In het Italiaans heet het risotto alla Milanese. Het wordt gemaakt met het poeder of de stampers van de saffraan bloem, die de risotto geel kleurt. We delen het Italiaanse recept: makkelijk, gezond en snel.
Wat is saffraanrisotto?
Risotto is een typisch recept uit de regio's van Noord-Italië.
Saffraan daarentegen komt waarschijnlijk uit Azië, maar deze bloem met zijn karakteristieke paarse kleur groeit ook in het Middellandse Zeegebied.
De rode stampers zijn erg duur en worden gebruikt in medicijnen en recepten.
Als je saffraan toevoegt in draadjes of poeder, krijgt de risotto een intens gele kleur; en het is erg lekker, een van de typische specialiteiten van de Lombardische keuken.
We delen het recept voor 🔊Risotto alla Milanese, zoals we in Italië saffraanrisotto noemen.
We zeggen niet Risotto Milanese, maar Risotto alla Milanese. Het betekent zoals ze het in Milaan doen.
Waarom heet het zo? Het lijkt erop dat saffraan een van de elementen was die werden gebruikt om de gebrandschilderde ramen van de kathedraal van Milaan te kleuren.
De Italiaanse woorden van deze pagina:
🔊
Zafferano
Saffraan
🔊
Riso
Rijst
🔊
Giallo
Geel
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
De saffraan bloem
In landen als Italië, Spanje en Griekenland kun je ook saffraan in de tuin kweken.
De plant groeit uit een bol en heeft een droog klimaat nodig om te groeien. De bloei duurt minimaal 3 maanden.
De saffraan plant bloeit eenmaal per jaar, eind oktober. De bloem heeft zes paarse bloemblaadjes; binnenin zitten drie rode stampers, het deel dat we gebruiken voor de risotto. Foto: Tommaso Marino
Hoeveel kost saffraan?
De prijs van saffraan is vanaf 30 euro per gram, afhankelijk van de kwaliteit. Het is een hoge prijs en daarom wordt het in Nederland "rood goud" genoemd (vreemd genoeg in Italië geel goud, 🔊oro giallo).
De hoge kosten van saffraan zijn te wijten aan de oogst, een handgemaakt proces dat geduld vereist.
De oogst vindt plaats in oktober en moet bij zonsopgang gebeuren wanneer de bloemen open zijn en de stampers zichtbaar zijn.
De bereiding van saffraanrisotto is eenvoudig en snel: het is als het maken van een risotto alla parmigiana, met toevoeging van saffraan.
Er bestaat een origineel recept van de Italiaanse saffraanrisotto alla Milanese, en werd in 2007 in Milaan geregistreerd en gecertificeerd: om lokale gastronomische producten en daarmee toerisme te promoten.
Maar het is niet het recept dat we delen, om twee redenen:
Het omvat het bereiding en koken van de vleesbouillon; wat in de overgrote meerderheid van de gevallen niet echt realistisch is.
Als je in Italië in een online recept schrijft dat bouillonblokjes gebruikt, maak je 🔊brutta figura (een slechte indruk) - wat het tegenovergestelde is van het beroemde 🔊.
Maar het is ook niet realistisch om view uur eerder te beginnen met het koken van risotto, ook gezien de tijd en kosten.
Je kunt in plaats daarvan bouillonblokjes van goede kwaliteit gebruiken; er zijn zelfs mensen die het zelfgemaakt maken.
Het bevat te veel vet. Zowel in de bouillon als voor de hoeveelheid olie en boter.
Over het algemeen gebruiken we in de recepten van Alle Italiaanse een minimale hoeveelheid olie of boter.
Natuurlijk, risotto wordt romiger met 50 g roomboter; nogmaals, het is een kwestie van persoonlijke smaak en voorkeur.
Wanneer je risotto kookt, zijn er 3 hoofdstappen die we in het Italiaans 🔊tostatura (roosteren), 🔊risottatura (wanneer je de bouillon langzaam toevoegt) en 🔊mantecazione.
Mantecazione is het mengen met veel Grana of Parmigiano kaas van goede kwaliteit; is de truc voor een zeer romige risotto.
Ingrediënten
1.5 L bouillon
320 g risotto rijst
0.125 g saffraan
1 witte ui
100 g Parmigiano Reggiano kaas
1 scheutje olijfolie
0.5 glas witte wijn
1 snuifje peper
1 snuifje zout
Hoe gebruik je saffraan in risotto: poeder of draadjes
Saffraan poeder
Saffraanpoeder is de snelste oplossing om risotto alla Milanese te maken, want je hoeft het alleen maar toe te voegen tijdens het koken.
Het is een helder rood poeder; in Italië vind je het vaak in de supermarkt; Cameo produceert het ook, het Italiaanse merk van Dr Oetker.
Saffraan draadjes, de gedroogde stampers
Om saffraanrisotto te maken kun je ook stampers gebruiken, maar ze hebben een nadeel: je moet ze eerst in heet water laten weken.
