Laatst bijgewerkt op 2 december 2024

Tiramisù met ricotta en ananas 👩‍🍳

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Een alternatieve versie van tiramisù waar wij als gezin erg van houden, licht en smaakvol. Wij gebruiken verse ricotta, ananas op sap en geen eieren. We maken het eenvoudige recept stap voor stap

Een filmpje van ons ricotta-ananas tiramisu recept. Hieronder leggen we de ingrediënten en bereiding goed uit

Tiramisù met ricotta en ananas is een zeer populair recept in mijn familie. Het is een lichtere en snellere versie van tiramisu: omdat het ons minder kost om de room te bereiden, die ricotta bevat in plaats van mascarpone, en geen eieren.

Het is ook een slim recept (een ricetta furba in het Italiaans), omdat we voorgesneden ananas uit blik gebruiken en de koekjes in het sap dompelen; net zoals we dat doen met koffie in klassieke tiramisu.

Verder is de combinatie ricotta-ananas naar mijn smaak bijzonder aangenaam. Hieronder bereiden we het recept stap voor stap.




Tiramisù met ricotta en ananas recept 👩‍🍳


4.8
(2) beoordelingen

  • 👩‍🍳 Makkelijk
  • 25 min bereiden
  • 🤗 Gegarandeerd resultaat

Voor de ricotta-ananas tiramisu behouden we dezelfde hoeveelheden ingrediënten als de klassieke tiramisu: in plaats van 500g mascarpone gebruiken we 500g ricotta, dat zijn twee kommen.
Verder hebben we precies één blikje ananas op sap gebruikt, dat ongeveer 300g ananasstukjes en ongeveer 200g sap bevat.

De bereiding is heel eenvoudig: we maken de room door de ananasstukjes te mengen met ricotta en suiker; daarna stellen we de tiramisu samen samen door de koekjes in het sap te dopen.

We raden je dan aan om het een paar uur in de koelkast te laten staan: het resultaat is echt lekker.


Ingrediënten

  • 500
    Ricotta 500 g
  • 550
    Ananas op sap 550 g
  • 250
    Lange vingers koekjes 250 g
  • 120
    Suiker 120 g


Koekjes

Traditioneel maken we in Italië tiramisu met Savoiardi koekjes, in Nederland bekend als lange fingers. Deze koekjes zijn sponsachtig en nemen gemakkelijk sap op. Als alternatief kun je elk ander type droge koekjes gebruiken.


Gereedschap

Je hebt maar één mengkom nodig om de room te bereiden; en een overnschaal om de tiramisu samen te stellen.

Om de ananas fijn te hakken gebruiken we een staafmixer, maar een blender kan ook prima.


Bereiding

  1. Meng ananas en suiker

    Open het blik ananas, filter het sap en bewaar het in een kom.

    Doe de ananasstukken in een mengkom met hoge randen, voeg de suiker toe en mix fijn met de staafmixer, tot de suiker volledig is opgelost.

    Meng ananas en suiker

  2. Meng ananas en ricotta

    Meng de gemengde ananas met de ricotta. Voordat je het aan het mengsel toevoegt, bewerk de ricotta kort met een lepel: zo ontstaan er minder klontjes.
    Meng met een houten lepel tot het mengsel voldoende homogeen is.

    Meng ananas en ricotta

  3. Stel de tiramisu samen

    Leg naast de overnschaal: de ricotta-room die je hebt gemaakt, de koekjes en het ananassap.
    We doen eerst de koekjes en daarna de room; laten we twee lagen zoals deze maken.

    Dompel de koekjes twee seconden in het sap en plaats ze naast elkaar in de ovenschaal, totdat de hele oppervlakte bedekt is.

    Verdeel vervolgens de helft van de room over de koekjes. Om het goed te verdelen hebben we een pannenlikker gebruikt, maar een lepel kan ook prima.

    Maak vervolgens een tweede laag: plaats de koekjes eerst loodrecht op de eerste laag, zodat de tiramisu een stevigere structuur krijgt.
    Voeg als laatste de resterende room toe.

    Stel de tiramisu samen

  4. Bewaar in de koelkast en serveer

    Dek de tiramisu af met huishoudfolie en bewaar hem 2-3 uur in de koelkast voordat je hem serveert, zodat hij steviger wordt.


    Het is de volgende dag ook lekker: je kunt de tiramisu maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren.

    Bewaar in de koelkast en serveer

Onze ricotta-ananas tiramisù is klaar. 🔊 Buon appetito!


Vond je het lekker? Beoordeel dit recept

In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)

Recept rating Vertaling in het Italiaans
🔊Buonissimo
🔊Buono
🔊Abbastanza buono
🔊Non molto buono
🔊Non buono
Placeholder image

Italiaans leren 🇮🇹

De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Tiramisù Tiramisu
🔊 Ananas Ananas
🔊 Succo Sap
🔊 Savoiardi Lange vingers

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.



Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.