Laatst bijgewerkt op 16 mei 2025
Meloen sorbetijs 🍈 Met ijsmachine
Wij zijn Italianen en maken een heel makkelijk ijsje met Cantaloupe meloen, zonder melk of slagroom (en dus veganistisch) en met slechts 130 calorieën 👍
Laatst bijgewerkt op 16 mei 2025
Wij zijn Italianen en maken een heel makkelijk ijsje met Cantaloupe meloen, zonder melk of slagroom (en dus veganistisch) en met slechts 130 calorieën 👍
Ik wilde een makkelijk ijsje bereiden met seizoensfruit, en meloen leek me een prima keuze. Je vindt het al bij de groenteboer, van mei tot september. Een verfrissende smaak voor deze zonnige dagen.
In plaats van ijs met melk en slagroom, waarbij de meloensmaak iets verdund zou worden (maar wel romiger), heb ik het heel simpel gemaakt met water, zodat alle fruitaroma's behouden zouden blijven.
En omdat mijn recept geen zuivelvet bevat, is dit technisch gezien geen ijs, maar meloen sorbetijs. Wij bereiden het samen op deze pagina 👍
Net als andere vrucht sorbetijses bevat ons recept vrijwel geen vet. Maar het bevat iets meer suiker, die nodig is om het ijs zacht te houden: zonder suiker zou het in de vriezer gewoon een ijsblokje worden. Met de ingrediënten in het recept bevat het sorbetijs iets minder dan 130 kcal (ter vergelijking: fiordilatte ijs bevat er ongeveer 200 kcal).
De smaak zal echter minder lekker zijn als de meloen een beetje «waterig» is, aangezien dit het enige ingrediënt is dat smaak geeft aan het recept.
Ik gebruikte een Cantaloupe-meloen, met oranje vruchtvlees; Maar je kunt hetzelfde recept ook gebruiken met gele meloenen met wit vruchtvlees.
De eerste keer dat ik het recept probeerde, gebruikte ik alleen meloen, water en suiker. Het was lekker, maar ik vond dat de smaak iets miste. Daarom heb ik aan het recept dat ik je voorstel een beetje citroen toegevoegd. Dat maakt de smaak naar mijn mening lekkerder.
De bereiding is heel eenvoudig en in de ijsmachine is het meestal sneller klaar dan traditioneel ijs. Bij mij duurde het maar een half uurtje.
Van de meloen gebruiken we uiteraard alleen het vruchtvlees: 300 gram komt ongeveer overeen met een halve meloen.
30 g komt daarentegen ongeveer overeen met het sap van een citroen. Ik vind dat de citroen belangrijk is om de smaak van de meloen en de suiker in balans te brengen, zonder de smaak van het ijs te veranderen.
👉 Het mengsel dat je in de ijsmachine giet, moet heel koud zijn; daarom heb ik de meloen voor gebruik in de koelkast bewaard.
Met deze hoeveelheden ingrediënten krijg je 233 gram sorbetijs per persoon: zoals een hoorntje met 3 bolletjes uit de ijssalon. Met 3 porties maak je dus 700 gram.
Dit sorbetijsje heeft een calorie-inname van ongeveer 130 kcal per 100 gram.
Je hebt geen specifiek model nodig: met onze ingrediënten aangegeven kun je zowel zelfvriezende ijsmachines als ijsmachines met koelelement gebruiken.
En ook de Ninja creami met het «Gelato / IJs» programma.
Ik raad aan om een blender te gebruiken, zodat je een glad en homogeen mengsel krijgt voordat je het in de ijsmachine giet.
Schil de meloen en verwijder voorzichtig de pitten: voor het ijs gebruiken we alleen het vruchtvlees.
Snijd het in kleine stukjes, zodat het later makkelijker te pureren is.
Zet de ijsmachine aan om hem goed af te laten koelen, voordat je het mengsel erin giet.
👉 Als je een ijsmachine met een koelelement gebruikt, zorg er dan voor dat het koelelement al goed bevroren is.
Giet eerst het water in de blenderkom en voeg vervolgens het citroensap toe. Wij gebruiken de citroenschil niet, alleen het sap.
Voeg ook de stukjes meloen en de suiker toe en mix alles op lage snelheid.
Binnen enkele seconden krijg je een glad mengsel.
Giet het mengsel in een goed gekoelde ijsmachine. We gieten het door de opening in het deksel, terwijl de roerarm blijft draaien.
Sluit vervolgens het deksel en laat de ijsmachine zijn werk doen. Na ongeveer 15 minuten begint het sorbetijs in volume toe te nemen.
Na ongeveer 40 minuten zou het sorbetijs klaar moeten zijn. Het hangt ook af van de hoeveelheid ingrediënten en het soort ijsmachine.
Omdat er geen melk of eieren in zitten, is het sorbetijs minder romig en luchtig dan gewoon ijs.
Je kunt de ijsmachine op pauze zetten en een lepel ijs proeven om te weten wanneer het klaar is.
Vruchtensorbetijs is ook heerlijk om rechtstreeks uit de ijsmachine te eten. Je kunt het ook een paar uur in de vriezer zetten, zodat het wat steviger wordt.
👉 Omdat het een sorbetijs is, zal het hard worden als je het een nacht in de vriezer laat staan. Om het wat zachter te maken, haal ik het uit de vriezer en zet het in de koelkast. Daar laat ik het 10 tot 15 minuten staan: het wordt zacht, maar niet gesmolten. En dan is het klaar om te serveren.
Je kunt hem maximaal 2 dagen in de vriezer bewaren.
🔊 Buon gelato vegano! 🍈
In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)