Laatst bijgewerkt op 9 januari 2023
Pizza Quattro Stagioni 🍕
Wij zijn Italianen in Nederland en we hebben zelf de Pizza Quattro Stagioni gemaakt. We delen het recept, de ingrediënten en de bereiding stap voor stap.
Laatst bijgewerkt op 9 januari 2023
Wij zijn Italianen in Nederland en we hebben zelf de Pizza Quattro Stagioni gemaakt. We delen het recept, de ingrediënten en de bereiding stap voor stap.
Tomaat, mozzarella, ham, champignons, artisjokken en zwarte olijven: de 🔊 Pizza Quattro Stagioni is een van de meest klassieke van de Italiaanse pizzakaart. Het beleg bevat dezelfde ingrediënten als de Pizza Capricciosa.
De ingrediënten van de Pizza Quattro Stagioni worden apart geplaatst, in vier delen: een kwart pizza met ham, een plakje met olijven, een met artisjokken en een met champignons. Het verschil is niet alleen visueel:
Als je pizza Quattro Stagioni eet, is het alsof je vier verschillende pizza's proeft: de een na de ander.
Als je het bakt, moet je goed opletten dat je de topping op de juiste manier schikt.
We hebben een pizza Quattro Stagioni gemaakt, gebaseerd op het originele recept van de pizza uit Napoli. Op deze pagina delen we de ingrediënten en bereiding. Zelf pizza maken is niet moeilijk, je hebt alleen een beetje geduld nodig en volgt onze tips.
Een van de belangrijkste stappen om zelf pizza te maken, is bekken. Als je ooit thuis pizza hebt gemaakt, weet je dat het niet zoals die in het restaurant wordt.
In de houtoven van de pizzeria bakt de pizza in 90 seconden op 450 graden: de pizzabodem is krokant en niet stijf. In plaats daarvan gaat het deeg in de normale oven van ongekookt naar hard: dit komt door een lange baktijd bij een te lage temperatuur.
Er is een truc om een betere pizza te maken in een conventionele oven: een pizzasteen gebruiken. Met een vuurvaste steen is de pizza iets sneller klaar (10 minuten in de normale oven op 220 graden in plaats van 12-15 zonder steen); vooral de pizzabodem is krokant en lijkt meer op de pizza van de pizzeria.
👉 We gebruiken een speciale elektrische pizzaoven, erg populair onder ons Italianen, die een vuurvaste steen bevat en die de pizza in slechts 5 minuten op 400 graden kan bakken. Het is een compact apparaat waarmee je ook thuis echt uitstekende pizza's kunt maken.
De ingrediënten van pizzadeeg zijn simpel: water, gist (gedroogd of vers), bloem en zout.
In Italië gebruiken we bloem van het type '00': vergelijkbaar met de Patentbloem in Nederland. Als je de patentbloem gebruikt, is het deeg heel elastisch en is de pizza zacht en luchtig.
In Nederland vinden we niet makkelijk verse biergist, dus gebruiken we gedroogde gist. Een beetje is genoeg voor het pizzadeeg; de gist moet worden opgelost in warm water als allereerste stap als je pizzadeeg maakt.
Zout en gist concurreren om op te lossen in het water: ze moeten dus apart worden toegevoegd. We voegen zout toe als laatste ingrediënt van het deeg.
Professionele 🔊 pizzaioli (pizza makers in het Italiaans) weten dat als je meer gist toevoegt, je hget pizzadeeg minder lang kunt laten rijzen.
Met de hoeveelheden in ons recept adviseren wij een rijstijd van 8 uur: voor een volledige rijzen van het deeg.
👉 Zo kneden we de pizzadeeg 's ochtends (in minder dan 20 minuten) en laten we 's middags rijzen. Het deeg is klaar voor etenstijd, als we pizza eten.
Het Napolitaanse pizzadeeg wordt met de hand gekneed en vervolgens uitgerold, altijd goed bestrooid met bloem.
Als je de pizza met je handen uitrolt, voel je de bubbels onder je vingers knappen.
Bloem 480 g
Water 308 ml
Zout 14 g
Verse gist 2,2 g
Alle Italiaanse
Gebruik je gedroogde gist of bakpoeder? Deel dan de hoeveelheid verse gist door 3.
Gepelde tomaten 440 g
Mozzarella 500 g
Ham 8 plakjes
Champignons 120 g
Artisjokken 120 g
Olijven 20
Olijfolie Een scheutje
Zout 4 g
Alle Italiaanse
De Pizza Quattro Stagioni heeft een zeer rijke topping; daarom gebruikten we gezeefde tomaten, die relatief weinig water bevatten.
Een heel bekende tomatensoort in Italië, die je ook hier in Nederland kunt vinden, zijn de San Marzano tomaten: met hun langwerpige vorm, zijn ze een kwaliteitsproduct dat wordt geteeld in de regio's van Midden Italië. Het is niet alleen de ideale tomaat voor pizza maar ook voor pasta.
