-
Snijd de pruimen in stukken
Was de pruimen grondig onder koud kraanwater en verwijder de steeltjes.
Snijd ze dan doormidden, verwijder de pit en snijd ze opnieuw in kleine stukjes.
Dit maakt het makkelijker om ze in de blender te pureren in de volgende stappen.
-
Zet de ijsmachine aan
Als je een zelfvriezende ijsmachine gebruikt, zet deze dan nu aan zodat hij 10 minuten kan voorkoelen.
Als je een ijsmachine met koelelement gebruikt, moet deze al in de vriezer staan.
Met de Ninja Creami moet je echter wachten tot het mengsel volledig bevroren is voordat je het ijs maakt.
-
Mix de ingrediënten
Om de ingrediënten te mengen, kun je een blender of een mixer gebruiken; afhankelijk van je voorkeur.
Voeg eerst het water toe, dan de pruimen en tot slot de suiker.
Mix even tot de suiker volledig is opgelost.
👉 Zoals je kunt zien, is de hoeveelheid water klein vergeleken met de pruimen, die al veel water bevatten.
👉 Als je een minder zure en zachtere smaak wilt, kun je ook een halve banaan aan het mengsel toevoegen.
-
Giet het mengsel in de ijsmachine
Giet het mengsel in de goed voorgekoelde ijsmachine: dit zorgt ervoor dat het ijs iets sneller klaar is.
Wij gebruiken, zoals altijd, de opening op het deksel om te voorkomen dat de kou ontsnapt.
-
Laat het ongeveer 40 minuten roeren
Om sorbetijs te maken, heeft de ijsmachine meestal iets minder tijd nodig dan gewoon ijs, maar dat hangt ook af van de hoeveelheid die je maakt.
Je kunt de staat van het ijs volgen via het transparante deksel. De ijsmachine stopt automatisch wanneer de roerarm het ijs niet meer kan roeren, dat na ongeveer 40 minuten klaar zou moeten zijn.
-
Serveer en bewaar
Je kunt het sorbetijs natuurlijk meteen opeten, of het 3-4 uur in de vriezer bewaren als je het wat steviger wilt.
Om het bijvoorbeeld op een hoorntje te doen, wacht ik altijd een paar uur: het is te zacht direct uit de ijsmachine.
In de vriezer wordt het steviger, maar niet keihard: dit dankzij de suiker, die hem schepbaar houdt.
👉 Ik raad aan om het maximaal twee dagen langer in de vriezer te bewaren.
Als het te hard wordt in de vriezer, zet het dan een half uur voor consumptie in de koelkast: zo wordt het zacht zonder te smelten.