Laatst bijgewerkt op 12 september 2024

Italiaanse likeuren en digestieven 🥃

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Italië heeft een grote geschiedenis in het produceren van likeuren en digestieven. Limoncello, amaro, amaretto, sambuca. Wij zijn Italianen en geven een overzicht van de likeuren uit onze traditie, inclusief die we thuis zelf maken.

Een verzameling Italiaanse zelfgemaakte likeuren, door ons gemaakt, met de etiketten van elke likeur op de fles geschreven
Enkele likeuren die we graag thuis maken: gember, aardbei, koffie, granaatappel en natuurlijk limoncello en amaretto.

Een van de dingen waardoor we ons het meest thuis voelen, is de gewoonte die we in Italië hebben om de maaltijd te beëindigen met een klein glaasje zoete likeur: een amaro, een limoncello of een sambuca om samen van te genieten met koffie.

Oké, misschien niet elke dag, want sterke drank moet altijd met mate worden gedronken. Maar in het weekend, na een etentje met vrienden, is het een traditie waar we dol op zijn.

Naast de industriële productie is het thuis maken van likeuren een gewoonte voor veel Italiaanse gezinnen, mogelijk gemaakt door de beschikbaarheid van aromatische ingrediënten, en ook van pure alcohol voor consumptie die gewoon in de supermarkt te vinden is.

De methode is in feite die van maceratie, wat betekent dat de aromatische ingrediënten in alcohol worden ondergedompeld om de aroma's eruit te halen.

Op deze pagina van Alle Italiaanse geven wij een overzicht van likeuren, vooral de likeuren die wij thuis maken en die wij ook hier op onze website publiceren.




Een likeur is samengesteld uit alcohol, suiker en water, gearomatiseerd met extracten van plantaardige oorsprong, zoals aromatische kruiden, fruit en bloemen, door maceratie of infusie.

Likeuren met fruit

Fruitlikeuren maak je door het vruchtvlees of de schil onder te dompelen in alcohol, afhankelijk van het soort fruit.

De bekendste Italiaanse likeur met fruit is waarschijnlijk limoncello, waarin we citroenschillen gebruiken. Vind hier ons eenvoudige recept, klaar in slechts drie dagen. In feite duurt het heel kort voordat citroenschillen de aroma's vrijgeven die alcohol aromatiseren.

Zo bottelen wij zelfgemaakte limoncello

Mandarijnen likeur is eveneens populair, al is het niet altijd eenvoudig om biologische mandarijnen met onbehandelde schil te vinden.

Roomlikeuren

Sommige likeuren, bijvoorbeeld aardbei of banaan, kunnen ook als roomlikeur versie gemaakt worden. Het betekent dat we in plaats van water melk en eventueel slagroom gebruiken om een romige likeur te maken die koud geserveerd kan worden.

In ons receptenboek maken we ook roomlikeuren met cacao en gedroogd fruit, zoals hazelnoten en pistachenoten.

Een zelfgemaakt pistache likeur
Met aardbeien je kunt ook roomlikeur maken, snel en makkelijk

Likeuren met specerijen en wortels

Vanille en kaneel maken deel uit van veel zelfgemaakte likeurrecepten, en we gebruiken ze om Amaretto te maken.

De kleur van de Amaretto die we thuis maken wordt niet bepaald door de amandelen, maar door de kaneel en vanille die we wekenlang laten macereren en die natuurlij ook bijdragen aan de karakteristieke smaak van de drank.

Een fles zelfgemaakte amaretto likeur
Huisgemaakte amaretto met aroma van bitter amandelen

Een ander specerij dat wij graag gebruiken om de likeur op smaak te brengen is steranijs. De likeur gemaakt met anijs lijkt sterk op de smaak van sambuca Molinari en is een uitstekende digestief.

Om de sambuca te aromatiseren gebruiken we gedroogde steranijsbloemen

In ons receptenboek maken we ook zenzerello, dat is likeur met gember, zenzero in het Italiaans.

Typisch voor de regio Abruzzo is gentiaanlikeur, met gentiaanwortel, die enigszins doet denken aan de smaak van zoethout. Een drankje met een uitzonderlijke smaak die we bereiden door ook witte wijn te mengen, volgens het traditionele recept.

Amari - bittertjes met kruiden

Amaro is een likeur waarin aromatische kruiden aanwezig zijn.
Commerciële amari, zoals Amaro Ramazzotti , bevatten een mix van een groot aantal verschillende kruiden.

Thuis maken wij met grote tevredenheid en op een eenvoudigere manier mentino (muntlikeur), basilichino (basilicum) en laurier (laurier), allemaal met de groenste en meest verse bladeren.

Traditioneel maken wij de likeur met verse muntblaadjes

Likeuren met ingrediënten die je in Italië vindt

Voor sommige likeuren die in Italië erg populair zijn, is het moeilijk om ze in het buitenland te maken vanwege het gebrek aan ingrediënten.

Mirto is bijvoorbeeld net zo beroemd als limoncello, maar zelfs in Italië zijn mirto bessen niet makkelijk te vinden.

Om nocino te maken heb je de buitenste schil van de walnoten nodig, eind juni geoogst als ze nog onrijp zijn.


Makkelijke recepten

Sommige likeuren zijn niet alleen erg populair vanwege de smaak, maar ook omdat je ze vrij snel maakt.

Voor het maken van bijvoorbeeld koffie likeur of drop likeur heb je geen maceratietijd nodig.

Onze heerlijke huisgemaakte droplikeur, «Liquore alla liquirizia» in het Italiaans

Maar zoals bij alle likeuren is het echter beter om de aroma's een paar weken in alcohol te laten rijpen voordat je het drinkt. Dit geldt voor alle zelfgemaakte likeuren.


Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.