Laatst bijgewerkt op 27 november 2024

Tiramisù 👩‍🍳

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Tiramisù is een traditioneel Italiaans dessert gemaakt met lange vingers koekjes gedrenkt in koffie, mascarpone room en cacaopoeder. We maken het klassieke recept, makkelijk met onze bereiding.

Een filmpje van ons tiramisu recept. Hieronder leggen we alle stappen uitgebreid uit

Wij Italianen noemen het 🔊 tiramisù, met een strepje op de u, wat letterlijk «trek mij op» betekent.
Iedereen schrijft dat het een traditioneel Italiaans dessert is, maar het recept, typisch voor Noord-Italië, was tot in de jaren zestig onbekend.

Het behoort tot het soort desserts dat we in Italië 🔊 dolci al cucchiaio noemen, «lepel desserts», de zachte en romige toetjes die je met een theelepeltje eet.

Er zijn veel versies van tiramisu, met verschillende combinaties van koekjes en room.
Op deze pagina maken we de klassieke versie van tiramisù: room van mascarpone en eieren, lange vingers koekjes gedrenkt in koffie, en flink wat cacaopoeder. We laten de bereiding stap voor stap zien.




Zelf tiramisu maken 👩‍🍳 Klassiek Italiaans recept


4.8
(16) beoordelingen

  • 👩‍🍳 Makkelijk
  • 45 min bereiden
  • 🤗 Gegarandeerd resultaat

Een origineel recept voor tiramisu bestaat niet; hier is de klassieke versie die we in het noorden van Italië maken.

In mijn familie noemen we het ook wel «het recept van vijf»: 500g mascarpone, 5 eieren, 5 eetlepels suiker.
De bereiding is eenvoudig en hier in Nederland kun je alle ingrediënten gewoon vinden.


Ingrediënten

  • 500
    Mascarpone 500 g
  • 5
    Ei 5 eieren
  • 250
    Lange vingers koekjes 250 g
  • 120
    Suiker 120 g
  • 300
    Koffie 300 g
  • Cacao poeder q.s.


Koffie

Alle Italiaanse recepten van tiramisu bevatten koffie gemaakt met de mokkapot, die Italianen traditioneel in huis hebben.

De koffie uit de mokkapot is prima geschikt om lange vingers te dippen: het is niet zo dik als een espresso, maar je kunt het toch sterk maken.

De Italiaanse mokkapot percolator
De Italiaanse mokkapot percolator

Als je geen Italiaanse percolator hebt, kun je filterkoffie maken: waarschijnlijk is het nog sneller.
Maak een mooie dikke filterkoffie om smaak aan de tiramisu toe te voegen.


Koekjes

In Italië noemen we ze Savoiardi, in Nederland Lange vingers. De Italiaanse zijn iets dikker, maar qua structuur identiek.

We gebruiken deze koekjes omdat ze sponsachtig zijn en je ze gemakkelijk in koffie kunt dippen. Als alternatief kun je ook theekoekjes gebruiken.


Mascarpone

Mascarpone is een Italiaanse roomkaas die perfect is voor tiramisu: het staat ook op de verpakking. 👉 Haal hem uit de koelkast als je tiramisu gaat maken. Mascarpone op kamertemperatuur is makkelijker te mengen.

Alternatieven zijn slagroom of ricotta. Maar als je een andere soort kaas gebruikt, veranderen de hoeveelheden suiker en eieren.


Eieren

Omdat we voor het maken van de tiramisu-room rauwe eieren gebruiken, moeten deze heel vers zijn.
Als alternatief kun je reeds gepasteuriseerde eiwitten en dooiers gebruiken: in dit geval meet 15g voor elke dooier en 35g voor elk eiwit.


Optionele likeur voor tiramisu

In Italië is likeur een optionele toevoeging en meng je deze door de koffie. De meest gebruikte likeuren in Italië zijn Amaretto of een versterkte wijn zoals Marsala. Wij experimenteren ook graag met één van onze zelfgemaakte likeuren


Gereedschap

Voordat je begint, heb je nodig:

  • twee middelgrote kommen, één om alle ingrediënten te mengen en één om de eiwitten stijf te kloppen

  • een rechthoekige ovenschaal, ook al zeggen ze in Noord-Italië dat de originele versie van Tiramisu rond is. 👉 Een elegant alternatief is om tiramisu in kleine porties te maken, in glazen of doorzichtige glazen potten.


Bereiding

  1. Zet de koffie

    Zet eerst voldoende koffie om de lange vingers in te dippen.

    Doe de koffie in een kom, voeg een theelepel suiker toe en laat het afkoelen terwijl je verder gaat met de volgende stappen.

    👉 Optioneel kun je likeur aan de koffie toevoegen: Amaretto, Marsala of Baileys.

    Zet de koffie

  2. Meng eidooiers en suiker

    Scheid de eierdooiers van het eiwit en plaats ze in twee verschillende containers.

    Meng de eidooiers met een mixer op maximale snelheid en voeg geleidelijk de suiker toe. Het is noodzakelijk om enkele minuten te mengen, totdat de room licht en schuimig wordt.

    Bewaar in de koelkast terwijl je de volgende stap uitvoert.

    Meng eidooiers en suiker

  3. Klop de eiwitten stijf

    Maak de gardes van de elektrische klopper goed schoon voordat je de eiwitten opklopt: er mogen geen sporen van de dooiers zijn, en de gardes moeten droog zijn.

