De Italiaanse keuken is rijk en gevarieerd, omdat het de combinatie is van traditionele producten en recepten uit heel verschillende regio's: van de bergen tot de zee. Wij zijn Italianen en delen de meest populaire gerechten uit onze keuken.
Op Alle Italiaanse hebben we vele pagina's geschreven over de bekendste gerechten uit de Italiaanse keuken: pasta, risotto, pizza en zelfs ijs.
Deze pagina is gewijd aan Italiaans eten (de 🔊mangiare italiano): een overzicht van de keuken van ons land.
Want niet alle recepten die je op internet vindt, zijn met liefde gemaakt.
Sommige hebben mooie foto's, maar de bereiding wordt haastig uitgelegd. Je vraagt je af of het gerecht op de foto het echt heeft bereid.
Je zult zeggen: dit zijn de typische Italianen, die beledigd zijn als je slagroom aan de carbonara toevoegt. Ja natuurlijk 🙂 maar niet alleen dat.
Op Alle Italiaanse willen we geen foodbloggers zijn, maar laten zien hoe je op een eenvoudige en duidelijke manier de meest bekende recepten uit de Italiaanse keuken maakt.
We publiceren de basisrecepten die je vervolgens naar jouw smaak kunt aanpassen.
De italiaanse keuken
Waarom is de Italiaanse keuken zo beroemd?
De Italiaanse keuken is rijk aan smaken en ingrediënten, omdat het de combinatie is van vele regionale keukens; met tradities, klimaat en verschillende typische producten.
Uit sommige regio's halen we vlees en zuivelproducten; van anderen Mediterrane groenten en kruiden, vis, granen en fruit.
Maar dit is niet de enige reden voor de populariteit van de Italiaanse keuken in de wereld.
In de loop der jaren is Made in Italy synoniem geworden voor kwaliteit, vooral in de voedingssector.
De recepten van de Italiaanse traditie zijn niet gemaakt door chef-koks, maar door mensen in het dagelijks leven: daarom zijn ze perfect om thuis te bereiden.
Onze gerechten worden meestal geboren in de 🔊cucina povera (van arme oorsprong). Pastasauzen zoals de Amatriciana en de Cacio e pepe komen voort uit de gewoonten van de herders van Midden-Italië.
Het is een keuken met een oude traditie die in de tweede helft van de twintigste eeuw werd herontdekt, met de formulering van het mediterrane dieet. Ook omdat veel Italiaanse recepten worden gemaakt met verse groenten die weelderig over het hele schiereiland groeien.
De typische smaak van Italiaanse gerechten is ook te danken aan de verscheidenheid aan mediterrane kruiden, die elk gerecht verrijken en er een specialiteit van maken.
Wat is de vertaling van eten in het Italiaans? Het is 🔊mangiare, een woord dat je al kent omdat het de titel is van een beroemd radioprogramma van NPO.
Keuken wordt 🔊cucina genoemd en betekent, zoals in het Nederlands, zowel de culinaire traditie als de ruimte waar je de gerechten bereidt.
De Italiaanse woorden van deze pagina:
🔊
Mangiare
Eten
🔊
Cucina
Keuken
🔊
Ricetta
Recept
🔊
Piatto
Gerecht
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
Het manifest van de Italiaanse keuken: het boek van Pellegrino Artusi
Als we het hebben over de Italiaanse keuken, moeten we een boek noemen dat wordt beschouwd als de basis van veel recepten die tegenwoordig populair zijn in de wereld.
Het boek is La scienza in cucina e l'arte di mangiar bene, ook vertaald in het Nederlands (De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten).
De auteur is Pellegrino Artusi, schrijver en gastronoom uit de negentiende eeuw.
Het boek, voor het eerst gepubliceerd in 1891 en herdrukt in meer dan 100 edities, is met wijsheid en ironie geschreven en wordt beschouwd als een tijdloos meesterwerk.
Het bevat 790 recepten: zoals op de omslag staat, is het een praktische handleiding voor gezinnen.
