Wij zijn Italianen in Nederland en we maken de pizza Capricciosa met tomaat, mozzarella, ham, champignons, artisjokken en olijven. Het stap-voor-stap recept, lekker en gezond
De Pizza Capricciosa die we voor dit recept hebben gebakken
Zelf Pizza Capricciosa maken
Op Alle Italiaanse hebbenwe al veel Italiaanse pizza recepten geschreven. Om de 🔊pizza Capricciosa te maken heb je naast tomaat en mozzarella ook ham, champignons, champignons, artisjokken en olijven nodig. Dit volgens het traditionele recept.
We vinden het erg lekker, maar we maken het niet vaak, omdat we niet altijd alle ingrediënten in huis hebben.
Maar vandaag hebben we de Capricciosa voor je gebakken en delen we de stapsgewijze bereiding. Zelf pizza maken is niet moeilijk, maar er zijn veel tips die je moet weten als je een betere en gezondere pizza wilt bakken.
In het Italiaans zeg je capriccioso over iemand die klaagt omdat zij iets wil, vaak iets dat niet strikt noodzakelijk is.
Een 🔊capriccio is vaak een voorbijgaand verlangen.
🔊Capricciosa, verwijzend naar pizza, geeft waarschijnlijk de verscheidenheid aan ingrediënten van de topping aan - een van de rijkste op het klassieke Italiaanse pizza menu.
De Italiaanse woorden van deze pagina:
🔊
Pizza Capricciosa
Pizza Capricciosa
🔊
Prosciutto
Ham
🔊
Funghi
Paddenstoelen
🔊
Carciofini
Artisjokken
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
In onze pizzarecepten schrijven we vaak dat zelf pizza maken niet moeilijk is. Maar er zijn veel trucjes, die ken je als je wat ervaring hebt en als je al een paar keer pizza hebt gemaakt.
Het bereiden van de pizza duurt niet al te lang. Je hebt maar 20 minuten nodig om het deeg te kneden. Daarna moet je nog even geduld hebben terwijl het pizzadeeg rijst.
⏰ De rijstijd
De minimale rijstijd is 3 uur; we raden 8 uur aan, zodat het deeg goed gerezen is.
Dat doen we vaak in het weekend: we maken 's ochtends snel het deeg en laten het rusten. Voor het avondeten zetten we de oven aan om hem voor te verwarmen terwijl we het gezuurde deeg uitrollen.
Het bakken
De andere belangrijke stap bij het maken van pizza is het bakken.
Thuis is het natuurlijk lastig om een pizza te maken die hetzelfde is als een pizza uit een pizzeria. Maar je kunt ook een goede pizza maken in een conventionele oven, vooral als je een krachtige oven hebt en als je een vuurvaste pizzasteen gebruikt.
Op de vuurvaste steen kookt de pizza iets sneller en wordt de korst krokanter. De vuurvaste steen is een simpele oplossing om betere pizza's te bereiden.
👉 Een nadeel van de vuurvaste steen is dat de oven langer moet worden voorverwarmd, omdat de steen tijd nodig heeft om de warmte op te nemen.
Onze Pizza Capricciosa, gebakken met een elektrische pizzaoven.
Idealiter zou pizza in de kortst mogelijke tijd op een hoge temperatuur moeten worden gebakken.
We gebruiken een elektrische oven met vuurvaste steen speciaal voor het bakken van pizza, die erg populair is onder Italianen in het buitenland om thuis niet te missen :-) De pizzaoven zorgt voor een optimale bereiding van de pizza; we hebben een pagina geschreven over het gebruik van de G3 Ferrari pizzaoven.
👉 Bekijk ook het pizza basisrecept voor een uitgebreid overzicht van de ingrediënten en bereiding van Italiaanse pizza.
Ingrediënten - Pizza Capricciosa
Pizzadeeg ingrediënten
Het pizzadeeg bestaat uit water, gist, meel en zout.
Gebruik je gedroogde gist of bakpoeder? Deel dan de hoeveelheid verse gist door 3.
Om het pizzadeeg te maken, moet je de gist oplossen in water, geleidelijk de bloem toevoegen en als laatste het zout.
De bloem
Om een elastisch deeg en een knapperige pizza te maken, gebruiken we in Italië bloem "00"; die lijkt op de Patentbloem hier in Nederland.
