Laatst bijgewerkt op 29 september 2022

Saffraanrisotto alla Milanese 🍚

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

In het Italiaans heet het risotto alla Milanese. Het wordt gemaakt met het poeder of de stampers van de saffraan bloem, die de risotto geel kleurt. We delen het Italiaanse recept: makkelijk, gezond en snel.


Risotto is een typisch recept uit de regio's van Noord-Italië.
Saffraan daarentegen komt waarschijnlijk uit Azië, maar deze bloem met zijn karakteristieke paarse kleur groeit ook in het Middellandse Zeegebied.

De rode stampers zijn erg duur en worden gebruikt in medicijnen en recepten.

Als je saffraan toevoegt in draadjes of poeder, krijgt de risotto een intens gele kleur; en het is erg lekker, een van de typische specialiteiten van de Lombardische keuken.

We delen het recept voor 🔊 Risotto alla Milanese, zoals we in Italië saffraanrisotto noemen.




De saffraan bloem

In landen als Italië, Spanje en Griekenland kun je ook saffraan in de tuin kweken.
De plant groeit uit een bol en heeft een droog klimaat nodig om te groeien. De bloei duurt minimaal 3 maanden.

Saffraan bloemen
De saffraan plant bloeit eenmaal per jaar, eind oktober. De bloem heeft zes paarse bloemblaadjes; binnenin zitten drie rode stampers, het deel dat we gebruiken voor de risotto. Foto: Tommaso Marino

Saffraan is doorgaans duur

De prijs van saffraan is vanaf 30 euro per gram, afhankelijk van de kwaliteit. Het is een hoge prijs en daarom wordt het in Nederland "rood goud" genoemd (vreemd genoeg in Italië geel goud, 🔊 oro giallo).

De hoge kosten van saffraan zijn te wijten aan de oogst, een handgemaakt proces dat geduld vereist.

De oogst vindt plaats in oktober en moet bij zonsopgang gebeuren wanneer de bloemen open zijn en de stampers zichtbaar zijn.


Saffraanrisotto alla Milanese 🍚 Origineel Italiaans recept


4.6
(13) beoordelingen

  • 👩‍🍳 Makkelijk
  • 30 min bereiden
  • 🤗 Gegarandeerd resultaat

De bereiding van saffraanrisotto is eenvoudig en snel: het is als het maken van een risotto alla parmigiana, met toevoeging van saffraan.

Er bestaat een origineel recept van de Italiaanse saffraanrisotto alla Milanese, en werd in 2007 in Milaan geregistreerd en gecertificeerd: om lokale gastronomische producten en daarmee toerisme te promoten.

Maar het is niet het recept dat we delen, om twee redenen:

  • Het omvat het bereiding en koken van de vleesbouillon; wat in de overgrote meerderheid van de gevallen niet echt realistisch is.

    Als je in Italië in een online recept schrijft dat bouillonblokjes gebruikt, maak je 🔊 brutta figura (een slechte indruk) - wat het tegenovergestelde is van het beroemde 🔊.

    Maar het is ook niet realistisch om view uur eerder te beginnen met het koken van risotto, ook gezien de tijd en kosten.

    Je kunt in plaats daarvan bouillonblokjes van goede kwaliteit gebruiken; er zijn zelfs mensen die het zelfgemaakt maken.

  • Het bevat te veel vet. Zowel in de bouillon als voor de hoeveelheid olie en boter.

    Over het algemeen gebruiken we in de recepten van Alle Italiaanse een minimale hoeveelheid olie of boter.

    Natuurlijk, risotto wordt romiger met 50 g roomboter; nogmaals, het is een kwestie van persoonlijke smaak en voorkeur.

Wanneer je risotto kookt, zijn er 3 hoofdstappen die we in het Italiaans 🔊 tostatura (roosteren), 🔊 risottatura (wanneer je de bouillon langzaam toevoegt) en 🔊 mantecazione.

Mantecazione is het mengen met veel Grana of Parmigiano kaas van goede kwaliteit; is de truc voor een zeer romige risotto.


Ingrediënten

  • 1.5 L bouillon
  • 320 g risotto rijst
  • 0.125 g saffraan
  • 1 witte ui
  • 100 g Parmigiano Reggiano kaas
  • 1 scheutje olijfolie
  • 0.5 glas witte wijn
  • 1 snuifje peper
  • 1 snuifje zout
Ingrediënten om saffraanrisotto te maken


Hoe gebruik je saffraan in risotto: poeder of draadjes


Saffraan poeder

Saffraanpoeder is de snelste oplossing om risotto alla Milanese te maken, want je hoeft het alleen maar toe te voegen tijdens het koken.

Het is een helder rood poeder; in Italië vind je het vaak in de supermarkt; Cameo produceert het ook, het Italiaanse merk van Dr Oetker.


Saffraan draadjes, de gedroogde stampers

Om saffraanrisotto te maken kun je ook stampers gebruiken, maar ze hebben een nadeel: je moet ze eerst in heet water laten weken.

Alle producenten raden aan om de stampers minimaal 40 minuten in heet water in een kopje te laten om alle aroma's vrij te geven.

Dit verlengt de bereidingstijd van de risotto aanzienlijk.


Wanneer voeg je saffraan toe aan risotto?

