Hoe gebruik je saffraan in risotto: poeder of draadjes
Saffraan poeder
Saffraanpoeder is de snelste oplossing om risotto alla Milanese te maken.
Los het poeder eenvoudig op in een soeplepel hete bouillon en voeg het toe aan het einde van het koken als de risotto klaar is.
Saffraan draadjes, de gedroogde stampers
Om saffraanrisotto te maken kun je ook stampers gebruiken, maar ze hebben een nadeel: je moet ze eerst in heet water laten weken.
Alle producenten raden aan om de stampers minimaal 40 minuten in heet water in een kopje te laten om alle aroma's vrij te geven.
Dit verlengt de bereidingstijd van de risotto aanzienlijk.
Wanneer voeg je saffraan toe aan risotto?
De hitte van het koken verzacht het aroma van saffraan; hiervoor raden we aan de saffraan toe te voegen aan het einde van de bereiding, alvorens de rijst met de kaas te mengen.
Hoeveel saffraan voor risotto
De hoeveelheid is afhankelijk van de soort saffraan die je gebruikt, poeder of draadjes.
De zakjes van het saffraanpoeder die de supermarkt verkoopt bevatten 0,1g, goed voor 4 personen.
Het doseren van de draadjes is iets ingewikkelder.
Italiaanse producenten adviseren 0,2 g saffraan stampers voor 4 personen.
In de supermarkt in Nederland vinden we 0,05 gram saffraan stampers, wat in theorie prima is voor een enkele portie risotto.
Bereid de bouillon
Maak eerst de bouillon.
Zoals we schreven, is het gebruik van bouillonblokjes waarschijnlijk de meest praktische methode, hoewel misschien niet erg elegant .
Twee tips:
Maak een smaakvolle bouillon ; het wordt gebruikt om de rijst op smaak te brengen, dus het mag niet te verdund zijn - anders is de rijst niet erg smakelijk.
Voor 4 personen heb je ongeveer 1,5 L bouillon nodig; bereid voldoende zodat het tijdens het koken niet opraakt.
Ten slotte moet de bouillon lekker heet zijn als je hem aan de rijst toevoegt.
Snijd de ui
Snijd de ui in hele fijne stukjes, nog meer dan we op de foto deden.
Op deze manier is de soffritto lekkerder. Veel mensen houden er niet van om te grote stukken ui in hun mond te voelen.
Voor de saffraanrisotto raden we de witte ui aan.
Maak de soffritto
We maken de sauté met een scheutje olie; je kunt het natuurlijk ook met boter doen, dat is een van de ingrediënten van het officiële recept.
Doe de olie of boter in een pan en verhit deze goed; voeg de ui toe en bak deze goed goudbruin.
Rooster de rijst
Als de ui goudbruin is, voeg de rijst toe en rooster deze een minuut; roer om te voorkomen dat de rijst aan de pan blijft plakken.
Voeg de witte wijn toe en blijf roeren tot alle wijn is verdampt.
In Italië noemen we dit stap 🔊 tostatura ; het wordt gebruikt om de rijst te bereiden voor het koken.
Voeg de bouillon toe en blijf roeren
Zet de fornuis op laag vuur; voeg een of twee pollepels hete bouillon toe en meng goed tot de bouillon is verdampt.
Herhaal deze handeling ongeveer tien minuten: de tijd die de risotto nodig heeft om te koken.
In het Italiaans noemen we deze stap 🔊 risottatura .
De truc voor een lekkere risotto is om hem langzaam te koken.
Voeg de saffraan toe
Voeg de saffraan toe tegen het einde van het koken.
Als je saffraan draadjes in heet water hebt opgelost, voeg dan twee minuten voordat de risotto klaar is de vloeistof toe.
Als je saffraan poeder gebruikt, voeg dit dan een minuutje toe voordat de risotto klaar is.
Meng goed om de saffraan op te lossen. Wanneer je het rode poeder toevoegt, krijgt de risotto een felgele kleur.
Voeg de geraspte kaas toe
De laatste stap is om de risotto extra romige te maken.
Als de rijst klaar is, zet het vuur uit.
Voeg de geraspte kaas, Grana of Parmigiano kaas toe en roer een minuut goed door.
In het Italiaans wordt deze stap 🔊 mantecazione genoemd.
De risotto moet vrij vloeibaar en romig zijn in plaats van droog.
Serveren
Laat de risotto een minuutje rusten voordat je hem op de borden legt.
Voeg eventueel zwarte peper en geraspte kaas toe.