Laatst bijgewerkt op 19 september 2022

Pompoenrisotto ๐Ÿš

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Pompoen is een vrucht die niet uit Italiรซ komt, maar risotto wel, en pompoenrisotto is een van de meest populaire recepten in Noord-Italiรซ. Wij zijn Italianen en delen ons recept: snel, licht en romig.


Risotto met pompoen: een Italiaans herfstrecept

Pompoen is een vrucht en geen groente. Dit is volgens de wetenschappelijke classificatie, omdat pompoenen, evenals komkommers en aubergines, zaden hebben en worden geboren uit de bloei van de plant.

Zowel in Italiรซ als in Nederland gebruiken we pompoen in de keuken voor een verscheidenheid aan recepten: gebakken, in soep, in desserts, als vulling voor tortellini.
En natuurlijk om risotto te maken.

We schrijven dit recept in september, met de herfst voor de deur: de pompoen oogstperiode begint, van nu tot november.

Hรฉt moment om een lekkere pompoenrisotto te bereiden (๐Ÿ”Š Risotto alla zucca in het Italiaans), en het Italiaanse recept stap voor stap te delen.





Pompoenrisotto maken ๐Ÿš Origineel Italiaans recept


4.8
(14) beoordelingen

  • ๐Ÿ‘ฉโ€๐Ÿณ Makkelijk
  • โฐ 50 min bereiden
  • ๐Ÿค— Gegarandeerd resultaat

Het geheim voor een lekkere risotto? Koken op laag vuur en een beetje geduld. Dit geldt vooral voor het pompoenrisotto recept.

De bereiding van de pompoenrisotto duurt iets langer dan risotto alla parmigiana, omdat de pompoen moet koken en zacht worden.

We namen ongeveer 50 minuten van de voorbereiding van de ingrediรซnten.


Ingrediรซnten

  • 1.5 L Groentebouillon
  • 320 g risotto rijst
  • 600 g flespompoen
  • 1 ui
  • 100 g Parmigiano Reggiano kaas
  • 1 scheutje olijfolie
  • 0.5 glas witte wijn
  • 1 snuifje peper
  • 1 snuifje zout
Ingrediรซnten om pompoenrisotto te maken


Welke bouillon in de risotto

Risotto maken is heel eenvoudig, maar er is een kleine extra stap, namelijk de bereiding van de bouillon.

Om risotto te maken heb je een liter of meer bouillon nodig: vlees of groente, afhankelijk van het recept en je voorkeuren.

Vooral de Italiaanse recepten op het web bevatten zelden het bouillonblokje bij de ingrediรซnten; want met het bouillonblokje maak je geen ๐Ÿ”Š bella figura. ๐Ÿ˜Š

In plaats daarvan stellen ze voor om bouillon te maken met verse groenten.

Naar onze mening is dit niet erg realistisch: omdat je de bouillon langzaam moet koken en omdat je erg lekkere groenten nodig hebt.

Voor velen is het praktischer om het bouillonblokje te gebruiken, dat je ook zelf kunt maken.

๐Ÿ‘‰ Het is belangrijk om een intense en smakelijke bouillon te maken; anders wordt de risotto niet erg lekker.


Welke pompoen voor risotto?

Wij gebruiken een flespompoen met een zoete smaak en een zachte textuur, makkelijk te snijden en uitstekend geschikt voor onze risotto.

Je kunt ook bevroren pompoenstukjes gebruiken, maar zorg ervoor dat je deze ontdooit voordat je deze in de risotto doet.

Pompoen snijden voor risotto

๐Ÿ‘‰ Snijd de pompoen in hele fijne stukjes, zelfs meer dan we op de afbeelding doen.
Voor twee voordelen: de risotto kookt eerder, en ook de kleine stukjes pompoen geven een betere smaaksensatie.


De ui

Voor risotto en in het algemeen om te sauteren, is witte ui waarschijnlijk meer geschikt.

Rode ui is heel goed in ringen gesneden en rauw in de salade; maar we vinden het ook leuk in de pompoenrisotto, daarom hebben we het aan ons recept toegevoegd.


Welke wijn

Als je tijdens het koken van de pompoen en risotto wijn toevoegt, is het gerecht rijker van smaak.

In Italiรซ hebben we een naam voor de wijn die bij het koken wordt gebruikt: ๐Ÿ”Š vino da tavola (tafelwijn).

Het is niet per se een wijn van lagere waarde, maar het is meer geschikt om als smaakmaker te worden gebruikt.