De eerste beroemde kokkin in de geschiedenis van Italië: Ada Boni
Naast dat van Artusi is er nog een heel belangrijk boek voor de Italiaanse keuken: Il talismano della felicità (De talisman van het geluk), geschreven door de eerste grote Italiaanse kok: Ada Boni.
Naast een verzameling recepten bevat het boek de gedetailleerde beschrijving van technieken zoals het frituren of bakken van desserts, op een onberispelijke manier uitgelegd.
De traditionele keuken van de Italiaanse regio's
De Italiaanse keuken is zo gevarieerd omdat alle regio's typische voedselproducten en recepten hebben, die samen met de lokale bevolking in de geschiedenis zijn geëvolueerd.
Van de zee tot de bergen, de recepten en ingrediënten zijn heel verschillend.
Dus wat is de Italiaanse regio waar het beste eten is?
Bij Alle Italiaanse denken we aan Emilia Romagna, na een lekkere 🔊lasagna". Of Latium en Rome, als we pasta alla carbonara proeven. Of Campanië met spaghetti aglio olio e peperoncino, of pasta alla puttanesca.
Hiermee bedoelen we dat alle Italiaanse lokale keukens lekker zijn en ontdekt moeten worden: zelfs op zoek naar minder bekende recepten.
De meest geliefde keuken ter wereld?
Volgens een onderzoek van yougov.com waarbij 25.000 mensen in 24 landen betrokken waren, is de Italiaanse keuken de meest geliefde ter wereld; vóór de Chinese en Japanse.
Gerechten uit de Italiaanse culinaire traditie
Aperitieven en voorgerechten
Toen we in Nederland aankwamen, was een van de eetgewoonten die we het meest misten het aperitief (🔊aperitief in het Italiaans); traditie die in Italië vooral in het noorden populair is.
Een van de beroemdste Italiaanse aperitief drankjes werd geboren in Veneto, de Spritz; die de laatste jaren ook hier in Nederland bekend is.
Pasta is een traditioneel gerecht in zowel het noorden als het zuiden van Italië, waar verschillende soorten tarwe groeien.
In het zuiden wordt pasta voornamelijk gemaakt met griesmeel van harde tarwe: bijvoorbeeld fusilli en orecchiette uit Apulië; en natuurlijk droge pasta zoals de wereldberoemde spaghetti.
Noord-Italië daarentegen is het thuisland van verse pasta gemaakt met zachte tarwebloem en eieren, zoals lasagne en tagliatelleuit Emilia Romagna.
Gecombineerd met sauzen zoals ragù (Bolognese saus), behoren ze tot de grote klassiekers van de Italiaanse keuken.
Waarom wij zo dol zijn op pasta
Voor velen van ons is het normaal om pasta te koken, dat doen we al van jongs af aan. We kennen de kneepjes en we zijn ook nog eens erg snel.
Dit maakt pasta een uitstekend gerecht voor de lunch, als je de mogelijkheid hebt om het water te verwarmen.
Bovendien heb je in Italië ingrediënten van uitstekende kwaliteit tegen lage kosten, zoals verse tomaten en Parmigiano kaas om een eenvoudige en lekkere pasta te maken.
Risotto
Risotto is een typisch recept uit de regio's van Noord-Italië: het is in de Povlakte dat historisch gezien rijst wordt verbouwd, in de variëteiten die geschikt zijn voor het maken van risotto zoals Arborio en Carnaroli. Merken die ook hier in Nederland bekend zijn.
Om risotto te bereiden gebruik je een speciale techniek, die we in het Italiaans 🔊risottatura noemen: het bestaat uit het langzaam koken van de risotto, met de toevoeging van een pollepel bouillon, beetje bij beetje.
Zo krijg je een romig gerecht, met de typische consistentie van Italiaanse risotto.
Je kunt dezelfde kooktechniek toepassen op pasta, om pasta en saus beter te mengen en een smakelijker gerecht te krijgen.
We doen dit vaak in onze pastarecepten tijdens de laatste minuten van het koken.
Pizza
Samen met pasta is pizza het beroemdste Italiaanse gerecht ter wereld.
