Laatst bijgewerkt op 16 juni 2022

Risotto 🍚🧀 Originele Italiaanse recepten

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Risotto is een typisch gerecht uit Noord-Italië. Wij zijn Italianen en delen onze recepten om een smakelijke en romige risotto te bereiden.


Risotto is een van de favoriete gerechten van Alle Italiaanse.
We vinden het zo lekker dat we het minstens één keer per week bereiden; vaak liever dan een goed bord pasta, omdat rijst licht verteerbaar is; dan hangt het af van de ingrediënten.

Wat is risotto

Risotto is een gerecht op basis van rijst, bereid met de techniek uit Noord-Italië: het zetmeel in de rijst lost op tijdens het koken en zorgt voor een zeer romig gerecht.

Rijst komt niet uit Italië: het werd eeuwen geleden geïmporteerd uit Azië.
Maar de bereidingswijze van risotto is typisch Italiaans en heeft geleid tot zeer bekende recepten zoals 🔊 Risotto alla Milanese of 🔊 Risotto alla Pescatora.

Om de bereidingswijze van rijst aan te geven, hebben wij Italianen een werkwoord gemaakt: 🔊 risottare; dat is dezelfde methode die we gebruiken in de laatste minuten van het koken van pasta, om het romiger te maken.

Op deze pagina schrijven we alle informatie om een echte Italiaanse risotto te maken; en we updaten het met de recepten van de verschillende risotto gerechten. Laten we beginnen met het risotto basisrecept, dat we in Italië 🔊 Risotto alla Parmigiana noemen.




Soorten rijst in Italië

Het eerste rijstveld in Italië ontstond in 1468 in de moerassige gebieden van Lombardije.

Rijst verbouwen was een zeer winstgevende onderneming; daarom bezetten de rijstvelden in de daaropvolgende decennia een groot deel van de Povlakte: Piemonte, Veneto en Emilia Romagna.

Maar niet alle soorten rijst zijn geschikt om risotto te bereiden. Twee ook hier in Nederland bekende soorten zijn Arborio en Carnaroli.

Beide zijn zeer geschikt voor het koken van risotto, dankzij het hogere zetmeelgehalte en het vermogen om water en saus op te nemen.


Risotto basisrecept 🍚🧀 Origineel Italiaans


4.8
(30) beoordelingen

  • 👩‍🍳 Makkelijk
  • 25 min bereiden
  • 🤗 Gegarandeerd resultaat

Dit recept is, zoals de naam al aangeeft, het startpunt voor alle andere risottorecepten.

In Italië noemen we dit recept 🔊 Risotto alla Parmigiana, omdat het twee hoofdingrediënten bevat: rijst en kaas, wat in Noord-Italië meestal Parmigiano of Grana is.

Sommige sites beschrijven risotto als moeilijk te maken: daar zijn wij het niet mee eens. Het is een eenvoudig en snel recept, maar als je het goed doet erg lekker.

Om het te bewijzen hebben we het bereid, het duurt iets meer dan 20 minuten. We delen de voorbereiding, stap voor stap.


Ingrediënten

  • 320g risotto rijst
  • 100g Parmigiano Reggiano kaas
  • 1 witte ui
  • 50g roomboter (of 40g olijfolie)
  • 1 L bouillon (vlees of groenten)
  • 0.5 glas witte wijn (optioneel)
Ingrediënten om risotto te maken


Dit heb je nodig

Kook de risotto in een grote en lage kookpot of in een koekenpan.


Opmerkingen

De bereiding van risotto bestaat voornamelijk uit drie stappen:

  • de rijst roosteren (tostare)

  • bouillon toevoegen en roeren (risottare)

  • met kaas mengen (mantecare)

Voeg je ook witte wijn toe, dan is er tussen het roosteren en de risottatura een tussenstap die de 🔊 sfumatura is: het toevoegen van de wijn aan de hete risotto, die smaak aan het gerecht geeft.