De hitte van het koken verzacht het aroma van saffraan; hiervoor raden we aan de saffraan toe te voegen aan het einde van de bereiding, alvorens de rijst met de kaas te mengen.


Hoeveel saffraan voor risotto?

De hoeveelheid is afhankelijk van de soort saffraan die je gebruikt, poeder of draadjes.

De zakjes van het saffraanpoeder die de supermarkt verkoopt bevatten 0,1g, goed voor 4 personen.

Het doseren van de draadjes is iets ingewikkelder. Italiaanse producenten adviseren 0,2 g saffraan stampers voor 4 personen.

In de supermarkt in Nederland vinden we 0,05 gram saffraan stampers, wat in theorie prima is voor een enkele portie risotto.


Bereiding

  1. Bereid de bouillon

    Maak eerst de bouillon.

    Zoals we schreven, is het gebruik van bouillonblokjes waarschijnlijk de meest praktische methode, hoewel misschien niet erg elegant.

    Twee tips:

    • Maak een smaakvolle bouillon; het wordt gebruikt om de rijst op smaak te brengen, dus het mag niet te verdund zijn - anders is de rijst niet erg smakelijk.

    • Voor 4 personen heb je ongeveer 1,5 L bouillon nodig; bereid voldoende zodat het tijdens het koken niet opraakt.

    Ten slotte moet de bouillon lekker heet zijn als je hem aan de rijst toevoegt.

    Bereid de bouillon

  2. Snijd de ui

    Snijd de ui in hele fijne stukjes, nog meer dan we op de foto deden.

    Op deze manier is de soffritto lekkerder. Veel mensen houden er niet van om te grote stukken ui in hun mond te voelen.

    Voor de saffraanrisotto raden we de witte ui aan.

    Snijd de ui

  3. Maak de soffritto

    We maken de sauté met een scheutje olie; je kunt het natuurlijk ook met boter doen, dat is een van de ingrediënten van het officiële recept.

    Doe de olie of boter in een pan en verhit deze goed; voeg de ui toe en bak deze goed goudbruin.

    Maak de soffritto

  4. Rooster de rijst

    Als de ui goudbruin is, voeg de rijst toe en rooster deze een minuut; roer om te voorkomen dat de rijst aan de pan blijft plakken.

    Voeg de witte wijn toe en blijf roeren tot alle wijn is verdampt.

    In Italië noemen we dit stap 🔊 tostatura; het wordt gebruikt om de rijst te bereiden voor het koken.

    Rooster de rijst

  5. Voeg de bouillon toe en blijf roeren

    Zet de fornuis op laag vuur; voeg een of twee pollepels hete bouillon toe en meng goed tot de bouillon is verdampt.

    Herhaal deze handeling ongeveer tien minuten: de tijd die de risotto nodig heeft om te koken.

    In het Italiaans noemen we deze stap 🔊 risottatura.

    De truc voor een lekkere risotto is om hem langzaam te koken.

    Voeg de bouillon toe en blijf roeren

  6. Voeg de saffraan toe

    Voeg de saffraan toe tegen het einde van het koken.

    Als je saffraan draadjes in heet water hebt opgelost, voeg dan twee minuten voordat de risotto klaar is de vloeistof toe.

    Als je saffraan poeder gebruikt, voeg dit dan een minuutje toe voordat de risotto klaar is.

    Meng goed om de saffraan op te lossen. Wanneer je het rode poeder toevoegt, krijgt de risotto een felgele kleur.

  7. Voeg de geraspte kaas toe

    De laatste stap is om de risotto extra romige te maken.

    Als de rijst klaar is, zet het vuur uit.

    Voeg de geraspte kaas, Grana of Parmigiano kaas toe en roer een minuut goed door.

    In het Italiaans wordt deze stap 🔊 mantecazione genoemd.

    De risotto moet vrij vloeibaar en romig zijn in plaats van droog.

  8. Serveren

    Laat de risotto een minuutje rusten voordat je hem op de borden legt.

    Voeg eventueel zwarte peper en geraspte kaas toe.

Je Italiaanse saffraanrisotto, of Risotto alla Milanese is klaar 🍚


Saffraanrisotto alla Milanese 🍚 Origineel Italiaans recept

Alternatieven en extra ingrediënten

Naast het risotto basisrecept en de tomatenrisotto, ook saffraanrisotto kan de basis zijn voor andere risottorecepten.

Wij Italianen voegen vooral vlees toe, waarvoor de smaak van saffraan een uitstekende basis is.

Populaire recepten, vooral in Noord-Italië, zijn saffraanrisotto met worst (🔊 salsiccia) en spek.

In Milaan gebruiken ze het ook als basis voor een ander beroemd recept uit Lombardije, ossobuco.

Saffraanrisotto met ossobuco
Saffraanrisotto en ossobuco, een typisch recept uit Milaan Foto: pier

Als alternatief voor vlees is saffraanrisotto lekker met garnalen, of met champignons en courgettes.


Volg onze recepten

Kijk op deze pagina. We verrijken het met onze recepten om de echte Italiaanse risotto te maken!

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.

Alle Italiaanse Nieuwsbrief

De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox

Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.

WhatsApp icon

Alle updates publiceren wij ook op ons WhatsApp channel