Laatst bijgewerkt op 3 januari 2023

Pizza Funghi Champignons 🍕

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Wij zijn Italianen en maken zelf pizza met champignons, verse mozzarella, tomaat en Italiaanse kruiden. Het stap-voor-stap recept

Italiaanse pizza funghi met Champignons maken recept - gebakken door alle Italiaanse
De pizza funghi met Champignons die we voor dit recept hebben gebakken en die we samen met jou bereiden

Pizza ai Funghi zelf maken met gezonde ingrediënten

In Italië is het 🔊 Pizza ai Funghi, terwijl onze vrienden in Nederland meer specifiek Pizza met Champignons zeggen.

Funghi betekent in het Italiaans paddenstoelen; naast champignons gebruiken we ook veel 🔊 funghi porcini (eekhoorntjesbrood), die groeien in de bossen van de Alpen.

Ze zijn ook een van de ingrediënten die we het vaakst gebruiken om onze zelfgemaakte pizza's te beleggen, met het traditionele Italiaanse pizza recept: rond, met een dikke rand, verse mozzarella en tomaat.

Italiaanse Pizza ai Funghi zelf maken
De pizza met champignons die we hebben gebakken, met verse ingrediënten

Vandaag maken we samen met jullie pizza ai funghi, met champignons. We delen alle tips voor het maken van pizza, op een simpele en duidelijke manier.

Je hebt alleen een beetje oefening nodig, vooral om pizzadeeg te maken en laten rijzen, en een voldoende krachtige oven. Aan de slag!





Pizza Funghi Champignons 🍕 Simpel Italiaans recept


4.9
(8) beoordelingen

  • 👩‍🍳 Makkelijk
  • 35 min bereiden
  • 🤗 Gegarandeerd resultaat

Met ons pizza recepten laten we zien dat thuis pizza maken niet ingewikkeld is.
Het is inderdaad een leuke activiteit om als gezin samen te doen. Wij Italianen zitten graag rond de keukentafel, zelfs om onze recepten te bereiden.

Er zijn natuurlijk veel manieren om pizza te maken: je kunt kant-en-klare pizzabodem kopen, beleggen en bakken.

Wij maken pizza vanuit de basis ingrediënten. Zo krijgen we een gezonde pizza, omdat we zelf de ingrediënten kiezen.


⏰ De rijstijd

De minimale rijstijd voor het pizzadeeg is 3 uur, maar we raden aan om 8 uur te wachten om volledig te laten rijzen.

Ons recept is vereenvoudigd, maar ervarende pizzaioli weten dat de rijstijd ook afhangt van het type bloem en de hoeveelheid gist in het deeg.

👉 Bekijk ook het Italiaanse pizza basisrecept, waarin we dieper ingaan op alle stappen en ingrediënten.


Dit heb je nodig om zelf pizza funghi te maken

Voor het maken van het deeg heb je geen speciaal gereedschap nodig: je mengt de ingrediënten in een kom en kneedt vervolgens verder op een aanrecht.

Als je de pizzaschijf eenmaal hebt uitgerold, is een heel handig hulpmiddel een pizzaschep. Een pizzaschep maakt het makkelijker om de pizza naar de oven te transporteren (een vaak delicate stap).

En dan heb je een oven nodig; beter als een krachtige.

Het geheim van een pizza zoals in de pizzeria is een zeer snelle bakken op hoge temperatuur. In de pizzeria bakken ze de pizza in minder dan 2 minuten op 470 graden: hierdoor wordt de pizza krokant van buiten en zacht van binnen, erg lekker.

De conventionele oven bakt de pizza langzamer: daarom gaat de pizza van rauw naar biscuit, dat wil zeggen met een korst die niet krokant is, maar echt stevig.

Om thuis een krokante pizza te maken, kan je een pizzasteen gebruiken in de normale oven.

Gebakken op de pizzasteen smaakt de pizza beter en is het in minder tijd gaar: ongeveer 9 minuten op 220 graden.
Niet alleen is de pizzabodem knapperiger, ook de ingrediënten voor de topping zijn lekkerder.

We gebruiken een elektrische pizzaoven, die erg populair is in Italië (en onder ons Italiaanse expats).

Pizza Funghi Champignons gebakken met elektrische pizzaoven G3 Ferrari - Alle Italiaanse
Onze Italiaanse pizza Funghi Champignons gemaakt met de elektrische pizzaoven G3 Ferrari. Op de foto hebben we na een paar minuten bakken mozzarella en champignons toegevoegd.