In het risotto basisrecept gebruikten we witte wijn, maar voor pompoenrisotto past ook goed rode wijn.


Boter of olijfolie

Wij zijn geen grote fans van frituren; in dit recept gebruiken we alleen een scheutje olijfolie, maar je kunt ook een beetje boter gebruiken.

Velen voegen aan het einde van de bereiding ook boter toe samen met de kaas voor een extra romige risotto.


Bereiding

  1. Bereid de bouillon

    We raden aan om minimaal 1,5 L te maken voor 4 porties rijst. Je gebruikt een deel met de pompoen en de rest met de rijst.

    Nogmaals, voor een lekkere risotto heb je een bouillon nodig die behoorlijk intens moet zijn.

  2. Snijd de ui en pompoen

    Je kunt witte of rode ui gebruiken zoals je wilt.

    Snijd de pompoen zeer fijn, om de bereiding van het recept te versnellen.

    Juist omdat de pompoen wat tijd nodig heeft om zacht te worden, duurt de bereiding van de pompoenrisotto wat langer.

    Snijd de ui en pompoen

  3. Maak de soffritto

    ๐Ÿ”Š Soffritto, met twee f en twee t, is de Italiaanse naam voor sofrito.

    Iedereen heeft zijn eigen manier om het te bereiden, maar het doel is altijd hetzelfde: de ui bruin maken om het gerecht op smaak te brengen.

    We gebruiken maar een beetje olie, maar je kunt ook boter gebruiken als je dat liever hebt.

    Maak de soffritto

  4. Voeg de pompoen toe

    Als de ui goudbruin is, voeg je de pompoen toe en blijf je mixen op middelhoog vuur.

    Voeg een soeplepel bouillon toe, meng en laat drogen. Herhaal dit ongeveer 10 minuten.

    Voor de rijst toe te voegen, in de volgende stap, moet de pompoen al goed gaar en zacht zijn.

    Voeg de pompoen toe

  5. Rooster de rijst

    Dit is een optionele maar snelle stap: voordat je de rijst aan de pompoen toevoegt, rooster je deze een minuut in een andere hete pan.

    Zo blijven de rijstkorrels compact tijdens het koken en is de risotto minder plakkerig.

    Terwijl je de rijst roostert, is het tijd om een beetje witte of rode wijn toe te voegen: om de rijst op smaak te brengen en te voorkomen dat deze gaat plakken.

    In het Italiaans wordt het roosteren van rijst ๐Ÿ”Š tostatura genoemd; terwijl het toevoegen van de wijn aan de pan ๐Ÿ”Š sfumatura wordt genoemd.

    Rooster de rijst

  6. Voeg de rijst toe aan de pompoen

    Als de rijst goed bruin is en de wijn is verdampt, voeg de rijst toe aan de pan met de pompoen.

    Voeg een soeplepel bouillon toe en blijf roeren. Herhaal dit ongeveer tien minuten op laag vuur, de tijd die de rijst nodig heeft om te koken.

    In het Italiaans noemen we deze stap ๐Ÿ”Š risottare.

    ๐Ÿ‘‰ Proef de rijst om te begrijpen wanneer het klaar is en vooral of je nog zout of peper moet toevoegen.

    Voeg de rijst toe aan de pompoen

  7. Voeg de geraspte kaas toe

    Als de risotto klaar is, zet het vuur uit en voeg bijna alle geraspte Parmigiano Reggiano toe.

    Houd wat kaas apart om de risotto te versieren als hij op het bord ligt.

    Roer de risotto en kaas 1 of 2 minuten goed door elkaar, zodat het lekker romig wordt.

    In het Italiaans noemen we deze stap ๐Ÿ”Š mantecatura.

    Om de risotto nog lekkerder te maken kun je experimenteren met andere soorten kaas, voor een unieke en originele pompoenrisotto.

    Voeg de geraspte kaas toe

  8. Serveren

    Voor het serveren kun je eventueel een paar blaadjes basilicum, een beetje geraspte kaas en een snufje peper toevoegen.

    Serveer nog warm. ๐Ÿ”Š Buon appetito!

Je pompoenrisotto is klaar ๐Ÿš


Pompoenrisotto maken ๐Ÿš Origineel Italiaans recept

Volg onze recepten

Kijk op deze pagina. We verrijken het met onze recepten om de echte Italiaanse risotto te maken!

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italiรซ erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.