Als je het deeg goed laat rijzen, voel je bij het uitrollen van de pizza (met je handen, geen deegroller!) de luchtbelletjes onder je vingers knappen.
👉 De meest ervaren pizzaioli maken eigenlijk een mix van bloem. In feite hebben verschillende soorten meel verschillende eigenschappen.
Sommigen voegen bijvoorbeeld een beetje bloem "0" (gewoon bloem) toe aan het deeg om het iets minder elastisch te maken en gemakkelijker uit te rollen.
De gist
Je kunt zowel verse gist als gedroogde gist gebruiken. Beide zijn makkelijk op te bewaren (je hebt niet veel nodig om pizza te maken).
Het water
Gebruik water op kamertemperatuur om het rijsproces niet te veranderen.
Als je koud water gebruikt, wordt het rijzen vertraagd; en je zult het deeg koud voelen terwijl je het kneedt.
Pizza Capricciosa beleggen
De ingrediënten van de Capricciosa zijn talrijk en alles bij elkaar hebben ze een super smaak.
Toppings voor 3 pizza's
Gepelde tomaten330 g
Mozzarella375 g
Ham6 plakjes
Champignons90 g
Artisjokken90 g
Olijven15
OlijfolieEen scheutje
Zout3 g
Alle Italiaanse
Ons advies is om de topping op de pizza Capricciosa niet te overdrijven. Tijdens het bakken heeft pizza warmte nodig van zowel de onderkant als de bovenkant; als de pizzabodem te veel belegd is, neemt het de warmte niet goed op.
Pas ook op dat je geen ingrediënten die veel water bevatten op de pizza doet; beginnend met tomaat en mozzarella. Tijdens het koken komt het water vrij op de pizzabodem, die in plaats van knapperig wordt verdund.
Pizzasaus
Om pizzasaus te maken gebruiken we een mix van gepelde en gezeefde tomaten. Tomaten zonder schil bevatten namelijk veel water, maar ze zijn ook erg lekker: hier in Nederland vind je gemakkelijk San Marzano-tomaten, een specialiteit uit Midden-Italië die ook voor pastasaus wordt gebruikt.
De pizzasaus wordt op smaak gebracht met zout en een scheutje olijfolie; sommigen voegen ook gedroogde oregano toe.
Mozzarella kaas
In Italië doen we vooral mozzarella op pizza. Zowel melk- als buffel- zijn prima; het is belangrijk dat je het laat uitlekken voordat je het op de pizza legt.
Om de mozzarella uit te lekken: snijd het in reepjes, doe het op een zeef en druk het aan met de achterkant van een lepel.
Ham
Op de pizza Capricciosa leggen we voor elke pizza 2 plakjes ham, zodat er ook ruimte is voor de andere ingrediënten.
Champignons en Artisjokken
In het Italiaans worden ze 🔊funghetti (kleine paddenstoelen) en 🔊carciofini (kleine artisjokken) genoemd. Wij gebruiken die in olie, kant-en-klaar en heel praktisch, en makkelijk op te bewaren zijn.
Olijven
Het pizza Capricciosa recept bevat enkele zwarte olijven, we doen er 5 per pizza bij.
Kruiden
Voeg voor het sluiten van de oven wat gedroogde oregano toe.
Het is een Italiaans kruid dat lekker smaakt op pizza en door velen wordt gebruikt - ook al is het niet het officiële ingrediënt van de pizza uit Napels.
👉 Wanneer je topping toevoegt aan pizza Capricciosa
Als je thuis pizza bakt, duurt het vele minuten voordat de pizza gaar is. Als je de mozzarella voor het bakken toevoegt, wordt deze soms een beetje bruin en verbrand; vooral als je de conventionele oven gebruikt.
Hetzelfde gebeurt met andere ingrediënten, zoals ham of salami.
Hiervoor voegen we halverwege de bakken de mozzarella en de topping toe.
Halverwege de baktijd open je snel de oven om de pizza te draaien, zodat hij gelijkmatig bakt. Ondertussen voegen we de topping ingrediënten toe.
