Laatst bijgewerkt op 16 november 2025

Gnocchi alla Romana uit de oven 🧈

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

In Rome is het een traditie om gnocchi met griesmeel te maken, gebakken in de oven met een heerlijke gratinering van boter en Parmezaanse kaas. We bereiden ze stap voor stap

Een voorproefje van ons gnocchi-romana recept

«Alla romana» betekent zoals ze het in Rome maken, en dit gerecht komt inderdaad uit Midden-Italië.

Ze heten gnocchi, maar het zijn niet de gebruikelijke gnocchi - ook al is de saus hetzelfde, boter en salie. Ze bevatten geen aardappelen en we bakken ze in de oven.
Met kaas en boter worden ze heerlijk en gegratineerd, met een knapperig oppervlak en een dampende binnenkant.
Het is comfort food voor koude dagen, en een van die gerechten waarbij ik me, als ik ze bereid, in een rotisserie voel 🙂

Het deeg is vrij eenvoudig te maken en bevat griesmeel, dat we in het Italiaans semolino noemen en dat gemakkelijk te verwarren is met semola - maar het zijn twee verschillende dingen.

We hebben de bereiding gefilmd en laten dit zien in ons recept hieronder.




Gnocchi alla Romana 🧈 Italiaans recept


5
(1) beoordelingen

  • 👩‍🍳 Makkelijk
  • 1 uur 30 min bereiden
  • 🤗 Gegarandeerd resultaat

We maken het deeg voornamelijk met melk, griesmeel en eieren.

Het griesmeel is van zachte tarwe: je vindt het in de supermarkt bij de bakproducten en het wordt vaak gebruikt om pudding te maken (en vele andere zoete en hartige gerechten).

👉 In het Italiaans heet het semolino en het verschilt van semola, dat griesmeel van harde tarwe is, waarmee we pasta zoals orecchiette en trofie maken.

In het deeg en als topping gebruiken we zowel boter als Parmezaanse kaas, de twee ingrediënten die het recept vooral na het bakken zo lekker maken.

Nadat we de ingrediënten hebben gemengd, kneden we het deeg tot ronde plakken die we vervolgens op de bakplaat leggen.

Daarna zijn de gnocchi klaar om in de oven te gaan, en zijn ze heerlijk om van te genieten als ze goed warm zijn.

Calorieën

Gezien het hogere gehalte aan boter en Parmezaanse kaas bevatten gnocchi alla romana meer calorieën dan klassieke aardappelgnocchi: volgens mijn berekeningen ongeveer 190 kcal per 100g, met de ingrediënten uit het recept.


Benodigdheden

De bereiding van gnocchi alla Romana verschilt van die van traditionele gnocchi: om de ingrediënten te mengen heb je naast een kookpan ook een handklopper nodig. Voor dit soort deeg gebruiken we geen elektrische mixer.

Om de gnocchi te bakken heb je naast een oven 🙂 ook een bakplaat en vellen bakpapier nodig om de gnocchi op te leggen.

Casa di Gianni logo - Italiaanse recepten

Dit recept is alleen beschikbaar voor leden van Casa di Gianni.




Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.