Laatst bijgewerkt op 13 december 2024
MonChou ijs met kaneel 🍨
Melk, slagroom, suiker, MonChou kaas en geen eieren. Een romige ijssmaak die we aromatiseren met kaneel, voor een extra kick. Wij maken het stap voor stap met ijsmachine
Laatst bijgewerkt op 13 december 2024
Melk, slagroom, suiker, MonChou kaas en geen eieren. Een romige ijssmaak die we aromatiseren met kaneel, voor een extra kick. Wij maken het stap voor stap met ijsmachine
Wij kenden MonChou natuurlijk niet voordat we naar Nederland kwamen.
Toen zagen we die prachtige taarten met kersen erop en leerden we over deze roomkaas. Ook geschikt voor koude bereidingen, wij gebruiken het graag om ijs te maken.
En omdat het meestal met bastogne koekjes wordt gecombineerd, doen we iets soortgelijks en aromatiseren we het ijs met kaneel. En dus maken we kaneelijs met MonChou.
Het kaneelijs dat we eerder op de site hebben gepubliceerd, bevat eieren.
Deze keer maken we een versie zonder eieren, omdat het ijs lekker romig is dankzij de MonChou kaas, die we mengen met melk en slagroom.
Laten we als volgt te werk gaan: we verwarmen de melk om deze te aromatiseren met kaneel. Dan laten we het volledig afkoelen en als het goed koud is, filteren we de kaneel eruit. We mengen het met de overige ingrediënten en gieten het in de ijsmachine.
Op deze manier krijg je een heel romig ijsje, met een heerlijke smaak van kaas en kaneel.
Wij gebruiken volle melk met 3.5% vet en verse slagroom met 35% vet.
👉 Alle ingrediënten staan in grammen vermeld, ook vloeistoffen. Je hebt dus een keukenweegschaal nodig om ze nauwkeurig te kunnen meten.
Met deze hoeveelheden ingrediënten krijg je ~ 235 gram ijs per persoon: zoals een hoorntje met 3 bolletjes uit de ijssalon. Met 3 porties maak je dus 710 gram ijs.
Dit ijsje heeft een calorie-inname van ongeveer 185 kcal per 100 gram.
Je hebt geen specifiek model nodig: met onze ingrediënten kun je zowel zelfvriezende ijsmachines als ijsmachines met koelelement gebruiken.
En ook de Ninja creami met het «Gelato / IJs» programma.
Giet de melk in een steelpan, voeg de kaneelstokjes toe en verwarm het op laag vuur.
Voor extra smaak voegen we er ook een halve theelepel kaneelpoeder aan toe.
Roer en verwarm tot het bijna kookt. Wanneer de melk heet is, maar nog niet kookt, zet dan het vuur uit.
Laat de melk afkoelen tot kamertemperatuur. Zodra de melk volledig is afgekoeld, zet deze minimaal 20 minuten in de koelkast. Het mengsel dat je in de ijsmachine giet, moet heel koud zijn.
Als je net als wij een zelfvriezende ijsmachine gebruikt, zet deze dan aan. Het duurt ongeveer 10-15 minuten om voor te koelen en dan is het klaar om ijs te maken.
Als je een ijsmachine met koelelement gebruikt, moet het mandje na een voldoende aantal uren in de vriezer goed bevroren zijn.
Als je de Ninja-creami gebruikt, ga dan naar de volgende stap en zet het koude mengsel in de vriezer.
Haal de koude melk uit de koelkast en giet deze in een mengkom. Verwijder de kaneelstokjes door een zeef.
Voeg ook de slagroom, de koude MonChou uit de koelkast en de suiker toe.
Meng alles met de staafmixer tot de suiker volledig is opgelost.
Giet het mengsel in de ijsmachine. Wij gebruiken de opening in het deksel, op deze manier hoeven we de ijsmachine niet te openen en kan de kou niet ontsnappen.
Door het deksel kun je zien hoe het ijs in de ijsmachine wordt gevormd.
Na ongeveer 20 minuten begint het mengsel in volume toe te nemen.
Onze ijsmachine heeft ongeveer 40 minuten nodig om het ijs klaar te maken; maar het hangt af van de ijsmachine en de hoeveelheid ijs die je maakt.
Als het ijs klaar is, scheppen we het uit het mandje van de ijsmachine in een bakje en zetten het in de vriezer om te laten stollen. Dit duurt minimaal 2-4 uur.
Als je ijs wilt mengen met kersenvlaai, een typische combinatie, bereid de vlaai dan eerst heel koud. Als je het op kamertemperatuur toevoegt, smelt het ijs heel snel.
Je kunt hem maximaal 3 dagen in de vriezer bewaren.
🔊 Buon gelato! 🧀🍨
In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)