Zabaglione is een typisch Italiaans nagerecht halverwege een dessert en een drankje, gemaakt met eidooiers en Marsala wijn. Lekker zowel warm als koud, het is uitstekend met gebak en koekjes. We delen het Italiaanse recept.
Italiaanse zabaglione
In Italië noemen we het zowel 🔊Zabaglione als 🔊Zabaione, en serveren we het in een glas of op taarten.
Het is minder dicht dan banketbakkersroom: je eet het met een lepel; of je kunt het gewoon drinken.
Zabaglione zelf maken is eenvoudig omdat je maar 3 ingrediënten nodig hebt: eidooiers, suiker en versterkte wijn.
Wij in Italië gebruiken Marsala: een wijn met een hoog alcoholgehalte die je ook hier in Nederland gemakkelijk vindt. Maar andere versterkte wijnen zijn ook prima.
Traditioneel bereiden we Zabaglione in de winter.
Het wordt beschouwd als een energetisch gerecht vanwege het gehalte van ei en suiker. Ik herinner me dat zelfs mijn 🔊nonna (grootmoeder) het vaak maakte toen ik een kind was.
Uit de zabaglione werden ook enkele likeuren geboren, zoals de Vov, die populair zijn in toeristische resorts in de Alpen.
Hier delen we het recept voor dit Italiaanse dessert, makkelijk en snel te bereiden.
Zabaglione heeft geen betekenis in het Italiaans. Er zijn veel theorieën over de oorsprong van de naam; het komt waarschijnlijk van de naam van de Franciscaan San Pasquale Baylón, die in Italië bekend staat als de patroonheilige van banketbakkers. 😊
Zoals we al zeiden, zeggen we in Italië zowel zabaglione als, misschien vaker, zabaione.
De Italiaanse woorden van deze pagina:
🔊
Zabaglione
Zabaglione
🔊
Uova
Eieren
🔊
Dolce
Toetje
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
Waar komt Zabaglione vandaan?
De oorsprong van het recept is eeuwenoud.
Volgens de beroemde Italiaanse keuken website Gambero Rosso (die zijn naam ontleent aan de herberg in de geschiedenis van Pinocchio) bestond dit dessert al in de zestiende eeuw aan het hof van Caterina de'Medici in Florence.
Maar de naam komt waarschijnlijk van de Spaanse monnik San Pasquale Baylón, ook in de zestiende eeuw maar in Turijn, die de ingrediënten van de toetje, die aanvankelijk San Baylón crème heette, perfectioneerde. In het Turijnse dialect noemen ze het nog steeds zo, sambajon.
Welke wijn voor Zabaglione? Alternatieven voor Marsala
Om Zabaglione te maken gebruik je versterkte wijn. Elk type versterkte wijn is prima; traditioneel gebruiken we in Italië Marsala, of als alternatief Vin Santo.
Marsala is een versterkte wijn typisch uit de stad Marsala, in het westelijke uiteinde van Sicilië.
Toscaanse vin santo (of vinsanto), een zoete wijn die typisch wordt geserveerd met Cantucci, of Cantuccini, typische amandelkoekjes uit Toscane.
Zabaglione heeft geleid tot likeuren die in Noord-Italië worden geproduceerd, zoals Vov en Zabov: typische winterdranken die je misschien op de skipistes hebt geproefd.
Zabaglione is een van de makkelijkste Italiaanse desserts om te bereiden - misschien wel de eenvoudigste, na de Affogato.
We bereiden de Zabaglione volgens het originele Italiaanse recept, waarbij de drie ingrediënten - eieren, suiker en Marsala wijn - in dezelfde hoeveelheid worden toegevoegd.
De enige stap die misschien moeilijk lijkt, is au bain-marie verwarmen: je hoeft alleen maar water in een stalen pan te verwarmen en de kom met de ingrediënten van de zabaglione erop te plaatsen.
Een bereiding die iets meer dan 20 minuten duurt.
