Niet alleen ijs, tiramisù en panna cotta: de Italiaanse keuken is rijk aan desserts, vooral in regionale tradities. Wij zijn Italianen en delen een overzicht van de typische toetjes van ons land
De Italiaanse keuken is wereldberoemd, met hoofdgerechten zoals pasta en pizza.
Maar de desserts? Onze vrienden in Nederland bereiden tiramisù en panna cotta, tot onze tevredenheid. Maar veel andere Italiaanse zoetigheden kenden ze niet.
Behalve ijs natuurlijk: waar we vele pagina's van Alle Italiaanse aan hebben gewijd, want zelf ijs maken is simple en snel.
We vroegen onze groep Italiaanse vrienden wat de typische toetjes van hun stad zijn.
Op deze pagina zetten we onze favoriete Italiaanse desserts op een rij, inclusief regionale specialiteiten.
De namen van veel Italiaanse desserts hebben een letterlijke betekenis:
Tiramisù betekent Trek me op, vanwege de koffie en het caloriegehalte
Panna cotta betekent letterlijk gekookte slagroom.
Affogato betekent verdronken, zoals het bolletje ijs in een kopje koffie
De uitspraak van Italiaanse desserts:
De Italiaanse woorden van deze pagina:
🔊
Dolce
Nagerecht
🔊
Tiramisù
Tiramisù
🔊
Panna cotta
Panna cotta
🔊
Affogato
Affogato
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
Gelato - Italiaans ijs
Het ijs basisrecept is een van de eerste pagina's van Alle Italiaanse die we in mei 2021 schreven.
IJs, 🔊gelato in het Italiaans, is zelfs een van de Italiaanse desserts die we hier in Nederland het meest hebben gemist.
Natuurlijk zijn er veel ijssalons; ook Italiaans. Maar de ervaring is een beetje anders.
Zelf ijs maken
Vele jaren geleden zijn we begonnen met het maken van ijs thuis, met een ijsmachine, en sindsdien zijn we niet meer gestopt.
Zelf ijs maken is snel en makkelijk - het ijs is klaar in minder dan een uur; het kost weinig, en heeft als groot voordeel dat je zelf de ingrediënten bepaalt.
Met of zonder ei, met slagroom en melk, alleen met water en fruit zoals een sorbetijs, of caloriearm (onze favoriet): je vindt alle ijs recepten met stap-voor-stap bereiding.
🔊Tiramisù (met het accent op u) is een van de meest populaire Italiaanse desserts in het buitenland, en ook een van de favorieten van Alle Italiaanse.
In Italië wordt het traditioneel gemaakt met Savoiardi, dat zijn lange en sponsachtige koekjes: wat ze in Nederland lange vingers noemen.
Maar je kunt tiramisù ook maken met andere koekjes met verschillende texturen, zoals de klassieke theekoekjes.
Om tiramisù te maken, week de koekjes in de koffie en vorm laagjes met de mascarpone. Heel lekker.
Het originele recept komt uit Noord-Italië, tussen regio's Veneto en Friuli-Venezia Giulia.
We maken ook een alternatief recept waarin we koffie en mascarpone vervangen door ricotta en ananas.
Pasticceria: de italiaanse banketbakkerij
In Italië heet de winkel die vers gemaakte toetjes verkoopt Pasticceria. Een Italiaanse banketbakkerij binnengaan, betekent een paradijs van zoetigheden en geuren van vers gebakken taarten betreden.
In de banketbakkerij verkopen ze de paste, dat zijn kleine (of grote) toetjes, gerangschikt in de papier cupcake vormpjes.
En dan verkopen ze natuurlijk taarten en desserts.
Een echte Italiaanse traditie is om op zondagochtend naar de banketbakkerij te gaan en paste te kopen, voordat je naar huis gaat voor de lunch.
En zo een moment van feest voor het hele gezin brengen.
Italiaanse toetjes zijn snel en simpel te maken
Velen schrijven ons om eenvoudige en caloriearme recepten te vragen. Natuurlijk!
Op Alle Italiaanse schrijven we vaak dat we geen foodbloggers zijn, maar laten we zien hoe je op een simpele manier Italiaanse recepten maakt.
Recepten die je vervolgens naar eigen smaak kunt verrijken.
Veel typisch Italiaanse gerechten komen voort uit de boerentraditie, toen gezinnen groot waren en voedsel schaars was.
De recepten zijn lekker ook omdat ze zijn gemaakt met weinig ingrediënten, vakkundig gemengd en met toewijding bereid.
Dit geldt ook voor nagerechten: het is niet nodig om een grote verscheidenheid aan ingrediënten (en calorieën) toe te voegen om een dessert van uitstekende kwaliteit te verkrijgen.
Een voorbeeld? De Affogato, dat is gewoon een bolletje ijs in een kopje koffie.
Panna cotta
🔊Panna cotta is een witte pudding, gemaakt volgens het typische Piëmontse recept uit het begin van de 20e eeuw.
De naam, die in het Italiaans gekookte slagroom betekent, geeft ook de bereiding aan. Maak panna cotta door slagroom en suiker in een pan te verhitten en vervolgens gelatineblaadjes toe te voegen.
Daarna moet het een paar uur in de koelkast tot het compact en compact is.
Panna cotta is lekker als versierd frambozen en bosbessen; de combinatie van wit met de rode en blauwe kleuren van de bessen is zeer elegant, zelfs als je de panna cotta bereidt in glazen voor één portie.
Lepel desserts: Dessert al cucchiaio
IJs, tiramisù, panna cotta, semifreddo, zuppa inglese en Siciliaanse cassata worden in het Italiaans 🔊dessert al cucchiaio (letterlijk lepeldesserts) genoemd: een romig dessert, dat je met een lepel eet.