De ingrediënten en de kleuren van de pizza vertegenwoordigen Italië: het rood van de tomaat, het wit van de mozzarella en het groen van de basilicum: zoals de Italiaanse vlag.
Steden over de hele wereld zitten vol met pizzeria's, restaurants die gespecialiseerd zijn in pizza.
Maar zelf pizza maken is niet moeilijk, het is inderdaad een mooie techniek om te leren. Het vereist alleen verse ingrediënten en een beetje geduld tijdens het rijzen.
We hebben de bereiding voor zelf Italiaanse pizza maken stap voor stap uitgeschreven, beginnend bij de pizzadeeg.
Pizza Italiaanse recepten
De basis voor een lekkere pizza zijn tomaten en mozzarella van goede kwaliteit. Hier in Nederland gebruiken we San Marzano gepelde tomaten, die we makkelijk vinden.
Net als pasta en risotto wordt ook pizza verrijkt met een verscheidenheid aan ingrediënten, vaak in het seizoen.
Sommige pizzarecepten zijn typisch Italiaans, zoals de 🔊quattro formaggi (vier kazen), de capricciosa met olijven en artisjokken of de diavola met pittige salami.
Pizzeria's in Italië zijn meestal 's avonds open, dus Italianen eten vooral 's avonds pizza.
Velen beweren echter dat het beter is om 's middags pizza te eten: zoals ons ook vaak is overkomen.
Dit komt omdat het een maaltijd is die energie geeft om de dag voort te zetten, en vanuit dit oogpunt is het beter om deze overdag te eten dan 's avonds. Zo heeft je lichaam de tijd om de pizza te verteren voordat het gaat slapen.
Kruiden
Italiaanse pasta, pizza en risotto hebben hun authentieke smaak mede dankzij de mediterrane kruiden die in Italië groeien en die al eeuwenlang in de geneeskunde en in de keuken worden gebruikt.
Verse basilicum
Salie
Oregano en rozemarijn
Nagerechten
Na de maaltijd is het in Italië gebruikelijk om te genieten van iets zoets, zoals een nagerecht.
Nee, we doen het niet altijd: maar we doen het graag als we de kans hebben.
Ijs
Een typisch Italiaans dessert is 🔊gelato (ijs), waar we een van de meest uitgebreide secties van Alle Italiaanse aan hebben gewijd.
In Italië is er in (bijna) alle wijken van elke stad wel een ijssalon; in Nederland is er minder, en niet allemaal maken ze ijs zoals wij het lekker vinden.
We hebben de recepten geschreven van veel populaire smaken Italiaans ijs: het ijs basisrecept zonder eieren, of roomijs met eieren.
Een van de meest gewilde ijsrecepten is die van yoghurtijs, maar ook fruitsmaken zoals sorbetijs zijn erg populair.
Koekjes
Onze collega's in Nederland zijn grote fans van Italiaanse koekjes. Als we naar Italië gaan om onze families te bezoeken, vragen ze ons vaak om een tas mee terug te nemen.
De meest populaire Italiaanse ambachtelijke koekjes, die je ook thuis kunt maken, zijn Cantuccini (beroemd vanwege de combinatie met Vin Santo), Baci di Dama en Amaretti.
Wij Italianen drinken graag een kopje koffie aan het einde van elke maaltijd, ook 's avonds.
Meestal wordt de koffie samen met het dessert geserveerd, om er samen van te genieten.
Traditioneel maken Italiaanse families koffie met de mokkapot; zelfs als de laatste jaren technologische koffiemachines zich hebben verspreid, behoudt de Italiaanse percolator zijn charme intact.
Een traditie die verbonden is met historische bedrijven als Bialetti en Alessi.
De koffieplant groeit niet in Italië omdat hij een specifiek klimaat nodig heeft, maar historisch gezien werken er veel kwaliteitsimporteurs in Italië.
Wereldberoemde koffiemerken zoals Illy en Lavazza zijn Italiaans, evenals de uitvinding van de twee bekendste koffiesoorten van allemaal: espresso en cappuccino.
Volg onze recepten
Kijk op deze pagina. We verrijken het met onze recepten om de echte Italiaanse kruiden te gebruiken!
Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.