Laatst bijgewerkt op 18 juni 2025
Caffè shakerato freddo ☕🧊 Koud geschudde koffie
Espresso lungo of mokka koffie, ijsblokjes en suiker, geschud in een shaker. Als het in Italië warm is, drinken we dat graag en veel. We maken het makkelijke recept
Laatst bijgewerkt op 18 juni 2025
Espresso lungo of mokka koffie, ijsblokjes en suiker, geschud in een shaker. Als het in Italië warm is, drinken we dat graag en veel. We maken het makkelijke recept
Toen ik in Milaan woonde, dronk ik er heel veel van, want met meer dan 30 graden in de schaduw is een hete espresso niet altijd ideaal.
Hier in Nederland ben ik de gewoonte ervan een beetje kwijtgeraakt, want aan de bar kennen ze het nauwelijks. De affogato (koffie met ijs), is best populair; of ook koffie met hele ijsblokjes erin. Maar de shakerato?
Caffè shakerato freddo (koud geschudde koffie) is een espresso, of mokka koffie, geschud (shakerato, een woord dat we uit het Engels verdraaien) in een shaker met ijsblokjes en suiker. Eventueel kun je er een andere aroma naar keuze aan toevoegen, zoals bijvoorbeeld een scheutje Baileys of gewoon melk.
Vanaf mei, wanneer het afa (benauwd weer) is, is dit drankje een verfrissend genot dat in bars in heel Italië wordt geserveerd. En als je het eenmaal hebt geprobeerd, wil je dat je volgende koffie ook shakerato wordt.
En dus om te bestellen, vraag je zo: «un caffè shakerato, per favore» (een koudgeschudde koffie, alstublieft). We bereiden het op deze pagina, snel en makkelijk 👍
Om caffè shakerato te maken, heb je eerst de ijsblokjes nodig. Je hebt er genoeg nodig: een halfwarme shakerato is niet zo lekker.
Wat koffie betreft, maken we een espresso lungo, of een lekkere dikke koffie uit de mokka; zoals we in de video's van het recept doen.
Zoals de naam al doet vermoeden, maak je een shakerato door de koffie met wat ijsblokjes in een shaker te schudden.
Als alternatief - en dit is mijn favoriete versie - kun je het ook met een blender doen, mits die ook geschikt is om ijs te crushen.
Je krijgt een heel lange en heel koude koffie, zoet en met een mooie schuimlaag. Zoals te zien is op de onderstaande video's.
Als je het nog lekkerder wilt maken, kun je ook een druppel likeur of andere smaakmakers aan de ingrediënten toevoegen. Zo voegen we in het recept een theelepel bitter amandelextract toe, wat de shakerato een amaretto-achtige nasmaak geeft; erg lekker.
De hoeveelheid koffie die we in het recept vermelden, is het gewicht in gram van de vloeibare koffie wanneer deze klaar is; niet van de koffiepoeder die je gebruikt.
Voor de shakerato is een espresso lungo prima, of een lekkere dikke koffie uit de mokka. De kwaliteit en het soort koffie hangt af van je persoonlijke smaak.
👉 Ik krijg vaak de vraag welke koffie ik gebruik: meestal Lavazza Oro, een melange van Arabica die een mooie schuimkraag produceert, zelfs met mijn Bialetti. Helaas is dit merk, net als alle andere, de laatste tijd flink in prijs gestegen. 😐
In Italië wordt shakerato vaak gemaakt met vloeibare zoetstof, ook omdat het snel mengt met koffie. Maar realistisch gezien heb je thuis al gewone suiker, dus die kunnen we gebruiken.
Om er zeker van te zijn dat de suiker volledig is opgelost, mengen we hem apart met de koffie, voordat we het ijs toevoegen.
👉 In plaats van suiker kun je ook een andere zoetstof naar keuze gebruiken; in de shakerato gebruiken we suiker alleen om te zoeten, het speelt geen rol in de stabiliteit van de drank.
Je kunt het ook helemaal niet toevoegen: in dat geval zal de shakerato echter behoorlijk bitter zijn. Naar mijn mening is het niet erg lekker, ook al drink ik altijd koffie zonder suiker.
Heb je geen kant-en-klare ijsblokjes, zet de ijsblokjesvormpjes dan een paar uur voor je begint in de vriezer.
👉 Als je niet genoeg ijsblokjes hebt, zal het drankje teleurstellend warm zijn; terwijl het met te veel ijs net is alsof je sneeuw met koffiesmaak eet.
Zet de koffie klaar met de espressomachine of met de mokka.
De koffie moet lekker dik zijn, want dan mengen we hem met de ijsblokjes. 100 gram komt overeen met ongeveer 2 kopjes uit de mokka.
Het mengsel is nu vloeibaarder, maar nog steeds licht van kleur.
Meng de koffie en suiker apart, tot het volledig is opgelost. Anders blijft er altijd wat onopgelost in de shaker of blender achter als je het later toevoegt.
Voeg eventueel een theelepel aroma toe, of een druppeltje likeur zoals Baileys.
De klassieke bereidingswijze: doe de ijsblokjes in een shaker, giet de koffie erbij en schud een paar seconden goed.
Het drankje dat je krijgt, moet goed koud zijn, met mogelijk nog wat stukjes ijs erin.
Als alternatief is het erg handig om koffie en ijsblokjes in de blender te gieten, als deze geschikt is om ijs te crushen, en een paar seconden te mixen.
👉 Ik vind deze methode prettig omdat het ijs goed mengt met de koffie, waardoor de drank bijzonder koud wordt en veel schuim vormt.
De shakerato is lekker als je hem direct drinkt, terwijl het nog heel koud is.
Na een minuut in het glas is de scheiding tussen koffie en schuim duidelijk zichtbaar, wat een aangenaam visueel effect creëert.
Onze italiaanse caffè shakerato.
🔊 Buon appetito! ☕🧊
In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)
De Italiaanse woorden van deze pagina:
🔊 Scuotere | Schudden |
🔊 Freddo | Koud |
🔊 Schiuma | Schuim |
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
Kijk op deze pagina. We verrijken het met onze recepten om de lekkerste Italiaanse nagerechten te maken!