Laatst bijgewerkt op 1 mei 2025
Pink Lady Appel IJs 🍎 Met ijsmachine
Wij zijn Italianen en van onze favoriete appels maken wij een fris en licht ijsje. Perfect voor de lente, zuivelvrij en slechts 140 calorieën 👍
Laatst bijgewerkt op 1 mei 2025
Wij zijn Italianen en van onze favoriete appels maken wij een fris en licht ijsje. Perfect voor de lente, zuivelvrij en slechts 140 calorieën 👍
Om deze warme dagen begin mei op te vrolijken wilde ik een verfrissend ijsje maken, eventueel met vers fruit. En aangezien ik nog geen ijsje met appels op de site heb gepubliceerd, lijkt mij dit een uitgelezen kans!
Maar ik wil geen ijs met een «winterse» smaak, met gekookte appeltjes en kaneel. In plaats daarvan wil ik een lichte, zomerse en caloriearme ijssmaak.
Ik heb dus gekozen voor appels, die ik altijd in huis heb als tussendoortje. En tot mijn favoriete appels behoort de soort Pink Lady, die ik lekker vind met zijn licht zure nasmaak.
En om de appelsmaak niet te veranderen, voeg ik geen melk of slagroom toe. Eigenlijk maak ik dus geen ijs, maar een sorbetijs.
Het resultaat is een fris appeldessert, dat ik op deze pagina stap voor stap bereid.
Omdat we zelfs in Italië geloven dat una mela al giorno toglie il medico di torno (An apple a day keeps the doctor away).
Om de smaak van de appel in het ijs niet te verdunnen, voeg ik in mijn recept geen zuivelproducten toe.
In plaats daarvan gebruik ik water en suiker, zoals in een fruit sorbetijs.
Dan voeg ik een beetje eiwit toe om het dessert dikker te maken, net als een citroen sorbetijs.
Ik voeg ook een beetje citroensap toe om de smaak van de appels een twist te geven en om de eiwitsmaak te verwijderen.
Omdat ik geen slagroom of melk toevoeg, bevat dit ijs vrijwel geen vet.
Om het zachter te maken, voeg ik nog wat suiker toe. Het ijs dat ik krijg is nog steeds erg licht en bevat ongeveer 140 calorieën (vergeleken met ongeveer 200 van fiordilatte).
De bereiding is eenvoudig en snel, omdat je alleen de ingrediënten hoeft te mengen; het is dus niet nodig om het mengsel te verwarmen.
Ik gebruik alleen de pulp van de appels en verwijder de schil. Voor de aangegeven hoeveelheden heb ik anderhalve appel gebruikt, en dus ongeveer 120 gram vruchtvlees per appel.
Verder gebruik ik alleen het sap van de citroen en niet de schil, ook omdat het moeilijk is citroenen met eetbare schil te vinden; In het recept heb ik ongeveer 2 citroenen gebruikt.
👉 Een belangrijke opmerking over het eiwit: aangezien we het mengsel niet verwarmen, raad ik aan om reeds gepasteuriseerde vloeibare eiwitten te gebruiken die je gewoon in de supermarkt vindt.
Met deze hoeveelheden ingrediënten krijg je 226 gram ijs per persoon: zoals een hoorntje met 3 bolletjes uit de ijssalon. Met 3 porties maak je dus 680 gram ijs.
Dit ijsje heeft een calorie-inname van ongeveer 140 kcal per 100 gram.
Je hebt geen specifiek model nodig: met onze ingrediënten aangegeven kun je zowel zelfvriezende ijsmachines als ijsmachines met koelelement gebruiken.
En ook de Ninja creami met het «Gelato / IJs» programma.
Normaal gesproken raad ik aan om de ingrediënten te mengen met een staafmixer, maar om de appelstukjes gemakkelijk te hakken is het beter om een blender te gebruiken, zodat je in een paar seconden een glad mengsel krijgt.
Schil de appels en snijd ze in stukken.
Bereid ook de andere ingrediënten voor: pers de citroenen uit om sap te verkrijgen, en weeg de hoeveelheid eiwit af die je nodig hebt.
Zet de ijsmachine aan om hem goed af te laten koelen, voordat je het mengsel erin giet.
👉 Als je een ijsmachine met een koelelement gebruikt, zorg er dan voor dat het koelelement al goed bevroren is.
Weeg elk ingrediënt en doe het geleidelijk in de blenderkom: water, citroensap, eiwit en suiker.
Voeg ook de appelstukjes toe en meng alles op lage snelheid.
Een paar seconden zijn voldoende om een glad mengsel te verkrijgen.
Giet het mengsel door de opening op het deksel in de ijsmachine. Zo blijft de ijsmachine van binnen lekker koud.
Door het doorzichtige deksel kun je het ijs zien ontstaan: al na 15 minuten neemt het langzaam in volume toe.
Meestal is fruitsorbet, zonder zuivelproducten, sneller klaar in de ijsmachine.
Afhankelijk van de hoeveelheid is het na 30-40 minuten klaar. De ijsmachine zou vanzelf moeten stoppen, maar je kunt hem ook pauzeren en de status van het ijs controleren.
Je kunt het meteen eten of een paar uur in de vriezer bewaren om het wat compacter te maken.
Als je het een nacht in de vriezer laat staan, wordt de sorbet iets harder dan ijs met melk. Om het zachter te maken zonder te smelten, kun je het 5 minuten in de koelkast laten staan voordat je het serveert.
👉 Je kunt hem maximaal 2 dagen in de vriezer bewaren.
🔊 Buon gelato vegano! 🍎
In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)