Alle producenten raden aan om de stampers minimaal 40 minuten in heet water in een kopje te laten om alle aroma's vrij te geven.
Dit verlengt de bereidingstijd van de risotto aanzienlijk.
Wanneer voeg je saffraan toe aan risotto?
De hitte van het koken verzacht het aroma van saffraan; hiervoor raden we aan de saffraan toe te voegen aan het einde van de bereiding, alvorens de rijst met de kaas te mengen.
Hoeveel saffraan voor risotto?
De hoeveelheid is afhankelijk van de soort saffraan die je gebruikt, poeder of draadjes.
De zakjes van het saffraanpoeder die de supermarkt verkoopt bevatten 0,1g, goed voor 4 personen.
Het doseren van de draadjes is iets ingewikkelder.
Italiaanse producenten adviseren 0,2 g saffraan stampers voor 4 personen.
In de supermarkt in Nederland vinden we 0,05 gram saffraan stampers, wat in theorie prima is voor een enkele portie risotto.
Bereiding
Bereid de bouillon
Maak eerst de bouillon.
Zoals we schreven, is het gebruik van bouillonblokjes waarschijnlijk de meest praktische methode, hoewel misschien niet erg elegant.
Twee tips:
Maak een smaakvolle bouillon; het wordt gebruikt om de rijst op smaak te brengen, dus het mag niet te verdund zijn - anders is de rijst niet erg smakelijk.
Voor 4 personen heb je ongeveer 1,5 L bouillon nodig; bereid voldoende zodat het tijdens het koken niet opraakt.
Ten slotte moet de bouillon lekker heet zijn als je hem aan de rijst toevoegt.
Snijd de ui
Snijd de ui in hele fijne stukjes, nog meer dan we op de foto deden.
Op deze manier is de soffritto lekkerder. Veel mensen houden er niet van om te grote stukken ui in hun mond te voelen.
Voor de saffraanrisotto raden we de witte ui aan.
Maak de soffritto
We maken de sauté met een scheutje olie; je kunt het natuurlijk ook met boter doen, dat is een van de ingrediënten van het officiële recept.
Doe de olie of boter in een pan en verhit deze goed; voeg de ui toe en bak deze goed goudbruin.
Rooster de rijst
Als de ui goudbruin is, voeg de rijst toe en rooster deze een minuut; roer om te voorkomen dat de rijst aan de pan blijft plakken.
Voeg de witte wijn toe en blijf roeren tot alle wijn is verdampt.
In Italië noemen we dit stap 🔊tostatura; het wordt gebruikt om de rijst te bereiden voor het koken.
Voeg de bouillon toe en blijf roeren
Zet de fornuis op laag vuur; voeg een of twee pollepels hete bouillon toe en meng goed tot de bouillon is verdampt.
Herhaal deze handeling ongeveer tien minuten: de tijd die de risotto nodig heeft om te koken.
In het Italiaans noemen we deze stap 🔊risottatura.
De truc voor een lekkere risotto is om hem langzaam te koken.
Voeg de saffraan toe
Voeg de saffraan toe tegen het einde van het koken.
Als je saffraan draadjes in heet water hebt opgelost, voeg dan twee minuten voordat de risotto klaar is de vloeistof toe.
Als je saffraan poeder gebruikt, voeg dit dan een minuutje toe voordat de risotto klaar is.
Meng goed om de saffraan op te lossen. Wanneer je het rode poeder toevoegt, krijgt de risotto een felgele kleur.
Voeg de geraspte kaas toe
De laatste stap is om de risotto extra romige te maken.
Als de rijst klaar is, zet het vuur uit.
Voeg de geraspte kaas, Grana of Parmigiano kaas toe en roer een minuut goed door.
In het Italiaans wordt deze stap 🔊mantecazione genoemd.
De risotto moet vrij vloeibaar en romig zijn in plaats van droog.
Serveren
Laat de risotto een minuutje rusten voordat je hem op de borden legt.
Voeg eventueel zwarte peper en geraspte kaas toe.
Je Italiaanse saffraanrisotto, of Risotto alla Milanese is klaar 🍚
Volg onze recepten
Kijk op deze pagina. We verrijken het met onze recepten om de echte Italiaanse risotto te maken!
Ciao, mijn naam is Gianni. Ik ben de auteur van deze pagina
Ik ben een Italiaan uit Trentino. Ik studeerde filosofie in Padua en werkte vele jaren tussen Milaan en Amsterdam op het gebied van media en cultuur.
Sinds 2021 schrijf ik op Alle Italiaanse om mijn Nederlands te verbeteren; ondertussen deel ik met jullie de gewoonten en tradities van mijn land, en de recepten die ik thuis in Nederland bereid.
Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!
Alle Italiaanse Nieuwsbrief
De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox
Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.
We hebben een kleine en leuke app gemaakt om Italiaans te leren 🙋