IJs recept met ijsmachine 🍨 Zonder ei
👩👩👧 3 personen
👩🍳 Erg makkelijk
⏰ 50 min. bereiden
Om ijs te worden , moet het mengsel die we in de ijsmachine gieten ingrediënten in de juiste hoeveelheid en verhouding bevatten.
Italiaans ijs bevat bijvoorbeeld ongeveer 10% vet en minimaal 16% suiker. Anders blijft het vloeibaar, of bevriest het in de ijsmachine.
In het ijs dat wij thuis maken, zitten de vetten in de slagroom en volle melk. Zo verkrijgen we een wit ijs met een neutrale smaak, dat we als basis gebruiken voor vele andere ijssmaken, zoals met cacao en met pistachenoten .
🙄 Sommige sites , zelfs grote en bekende, kopiëren onze ijsrecepten zonder de bron te vermelden.
Wij zijn erg blij dat je ons ijs lekker vindt, maar plaats dan gerust een link naar onze pagina, 🔊 per favore !
Ingrediënten
Volle melk
380 g
Slagroom
160 g
Suiker
90 g
Melk, slagroom en suiker: de basisingrediënten van zelfgemaakt ijs
Melk
Wij raden verse volle melk aan, met een vetpercentage van ongeveer 3,5%.
Magere melk daarentegen is niet optimaal omdat het een groter deel water bevat en de verhoudingen van de ingrediënten in het recept verandert.
👉 Je kunt ook lactosevrije melk gebruiken, in dezelfde hoeveelheid als gewone melk.
Slagroom
We gebruiken verse slagroom met ongeveer 35% vet. Om ijs te maken hoef je de slagroom niet te kloppen; voeg het gewoon toe aan de andere ingrediënten.
👉 Melk en slagroom moeten niet alleen vers, maar ook koud uit de koelkast zijn. Als je ingrediënten op kamertemperatuur in de ijsmachine giet, kost het veel meer moeite om het ijs te maken.
Suiker
Met witte suiker krijg je een lekker ijs met een neutrale smaak; met rietsuiker is de smaak van het ijs aromatischer .
Geen ei
Eieren in ijs zijn een verdikkingsmiddel. Maar om thuis ijs te maken heb je niet per se eieren nodig .
Ook gebruiken we geen ei in fruit ijssmaken en sorbetijs.
Hoeveel ijs krijg je
In de recepten die we op Alle Italiaanse publiceren, rekenen we ongeveer 200 gram ijs voor persoon: dat zijn ongeveer 3 grote bolletjes ijs.
👉 We raden aan om te beginnen met een kleine hoeveelheid ijs, om eerst te experimenteren, omdat de ijsmachine het sneller en makkelijker maakt.
Het gereedschap om ijs te maken
Digitale keukenweegschaal
Bij alle ingrediënten, zowel vast als vloeibaar, geven wij het gewicht in gram aan .
Je meet ze dus allemaal op dezelfde manier: je weegt ze op een digitale keukenweegschaal, en dan voeg je ze toe aan het te mixen mengsel. Een gemakkelijke en nauwkeurige methode.
Staafmixer of blender
Na het wegen van de ingrediënten, schenken we ze allemaal in een kom. Om ze goed door elkaar te mengen gebruiken we bij voorkeur een staafmixer: dat is praktisch en snel.
👉 Mix de ingrediënten in een kom met tuit: zo giet je het mengsel achteraf makkelijker in de ijsmachine.
Wanneer we ijs maken met vaste ingrediënten en grote stukken, bijvoorbeeld fruit, dan kiezen we voor de blender. Het resultaat is hetzelfde: het is belangrijk om de ingrediënten zorgvuldig te hakken en te mengen om een glad ijs te verkrijgen.
IJsmachine
👉 Wij gebruiken een zelfkoelende ijsmachine, maar je kunt onze recepten met alle soorten ijsmachines maken: zelfvriezend , met koelelement , en en met de Ninja Creami met het “gelato” programma.
Een ijsmachine met koelelement is erg goedkoop, maar je moet het bakje wel enkele uren in de vriezer laten afkoelen voordat je ijs gaat maken.
Een zelfvriezende ijsmachine kost meer, neemt iets meer ruimte in beslag maar is klaar om ijs te maken wanneer je maar wilt.