Het geheim van het verkrijgen van een goede risotto is om het langzaam op laag vuur te koken.


Hoeveel rijst per persoon?

De aanbevolen hoeveelheid rijst is 80 g voor een volwassene.


Bereiding

  1. Bereid de bouillon

    Het eerste wat we voorstellen is om 1 L water te verwarmen en een hete bouillon te bereiden, die met een pollepel wordt toegevoegd tijdens het koken van onze risotto.

    De focus van ons recept is niet om bouillon te maken: je kunt het dus maken met vers vlees of groenten, als je tijd en lekkere ingrediënten hebt; of meer realistisch, je kunt een bouillonblokje gebruiken.

  2. Hak de ui fijn

    De ui in de risotto moet heel fijn worden gesnipperd, ook omdat velen de stukjes ui niet graag in de mond voelen.

    Maar we vinden het leuk, en we snijden het een beetje dikker.

    We gebruikten de witte ui, die geschikt is voor 🔊 risotti (het meervoud van risotto) en pastasauzen.

    Hak de ui fijn

  3. Maak de soffritto

    Doe bijna alle boter, of olijfolie, in de pan op middelhoog vuur; als het is verwarmd, voeg de ui toe en laat deze een paar minuten bruin worden, tot hij goudbruin is.

    Maak de soffritto

  4. Rooster de rijst

    • Voeg de rijst toe en rooster deze op middelhoog vuur;

      meng goed met een houten pollepel;

      voeg dan een halve pollepel hete bouillon toe.

    Rooster de rijst

  5. Voeg de wijn toe (optioneel)

    In het risotto recept wordt wijn gebruikt om het gerecht een rijkere smaak te geven. Risotto met witte wijn is ongetwijfeld lekkerder.

    Het juiste moment om de wijn toe te voegen is direct na het roosteren van de rijst.

    Zet de fornuis op middelhoog vuur en schenk de wijn in de pot. De stoom komt direct vrij, als reactie op de verschillende temperaturen.

    Meng goed tot de wijn is opgenomen en ga dan verder met de volgende stap.

  6. Roeren, of risottare

    Als de bouillon is opgenomen, zet de fornuis op laag vuur en kook verder door een pollepel bouillon toe te voegen; laat het drogen en voeg dan wat meer bouillon toe.

    Dit proces wordt risottatura genoemd.

    Proef de risotto om te begrijpen wanneer hij klaar is en of er geen zout in zit.

    Proef of de risotto gaar is en of er nog zout bij moet.

    Roeren, of <em>risottare</em>

  7. Mantecare - om de risotto romig te maken

    Zet het vuur uit als de risotto klaar is.

    De laatste stap wordt 🔊 mantecazione genoemd: voeg de geraspte kaas en het resterende deel van de boter toe en meng goed voor een minuut.

    Mantecare - om de risotto romig te maken

  8. Serveren

    Op dit punt stellen sommigen voor om de risotto een minuutje te laten rusten; risotto moet warm worden geserveerd.

    Als het op de borden ligt, kun je nog wat geraspte Parmigiano Reggiano toevoegen.

    Serveren

Je Risotto alla Parmigiana is klaar 🍚


Risotto basisrecept 🍚🧀 Origineel Italiaans


Is risotto een voorgerecht of een hoofdgerecht?

Traditioneel in Italië is de maaltijd verdeeld in twee hoofdgerechten, de 🔊 primi piatti (letterlijk de eerste borden) en de 🔊 secondi piatti.

Risotto is, net als pasta, een primo piatto.
Voorbeelden van secondi piatti zijn groenten, vlees of vis.

Maar in het dagelijks leven hebben zelfs veel Italianen geen tijd om twee gerechten voor te bereiden; het is veel praktischer om alleen een eerste of tweede piatto te eten, die een hoofdgerecht wordt.


Volg onze recepten

Kijk op deze pagina. We verrijken het met onze recepten om de echte Italiaanse risotto te maken!

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.