Salame di cioccolato (chocolade-salami)
Dit recept heeft voor veel discussie gezorgd in onze gemeenschap van Italianen, omdat de chocolade-salami niet uit Italië lijkt te komen, maar uit Portugal.
Maar het is een van de meest populaire desserts in Italië, zozeer zelfs dat het recept tot de lijst van traditionele Italiaanse voedingsproducten behoort.
Daarom nemen we het op in onze lijst met Italiaanse nagerechten.
🔊Salame di cioccolato is een dessert gemaakt van chocolade en koekjes in de vorm van een salami.
Je maakt het met theekoekjes: in Italië gebruiken we de klassieke Oro Saiwa koekjes.
Voeg chocolade en eieren toe; in het recept staan er ook
enkele eetlepels sambuca.
Dit is het klassieke recept, maar er is ook de versie verrijkt met pistachenoten.
In Italië bereiden we chocoladesalami op feestdagen, van verjaardag tot Pasen: het is een geliefd toetje bij alle gelegenheden.
Affogato - italiaanse ijskoffie
Op Alle Italiaanse praten we uitgebreid over zowel ijs als koffie: we konden natuurlijk niet om het recept voor 🔊affogato heen, het makkelijkste Italiaanse dessert om te bereiden: doe gewoon een bolletje ijs in een kopje espresso.
Dan voegen sommigen slagroom toe, anderen cacao pasta zoals Nutella.
We bereiden het graag met het ijs dat we thuis maken en de koffie uit de mokkapot: 100% ambachtelijk. 😊
Bekijk onze affogato recept, met gezonde ingrediënten en de stap-voor-stap bereiding.
Zuppa Inglese
🔊Zuppa Inglese is een Italiaans toetje, ook al betekent het letterlijk engelse soep.
De Engelsen daarentegen kennen het als trifle.
Om zuppa inglese te maken, wissel je een laag 🔊Pan di Spagna (de Italiaanse naam voor Sponscake) gedrenkt in likeur en een laag banketbakkersroom (🔊crema pasticcera) af.
De likeur is meestal alchermes, maar je kunt ook Amaretto en rum gebruiken.
Bewaar de zuppa inglese net als tiramisù in de koelkast en serveer hem koud.
De zuppa inglese is een traditioneel nagerecht uit de regio's van Midden-Italië: Toscane, Marche, Emilia-Romagna, Lazio, Umbrië en Abruzzo.
De zuppa inglese is ook opgenomen in het belangrijkste Italiaanse kookboek ooit, La scienza in cucina e l'arte di mangiar bene van journalist en gasronoom Pellegrino Artusi; boek dat de basis vormt van vele recepten uit de hedendaagse Italiaanse keuken.
Artusi's boek, voor het eerst gepubliceerd in 1891, is zo belangrijk dat het in vele talen is vertaald, waaronder het Nederlands, met de titel De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten.
Zabaglione (of zabaione)
In Nederland is het vaak Zabaglione, maar in Italië kennen we het gewoon als 🔊zabaione.
Het is een zoete room gemaakt met slechts drie ingrediënten: eieren, suiker en een versterkte wijn. De drie ingrediënten moeten in gelijke hoeveelheden worden toegevoegd.
Dit nagerecht is een klassiek Italiaans recept, oorspronkelijk uit region Piëmont; vandaag is het een van de meest populaire Italiaanse toetjes ter wereld, zelfs in Nederland.
In Italië gebruiken we een wijn die rijk is aan likeur genaamd Marsala: een kwaliteitsproduct gemaakt op Sicilië, in de stad Marsala.
Twee beroemde likeuren zijn afgeleid van de Zabaglione, de Vov en de Zabov; die vooral in de winter worden gedronken.
Cannoli Siciliani - Siciliaanse cannoli
🔊Cannoli zijn typisch voor Sicilië gekabjes en toetjes.
Het is een gefrituurd uitgerold deeg gevuld met schapenricotta-room, met de toevoeging van gekonfijt fruit en druppels chocolade. Ze zijn ongelooflijk lekker.
In de Siciliaanse traditie was cannolo een carnavalsdessert. Tegenwoordig wordt het het hele jaar door gegeten.
De naam cannolo komt van het rivierriet, dat werd gebruikt om het deeg te vormen.
Zelfs de Siciliaanse cannoli (Siciliaanse cannoli) worden door het Italiaanse Ministerie erkend als traditionele Italiaanse voedingsproducten.
Op Sicilië worden verse cannoli gevuld op het moment van verkoop; zo blijft het deeg knapperig en neemt het het vocht van de ricotta niet op.
Siciliaanse cassata
De Siciliaanse Cassata (🔊Cassata Siciliana) heeft een naam die voor Nederlanders niet nieuw klinkt: cassata komt van het Latijnse caseum, "kaas".
Het is een van de traditionele recepten die niet mag ontbreken op een lijst met Italiaanse desserts.
De Cassata is een typische taart uit Sicilië gemaakt met gezoete ricotta van schapenmelk (net zoals cannoli), sponscake en gekonfijt fruit.
En net als cannoli is het een zeer lekker dessert en een van de meest klassieke en representatieve nagerechten van de Italiaanse traditie.
Elke stad op Sicilië heeft een andere versie van de cassata: met pistache, kaneel, chocolade of sinaasappel.
In Italiaanse ijssalons vind je ook Siciliaans Cassata ijs; we hebben het ook met ricotta en gekonfijt fruit gemaakt en we hebben het recept in ons ijsboek gepubliceerd.
Volg onze recepten
Kijk op deze pagina. We verrijken het met onze recepten om makkelijk Italiaanse nagerechten te bereiden!
Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.