Laatst bijgewerkt op 16 juni 2022
Tiramisù 👩🍳
Tiramisù is een traditioneel Italiaans dessert gemaakt met lange vingers koekjes gedrenkt in koffie, mascarpone room en cacaopoeder. We delen het klassieke recept, makkelijk en snel.
Laatst bijgewerkt op 16 juni 2022
Tiramisù is een traditioneel Italiaans dessert gemaakt met lange vingers koekjes gedrenkt in koffie, mascarpone room en cacaopoeder. We delen het klassieke recept, makkelijk en snel.
Wij Italianen noemen het 🔊 tiramisù, met een strepje op de u.
Iedereen schrijft dat het een traditioneel Italiaans dessert is, maar het recept was voor de jaren zestig onbekend.
Een van de beroemdste Italiaanse nagerechten heeft eigenlijk een zeer recente oorsprong.
En ook veel variaties. Zelf tiramisu maken is zo eenvoudig, dat er veel alternatieve recepten zijn ontstaan: met aardbeien in de meest bekende versie, of met Nutella, met slagroom zonder eieren.
Wij bij Alle Italiaanse houden ook erg van de caloriearm versie met ananas en ricotta, zonder mascarpone.
Hier delen we het klassieke tiramisu recept, dat met eieren, lange vingers, koffie en mascarpone.
Heel simpel en heel snel te bereiden.
Op deze pagina
Wat is de betekenis van Tiramisu?
In het Italiaans betekent Tirami su letterlijk trek me op. Het is niet nodig om uit te leggen waarom, gezien de ingrediënten zoals koffie en mascarpone.
Tiramisù wordt in het Italiaans geschreven met het strepje op de u: 🔊 tiramisù , dat anders wordt uitgesproken dan 🔊 tiramisu.
Voor tiramisu gebruiken we lange vingers koekjes, die we in het Italiaans Savoiardi noemen.
De Italiaanse woorden van deze pagina:
🔊 Tiramisù | Tiramisu |
🔊 Dolci | Toetjes |
🔊 Savoiardi | Lange vingers |
🔊 Caffè | Koffie |
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
In tegenstelling tot de andere typische gerechten uit de Italiaanse keuken, staat tiramisu vóór de jaren zestig in geen enkel Italiaans kookboek.
Het is een dessert dat uit het noordoosten van Italië komt. De oorsprong ervan wordt betwist door twee Italiaanse regio's: Veneto en Friuli-Venezia Giulia.
In Treviso, een stad in het hart van dit gebied, organiseren ze al enkele jaren de Tiramisu World Cup, waar lokale chef-koks strijden om de beste tiramisu te maken.
Onder de promotors van het evenement is er Matilde Vicenzi, een historisch Italiaans bedrijf dat bekend staat om koekjes, banketproducten en natuurlijk om de heerlijke lange vingers.
Het klassieke tiramisu recept bevat eieren, mascarpone, koffie en lange vingers koekjes.
Het originele recept bevat geen slagroom, die in sommige variaties van het recept is opgenomen als alternatief voor mascarpone, soms zelfs zonder eieren.
De klassieke tiramisu smaakt naar koffie en cacao; het originele recept bevat geen likeur, die sommigen aan de koffie toevoegen.
In Italië voegen ze bijvoorbeeld Amaretto of Marsala toe, een likeur uit de gelijknamige stad op Sicilië; hier in Nederland gebruiken onze vrienden de Baileys.
De meest populaire varitie van tiramisu, vooral in de zomer, is met aardbeien en slagroom in plaats van koffie en mascarpone.
Een andere variatie is met limoncello in plaats van koffie, met mascarpone.
Wij bij Alle Italiaanse houden ook van ananas, met ricotta als kaas in plaats van mascarpone, en ananassap in plaats van koffie.
Sommigen maken tiramisu zelfs met donker bier in plaats van koffie, wat we in het Italiaans noemen met de grappige naam Birramisù.
Tot slot kun je de koekjes wijzigen. Traditioneel gebruik je lange vingers, maar je kunt ook typische ontbijtkoekjes gebruiken zoals theekoekjes - in Italië zijn de typische Oro Saiwa.