In Italië voegen we traditioneel mozzarella toe aan pizza.
In Italiaanse pizzeria's gebruiken ze meestal mozzarella van koemelk; in Napels gebruiken ze buffel mozzarella (🔊 mozzarella di bufala in het Italiaans), een kwaliteitsproduct uit de regio Campanië.
Als je zelf pizza maakt, gebeurt het dat de mozzarella aan het einde van het bakken goudbruin is. Dit komt omdat in de conventionele oven de pizza vele minuten bakt en de mozzarella een beetje aanbrandt.
Om dit te voorkomen doen we de pizza in de oven beleggen met alleen de tomaat; halverwege de baktijd voegen we de mozzarella en andere toppings toe. Hetzelfde doen we bijvoorbeeld met ham.
We houden van zachte en smakelijke ham op pizza; daarom voegen we hem halverwege het bakken toe, samen met de mozzarella.
Het is geen goed idee om de oven halverwege de baktijd te openen, omdat de warmte dan kan ontsnappen.
We voegen de topping heel snel toe; ondertussen draaien we ook de pizza, zodat het gelijkmatig bakt.
We gebruiken meestal champignons en artisjokken in olie, omdat ze erg praktisch en kant en klaar zijn; vooral de gemarineerde artisjokken zijn erg lekker op pizza.
We raden gedroogde paddenstoelen niet aan, omdat je ze voor gebruik in water moet weken. En zoals we vaak schrijven is het water op de pizzatopping niet ideaal omdat het de pizzabodem verdunt.
👉 Bekijk ook het Pizza Funghi Champignons recept met meer informatie over de paddenstoelen die je op de pizza kunt gebruiken.
In Italië zetten we traditioneel zwarte olijven op pizza; niet alleen op Pizza Quattro Stagioni.
We doen altijd een beetje gedroogde oregano in de pizzasaus, en ook een snuifje over de topping: om meer smaak aan de pizza te geven.
👉 Bekijk ook onze pagina over de Italiaanse aromatische kruiden.
Je hebt een kom nodig die groot genoeg is voor al het deeg.
Voeg eerst het water toe en los de gist op. Roer met een vork tot de gist volledig is opgelost.
Voeg de bloem toe - geleidelijk en langzaam - en blijf mengen met de vork.
Wanneer je niet meer kunt mixen met een vork omdat het deeg te zwaar is, ga dan verder met je handen.
Voeg als laatste het zout toe.
Als het deeg een gladde bal is geworden, leg je het op het aanrecht.
Bebloem zowel het werkvlak als je handen goed om te voorkomen dat het deeg blijft plakken.
Kneed het deeg ongeveer tien minuten: met de beweging zoals de pizzamaker op de afbeelding.
Na tien minuten heb je een beetje elastisch bal deeg.
De aanbevolen rijstijd is 8 uur.
Laat het deeg rijzen in een afgedekte bak, tegen lucht beschermde (In contact met lucht wordt het deeg droog).
Neem na de eerste twee uur het deeg en verdeel het in balletjes: één voor elke pizza.
Laat de deeg bolletjes de volgende 8 uur rijzen.
Is het deeg goed gerezen? Dan kun je beginnen met het uitrollen van de pizza.
Zet eerst de oven aan, om deze goed voor te verwarmen. Je gaat de pizza pas in de oven als deze de maximale temperatuur heeft bereikt.
Rol de pizza met je handen uit op een met bloem bestrooien werkvlak.
Als de pizza goed gerezen is, is het deeg zacht en flexibel: er zijn slechts enkele bewegingen nodig om het uit te rollen.
👉 Leg de pizzabodem al op de pizzaschep. Zo is het makkelijker om de pizza in de oven te doen.
Maak de pizzasaus met tomaat (gezeefd of gepeld), olijfolie, zout en eventueel gedroogde oregano.
Voeg de pizzasaus vanuit het midden van de deegschijf toe en laat wat ruimte rond de randen.
Bereid ook de ingrediënten voor de Quattro Stagioni pizzatopping: artisjokken, champignons, zwarte olijven, ham en mozzarella. Zo zijn ze klaar om op de pizza te worden toegevoegd.
We bakken de pizza belegd alleen met pizzasaus pas als de oven de maximale temperatuur heeft bereikt.
In een normale oven bakt pizza meestal in 12-15 minuten op 220 graden.
Halverwege de baktijd open snel de oven en voeg de beleg ingrediënten toe: eerst de mozzarella en dan de rest, waarbij je de pizza in vier delen verdeelt.
Je zult moeten proberen te haasten om de hitte niet uit de oven te laten ontsnappen.
Met ons recept hebben we een lekkere en gezonde Quattro Stagioni pizza gemaakt, omdat we zelf de ingrediënten hebben uitgekozen.
Eet smakelijk, buon appetito! 🍕
In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)