Laatst bijgewerkt op 28 april 2023

Zelf vegan ijs maken 🍨 Italiaans recept met gezonde ingrediënten

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Hoe maak je een vegan ijs zo romig als een echt Italiaans ijs, maar dan zonder slagroom en melk? We zijn Italianen en we maken ijs ook met ingrediënten als kokosmelk of banaan. We delen ons vegan ijs recept, met of zonder ijsmachine.

vegan-ijs

In onze pagina's over zelf ijs maken, hebben we ons gericht op het gebruik van gezonde ingrediënten en de juiste dosering om een licht en smakelijk ijs te krijgen. Als in een ijssalon, zeggen we meestal.

We schrijven dit vaak: veel kooksites vertellen je om ijs te maken met eieren, zelfs voor ijssmaken waar ze niet nodig zijn.

Dan zijn er webpagina's die het recept voor "ijs" publiceren zonder ijsmachine door een halve kg gecondenseerde melk samen met een halve kg slagroom te doen 😲. Wij denken dat deze recepten niet realistisch zijn. Laten we dit dus proberen te verhelpen door deze pagina te wijden aan het ijs dat wij bij Alle Italiaanse het vaakst maken: vegan ijs.



Wat is vegan ijs?

De ingrediënten van het ijs basisrecept zijn slagroom, suiker en melk: eigenlijk zijn vetten en suikers fundamentele ingrediënten voor een romig en zacht Italiaans ijs.

In veganistisch ijs worden de suikers en vetten van slagroom en melk vervangen door die van plantaardige oorsprong, die in peulvruchten, granen en fruit zitten.

Is vegan ijs net zo lekker en romig als ijs gemaakt met koemelk?

We maken heel vaak ijs, soms zelfs als ontbijt 😄 en we willen het niet elke keer vol met volle melk, room en suiker maken.
Dit zijn verse ingrediënten maar toch rijk aan vetten en suikers.

Daarnaast willen of kunnen veel mensen geen voedsel eten dat dierlijke eiwitten bevat.

IJs gemaakt alleen met veganistische ingrediënten is net zo lekker en romig als een "normaal" Italiaans ijs.

We zijn zelfs zo gewend aan veganistisch ijs, gemaakt met kokosmelk of banaan, dat we het verkiezen boven traditioneel ijs, waarbij de smaak van slagroom te sterk is.

Wat is het verschil tussen vegan ijs en sorbetijs?

Sorbetijs is een subcategorie van vegan ijs: het is gemaakt met fruit, water en suiker. Makkelijk en zeer snel te bereiden, sorbetijs bevat echter niet veel vet. Het is licht en iets kouder dan een romig ijsje zoals vanille-ijs of chocolade ijs.

Aan de andere kant bevat vegan ijs waar we het op deze pagina over hebben een behoorlijke hoeveelheid vet; het is romig als een "normaal" ijs maar bevat geen eiwitten van dierlijke oorsprong.



Vegan ijs ingrediënten

De ingrediënten van traditioneel Italiaans ijs zijn melk, room en suiker. Om veganistisch ijs te maken, moeten we een alternatief vinden voor zuivel producten.


Welke alternatieven voor eieren in veganistisch ijs?

In tegenstelling tot wat je op veel kooksites leest, zijn eieren geen hoofdingrediënt in zelfgemaakt ijs. IJssmaken zoals chocolade, vanille, stracciatella en pistache ijs kunnen eieren bevatten, maar dat hoeft niet per se. Het is dus niet nodig om een alternatief voor eieren te zoeken om een goed romig veganistisch ijs te maken.


Alternatieven voor slagroom en melk in vegan ijs

Als je op zoek bent naar een alternatief voor room, denk je als eerste aan plantaardige slagroom. Wij hebben het ook geprobeerd, toen we begonnen te experimenteren met zelfgemaakt ijs.

