Laatst bijgewerkt op 30 mei 2025

Aardbeien-stracciatella ijs 🍓🍫 (Stracciafragola)

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

In Italië zouden we Stracciafragola zeggen, de combinatie van aardbeienijs met stracciatella-ijs. De chocoladevlokken vullen de smaak van aardbei en melk uitstekend aan. We bereiden het zeer eenvoudige recept 👍

Een filmpje van ons aardbeien-stracciatella recept. Hieronder leggen we de bereidingsstappen goed uit

Aardbeienijs is zeker lekker, vooral als je het maakt met sappige en rijpe aardbeien. Maar als ik het bereid, combineer ik het vaak graag met iets anders, om de smaak van de aardbei te complementeren.

Toen ik klein was, verkocht het merk Eldorado, erg populair in Italië, een aantal verpakte ijsjes waarin het aardbeienijs gedeeltelijk bedekt was met een laagje pure chocolade.
Ook om deze reden heb ik altijd erg genoten van de combinatie van aardbei en chocoladestukjes. Zoals stracciatella, maar dan met aardbeiensmaak in plaats van fiordilatte.
In Italië zouden we het 🔊 stracciafragola noemen: de combinatie van aardbeienijs met stracciatella.
Een alternatieve versie van aardbeienijs, die we op deze pagina bereiden.





Aardbeien-stracciatella ijs recept 🍓🍫


5
(1) beoordelingen

  • 👩‍🍳 Makkelijk
  • 50 min bereiden
  • 🤗 Gegarandeerd resultaat

Afgezien van de chocoladevlokken is het recept vergelijkbaar met dat van aardbeienijs; deze keer heb ik de verhoudingen iets aangepast om een nog intensere aardbeiensmaak te krijgen, terwijl het ijs romig blijft. En natuurlijk zonder eieren toe te voegen.

De bereiding is ook vergelijkbaar: eerst snijden we de aardbeien en voegen we ze toe aan de andere ingrediënten. Zonder het mengsel te hoeven verwarmen, gieten we het vervolgens in de ijsmachine.
Terwijl de ijsmachine draait, snijden we de chocolade. Vervolgens houden we de staat van het ijs in de gaten, zodat we de vlokken op het juiste moment toevoegen.

Aardbeien-stracciatella ijs recept 🍓🍫

Ingrediënten

Hoeveelheid

 
3
 

personen

  • 250
    Aardbeien 250 g
  • 200
    Volle melk 200 g
  • 120
    Slagroom 120 g
  • 100
    Suiker 100 g
  • 50
    Chocolade vlokken 50 g


Melk en slagroom

Het ijs dat we in dit recept maken is traditioneel, dus we gebruiken koude melk en slagroom uit de koelkast. In ons vegan ijs boek maken we aardbeienijs op twee andere manieren: als sorbetijs of als echt ijs, maar dan zonder zuivelproducten.


Verse of bevroren aardbeien

De kwaliteit en rijpheid van de aardbeien bepalen natuurlijk de kwaliteit van het ijs, aangezien dit het ingrediënt is dat de meeste smaak aan het recept geeft.
Je kunt ook bevroren aardbeien gebruiken en toch heerlijk ijs krijgen. In dat geval is het ijs sneller klaar, omdat het mengsel al erg koud is.

👉 Eerst heb ik de aardbeien gesneden en vervolgens de ingrediënten met de staafmixer fijngehakt, maar natuurlijk krijg je hetzelfde resultaat als je alle ingrediënten (behalve de chocolade) gewoon in de blender doet.


Pure chocolade

Chocolade Voor de traditionele stracciatella, met fiordilatte gemaakt, kun je elke soort chocolade gebruiken. Voor de stracciafragola met aardbeien kiezen we voor pure (~ 60%) chocolade.


De porties

Met deze hoeveelheden ingrediënten krijg je 240 gram ijs per persoon: zoals een hoorntje met 3 grote bolletjes uit de ijssalon. Met 3 porties maak je dus 720 gram ijs.

Dit ijsje heeft een calorie-inname van ongeveer 177 kcal per 100 gram.