IJsmachines zijn makkelijk te gebruiken en produceren snel een zeer lekker ijs.
Bekijk ook onze gids over voor het gebruiken of kiezen van een ijsmachine.
Bereiding
Zet de ijsmachine aan
Als je een zelfvriezende ijsmachine gebruikt, zet hem dan aan en laat hem afkoelen terwijl je de ingrediënten klaarmaakt.
Gewoonlijk heeft de ijsmachine ongeveer 10 minuten nodig om af te koelen, d.w.z. om de juiste temperatuur te bereiken voor het maken van ijs.
Het display van sommige ijsmachines geeft de temperatuur weer: om ijs te maken moet deze minimaal -22 °C zijn.
Heb je een ijsmachine met koelelement , zorg er dan voor dat het koelelement lang genoeg in de vriezer heeft gestaan.
Meng de ingrediënten
Meng de ingrediënten met een staafmixer in een kom. Giet eerst de vloeistoffen erbij en voeg dan de poeders toe. Meng ze op lage snelheid tot je een homogeen mengsel krijgt.
De ingrediënten moeten koud uit de koelkast zijn.
Giet het mengsel in de ijsmachine
De timer op de zelfvriezende ijsmachine telt af vanaf 60 minuten en de ijsmachine heeft ongeveer 10-15 minuten nodig om af te koelen.
Dit betekent dat wanneer het display 45 minuten aangeeft, je het ijs-mengsel kunt inschenken.
Heb je een ijsmachine met koelelement, dan is het tijd om deze in elkaar te zetten. Het koelelement moet al erg koud zijn, na voldoende uren in de vriezer.
Om te voorkomen dat de kou ontsnapt, giet het ijs door de opening in het deksel van de ijsmachine.
Zorg er eerst voor dat de roerarm al draait; giet vervolgens het mengsel in de ijsmachine.
Laat het 30-40 minuten mixen
Stel eerst de timer opnieuw in om af te tellen vanaf 50 minuten; zo loop je niet het risico dat de ijsmachine uitschakelt voordat het ijs klaar is.
Door de doorzichtige deksel van de ijsmachine kun je de status van het ijs controleren.
Zodra het is ingeschonken ziet het ijsmengsel in de ijsmachine er zo uit.
Na ongeveer 15-20 minuten begint het mengsel lucht op te hopen en in volume toe te nemen, en wordt geleidelijk gelato.
Het ijs is klaar 🍨
Het ijs is klaar als het «stevig genoeg» lijkt. Als het recept uitgebalanceerde ingrediënten bevat, is het ijs romig en stopt de roerarm van de ijsmachine langzaam. Het hangt echter ook af van de hoeveelheid ijs en van de capaciteit van de ijsmachine.
Vers gemaakt is ijs meestal erg zacht. Je kunt het zeker meteen eten, of je kunt het in een kom doen en een uur in de vriezer bewaren. Zo stolt het ijs een beetje, zonder te hard te worden.
Bekijk ook onze tips hieronder voor het bewaren van ijs. Je vindt het hoorntje gemakkelijk in de supermarkt.
Een detail van ons Italiaans fiordilatte ijs
Zelfgemaakt ijs bewaren
Zelfgemaakt ijs, net klaar, is heel zacht .
Een optie is om het meteen op te eten, zoals wij dat in de zomer doen.
Maar wat als je het wilt bewaren en later wilt opeten, bijvoorbeeld bij een etentje met gasten? Geen probleem . Zelfgemaakt ijs in de vriezer wordt hard, ongeveer net zo hard als roomijs; maar niet te hard .
Hoe ijs ontdooien om het de volgende dag zacht te eten? Een tip is om het ijs uit de vriezer te halen en in de koelkast te laten ontdooien, in plaats van op kamertemperatuur. Op deze manier is het ijs na ongeveer een uur zacht geworden zonder vloeibaar te worden.
Roomijs die je in de supermarkt koopt, blijft zacht omdat er meer lucht en vet in zit: eigenschappen waardoor het lang houdbaar is.
Vond je het lekker? Beoordeel dit recept
In het restaurant in Italië , als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed? )
IJs
2e editie
Wij schreven een boek
met 50 originele ijsrecepten
met de ijsmachine
🍨 Bekijk ons ijsboek
In gedrukte of e-book versie