Iedereen die bekend is met veganistische eten weet echter dat plantaardige slagroom niet altijd wordt gemaakt met hoogwaardige ingrediënten; bovendien, voor de informatie die we hebben, kan plantaardige room nog steeds dierlijke eiwitten bevatten, zij het tot een minimum. Om deze redenen gebruiken we geen plantaardige slagroom om vegan ijs te maken.

De beste alternatieven voor zuivel die we hebben gevonden voor veganistisch ijs zijn kokosmelk en banaan. Hieraan moet ook avocado worden toegevoegd: als je van de avocado-smaak houdt, kun je er een zeer romig ijs van maken. We gebruiken het niet vaak omdat we vinden dat de avocado een uitgesproken smaak heeft die veel wordt waargenomen in ijs.


Vegan ijs maken met kokosmelk

Het meest populaire ingrediënt voor veganistisch ijs is kokosmelk. Met kokosvetten kun je namelijk een romig ijsje maken, net als bij roomijs.

Kokosmelk om vegan ijs te maken

In de supermarkt vind je twee soorten kokosmelk: blik en karton. Beide zijn goed: maar zorg voor een vetpercentage van rond de 17%: perfect voor zelfgemaakt ijs. Soms heeft kokosmelk uit blik een lager vetpercentage, rond de 8%, wat niet genoeg is om de zachte en romige textuur van het ijs te creëren.

Kokosmelk is dan een uitstekend ingrediënt om zelf ijs te maken. Maar naar onze mening is er een nadeel: als je ijs maakt met kokosmelk in plaats van slagroom, zal de kokossmaak erg sterk zijn. Het hangt natuurlijk af van persoonlijke voorkeur en we moedigen je aan om te experimenteren. Naar onze mening heeft kokosmelk in de tetra pak een zeer uitgesproken smaak, sterker dan de smaak van een verse kokosnoot: een beetje zoals avocado, het ijs dat je krijgt smaakt anders dan het equivalent met slagroom.

Het hangt ook af van de andere ingrediënten: als je veel kokosmelk gebruikt kun je dit gewoon combineren met water; een alternatief is om wat minder kokosmelk te gebruiken en sojamelk toe te voegen. Op deze manier is de kokossmaak minder intens in het ijs dat je krijgt.

Bekijk voor meer informatie ook de pagina over caloriearm ijs.


Vegan ijs maken met banaan

Een ander ingrediënt dat je kunt gebruiken om het zelfgemaakte veganistische ijs te maken, is banaan, waarmee we ook het romige bananenijs maken.

banaan voor vegan ijs

We merken dat bananen die we op de markt vinden - zowel in Nederland als in Italië - niet echt een sterke bananensmaak hebben. Maar ze hebben de juiste schuimige en romige consistentie om ijs te maken.

Het moet ook gezegd worden dat kou de smaken verzwakt: dit geldt zowel voor de smaak van de banaan als voor de suikers in het ijs. Als het ijs dat je koopt erg zoet is, zul je het niet merken als je het eet, omdat de kou de smaak een beetje voor het gehemelte verbergt.

Naar onze mening wordt de bananensmaak veel verzacht in ijs, meer dan de smaak van kokosmelk en avocado.

Dit betekent niet dat je een hele banaan moet doen, noch dat je elke keer een bananenijs moet maken. Maar banaan is een grote hulp om een lekker, caloriearm en zeer romig vegan ijs te maken.

Een ander voordeel is dat je bananen in de vriezer kunt bewaren, klaar om ijs te maken: bevroren bananen zijn perfect om ijs te maken, zelfs zonder ijsmachine!
We hebben allemaal de ervaring om groene bananen te kopen die na een paar uur bruin beginnen te worden. Als je bananen in de vriezer bewaart om ijs te maken, wordt de schil meteen bruin maar blijft het vruchtvlees intact en goed voor het maken van ijs.

