Laatst bijgewerkt op 15 juli 2025

Pruimen sorbetijs 🍨 Met ijsmachine

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Pruimen, rood of geel, zijn vaak verkrijgbaar bij onze groenteboer hier in Nederland; we maken er een heerlijke vegan sorbetijs van, zonder melk of slagroom. En slechts ~105 calorieën 👍

Een filmpje van ons pruimenijs recept. Hieronder leggen we de bereidingsstappen goed uit

In de tuin van mijn familie in Italië staat een grote pruimenboom. De pruimen zijn blauwpaars, langwerpig en geel van binnen. Als ze rijp zijn, tegen het einde van de zomer, zijn ze heerlijk: en ik maak er heerlijk ijs van.

Hier in Nederland heeft de groenteboer bij mij in de buurt vaak de ronde variant met rood vruchtvlees, die het hele jaar door verkrijgbaar is.
Ik koop er vaak een paar omdat ik van de lichtzure smaak houd, maar eerlijk gezegd zijn ze een beetje wisselvallig: ze zijn niet altijd geweldig.

Ik was daarom benieuwd of ik ze kon gebruiken in ijs, of liever gezegd sorbetijs: want zonder slagroom en melk zijn fruitijssmaken naar mijn mening lekkerder – en vooral geschikt voor de zomer.

Verrassend genoeg was het ijs, ondanks mijn niet-bijzondere pruimen, overheerlijk – en van een prachtige, felrode kleur. Ik was er helemaal weg van! Op deze pagina beschrijf ik alle bereidingsstappen en de hoeveelheden ingrediënten. Snel en makkelijk 👌





Pruimen sorbet ijs recept 🍨


5
(1) beoordelingen

  • 👩‍🍳 Makkelijk
  • 50 min bereiden
  • 🤗 Gegarandeerd resultaat

Zodra je de pruimen hebt, is de volgende beslissing of je er ijs of sorbetijs van gaat maken. Ik koos voor het laatste.
Naar mijn mening lijken fruitsmaken met melk een beetje op elkaar, omdat zuivelproducten de smaak sterk verdunnen. Aan de andere kant krijg je dan een heel romig ijsje.
Mensen schrijven me vaak dat ze de voorkeur geven aan fruit sorbetijses, dat wil zeggen, die met alleen water gemaakt zijn, en daar ben ik het mee eens.

De smaak van het pruimen sorbetijs verraste mij.
Volgens mijn berekeningen bevat het iets meer dan 100 kcal per 100 gram. Naast het water moet je echter ook suiker toevoegen: dit verbetert niet alleen de smaak, maar zorgt er ook voor dat het sorbetijs zacht wordt en zo blijft, zelfs als je hem in de vriezer bewaart.

Ik heb rode pruimen gebruikt, maar je kunt hetzelfde recept ook met andere soorten pruimen maken, met een gele schil of geel vruchtvlees. In dat geval kun je dezelfde hoeveelheden ingrediënten gebruiken.

👉 Je kunt er eventueel een halve banaan aan toevoegen om de zuurheid te verzachten. Ik heb het weggelaten omdat ik het ijs zo al lekker vind.

De bereiding is heel eenvoudig: je hoeft alleen maar de ingrediënten mixen, met een blender of een staafmixer.

Ingrediënten

Hoeveelheid

 
3
 

personen

  • 450
    Pruimen 450 g
  • 130
    Water 130 g
  • 140
    Suiker 140 g

De pruimen die ik gebruikte wegen gemiddeld 90 gram, dus om ijs voor drie personen te maken, heb je er 5 of 6 nodig.
Ik heb ze goed gewassen, maar de schil er niet afgehaald, wat niet onaangenaam is voor de smaak.

Ik heb ze in de koelkast gezet voordat ik het ijs maakte; en het water dat ik gebruikte was ook erg koud. Zo was het mengsel klaar om in de ijsmachine te gieten.


