelijke smaak te krijgen.

Bovendien bevatten bananen veel minder calorieën dan kokosmelk. We maken heel vaak vegan ijs, zelfs in de winter, en we willen niet per se elke keer een grote hoeveelheid calorieën consumeren.


Ingrediënten

 • Banaan 100 g
 • Sojamelk 300 g
 • Dadelstroop 70 g
 • Zout 1 snufje
vegan-ijs ingrediënten

Hoeveel vegan ijs krijg ik?

Met de ingrediënten van dit vegan ijs recept krijg je ongeveer 500 g ijs, gelijk aan ongeveer 3 ijshoorntjes. Het is een gematigde dosering die goed is om te beginnen en te oefenen.

Dit schrijven we vaak: het is makkelijker om ijs te maken als de ijsmachine niet helemaal vol is.

Jouw ijsmachine is groter en je wilt meer ijs maken? Vermenigvuldig vervolgens elk ingrediënt met 1,5 of 2.


Bereiding

Om vegan ijs te maken gebruiken we een ijsmachine: het is de beste methode om thuis ijs te maken, net zo goed als dat van de ijssalon - en misschien nog wel meer.

De stappen zijn niet specifiek voor onze ijsmachine: de ijsmachines werken mestaal op dezelfde manier.

Bekijk ook onze handleiding over het gebruik van een ijsmachine, waar we onze tips delen om snel en gemakkelijk een uitstekend ijs te bereiden.

Springlane Zelfvriezende IJsmachine 1L - Eni - bol.com

Gebruik je geen ijsmachine? Bekijk onze tips voor het maken van ijs zonder ijsmachine.

 1. Snijd de banaan

  We raden aan om de ingrediënten te mengen met een staafmixer, je kunt de banaan dus beter in stukjes snijden.

  Smaakt dit ijs naar banaan? Een beetje, maar niet te veel. We schrijven een dosering van 100 g banaan, zonder schil, wat minder is dan een hele banaan.

 2. Zet de ijsmachine aan

  Ijs maken basisrecept - Start

  Als je een zelfkoelende ijsmachine gebruikt, zet deze dan aan voordat je de ingrediënten gaat mengen. Zo heeft de ijsmachine tijd om af te koelen.

  Meestal heeft een ijsmachine minder dan 10 minuten nodig om de juiste temperatuur te bereiken om ijs te maken.

 3. Mix de ingrediënten

  Roomijs ingrediënten mengen

  Meestal raden wij aan om de ijsingrediënten te mengen met een staafmixer op lage snelheid: dit is om te voorkomen dat de slagroom gaat schuimen.

  In vegan ijs, waarin geen slagroom zit, kun je veilig een blender gebruiken - dit zal je ook helpen bij het doseren van de ingrediënten.

 4. Giet het mengsel in de ijsmachine

  Giet vervolgens het koude mengsel in de ijsmachine. Je moet ervoor zorgen dat:

  • de ijsmachine is koud, minimaal -25 graden;

  • de garde draait al.

  Roomijs het mengsel gieten in de ijsmachine

  Vanaf hier is de procedure hetzelfde als die van alle andere ijsjes. Gebruik de opening op het deksel van de ijsmachine om het mengsel te schenken. Zo schenk je het ijs zonder de ijsmachine te openen en terwijl de garde draait.

 5. Laat het ijs ongeveer 30 minuten roeren

  Ijsmachine - de ijs is klaar

  Je kunt de status van het ijs bekijken door het transparante deksel van de ijsmachine.
  Als de dosering van de ingrediënten na 15 minuten correct is, zie je dat het mengsel in volume toeneemt. Dit komt omdat het lucht begint op te hopen, van een vloeibare toestand naar een zacht ijs.

  Meestal is het ijs klaar in 30 minuten of minder. Het hangt ook af van de hoeveelheid ingrediënten.

  Met een beetje ervaring begrijp je wanneer je de ijsmachine uit moet zetten; vaak stopt de garde vanzelf als het ijs klaar is.

ProudProducts - IJsschep - IJsscheppers - IJslepel - Fruitscoop - RVS - bol.com

Geniet van je vegan ijs! 😄🍨

vegan-ijs hoorntje

Vegan ijs maken zonder suiker

In dit vegan ijsrecept hebben we dadelsiroop gebruikt. Maar er zijn veel andere alternatieve zoetstoffen die je kunt gebruiken om ijs te maken.
Je kunt bijvoorbeeld suiker mengen met stevia, om calorieën te verminderen en het ijs zoet te houden. Een ander alternatief voor suiker dat vaak in ijs wordt gebruikt, is honing, die van nature echter geen deel uitmaakt van veganistisch eten.

caloriearm ijs maken

Als je meer informatie wilt over alternatieven voor suiker in ijs, bekijk dan ook onze pagina over caloriearm ijs.

Volg deze pagina

Kijk op deze pagina. We gaan hem verrijken met nieuwe recepten en onze tips voor een zelfgemaakt ijsje zo goed als in de beste ijssalons van Italië!

Geniet van je Italiaanse vegan ijs! 🍨

Meer blogs

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!

Alle Italiaanse Nieuwsbrief

De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox

Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.