Bovendien is banaan veel lichter dan kokosmelk: daarom is het het ingrediënt dat we bij Alle Italiaanse het meest gebruiken om vegan ijs te maken. Nogmaals, het is een kwestie van persoonlijke smaak: we nodigen je uit om te experimenteren met verschillende ingrediënten.

Vegan sorbetijs

Je kunt natuurlijk ook een sorbetijs maken van kokosmelk of banaan, gewoon door ze te mengen met water en suiker. Op deze manier maken we alle sorbets met fruitsmaak.

Sorbetijs is meestal iets minder romig dan koemelkijs; zonder melk wordt de smaak van de vrucht echter versterkt. Zo hebben we onze heerlijke kokosijs gemaakt.

Vegan ijs maken met of zonder ijsmachine

De ijsmachine is een apparaat waar we erg van houden, maar niet iedereen heeft het: zovelen zijn op zoek naar hoe ze ijs kunnen maken zonder ijsmachine.

De ijsmachine heeft één functie: hij mixt constant het ijsmengsel in een koude omgeving. Terwijl het wordt geroerd, verzamelt het mengsel lucht en wordt het geleidelijk een zacht gelato. In het Italiaans noemen we dit proces 🔊 mantecazione.

Pistache-ijs maken met een zelfvriezende ijsmachine
600g pistache-ijs bijna klaar in onze ijsmachine

Zonder ijsmachine is het echt niet mogelijk om echt ijs te maken. Er zijn enkele alternatieve methodes: je kunt het mengsel bijvoorbeeld invriezen in de vriezer en het vervolgens malen in de blender om ijs te verkrijgen.

Maar het is niet echt hetzelfde, en het is een moeizaam proces.

Als je een ijsliefhebber bent, is een ijsmachine over het algemeen een handig en zeer bevredigend apparaat.

IJsmachine kopen

Bekijk ook onze ijsmachines gids.


Vegan ijs - recept met kokosmelk

4.8
(21) beoordelingen

  • 👩‍👩‍👧 3 personen
  • 👩‍🍳 Erg makkelijk
  • 10 min bereiden
  • 30 min in de ijsmachine

Ons vegan ijs basisrecept: we gebruiken kokosmelk, een prima vervanger voor slagroom, en we combineren het met ongezoete sojamelk. We gebruiken gewoon suiker om te zoeten.

Zo krijgen we een heel romig ijs, zoals een roomijs met koemelk, en met een vrij neutrale smaak: de kokossmaak wordt immers afgezwakt door de sojamelk.

Je kunt deze smaak als basis gebruiken om andere smaken te maken, bijvoorbeeld chocolade ijs, aardbeienijs of pistache-ijs. Net als bij normaal ijs gebruiken we fiordilatte gelato als basisrecept.

👉 Op Alle Italiaanse hebben we ook het recept voor kokos sorbetijs gepubliceerd, dat is vergelijkbaar maar dan met water in plaats van sojamelk. Op deze manier bereid, wordt de smaak van de kokosnoot juist geaccentueerd.


Ingrediënten

  • Kokosmelk 350 g
  • Sojamelk ongezoet 160 g
  • Suiker 90 g
  • Zout 1 snufje
vegan-ijs ingrediënten

Hoeveel vegan ijs krijg ik?

Met de ingrediënten van dit vegan ijs recept krijg je ongeveer 500 g ijs, gelijk aan ongeveer 3 ijshoorntjes. Het is een gematigde dosering die goed is om te beginnen en te oefenen.

Dit schrijven we vaak: het is makkelijker om ijs te maken als de ijsmachine niet helemaal vol is.

Jouw ijsmachine is groter en je wilt meer ijs maken? Vermenigvuldig vervolgens elk ingrediënt met 1,5 of 2.


Bereiding

Om vegan ijs te maken gebruiken we een ijsmachine: het is de beste methode om thuis ijs te maken, net zo goed als dat van de ijssalon - en misschien nog wel meer.

De stappen zijn niet specifiek voor onze ijsmachine: de ijsmachines werken mestaal op dezelfde manier.

