Laatst bijgewerkt op 10 juni 2025

Risotto met aardbeien ๐Ÿš๐Ÿ“

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Aardbeien en risotto zijn een bijzondere combinatie, maar in Italiรซ waarderen we het al sinds de jaren 80. Wij bereiden ons originele recept, met alle tips om het echt lekker te maken ๐Ÿ‘

Een filmpje van ons aardbeienrisotto recept. Hieronder leggen we de bereidingsstappen goed uit

Zoals bekend kunnen wij Italianen nogal traditionalistisch zijn in de combinaties van smaken en recepten die we eten.
Zo kijkt iedereen in Italiรซ met argwaan naar pizza met ananas. Toch zijn er combinaties die we, ondanks hun ongebruikelijkheid, volkomen acceptabel vinden: voorbeelden zijn meloen met rauwe ham in de zomer, of risotto met aardbeien (risotto alle fragole) in de lente: dat is het recept dat we op deze pagina maken.

Aardbeienrisotto was in de jaren 80 erg populair, juist omdat het een verfijnde combinatie is, met een delicate smaak en een prachtige kleur.
Ik kookte het vaak, zelfs toen ik nog student was, om mijn vrienden te verrassen met een speciaal etentje; maar het is eigenlijk heel eenvoudig te bereiden. En dit is mijn recept dat ik hier voor jullie maak.





Aardbeienrisotto recept ๐Ÿ“๐Ÿš Risotto con le fragole


5
(2) beoordelingen

  • ๐Ÿ‘ฉโ€๐Ÿณ Makkelijk
  • โฐ 35 min bereiden
  • ๐Ÿค— Gegarandeerd resultaat

Ik heb mijn recept vergeleken met die online, en ik zie dat iedereen witte wijn gebruikt. Terwijl ik altijd de rode heb gebruikt. Nieuwsgierig als ik ben, heb ik het geprobeerd en wat mij betreft is het een vergissing: met witte wijn bestaat het risico dat de aardbeienrisotto zuur wordt.

Ik maak nog een paar variaties: nadat ik de aardbeien heb gewassen en gesneden, laat ik ze een half uurtje in wijn weken. Het is niet de bedoeling om de aardbeien te wassen (ze zijn al gewassen), maar om ze op smaak te brengen. Daarna gebruik ik de wijn om de rijst in de pan te blussen.

De wijn staat daarom centraal in het recept, want die bepaalt voor een groot deel de smaak van de risotto.
Meestal gebruiken we voor rijst een frisse, droge witte wijn; maar met aardbeien raad ik een fruitige rode wijn aan.
De aardbeien, die rijp moeten zijn, voeg ik halverwege het koken toe.

De bereidingstijd is minder dan een uur en de rijst is het lekkerst als je hem direct serveert.

Ingrediรซnten

Hoeveelheid

 
3
 

personen

  • 360
    Aardbeien 360 g
  • 320
    Rijst 320 g
  • 0.5
    Witte ui 0.5 ui
  • 2
    Extra vergine Olijfolie 2 eetlepels
  • 100
    Parmigiano kaas 100 g
  • 120
    Rode wijn 120 ml
  • 1
    Groentebouillon 1 liter


Het soort rijst ๐Ÿš

De Carnaroli is de rijstsoort die we in Italiรซ het meest gebruiken voor risotto, omdat deze al dente blijft en je er een riso all'onda (met de korrels die een beetje drijven) mee kunt maken.


De aardbeien ๐Ÿ“

Het is het beste om rijpe aardbeien te gebruiken; als ze nog wat onrijp zijn, kunnen ze de risotto zuur maken.
๐Ÿ‘‰ Ik raad aan ze goed te wassen voordat je met het recept begint.


Rode wijn ๐Ÿท

Ik heb dit recept met zowel witte als rode wijn geprobeerd; naar mijn mening smaakt het beter met rode wijn. Bij voorkeur vol en fruitig, wat goed combineert met de aardbeien.
De smaak van de risotto hangt sterk af van de kwaliteit van de wijn.


De bouillon ๐Ÿฒ

Je kunt het helemaal zelf maken met groenten, of realistischer, sneller met groentebouillon blokjes. Ik raad aan om hem lekker intens te maken, anders heeft de risotto niet veel smaak.


Maar geen boter?

Om de risotto compleet te maken, voegen velen aan het einde van de kooktijd een klontje boter. Ik heb dat in het recept niet gedaan, omdat het de smaak van de aardbeien naar mijn mening wegneemt.

