Laatst bijgewerkt op 11 november 2025
Erwten-gnocchi ๐ซ Vegan recept zonder ei
Wij zijn Italianen en maken gnocchi met erwten, zonder aardappelen en zonder ei. Alleen een beetje bloem en een snufje zout. Ons recept om ze zacht en compact te maken
Laatst bijgewerkt op 11 november 2025
Wij zijn Italianen en maken gnocchi met erwten, zonder aardappelen en zonder ei. Alleen een beetje bloem en een snufje zout. Ons recept om ze zacht en compact te maken
Toen ik het recept voor erwten-gnocchi maakte, zocht ik op internet om te zien hoe ze precies in het Nederlands heten. En ik zag dat niet veel mensen ze maken! Er zijn recepten voor gnocchi met erwtensaus, maar geen gnocchi gemaakt van erwten.
In Italiรซ is het niet zo ongewoon om ze te eten: ze zijn namelijk bijzonder, lekker en heel eenvoudig te bereiden. Dankzij hun kleur zijn ze een alternatief voor de traditionele groene gnocchi, die met spinazie worden gemaakt.
Ze zijn makkelijker te maken dan die van wortelen, omdat het deeg minder waterig is; en naar mijn mening ook makkelijker dan die van aardappelen. Door de consistentie van de erwten kost het geen moeite om een zacht deeg zonder klontjes te maken.
Op deze pagina laat ik alle stappen zien om ze thuis te maken. Aan het einde van het recept laat ik ook zien hoe je ze kookt. Ik maak ze gewoon met boter en salie, maar volgens mij passen deze erwtengnocchi heel goed bij ragรน alla bolognese, en ik wil ze binnenkort eens samen proberen.
Omdat gekookte en gepureerde erwten niet veel water bevatten, hoef je geen ei toe te voegen om een compact deeg te krijgen dat je kunt bewerken en in gnocchi kunt verdelen.
Het recept is dus vegan (op voorwaarde natuurlijk dat je geen boter en kaas in de saus gebruikt!).
Om dezelfde reden is er maar heel weinig bloem nodig; en aangezien het deeg grotendeels uit erwten bestaat, zal hun smaak in de gnocchi zeer uitgesproken zijn. De smaak van de groenten is naar mijn mening meer uitgesproken dan in wortelgnocchi of pompoen-gnocchi.
Daarom raad ik aan om ze te combineren met tomatensaus, of nog beter met een ragรน van gehakt.
In het recept heb ik diepvrieserwten gebruikt, die ik altijd in huis heb. Je kunt dezelfde stappen volgen met verse erwten: de bereiding is hetzelfde.
Je kunt ook voorgekookte erwten uit blik gebruiken: in dat geval hoef je ze natuurlijk niet te koken, maar alleen goed uit te laten lekken.
Voor het maken van erwten-gnocchi voor 3 personen heb ik minder dan twee euro uitgegeven, met ingrediรซnten die ik hier in Nederland in de supermarkt heb gekocht.
Je hebt een hakmolen of staafmixer nodig om de erwten fijn te malen. Met alleen een vork, zoals bij traditionele gnocchi, is het namelijk moeilijk om de schil van de erwten fijn te malen.
Dit recept is alleen beschikbaar voor leden van Casa di Gianni.