Het is een kleine oven speciaal gemaakt voor het koken van pizza. Het bevat een vuurvaste steen en bereikt 400 graden, waardoor de pizza in 5 minuten op een geweldige manier wordt gebakken.

👉 Verwarm de oven (gas of elektrisch) goed voor voordat je de pizza in de oven legt. Zet de pizza pas in de oven als de oven de maximale temperatuur heeft bereikt.


Ingrediënten - Pizza ai Funghi Champignons


Pizzadeeg ingrediënten

De ingrediënten van het pizzadeeg zijn voor al onze pizza recepten hetzelfde. Het pizzadeeg bevat water, bloem, zout en gist.

In Italië maken we pizzadeeg met 00 bloem; hier in Nederland gebruiken we de Patentbloem die vergelijkbare eigenschappen heeft en de pizza elastisch maakt.

Je kunt zowel verse gist gebruiken, in blokjes dat je ook lang in de vriezer kunt bewaren. Of gedroogde gist, klaar voor gebruik: je hoeft het alleen maar op te lossen in lauw water.

👉 De volgorde waarin je de ingrediënten toevoegt is belangrijk; we leggen het uit in ons recept. Voeg bijvoorbeeld nooit zout en gist samen toe.


🍕 Aantal pizza's

 
3
 

Pizzadeeg ingrediënten

pizza ingrediënten: meel

Bloem 360 g

pizza ingrediënten: water

Water 231 ml

pizza ingrediënten: zout

Zout 11 g

pizza ingrediënten: gist

Verse gist 1,65 g


Alle Italiaanse


pizza ingrediënten: gedroogde gist

Gebruik je gedroogde gist of bakpoeder? Deel dan de hoeveelheid verse gist door 3.



Pizza met Champignons beleggen



Toppings voor 3 pizza's
  • pizza ingrediënten: tomaat

    Gepelde tomaten 330 g

  • pizza ingrediënten: mozzarella

    Mozzarella 375 g

  • pizza ingrediënten: champignons

    Champignons 180 g

  • pizza ingrediënten: olijfolie

    Olijfolie Een scheutje

  • pizza ingrediënten: zout

    Zout 33 g

Alle Italiaanse


Welke paddenstoelen om de pizza te garneren

In Nederland zijn de meest voorkomende soorten paddenstoelen voor beleggen pizza Champignons; in Italië gebruiken we ook vaak eekhoorntjesbrood.
In vergelijking met champignons zijn eekhoorntjesbrood iets voedzamer; bovendien worden ze niet gekweekt maar groeien ze in de bossen, vooral in de Alpen.

Verse of gedroogde champignons?

Op pizza vinden wij dat verse champignons het lekkerst zijn. Of de kant-en-klare champignons, verkocht in potjes; ze zijn erg praktisch in gebruik.

Om gedroogde champignons te gebruiken, moet je ze meestal in water laten weken. Voor pizza is dit niet optimaal, omdat tijdens het bakken het water naar beneden zakt en de pizzabodem verdunt.


Wanneer champignons op pizza toevoegen

Het hangt af van de kooktijd van je oven en het soort paddenstoelen dat je gebruikt.

De conventionele oven bakt de pizza op 220° in ongeveer 15 minuten; het is vrij lang, genoeg om bepaalde ingrediënten te verbranden.
Hiervoor voegen we na een paar minuten bakken de mozzarella toe; op deze manier krijgen we een pizza met verse ingrediënten, in de zin van niet verbrand.
Wij gebruiken champignon schijfjes, en voegen die samen met de mozzarella toe.

Verse champignons daarentegen hebben een langere kooktijd nodig. Als je verse champignons gebruikt, raden we aan om deze tijdens het bakken aan je pizza toe te voegen.


De Pizzasaus

Welke tomaat om pizzasaus te maken?
De lekkerste tomaat voor pizzasaus zijn naar onze mening gepelde tomaten. Hier in Nederland kun je gemakkelijk een in Italië zeer populaire tomatensoort vinden, de tomaten van San Marzano, die lekker zijn en vooral geschikt voor pizza en pastasaus.

Gepelde tomaten zijn erg lekker, maar bevatten ook veel water. Hiervoor mengen we ze met gezeefde tomaten, om zo de pizzasaus wat dichter te maken.

Net als bij champignons geldt ook voor tomaten de regel: als er te veel water in zit, komt het tijdens het koken in de pizzabodem terecht.

Traditioneel kruiden we in Italië pizzasaus met olijfolie en zout.


Mozzarella kaas

Mozzarella bevat ook veel water. Voordat je Mozzarella op de pizza legt, raden we je aan om het in reepjes te snijden en goed uit te lekken.