    Klop de eiwitten op maximale snelheid en voeg geleidelijk de resterende suiker toe. Ga enkele minuten door tot je een stijf mengsel krijgt.

    In het Italiaans noemen we het 🔊 montare a neve, zoals sneeuw kloppen.

    Klop de eiwitten stijf

  4. Combineer eidooiers, eiwitten en mascarpone

    Voeg geleidelijk de mascarpone toe aan het eidooiermengsel en meng langzaam met een draaiende beweging.
    Voeg ook het opgeklopte eiwit toe, beetje bij beetje en heel langzaam, met dezelfde beweging. Meng tot je een glad mengsel krijgt.
    Voor een schuimig mengsel is het belangrijk om niet snel te mixen.

    Combineer eidooiers, eiwitten en mascarpone

  5. Stel de tiramisu samen

    Leg naast de overnschaal: de mascarpone-room die je hebt gemaakt, de koekjes, de koffie, en het cacaopoeder.
    Laten we twee lagen in deze volgorde samenstellen: koekjes, room, cacaopoeder.

    Week elk koekje twee seconden in de koffie en plaats ze vervolgens naast elkaar totdat ze de hele bodem van de kom bedekken.

    Verdeel vervolgens de helft van de room over de koekjes. Om het goed plat te maken hebben we een pannenlikker gebruikt.
    Strooi er tot slot ruim cacaopoeder over.

    Maak vervolgens een tweede laag koekjes, dan room en ten slotte cacao.

    Stel de tiramisu samen

  6. Bewaar in de koelkast en serveer

    Zet de tiramisu in de koelkast en laat 3-4 uur opstijven voordat je hem serveert. Zo is de tiramisu compacter als je hem aansnijdt.

    👉 In de koelkast wordt het cacaopoeder door de room opgenomen en bevochtigd. Voordat je het dessert serveert, kun je nog wat cacao strooien.


    Het is de volgende dag ook lekker: je kunt de tiramisu maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren.

    Bewaar in de koelkast en serveer

Onze klassieke tiramisù is klaar. 🔊 Buon appetito!


Een klassieke tiramisu in een ovenschaal bedekt met cacaopoeder
Onze klassieke tiramisu

Vond je het lekker? Beoordeel dit recept

In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)

Recept rating Vertaling in het Italiaans
🔊Buonissimo
🔊Buono
🔊Abbastanza buono
🔊Non molto buono
🔊Non buono
Placeholder image

Italiaans leren 🇮🇹

Wat is de betekenis van Tiramisu?

In het Italiaans betekent Tirami su letterlijk trek me op. Het is niet nodig om uit te leggen waarom, gezien de ingrediënten zoals koffie en mascarpone.

Tiramisù wordt in het Italiaans geschreven met het strepje op de u: 🔊 tiramisù , dat anders wordt uitgesproken dan 🔊 tiramisu.

Voor tiramisu gebruiken we lange vingers koekjes, die we in het Italiaans Savoiardi noemen.

De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Tiramisù Tiramisu
🔊 Dolci Toetjes
🔊 Savoiardi Lange vingers
🔊 Caffè Koffie

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.


Waar komt tiramisu vandaan?

In tegenstelling tot de andere typische gerechten uit de Italiaanse keuken, staat tiramisu vóór de jaren zestig in geen enkel Italiaans kookboek.

Het is een dessert dat uit het noordoosten van Italië komt. De oorsprong ervan wordt betwist door twee Italiaanse regio's: Veneto en Friuli-Venezia Giulia.

In Treviso, een stad in het hart van dit gebied, organiseren ze al enkele jaren de Tiramisu World Cup, waar lokale chef-koks strijden om de beste tiramisu te maken.

Onder de promotors van het evenement is er Matilde Vicenzi, een historisch Italiaans bedrijf dat bekend staat om koekjes, banketproducten en natuurlijk om de heerlijke lange vingers.

De variaties van tiramisu

Het klassieke tiramisu recept bevat eieren, mascarpone, koffie en lange vingers koekjes.

Het originele recept bevat geen slagroom, die in sommige variaties van het recept is opgenomen als alternatief voor mascarpone, soms zelfs zonder eieren.

De klassieke tiramisu smaakt naar koffie en cacao; het originele recept bevat geen likeur, die sommigen aan de koffie toevoegen.

In Italië voegen ze bijvoorbeeld Amaretto of Marsala toe, een likeur uit de gelijknamige stad op Sicilië; hier in Nederland gebruiken onze vrienden de Baileys.


Tiramisu met fruitsmaken: limoncello, aardbei, ananas

De meest populaire varitie van tiramisu, vooral in de zomer, is met aardbeien en slagroom in plaats van koffie en mascarpone.

Een andere variatie is met limoncello in plaats van koffie, met mascarpone.

Wij bij Alle Italiaanse houden ook van ananas, met ricotta als kaas in plaats van mascarpone, en ananassap in plaats van koffie.

Sommigen maken tiramisu zelfs met donker bier in plaats van koffie, wat we in het Italiaans noemen met de grappige naam Birramisù.

Tot slot kun je de koekjes wijzigen. Traditioneel gebruik je lange vingers, maar je kunt ook typische ontbijtkoekjes gebruiken zoals theekoekjes - in Italië zijn de typische Oro Saiwa.

Het beste tiramisu recept is degene die je lekker vindt. Hier schrijven we de klassieke: makkelijk en snel te bereiden.


Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.