Bereiding
Meng de pizzadeeg ingrediënten
Giet eerst het water in een kom en los de gist erin op. Als je gedroogde gist gebruikt, laat het water dan een paar minuten staan als de gist is opgelost.
Voeg de helft van de bloem toe, meng met een vork. Als de bloem volledig gemengd is, voeg dan beetje bij beetje de rest van de bloem toe.
Wanneer je niet meer kunt mengen met een vork, omdat het deeg te dik is, blijf dan met je handen mixen: met één hand houd je de kom vast, met de andere kneed je het deeg.
Voeg als laatste het zout toe.
In de afbeelding de juiste beweging van de handen om de ingrediënten van de pizzadeeg te mengen. Foto: Salvatore Di Matteo
Kneed het pizzadeeg
Bestrooi je werkvlak en handen met bloem. Kneed het pizzadeeg verder op het werkvlak. De juiste beweging wordt getoond in de animatie: ga 10-15 minuten door, tot je een zachte, gladde en enigszins elastische deegbal krijgt.
Je kunt natuurlijk een beetje bloem toevoegen om het deeg makkelijker te kneden.
Zo kneed je het pizzadeeg
Laat 8 uur rijzen
Leg de pizzadeeg in een afgedekte bak (in contact met lucht droogt de pizzadeeg op aan de oppervlakte).
Je kunt ook de kom gebruiken - gewassen, goed afgedroogd en afgedekt met een laagje vershoudfolie.
Verdeel na de eerste twee uur rijzen de pizzadeeg in bolletjes en laat ze nog 6 uur rijzen in een bak.
Ons pizzadeeg
Rol het pizzadeeg uit
Is het deeg goed gerezen? Laten we beginnen met het bereiden van de pizza.
Zet eerst de oven aan: de oven moet erg heet zijn als je de pizza gaat bakken.
Bestrooi het werkvlak en de handen met bloem en rol het pizzadeeg uit; in de afbeelding laten we de juiste beweging zien.
Het pizzadeeg rol je best uit met je vingers en niet met een deegroller, want de deegroller drukt alle luchtbellen in het deeg plat.
Als we pizza maken, maken we het pizzabodem nooit te groot. Onze ervaring is dat een deegschijf met een kleine diameter gemakkelijker te bakken is.
Voeg de tomaat toe
Bereid de pizzasaus met tomaat, zout, olie en eventueel oregano.
👉 Voordat we de tomaat toevoegen, leggen we de pizzabodem op de pizzaschep. Met de pizzaschep is het makkelijker om de pizza in de oven te dragen.
We bestrooien de pizzaschep goed met griesmeel van harde tarwe: zo glijdt het deeg makkelijk van de pizzaschep de oven in.
Ben je klaar om te bakken? Verdeel de tomatensaus over de pizza, met een concentrische beweging vanuit het midden. Laat wat ruimte over aan de uiteinden als je van mooie dikke randen houdt.
Klaar om onze Pizza Capricciosa in de oven te doen
Bak de pizza
Bak de pizza met de oven op maximale temperatuur.
De pizza heeft warmte van boven en van onder nodig: daarom leggen we het op de middelste plank.
In de conventionele oven, op 220 graden, duurt het bakken van de pizza meestal 12-15 minuten. Met de vuurvaste steen is het iets sneller: klaar in ongeveer 10 minuten.
Halverwege de baktijd open we snel de oven om de pizza te draaien en de topping toe te voegen. Het is raadzaam om de oven niet lang open te laten staan.
Na een paar minuten bakken voegen we mozzarella, artisjokken, Champignons, ham en olijven toe. Met een snufje oregano
De Pizza Capricciosa is klaar
De pizza is klaar, de pizzabodem is knapperig en de toppings ingrediënten zijn niet droog.
In het boek 365 giornate indimenticabili da vivere a Roma (365 onvergetelijke dagen in Rome) zegt de auteur Giulia Fiore Coltellacci dat de pizza Capricciosa is uitgevonden in een restaurant in Rome dat dezelfde naam draagt: Capricciosa.
De Capricciosa is een pizza restaurant, actief sinds 1937, waar de pizza capricciosa lijkt te zijn uitgevonden (onze vertaling).
Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!
Alle Italiaanse Nieuwsbrief
De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox
Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.
👉 Het is gratis en je kunt je op elk moment afmelden