Het beste tiramisu recept is degene die je lekker vindt. Hier schrijven we de klassieke: makkelijk en snel te bereiden.
Een origineel recept voor tiramisu bestaat niet; hier is de klassieke versie die we in het noorden van Italië maken.
Voordat je begint, heb je nodig:
twee middelgrote kommen, één om alle ingrediënten te mengen en één om de eiwitten stijf te kloppen
een rechthoekige glazen schaal, ook al zeggen ze in Noord-Italië dat de originele versie van Tiramisu rond is.
Er zijn er ook die tiramisu bereiden in glazen schalen voor één portie: een keuze die dit dessert een vleugje elegantie geeft.
Alle Italiaanse recepten van tiramisu bevatten koffie gemaakt met de mokkapot, die Italianen traditioneel in huis hebben.
De koffie uit de mokkapot is uitstekend geschikt om lange vingers te dippen: het is niet zo dik als een espresso, maar je kunt het toch sterk maken.
Als je geen Italiaanse percolator hebt, kun je filterkoffie maken: waarschijnlijk is het nog sneller.
Maak een mooie dikke filterkoffie om smaak aan de tiramisu toe te voegen.
In Italië noemen we ze Savoiardi, in Nederland Lange vingers. Ze hebben verschillende maten: we raden degenen aan die niet te dun zijn.
We gebruiken deze Italiaanse koekjes vanwege hun vermogen om koffie goed op te nemen. Als alternatief kun je experimenteren met theekoekjes.
Mascarpone is een Italiaanse roomkaas die perfect is voor tiramisu: het staat ook op de verpakking. Alternatieven zijn slagroom of ricotta. Maar als je een andere soort kaas gebruikt, veranderen de hoeveelheden suiker en eieren.
In Italië is likeur een optionele toevoeging en meng je deze door de koffie. De meest gebruikte likeuren in Italië zijn Amaretto of een versterkte wijn zoals Marsala.
Zet eerst voldoende koffie om de lange vingers in te dippen.
Doe de koffie in een kom, voeg een theelepel suiker toe en laat het afkoelen terwijl je verder gaat met de volgende stappen.
👉 Optioneel kun je likeur aan de koffie toevoegen: Amaretto, Marsala of Baileys.
Scheid de dooiers van de blanken en doe ze in twee grote kommen.
Mix met een elektrische mixer op maximale snelheid de eidooiers met de helft van de suiker. Voeg beetje bij beetje de mascarpone toe.
Blijf roeren tot je een glad en romig mengsel krijgt.
Maak de zwepen van de elektrische klopper goed schoon voordat u de eiwitten opklopt: er mogen geen sporen van de dooiers zijn.
Klop de eiwitten op maximale snelheid en voeg geleidelijk de resterende suiker toe. Ga een paar minuten door tot je een stijf mengsel krijgt.
In het Italiaans noemen we het 🔊 montare a neve, zoals sneeuw.
Voeg de opgeklopte eiwitten toe aan de andere ingrediënten: meng langzaam en voorzichtig met een houten pollepel, van beneden naar boven tot je een gladde en luchtige crème krijgt.
Doop de lange vingers één voor één in de koffie en leg ze op de room zodat er een laag koekjes ontstaat.
👉 Week de koekjes even, maar niet te lang. Anders wordt de tiramisu te nat en papperig.
Voeg een extra laag room toe om de koekjes te bedekken.
Voeg een tweede laag koekjes toe, loodrecht op de eerste laag gericht - om een stevige structuur te creëren.
Ga zo door totdat de laatste laag van de tiramisu bedekt is met room, het oppervlak goed glad maken.
Bestrooi met cacaopoeder. Voor het serveren raden we aan om de tiramisu minimaal twee uur in de koelkast te bewaren.
Tiramisu is ook de volgende dag lekker: ook om deze reden is het belangrijk om de koekjes niet te veel in de koffie te dompelen, zodat de tiramisu lekker blijft.
Je Italiaanse tiramisù is klaar. 🔊 Buon appetito!
Kijk op deze pagina. We verrijken het met onze recepten om de echte Italiaanse pasta te maken!