Laatst bijgewerkt op 16 juni 2025
Lactosevrij-ijs 🐮 Met ijsmachine
Het is zeker mogelijk om ijs te maken, maar dan zonder lactose; zonder dat het per se veganistisch is. We delen ons recept met lactosevrije melk en slagroom 👍
Laatst bijgewerkt op 16 juni 2025
Het is zeker mogelijk om ijs te maken, maar dan zonder lactose; zonder dat het per se veganistisch is. We delen ons recept met lactosevrije melk en slagroom 👍
Als je van ijs houdt, maar lactose-intolerant bent, is de ervaring van een lekker fiordilatte-ijsje niet altijd optimaal.
Gelukkig is lactose geen essentiële suiker voor ijs; we kunnen gemakkelijk een ijsje maken met lactosevrije melk en slagroom.
Ons recept is een fiordilatte zoals het basisrecept, maar dan aangepast met lactosevrije melk en slagroom.
Je kunt ze gemakkelijk in de supermarkt vinden; ze hebben iets andere voedingswaarden dan gewone zuivelproducten.
De smaak en romigheid zijn hetzelfde als die van de originele fiordilatte; de bereiding is net zo eenvoudig en snel. We maken het op deze pagina.
👉 Als je lactose-intolerant bent, raden we ook veganistisch ijs aan die helemaal geen zuivel bevat.
Net als gewone fiordilatte bevat de lactosevrije versie slechts drie ingrediënten: melk, slagroom en suiker. Geen ei, want anders zou het gelato alla crema zijn, zoals we dat in Italië noemen, lichtgeel van kleur.
En omdat er geen eieren in zitten, hoeven we het mengsel niet eens te verwarmen. In plaats daarvan gebruiken we koude slagroom en melk uit de koelkast, zodat het mengsel al op de juiste temperatuur is voor de ijsmachine.
Lactosevrije melk van verschillende merken heeft vergelijkbare voedingswaarden als gewone melk.
Wij gebruiken volle lactosevrije melk, omdat halfvolle melk water bevat dat niet goed is voor ons ijs.
We voegen meer slagroom toe dan in het normale recept, omdat lactosevrije slagroom een vetpercentage van 30% heeft, lager dan gewone slagroom, die 35% vet bevat.
Beide moeten al goed koud zijn wanneer je ze aan het mengsel toevoegt. En je mag de slagroom natuurlijk niet opkloppen.
Suiker is belangrijk voor een goed ijs, en wel eentje die in de vriezer niet zo hard wordt als een ijsblokje. Als je wilt experimenteren, kun je geleidelijk een hoeveelheid minder suiker toevoegen dan ik heb aangegeven; het ijs wordt dan minder romig en meer bevroren
Met deze hoeveelheden ingrediënten krijg je ongeveer 230 gram ijs per persoon: zoals een hoorntje met 3 grote bolletjes uit de ijssalon. Met 3 porties maak je dus 700 gram ijs.
Dit ijsje heeft een calorie-inname van 200 kcal per 100 gram.
Wij gebruiken een zelfvriezende ijsmachine, maar je kunt ons recept ook gebruiken met een ijsmachine met koelelement, of met de Ninja creami met het «Gelato / IJs» stand.
Als je, net als wij, een zelfkoelende ijsmachine gebruikt, zet deze dan eerst aan, zodat het kan voorkoelen terwijl je de ingrediënten mixt.
Gebruik je daarentegen een ijsmachine met koelelement, dan moet dit al goed bevroren zijn voordat je het ijs maakt.
Giet de melk, vervolgens de slagroom en tot slot de suiker in een mengkom.
We wegen alle ingrediënten rechtstreeks in dezelfde mengkom af, zodat we niet meerdere bakjes vies maken.
Mix het mengsel met een staafmixer tot de suiker goed is opgelost (suiker lost ook op in koude melk! Het duurt alleen iets langer).
Er vormt zich een laag schuim op het oppervlak; dit is normaal en je hoeft het niet te verwijderen, maar het lost wel op als je met een lepel roert.
De ijsmachine zou nu goed afgekoeld moeten zijn en klaar om ijs te maken.
Giet het mengsel zonder te wachten door de opening in het deksel van de ijsmachine, terwijl de roerarm draait.
Sluit vervolgens de ijsmachine, reset indien nodig de timer en houd de status van het ijs in de gaten via het doorzichtige deksel.
In de ijsmachine houdt het mengsel lucht vast en neemt het in volume toe.
Na ongeveer 40 minuten, afhankelijk van de ijsmachine en de hoeveelheid ijs, begint de roerarm langzamer te draaien. Als hij stopt, omdat hij niet meer kan mixen, is het ijs klaar.
Je kunt het direct eten, vers uit de ijsmachine. Of bewaar het 3-4 uur in de vriezer zodat het compacter wordt.
Het ijs is ook de volgende dag nog lekker, maar we raden aan het maximaal 2 dagen in de vriezer te bewaren.
🔊 Buon gelato senza lattosio! 🐮
In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)