-
Bereid de aardbeien
Was de aardbeien goed met ruim vers kraanwater, droog ze af en verwijder de kroontjes.
Snijd ze in kleine plakjes, doe ze in een kom en giet de witte wijn erover.
๐ Deze stap dient niet om de aardbeien schoon te maken, maar om ze op smaak te brengen met de wijn.
Laat de aardbeien 30 minuten in de wijn weken.
-
Bereid de bouillon
Maak ook de bouillon klaar: we bereiden altijd minimaal 1 liter, ook als je minder gebruikt in de risotto.
Voordat je begint met het koken van de rijst, moet de bouillon klaar en heet zijn.
-
Maak de soffritto
Snipper de ui heel fijn voor de soffritto. Doe de ui in de pan met een paar eetlepels olijfolie en zet het vuur middellaag.
Na een paar seconden begint de olie te sissen; de ui moet licht goudbruin worden, maar niet verbrand of bruin.
-
Voeg de rijst toe
Voeg de rijst toe en meng goed. Zet het vuur iets hoger en wacht een paar seconden tot de rijst goed heet is.
Giet vervolgens de wijn in de pan; de wijn die je gebruikt hebt om de aardbeien op smaak te brengen. Let er wel op dat de aardbeien (nog) niet in de pan vallen.
Wanneer de wijn in contact komt met de hete pan, begint deze een beetje te roken en de rijst springt even op: in het Italiaans zeggen we sfumare il riso. Dit zorgt ervoor dat de rijstkorrels compact blijven tijdens het koken.
-
Voeg een beetje bouillon toe
Zet het vuur nu laag en voeg een paar pollepels bouillon toe.
De rijst moet langzaam gaar worden, terwijl de rijst ondergedompeld is in de bouillon.
Roer kort en houd de kooktijd in de gaten: voeg eventueel nog wat bouillon toe als de rijst opdroogt.
-
Voeg ook de aardbeien toe
Proef de risotto: als het nog een beetje hard is, dus halverwege de kooktijd, is het tijd om de aardbeien in de pan te doen.
Voeg ze toe en roer even, voeg dan nog een pollepel bouillon toe en laat verder koken.
-
Voeg de geraspte kaas toe
In Italiรซ houden we ook van risotto ยซal denteยป, net als pasta. Daarom proeven we tijdens het koken vaak de risotto. Als hij al dente is, zetten we het vuur uit.
De rijst mag niet echt droog zijn: we zeggen dat het ยซall'ondaยป moet zijn, dat wil zeggen dat als je hem met een pollepel omschept, de risotto nog een beetje vloeibaar is.
-
Serveer
Eventueel kun je aan de gerechten nog wat geraspte kaas toevoegen en ter garnering een paar stukjes aardbeien.
๐ Als je risotto in de pan laat staan, doe dan niet helemaal het deksel erop: anders ontstaat er condensatie en wordt de rijst zompig.
Als je risotto over hebt, kun je die tot de volgende dag in de koelkast bewaren.
Om de risotto op te warmen, breng het eerst op kamertemperatuur en verwarm hem vervolgens met een pollepel kokend water.