Laatst bijgewerkt op 11 oktober 2022
Peperonata
In Italië maken we een traditioneel bijgerecht met rode, groene en gele paprika gestoofd met tomatensaus. Je kunt het warm of koud eten: het is altijd lekker. We delen het recept
Laatst bijgewerkt op 11 oktober 2022
In Italië maken we een traditioneel bijgerecht met rode, groene en gele paprika gestoofd met tomatensaus. Je kunt het warm of koud eten: het is altijd lekker. We delen het recept
De paprika komt oorspronkelijk niet uit Italië, maar uit Zuid-Amerika. Maar in Italië maken we een traditioneel recept met paprika's, die we 🔊 Peperonata noemen.
Zelf peperonata maken is eenvoudig en vrij snel. Je bereidt het door gele, rode en groene paprika's samen met tomatenpuree in een pan te stoven.
Peperonata is een bijgerecht: het betekent dat je het meestal samen met andere gerechten zoals vlees, vis of kaas eet.
Een groot voordeel is dat de peperonata zowel warm als koud lekker is. Het past dus goed bij zowel zomer- als winterrecepten.
Op deze pagina bereiden we de peperonata volgens het Italiaanse recept stap voor stap. Het is geen lange bereiding: iets meer dan een half uur.
Op deze pagina
Waarom wordt de peperonata zo genoemd?
De Nederlandse paprika in het Italiaans is peperone, vandaar peperonata.
Het merkwaardige is dat paprica in het Italiaans paprikapoeder betekent, het poeder van rode pepers.
Voor ons Italianen is paprika daarom een "fake friend".
Verder hebben de peperoni groenten niets te maken met pepperoni de Amerikaanse salami.
De Italiaanse woorden van deze pagina:
🔊 Peperonata | Peperonata |
🔊 Peperone | Paprika |
🔊 Verdure | Groenten |
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
De traditie van peperonata behoort niet tot een specifieke Italiaanse regio: we bereiden het allemaal, in het noorden en in het zuiden.
Het is een bijgerecht dat je op elk moment van het jaar eet, ook al worden de paprika's in Italië in de nazomer geoogst.
Je kunt peperonata koud of warm eten; als bijgerecht of als voor de maaltijd, of met brood als bruschetta.
Veel mensen hebben moeite met het verteren van paprika's; het is vanwege de vezels in de schil dat ons lichaam niet gemakkelijk verteert.
Om deze reden verwijderen sommigen de schil.
Verder is paprika niet erg calorisch; het bevat 20-27 kcal per 100g.
Snijd de paprika doormidden met een keukenmes.
Binnenin de paprika's vind je de zaden en zaadlijsten. Ook deze zijn, net als de schil, niet licht verteerbaar. je kunt ze dan verwijderen.
Voor gebruik in peperonata worden de paprika's traditioneel in de lengte gesneden, in vrij dunne reepjes.
Was en snijd de ui. De ui mag niet fijngesnipperd worden zoals bij de pastasaus; je kunt het in ringen snijden.
Snijd de paprika's doormidden, verwijder de zaden en zaadlijsten.
De paprika's voor de peperonata moeten in de lengte in brede reepjes worden gesneden.
Giet een beetje olie in een grote koekenpan. Zet het vuur aan en laat de olie een minuutje opwarmen.
Je kunt een of twee teentjes knoflook toevoegen (optioneel): heel, niet gehakt, want die verwijderen we later.
Voeg de uien toe en bak op laag vuur tot de uien goudbruin zijn.
Voeg de paprika toe en meng goed. Voeg naar eigen smaak ook een snufje zout en peper toe.
Dek de pan af met het deksel en kook 15 minuten op laag vuur.
15 minuten nadat je de paprika's hebt toegevoegd, verwijder je de knoflook en voeg je de gepelde tomaten toe.
Roer goed door en kook nog eens 15 minuten, altijd met de deksel erop.
De peperonata is klaar als de paprika's lekker zacht zijn.
De peperonata is klaar als de paprika's lekker zacht zijn.
Je kunt verse basilicum toevoegen, die moet na het koken worden toegevoegd en niet ervoor, anders verliest het zijn aroma.
🔊 Buon appetito!
Je peperonata is klaar 👨🍳
Je kunt peperonata in de koelkast in een luchtdichte voedseldoos ongeveer 2 of 3 dagen bewaren.
Kijk op deze pagina. We verrijken het met onze echte Italiaanse recepten.