De ijsmachine

In het recept gebruiken we een zelfvriezende ijsmachine. Het mengsel heeft de verhoudingen van ingrediënten van traditioneel Italiaans ijs, waardoor je het ook kunt bereiden voor ijsmachines met koelelement en voor de Ninja creami met het «Gelato / IJs» stand.


Bereiding

  1. Was en snijd de aardbeien

    Als je verse aardbeien gebruikt: verwijder de kroontjes, was de aardbeien grondig, droog ze af en snijd ze in stukjes.
    Als je bevroren aardbeien gebruikt, is deze stap niet nodig, ze zijn al gewassen.

    Was en snijd de aardbeien

  2. Zet de ijsmachine aan

    Zoals altijd bereiden we de ijsmachine al voorgekoeld. Zo kunnen we het mengsel direct schenken zodra we klaar zijn met mixen, zonder te wachten.

    👉 Als je een ijsmachine met een koelelement gebruikt, zorg er dan voor dat het koelelement al goed bevroren is.


  3. Doe de ingrediënten in een mengkom

    Doe de ingrediënten één voor één in de mengkom: eerst de koude melk en slagroom uit de koelkast, dan de aardbeien en de suiker.

    👉 Let op hoe we de ingrediënten wegen terwijl we ze toevoegen. Dit is de meest praktische methode, zelfs als je maar één kom gebruikt.

    Doe de ingrediënten in een mengkom

  4. Mix alle ingrediënten

    Meng de ingrediënten in de mengkom met een staafmixer tot een glad mengsel, waarin de suiker volledig is opgelost.
    👉 Als je bevroren aardbeien gebruikt, kun je het mengsel veel makkelijker met een blender mixen dan met een staafmixer.

    Mix alle ingrediënten

  5. Giet het mengsel in de ijsmachine

    Giet het mengsel zonder te wachten in de ijsmachine, die inmiddels goed is afgekoeld. Het schuim op het oppervlak is volkomen normaal, omdat we het mengsel hebben geschud.

    👉 Als je het niet direct in de machine giet, zorg er dan voor dat het mengsel in de tussentijd niet schift; als dat wel gebeurt, meng het dan nog een paar seconden zodat het goed homogeen is wanneer je het inschenkt.

    Vergeet ook niet de timer van de ijsmachine opnieuw in te stellen, zodat de machine niet stopt met draaien zodra het ijs nog niet klaar is.

    Giet het mengsel in de ijsmachine

  6. Snijd en voeg de chocoladestukjes toe

    Snijd de stukjes pure chocolade met een keukenmes. Doe ze in een kommetje en bewaar ze koud in de koelkast terwijl de ijsmachine draait.

    Wanneer het ijs in volume is toegenomen en bijna klaar is, maar de ijsmachine nog draait, voeg dan de chocoladevlokken toe via de opening in het deksel van de ijsmachine.
    Terwijl de roerarm draait, worden de stukjes door het ijs verdeeld.

    Snijd en voeg de chocoladestukjes toe

  7. Het ijs is klaar

    Een paar minuten later is het ijs klaar, meestal als de roerarm stopt omdat hij het mengsel niet meer kan mengen.

    Het ijs is klaar

  8. Serveer en bewaar

    Het ijs uit de ijsmachine is zacht, maar heerlijk om direct op te eten.
    Je kunt het ook in een diepvriesbakje doen en het 3-4 uur in de vriezer bewaren, zodat het compacter wordt.

    Als je het een nacht in de vriezer bewaart, wordt het ijs harder, maar niet te hard. Om het te ontdooien, kun je het ook 15 minuten in de koelkast zetten, zodat het zacht wordt zonder te smelten.

    👉 Wij bewaren het maximaal twee dagen in de vriezer.

    Serveer en bewaar

🔊 Buon gelato stracciafragola! 🍓🍫

Vond je het lekker? Beoordeel dit recept

In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)

Recept rating Vertaling in het Italiaans
🔊Buonissimo
🔊Buono
🔊Abbastanza buono
🔊Non molto buono
🔊Non buono
Placeholder image



Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.