Bekijk ook onze handleiding over het gebruik van een ijsmachine, waar we onze tips delen om snel en gemakkelijk een uitstekend ijs te bereiden.

Gebruik je geen ijsmachine? Bekijk onze tips voor het maken van ijs zonder ijsmachine.

  1. Zet de ijsmachine aan

    IJs maken basisrecept - Start

    Als je een zelfkoelende ijsmachine gebruikt, zet deze dan aan voordat je de ingrediënten gaat mengen. Zo heeft de ijsmachine tijd om af te koelen.

    Meestal heeft een ijsmachine minder dan 10 minuten nodig om de juiste temperatuur te bereiken om ijs te maken.

    Niet alle ijsmachines geven de temperatuur weer, die moet minimaal -22 °C zijn als je het ijs inschenkt. Het is belangrijk om het ijs in de reeds koude ijsmachine te gieten.

  2. Mix de ingrediënten

    Giet de ingrediënten in een kom of maatbeker, eerst de vloeistoffen en dan de poeders. Meng goed met een staafmixer, totdat de suiker volledig is opgelost.

    IJs ingredienten mengen

    Soms vragen ze ons of suiker oplost in koude melk: natuurlijk ja, we moeten alleen wat langer roeren.

    Er vormt zich een schuimlaag op het oppervlak: meng kort met een houten lepel om het glad te maken.

  3. Giet het mengsel in de ijsmachine

    Giet vervolgens het koude mengsel in de ijsmachine. Je moet ervoor zorgen dat:

    • de ijsmachine is koud, minimaal -22 °C;

    • de roerarm draait al.

    Kokosijs zelf maken - het ijs mengsel gieten in de ijsmachine

    Vanaf hier is de procedure hetzelfde als die van alle andere ijsjes. Gebruik de opening op het deksel van de ijsmachine om het mengsel te schenken. Zo schenk je het ijs zonder de ijsmachine te openen en terwijl de garde draait.

  4. Laat het ijs ongeveer 30 minuten roeren

    Vegan ijs zelf maken - het ijs roeren in de ijsmachine

    Je kunt de status van het ijs bekijken door het transparante deksel van de ijsmachine.
    Als de dosering van de ingrediënten na 15 minuten correct is, zie je dat het mengsel in volume toeneemt. Dit komt omdat het lucht begint op te hopen, van een vloeibare toestand naar een zacht ijs.

    Meestal is het ijs klaar in 30 minuten of minder. Het hangt ook af van de hoeveelheid ingrediënten.

    Met een beetje ervaring begrijp je wanneer je de ijsmachine uit moet zetten; vaak stopt de garde vanzelf als het ijs klaar is.

Geniet van je vegan ijs! 😄🍨

vegan-ijs hoorntje

Vond je het lekker? Beoordeel dit recept

In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)

Recept rating Vertaling in het Italiaans
🔊Buonissimo
🔊Buono
🔊Abbastanza buono
🔊Non molto buono
🔊Non buono
Placeholder image


Vegan ijs maken zonder suiker

In dit vegan ijsrecept hebben we dadelsiroop gebruikt. Maar er zijn veel andere alternatieve zoetstoffen die je kunt gebruiken om ijs te maken.
Je kunt bijvoorbeeld suiker mengen met stevia, om calorieën te verminderen en het ijs zoet te houden. Een ander alternatief voor suiker dat vaak in ijs wordt gebruikt, is honing, die van nature echter geen deel uitmaakt van veganistisch eten.

caloriearm ijs maken

Als je meer informatie wilt over alternatieven voor suiker in ijs, bekijk dan ook onze pagina over caloriearm ijs.


Geniet van je Italiaanse vegan ijs! 🍨

Meer blogs

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud. We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!

Alle Italiaanse Nieuwsbrief

De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox

Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.

WhatsApp icon

Alle updates publiceren wij ook op ons WhatsApp channel