Laatst bijgewerkt op 25 april 2025
Vegan ACE ijs 🥕 Wortel, citroen en sinaasappel
Wortel, sinaasappel en citroen. Om Koningsdag te vieren maken wij een romig ijsje met een feloranje kleur, zonder melk en eieren. Ons originele recept
Laatst bijgewerkt op 25 april 2025
Wortel, sinaasappel en citroen. Om Koningsdag te vieren maken wij een romig ijsje met een feloranje kleur, zonder melk en eieren. Ons originele recept
Morgen is het Koningsdag, en ik dacht, ik maak een oranje-ijs om het gepast te vieren.
Wortelen leken mij een perfect ingrediënt om mee te beginnen; te combineren met andere ingrediënten, omdat de wortel alleen niet veel smaak aan het ijs geeft.
In Italië is al jaren de multivitamine mix ACE populair: wortel, citroen en sinaasappel. A, C en E zijn de vitamines die erin zitten. Deze drinken we meestal als sapje, maar je kunt hem ook vaak als ijssmaak vinden in ijssalons. Citrusvruchten geven een scherpe smaak aan ijs, en daarom combineren we ze graag met andere fruitsmaken of gewoon met fiordilatte.
Ik wilde echter een feloranje ijs maken, en daarom heb ik melk en slagroom weggelaten: anders zou het ijs bleek worden. En het zou ook niet veganistisch zijn geweest.
Mijn ACE wortelijs bevat een speciaal ingrediënt waardoor het zacht en romig wordt, zonder dat de smaak of kleur verandert. Het is heel eenvoudig te maken en ik bereid het op deze pagina.
Om de smaak en kleur van de wortel te versterken, bedacht ik in eerste instantie om een sorbetijs te maken, zoals die met citroen, romig dankzij het eiwit. Maar zelfs met eiwit wordt het ijs lichtoranje, niet echt Hollands. En het is ook niet veganistisch.
In plaats daarvan maken we hier een ijsje met de traditionele voedingswaarden, zoals in een ijssalon. Ik meng goed gehakte wortelen, sinaasappelsap, citroensap en suiker. En om het ijs zacht te maken en een gladde textuur te krijgen, voeg ik er een beetje rijstolie aan toe. Dit verandert niets aan de kleur of smaak van het ijs. Het is een originele mix van mij en daarom noem ik het recept van Gianni.
Ik krijg een glad mengsel dat ik in de voorgekoelde ijsmachine giet. 40 minuten later is mijn veganistische wortelijs klaar om te serveren!
Rijstolie kun je vaak in de supermarkt vinden.
Wij gebruiken alleen het sap van citrusvruchten en niet de schil.
👉 Als alternatief voor wortelen en sinaasappel- en citroensap kun je ook dezelfde hoeveelheid al gemengd wortel- en citroensap gebruiken.
Met deze hoeveelheden ingrediënten krijg je 223 gram ijs per persoon: zoals een hoorntje met 3 bolletjes uit de ijssalon. Met 3 porties maak je dus 670 gram ijs.
Dit ijsje heeft een calorie-inname van ongeveer 230 kcal per 100 gram.
Je hebt geen specifiek model nodig: met onze ingrediënten aangegeven kun je zowel zelfvriezende ijsmachines als ijsmachines met koelelement gebruiken.
En ook de Ninja creami met het «Gelato / IJs» programma.
Schil en was de wortels indien nodig goed.
De wortels moeten goed fijngehakt zijn, als een room met een zo glad mogelijke textuur. Anders proef je ze in je gehemelte .
De kleine stukjes carona zijn misschien niet erg prettig in de mond als je het ijs eet.
Je kunt ze pureren met een blender, een handmixer of een sapcentrifuge.
Zet nu de zelfvriezende ijsmachine aan, zodat deze goed kan afkoelen terwijl je de volgende stappen uitvoert.
👉 Als je een ijsmachine met een koelelement gebruikt, zorg er dan voor dat het koelelement al goed bevroren is; als je een Ninja Creami gebruikt, ga dan verder met de volgende stap om het mengsel te bereiden.
Giet alle ingrediënten in een mengkom, te beginnen met de vloeistoffen.
Eerst de citrusvruchten, dan de olie, dan de suiker en als laatste de gesneden wortels.
Meng alles met een staafmixer totdat de suiker volledig is opgelost en het mengsel zo glad en homogeen mogelijk is.
Om te voorkomen dat de kou ontsnapt, gebruik ik liever het opening in het deksel van de ijsmachine en giet ik het mengsel erin terwijl de roerarm beweegt.
👉 Vergeet ook niet de timer van de ijsmachine opnieuw in te stellen, zodat de roerarm niet stopt terwijl het ijs nog niet klaar is.
Na ongeveer 15 minuten begint het mengsel in volume toe te nemen terwijl het met de roerarm wordt geroerd.
Na 40-50 minuten, afhankelijk van het ijsmachine en de hoeveelheid ingrediënten, is het ijs klaar. Wanneer de ijsmachine het ijs niet meer kan mengen, stopt deze meestal automatisch.
Vers ijs uit de ijsmachine is zacht, maar je kunt het ook direct eten. Je kunt het ook in een diepvriesbakje doen en een paar uur in de vriezer bewaren, zodat het ijs compacter wordt.
👉 Je kunt hem maximaal 3 dagen in de vriezer bewaren.
🔊 Buon gelato vegano! 🍨
In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)