Ik voeg nog steeds een lekkere geraspte kaas toe, Parmigiano of Pecorino, voor de laatste stap van het recept, de ยซmantecaturaยป.


De porties

Ik heb 90 gram risotto en 80 gram aardbeien per persoon berekend. En iets minder ui dan normaal, zodat het niet botst met de smaak van aardbeien.


De pan

Ja, het klopt, de pan die ik gebruik in de video is niet ideaal om rijst in te koken.
Omdat risotto langzaam moet garen, is een gietijzeren pan met twee handgrepen, een dikke bodem en niet te hoge randen ideaal.


Bereiding

  1. Bereid de aardbeien

    Was de aardbeien goed met ruim vers kraanwater, droog ze af en verwijder de kroontjes.

    Snijd ze in kleine plakjes, doe ze in een kom en giet de witte wijn erover.

    ๐Ÿ‘‰ Deze stap dient niet om de aardbeien schoon te maken, maar om ze op smaak te brengen met de wijn.
    Laat de aardbeien 30 minuten in de wijn weken.

    Bereid de aardbeien

  2. Bereid de bouillon

    Maak ook de bouillon klaar: we bereiden altijd minimaal 1 liter, ook als je minder gebruikt in de risotto.
    Voordat je begint met het koken van de rijst, moet de bouillon klaar en heet zijn.


  3. Maak de soffritto

    Snipper de ui heel fijn voor de soffritto. Doe de ui in de pan met een paar eetlepels olijfolie en zet het vuur middellaag.

    Na een paar seconden begint de olie te sissen; de ui moet licht goudbruin worden, maar niet verbrand of bruin.

    Maak de soffritto

  4. Voeg de rijst toe

    Voeg de rijst toe en meng goed. Zet het vuur iets hoger en wacht een paar seconden tot de rijst goed heet is.

    Giet vervolgens de wijn in de pan; de wijn die je gebruikt hebt om de aardbeien op smaak te brengen. Let er wel op dat de aardbeien (nog) niet in de pan vallen.

    Wanneer de wijn in contact komt met de hete pan, begint deze een beetje te roken en de rijst springt even op: in het Italiaans zeggen we sfumare il riso. Dit zorgt ervoor dat de rijstkorrels compact blijven tijdens het koken.

    Voeg de rijst toe

  5. Voeg een beetje bouillon toe

    Zet het vuur nu laag en voeg een paar pollepels bouillon toe.
    De rijst moet langzaam gaar worden, terwijl de rijst ondergedompeld is in de bouillon.

    Roer kort en houd de kooktijd in de gaten: voeg eventueel nog wat bouillon toe als de rijst opdroogt.

    Voeg een beetje bouillon toe

  6. Voeg ook de aardbeien toe

    Proef de risotto: als het nog een beetje hard is, dus halverwege de kooktijd, is het tijd om de aardbeien in de pan te doen.
    Voeg ze toe en roer even, voeg dan nog een pollepel bouillon toe en laat verder koken.

    Voeg ook de aardbeien toe

  7. Voeg de geraspte kaas toe

    In Italiรซ houden we ook van risotto ยซal denteยป, net als pasta. Daarom proeven we tijdens het koken vaak de risotto. Als hij al dente is, zetten we het vuur uit.

    De rijst mag niet echt droog zijn: we zeggen dat het ยซall'ondaยป moet zijn, dat wil zeggen dat als je hem met een pollepel omschept, de risotto nog een beetje vloeibaar is.

    Voeg de geraspte kaas toe

  8. Serveer

    Eventueel kun je aan de gerechten nog wat geraspte kaas toevoegen en ter garnering een paar stukjes aardbeien.

    ๐Ÿ‘‰ Als je risotto in de pan laat staan, doe dan niet helemaal het deksel erop: anders ontstaat er condensatie en wordt de rijst zompig.

    Als je risotto over hebt, kun je die tot de volgende dag in de koelkast bewaren.
    Om de risotto op te warmen, breng het eerst op kamertemperatuur en verwarm hem vervolgens met een pollepel kokend water.

    Serveer

๐Ÿ”Š Buon risotto alla fragola! ๐Ÿ“๐Ÿš

Vond je het lekker? Beoordeel dit recept

In het restaurant in Italiรซ, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: ๐Ÿ”Š andava tutto bene? (alles goed?)

Recept rating Vertaling in het Italiaans
๐Ÿ”ŠBuonissimo
๐Ÿ”ŠBuono
๐Ÿ”ŠAbbastanza buono
๐Ÿ”ŠNon molto buono
๐Ÿ”ŠNon buono
Placeholder image



Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italiรซ erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.