Laatst bijgewerkt op 5 november 2025

Wortelgnocchi ๐Ÿฅ• Makkelijk recept zonder aardappelen

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Wij zijn Italianen en maken gnocchi met wortelen, bloem en een beetje ei. Mooi, kleurrijk en heerlijk. Ons eenvoudige recept om ze zacht en compact te maken

Een voorproefje van ons wortelgnocchi recept

We zijn gewend om de klassieke aardappelgnocchi te eten, maar gnocchi kun je ook met andere groenten maken (of zelfs combineren met verschillende soorten meel).

Ook met wortelen worden de gnocchi bijvoorbeeld heel lekker. Als je de aardappelen door wortelen vervangt, moet je de bereidingswijze en de hoeveelheden ei en meel aanpassen.

Wortelgnocchi zijn bijzonder omdat ze na het koken een feloranje kleur hebben en qua textuur lijken op zachte, compacte aardappelgnocchi, maar toch de smaak van wortel behouden.

Wortelen zijn echter minder gemakkelijk te mengen met bloem dan aardappelen, vind ik. Daarom is er op zijn minst een beetje ei nodig om het mengsel samen te houden, anders is het deeg moeilijk te kneden en vervolgens te koken.

De eerste keren dat ik ze probeerde te maken, lukten ze niet omdat de wortelen te vochtig waren; ik probeerde dit te compenseren met meer bloem, maar dan werd het deeg hard en smaakte het weinig naar wortel.

Het recept dat ik hier publiceer is dus mijn verbeterde versie. Volg de stappen van mijn recept nauwkeurig en ze zullen meteen lukken ๐Ÿ‘




Wortelgnocchi maken ๐Ÿฅ• Recept zonder aardappelen


5
(1) beoordelingen

  • ๐Ÿ‘ฉโ€๐Ÿณ Makkelijk
  • โฐ 1 uur 20 min bereiden
  • ๐Ÿค— Gegarandeerd resultaat

Er is natuurlijk niet maar รฉรฉn manier om gnocchi met wortelen te maken: sommigen voegen ze samen met aardappelen toe aan het deeg, en in dat geval zijn ze waarschijnlijk makkelijker te kneden.

Maar wij willen zowel de smaak als de kleur van de wortelen in de gnocchi behouden, en daarom vervangen we de aardappelen volledig door wortelen.

Nadat we ze zacht hebben gemaakt en geplet, zeven we er bloem overheen.
In Italiรซ gebruiken we traditioneel bloem 00, die we hier in Nederland vervangen door tarwe patentbloem.

We voegen een deel van het ei en een snufje zout toe en mengen alles met de handen.


Kosten

Met 850 g wortelen maak ik gnocchi voor 4 personen, ongeveer 350 g bloem en een ei: ik heb minder dan 1,50 euro uitgegeven voor 4 porties gnocchi ๐Ÿ‘


Tools

Een kookpan om het water voor de wortelen te koken en vervolgens de gnocchi te bereiden.
Een werkblad om met bloem te bestrooien voor het kneden van de gnocchi.

Een hakmolen is handig als je geen stukjes wortel in de gnocchi wilt hebben, zodat je de wortelen tot puree kunt verwerken.

Casa di Gianni logo - Italiaanse recepten

Dit recept is alleen beschikbaar voor leden van Casa di Gianni.




Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italiรซ erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.