Laatst bijgewerkt op 6 november 2025
Trofie zelf maken 🧑🍳 Typische pasta uit Ligurië
Trofie uit Ligurië is een pastasoort in de vorm van een kleine opgerolde slang. Wij maken het thuis met griesmeel, dan koken we het met traditionele basilicumpesto
Laatst bijgewerkt op 6 november 2025
Trofie uit Ligurië is een pastasoort in de vorm van een kleine opgerolde slang. Wij maken het thuis met griesmeel, dan koken we het met traditionele basilicumpesto
Trofie (meervoud van 🔊 trofia, het enkele stuk) is een pastasoort typisch uit Ligurië en Genua. De Genuezen eten deze pasta meestal met basilicumpesto, een klassieke en zeer smakelijke combinatie.
Het is een pastasoort die in heel Italië bekend is en ook door grote merken als De Cecco wordt geproduceerd.
Je kunt het zowel gedroogd als vers kopen; verse zijn trofie ook makkelijk te maken. Je kunt ze kneden met zachte tarwebloem of durum tarwemeel, of een mix van beide.
Zelfgemaakte trofie is bijzonder omdat het een prettige textuur heeft om te kauwen; de textuur absorbeert pesto (en eigenlijk elke saus) prima: het eten van een bord trofie met saus, eventueel met geraspte Parmigiano of Pecorino kaas eroverheen, geeft dan ook een enorme voldoening. En dan heb je de trofie zelf gemaakt.
De bereiding is heel snel, je kunt er 's ochtends al mee beginnen als je ze al maakt voor de lunch. Eerst kneed je en dan vorm je vele kleine trofie: een activiteit die langzaam gaat als je alleen bent, maar leuk is om met het gezin te doen.
Dan hoef je ze alleen nog maar water te koken en met pesto te mengen. We leggen alles stap voor stap uit in ons recept 👍
Het deeg voor trofie is vergelijkbaar met dat voor orecchiette; we maken ze allebei met durum tarwe griesmeel, wat we in Italië 🔊 semola zeggen.
Met semola is het gemakkelijk om een gladde, klontvrije bal te krijgen waar je vervolgens de trofie van maakt. De pasta die je dan krijgt, heeft een aangename textuur en mengt goed met pesto.
Het is een van de gerechten die we op zondag bereiden; je kunt er in de late ochtend mee beginnen en je weet zeker dat je niet lang hoeft te wachten voordat je ze op tafel zet.
Dit recept is alleen beschikbaar voor leden van Casa di Gianni.