De porties

Met deze hoeveelheden ingrediënten krijg je 240 gram sorbetijs per persoon: zoals een hoorntje met 3 bolletjes uit de ijssalon. Met 3 porties maak je dus 720 gram.

Dit sorbetijsje heeft een calorie-inname van ongeveer 106 kcal per 100 gram.


De kosten

De prijzen bij mijn groenteboer zijn de laatste tijd flink gestegen; pruimen kosten ongeveer € 3 per 500 gram. In mijn ijs heb ik 450 gram gebruikt, plus suiker. Dus ik heb ongeveer € 3 uitgegeven aan ingrediënten.


De ijsmachine

Met deze ingrediënten kun je zowel een zelfvriezende ijsmachine als een met koelelement gebruiken.
En ook de Ninja creami met het «Gelato / IJs» stand.


Bereiding

  1. Snijd de pruimen in stukken

    Was de pruimen grondig onder koud kraanwater en verwijder de steeltjes.
    Snijd ze dan doormidden, verwijder de pit en snijd ze opnieuw in kleine stukjes.
    Dit maakt het makkelijker om ze in de blender te pureren in de volgende stappen.

    Snijd de pruimen in stukken

  2. Zet de ijsmachine aan

    Als je een zelfvriezende ijsmachine gebruikt, zet deze dan nu aan zodat hij 10 minuten kan voorkoelen.

    Als je een ijsmachine met koelelement gebruikt, moet deze al in de vriezer staan.

    Met de Ninja Creami moet je echter wachten tot het mengsel volledig bevroren is voordat je het ijs maakt.


  3. Mix de ingrediënten

    Om de ingrediënten te mengen, kun je een blender of een mixer gebruiken; afhankelijk van je voorkeur.
    Voeg eerst het water toe, dan de pruimen en tot slot de suiker.
    Mix even tot de suiker volledig is opgelost.

    👉 Zoals je kunt zien, is de hoeveelheid water klein vergeleken met de pruimen, die al veel water bevatten.

    👉 Als je een minder zure en zachtere smaak wilt, kun je ook een halve banaan aan het mengsel toevoegen.

    Mix de ingrediënten

  4. Giet het mengsel in de ijsmachine

    Giet het mengsel in de goed voorgekoelde ijsmachine: dit zorgt ervoor dat het ijs iets sneller klaar is.

    Wij gebruiken, zoals altijd, de opening op het deksel om te voorkomen dat de kou ontsnapt.

    Giet het mengsel in de ijsmachine

  5. Laat het ongeveer 40 minuten roeren

    Om sorbetijs te maken, heeft de ijsmachine meestal iets minder tijd nodig dan gewoon ijs, maar dat hangt ook af van de hoeveelheid die je maakt.

    Je kunt de staat van het ijs volgen via het transparante deksel. De ijsmachine stopt automatisch wanneer de roerarm het ijs niet meer kan roeren, dat na ongeveer 40 minuten klaar zou moeten zijn.

    Laat het ongeveer 40 minuten roeren

  6. Serveer en bewaar

    Je kunt het sorbetijs natuurlijk meteen opeten, of het 3-4 uur in de vriezer bewaren als je het wat steviger wilt.
    Om het bijvoorbeeld op een hoorntje te doen, wacht ik altijd een paar uur: het is te zacht direct uit de ijsmachine.

    In de vriezer wordt het steviger, maar niet keihard: dit dankzij de suiker, die hem schepbaar houdt.

    👉 Ik raad aan om het maximaal twee dagen langer in de vriezer te bewaren.
    Als het te hard wordt in de vriezer, zet het dan een half uur voor consumptie in de koelkast: zo wordt het zacht zonder te smelten.

    Serveer en bewaar

🔊 Buon sorbetto alla prugna! 🍨

Vond je het lekker? Beoordeel dit recept

In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)

Recept rating Vertaling in het Italiaans
🔊Buonissimo
🔊Buono
🔊Abbastanza buono
🔊Non molto buono
🔊Non buono
Placeholder image



Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.