Affogato is de Italiaanse naam voor een dessert vergelijkbaar met ijskoffie: een bolletje ijs gedoopt in een kopje espresso. We delen het Italiaanse recept en de lekkerste variaties.
Affogato is een dessert dat twee tradities van de Italiaanse keuken combineert: ijs en koffie. Twee belangrijke onderwerpen ook voor ons bij Alle Italiaanse, waar we veel pagina's over hebben geschreven. Het is dus tijd om een pagina te schrijven die de twee combineert.
Eigenlijk publiceerden we al het koffie ijs recept, dat de twee ingrediënten op een andere manier combineert dan affogato: in koffie ijs is koffie een ingrediënt van ijs.
In plaats daarvan hebben we hier over affogato, waarin ijs het ingrediënt is van dit eenvoudige maar smakelijke dessert.
Affogato al caffè, of kortweg affogato, is een typisch Italiaans dessert, makkelijk te bereiden en matig calorierijk: de ingrediënten van het affogato basisrecept zijn slechts twee, een bolletje ijs en een kopje koffie. De oorsprong van de affogato gaat terug tot de jaren 1950, toen bars en ijssalons wijdverbreid begonnen te worden in Italië.
Affogato is de Italiaanse versie, simpel en met minder suiker dan de Amerikaanse Frapuccino en ijskoffie. Deze twee drankjes zijn afkomstig van affogato.
Italiaans leren 🇮🇹
Letterlijk affogato betekent iemand die is verdronken. In een kopje espresso is de verdrinking de bolletje ijs die langzaam smelt in de warme drank.
De Italiaanse woorden van deze pagina:
🔊
Caffè
Koffie
🔊
Affogato
(letterlijk) Verdronken
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
Welke ijssmaak voor affogato
De klassieke Italiaanse affogato is gemaakt met slagroom ijssmaak of met vanille-ijs.
Als Italianen in Nederland lijken we dit te hebben opgemerkt: in Italië is de basisijssmaak slagroom, ook wel fiordilatte genoemd. Deze smaak heb je vast wel eens gezien in een ijssalon! Aan de andere kant is in Noord-Europa de meest populaire basissmaak vanille. Vanille is ook een smaak die in Italië wordt gebruikt, maar misschien minder vaak. Hebben we het mis? Affogato is in ieder geval lekker met zowel slagroom ijs als vanille-ijs.
Andere smaken ijs die goed samengaan met koffie voor affogato zijn kaneelijs, roomijs met ei en stracciatella. Of wat je maar wilt: niets houdt je tegen om een bolletje citroenijs te verdrinken.
Vanille-ijs of fiordilatte zijn meer geschikt voor affogato dan fruit ijs of sorbetijs. Een ijssmaak die we misschien niet aanraden in affogato is het koffie-ijs, om een overbodige koffiesmaak te voorkomen.
Welke koffie
Voor een goede affogato heb je natuurlijk kwaliteitskoffie nodig. In Italië zijn er meer dan 800 koffiemerken, die fijne koffiebonen importeren om in Italië te verwerken en zo de beroemde Italiaanse koffie te maken.
De meest geschikte koffiesoort als ingrediënt voor affogato is espresso, oftewel de Italiaanse mokkapot koffie. In feite is een beetje koffie prima voor de affogato en nogal dikke. De filterkoffie is minder geschikt omdat deze erg verdund is met water. Ook al betekent de naam "affogato" verdronken, het bolletje ijs mag niet helemaal ondergedompeld zijn in de koffie.
Je hoeft ze niet allemaal toe te voegen, maar de affogato versierd met wat ingrediënten is nog lekkerder.
Likeur. Italiaanse likeuren natuurlijk, zoals amaretto of grappa. De bitterheid van deze sterke drank is een typisch Italiaanse smaak. In andere landen is Baileys populair, die is zoeter en past beter bij een extra chocolade decoratie.
Cacao poeder
Chocolade in vlokken
Slagroom
Al deze ingrediënten samen gebruiken is waarschijnlijk teveel: als we bijvoorbeeld een likeur zoals grappa toevoegen, voegen we geen chocolade en room toe. Het hangt natuurlijk af van persoonlijke voorkeur.
Bereiding
Bereid de kopjes voor
Als je niet alleen voor jezelf, maar ook voor de gasten een verdrinking voorbereidt, maak dan de kopjes klaar en zet ze op een rij. Dit maakt het gemakkelijk om de andere ingrediënten toe te voegen.
Welk glas voor de affogato?
Terwijl Engelse ijskoffie meestal in een hoog glas wordt bereid en met een lange lepel wordt gemengd, wordt de Italiaanse affogato geserveerd in een lager en breder kopje. Dit komt omdat ijs niet hoeft te "zwemmen" in de koffie.
Een gewoon espresso kopje is te klein: gebruik een groter kopje of een dessertbeker.
Affogato met chocoladesaus
Optioneel: een extra lekkere toevoeging aan je affogato is de chocoladesaus, zoals Nutella.
Bestrooi voor het schenken van ijs en koffie de zijkanten van het kopje met Nutella: voor een nog lekkerder affogato.
Doe eerst de bolletje ijs in de kopje
In affogato, gaat koffie eerst of ijs eerst? Het ijs zetten we liever eerst. De meest populaire ijssmaken voor affogato zijn vanille-ijs en roomijs.
Optioneel: schenk de likeur erbij
Wil je de smaak van affogato verrijken met likeur? Giet het voor de koffie, direct over de bolletje ijs om het op smaak te brengen.
Schenk de koffie
Hete koffie mag niet direct op het ijs worden gegoten, omdat het ijs anders onmiddellijk smelt. De koffie mag niet gezoet worden, omdat er al suiker in het ijs en in de andere optionele ingrediënten zit.
Voeg extra toppings toe
Hoe versier je een affogato? Naast chocoladesaus en likeur zijn andere ingrediënten die je kunt toevoegen om de affogato nog lekkerder te maken: slagroom, cacao poeder en chocolade vlokken.
Je koffie affogato is klaar ☕🍨
Volg onze pagina's over Italiaanse koffie
Kijk op deze pagina. We gaan hem verrijken met nieuwe recepten en onze tips voor een zelfgemaakt affogato zo goed als in de beste bars van Italië!
Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.