Bij zelfgemaakte pizza voegen we de mozzarella na een paar minuten bakken toe: op deze manier blijft het minder lang in de oven en wordt het niet goudbruin (wat betekent dat de mozzarella een beetje aanbrandt).


De kruiden op de pizza ai funghi

We voegen wat gedroogde oregano toe aan de pizzasaus, en we strooien het ook over de topping.

Maar er zijn veel Italiaanse kruiden die goed samengaan met champignons. Sommige kruiden moeten na het koken vers worden toegevoegd, bijvoorbeeld de basilicum in Pizza Margherita.




Bereiding

  1. Meng water, gist, bloem en zout

    Neem een kom en giet er water in; voeg de gist toe en meng goed met een vork tot het oplost.
    Voeg tijdens het mixen geleidelijk de helft van de bloem toe.

    Als je niet meer kunt mengen met een vork, gebruik dan je handen en voeg alle bloem toe. Voeg op het einde het zout toe.
    Je krijgt een bal van homogeen deeg.

    Meng water, gist, bloem en zout
    Dit is de juiste beweging om de pizza te kneden, getoond door de pizzaioli van de historische pizzeria Salvatore Di Matteo in Napels. Foto: Salvatore Di Matteo

  2. Kneed het pizzadeeg

    Leg het deeg op het werkoppervlak, bestrooid met bloem om te voorkomen dat de pizza blijft plakken.

    Kneed met je handen in de beweging die in de animatie wordt getoond.
    Kneed ongeveer 10 - 15 minuten, tot het pizzadeeg compact en elastisch is.

    Kneed het pizzadeeg

  3. Laat het pizzadeeg 8 uur rijzen

    Leg de pizzadeeg in een afgedekte bak om te rijzen. Het is belangrijk dat de pizzadeeg niet aan de lucht wordt blootgesteld, om niet uit te drogen.

    De minimale rijstijd is 3 uur; wij raden 8 uur aan.

    Verdeel het deeg na 2 uur in bolletjes; één voor elke pizza.
    Leg de bolletjes deeg vervolgens terug in een gesloten bak om te rijzen.

    Laat het pizzadeeg 8 uur rijzen
    Onze bolletjes pizzadeeg

  4. Rol het deeg uit

    Zet eerst de oven aan, zodat deze voorverwarmt terwijl je het deeg uitrolt.

    Bestrooi je handen en werkvlak goed met bloem; neem een bol pizzadeeg en spreid het uit met je handen, zoals op de animatie te zien is.

    Traditioneel rollen we de pizzadeeg uit met onze vingers en niet met een deegroller.

    👉 Als het deeg goed gerezen is, voel je de luchtbelletjes onder je vingers. De deegroller plet de luchtbelletjes in het deeg en is daarom niet geschikt om het pizzadeeg uit te rollen.

    Rol het deeg uit

  5. Voeg de tomaat toe

    Bereid de pizzabodem op de pizzaschep, zodat je hem gemakkelijk naar de oven kunt transporteren. We besprenkelen de pizzaschep met griesmeel van harde tarwe (die ook gebruikt voor pasta), dat voorkomt dat de pizzabodem gaat plakken.

    Voeg voor het bakken de tomatensaus toe. Laat wat ruimte over aan de uiteinden als je van dikke pizzaranden houdt.

    Voeg de tomaat toe

  6. Bak de pizza

    Plaats de pizza pas in de oven als deze de maximale temperatuur heeft bereikt.

    Pizza heeft warmte nodig van zowel boven als onder; hiervoor raden we aan om de pizza in het midden van de oven te plaatsen.

    Halverwege de baktijd voegen we de mozzarella en champignons toe. We openen snel de oven om de hitte niet te laten ontsnappen, en ondertussen draaien we de pizza om een homogene bakken mogelijk te maken.

    Bak de pizza
    Na een paar minuten bakken voegen we mozzarella en champignons toe

  7. De Pizza ai Funghi Champignons is klaar

    De zelfgemaakte pizza met Champignons is lekker en gezond. Serveer het warm, eventueel met een kleine scheutje extra vierge olijfolie en verse Italiaanse kruiden naar smaak.

    De Pizza ai Funghi Champignons is klaar

Eet smakelijk, buon appetito! 🍕


Pizza Funghi Champignons 🍕 Simpel Italiaans recept

Vond je het lekker? Beoordeel dit recept

In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)

Recept rating Vertaling in het Italiaans
🔊Buonissimo
🔊Buono
🔊Abbastanza buono
🔊Non molto buono
🔊Non buono
Placeholder image

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.