Dit heb je nodig
Een glazen kom om de ingrediënten in te mengen
Een stalen pan om het water te verwarmen
Een elektrische mixer
Ingrediënten voor 4 personen
Ei4 stukken
Suiker80 g
Marsala wijn80 g
Eieren
Gebruik eieren op kamertemperatuur. Als je eieren in de koelkast bewaart, haal ze er dan van tevoren uit zodat ze afkoelen.
Marsala wijn
We hebben de alternatieven voor Marsala in Zabaglione hierboven vermeld. We waren aangenaam verrast dat Marsala hier in Nederland heel bekend is, en ook makkelijk te vinden is in de supermarkt.
Waarom Zabaglione au bain-marie verwarmen?
Is het niet voldoende om Zabaglione in een steelpan op een heel laag vuur te verwarmen in plaats van au bain-marie?
Door au bain-marie te koken wordt de room gelijkmatig en zonder klontjes verwarmd.
Waarom precies 72 gram?
In de zabaglione worden de drie ingrediënten in gelijke delen gedaan. Het gemiddelde eidooier weegt ongeveer 18 gram; 4 dooiers zijn ongeveer 72 gram.
Om dezelfde reden wegen we Marsala: hiervoor kun je een keukenweegschaal gebruiken.
👉 Als je precies wilt zijn, kun je eerst de 4 dooiers wegen: en de andere ingrediënten meten voor hetzelfde gewicht.
Bereiding
Verwarm het water
Vul een kleine steelpan met koud water en zet het op het vuur. Je gebruik het in de volgende stappen om de zabaglione ingrediënten au bain-marie te verwarmen.
Weeg de ingrediënten
Nauwkeurige methode:
Zet een glazen kom op een keukenweegschaal en weeg de eidooiers af (eiwit is niet nodig voor ons recept). Als je middelgrote eieren gebruikt, wegen vier dooiers iets meer dan 70 g.
Voeg hetzelfde gewicht aan suiker toe aan de kom.
In een apart glas weegt dezelfde hoeveelheid Marsala.
Meng de ingrediënten au bain-marie
Als het water kookt, zet de kom met de suiker en de eieren op de steelpan. Zet het vuur heel laag.
Meng met een elektrische mixer en verhoog geleidelijk de snelheid.
Voeg tijdens het mixen beetje bij beetje de Marsala toe. Roer ongeveer 5 minuten.
Wanneer is zabaglione klaar?
De zabaglione is klaar wanneer het in volume is toegenomen en een dichtheid begint te krijgen tussen de vloeistof en de vaste stof. De garde laat een zichtbaar merkteken achter in de zabaglione room.
Maar houd er rekening mee dat zabaglione niet zo dik is als vla.
Heb je een kookthermometer? De zabaglione is klaar bij een temperatuur van 84 graden. Dat zegt Benedetta Rossi, een van de beste Italiaanse koks op internet.
Je italiaanse Zabaglione is klaar. 🔊Buon appetito! 👩🍳
Hoe Zabaglione te serveren
Warm met koekjes
Je kunt de nog hete zabaglione in de glazen gieten, samen met koekjes om in te dippen. In Italië serveren we het bijvoorbeeld met Savoiardi koekjes, die je in Nederland kent als lange vingers.
Koud met geraspte citroenschil
Giet de zabaglione in eenpersoons kopjes en laat het een paar minuten afkoelen. Bedek de kopjes met vershoudfolie en zet ze in de koelkast.
Voeg voor het serveren een beetje geraspte citroenschil toe.
Kan ik zabaglione van tevoren bereiden?
Als je Zabaglione bereidt als onderdeel van een speciaal diner, is het een goed idee om dit van tevoren te bereiden.
Je kunt het twee dagen in de koelkast bewaren, afgedekt met vershoudfolie.
Volg onze recepten
Kijk op deze pagina. We verrijken het met onze recepten om de lekkerste Italiaanse nagerechten te maken!
Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.