Laatst bijgewerkt op 11 april 2022

Italiaanse koffiemerken ☕

De Italiaanse koffie traditie is beroemd over de hele wereld. We hebben de beste koffiemerken geselecteerd. Niet alleen Lavazza en Illy, maar ook Borbone, Vergnano, Passalacqua, Kimbo en Pellini.


Het is niet eenvoudig om de juiste koffie melange te vinden die echt bij jouw smaak past.

Zelfs als je online kijkt, kun je gemakkelijk verdwalen met de gebruikte termen. De beschrijvingen van de koffies lijken allemaal hetzelfde: intens, verfijnd, zoete smaak, ronde body, met een chocolade nasmaak.
Wat betekenen deze termen eigenlijk? En wat is het echte verschil tussen de Italiaanse koffiemerken?

Het antwoord hangt eigenlijk af van een aantal factoren, te beginnen bij het koffie productie gebied, hoe het wordt verwerkt, hoe het wordt vervoerd.

Wij van Alle Italiaanse proberen duidelijkheid te scheppen. Op deze pagina schrijven we in eenvoudige bewoordingen een gids om te begrijpen welke italiaanse koffie echt goed is. Met voorbeelden van Italiaanse koffiebranderijen met een grote traditie die volgens ons bekendheid verdienen.

Op deze paginaBorbone koffie

Napels, 1997

Borbone koffie is erg beroemd in Italië, vooral in het zuiden van het land. Het bedrijf Borbone werd in 1997 opgericht in Napels. De naam Borbone komt van koning Karel III van Bourbon, van wie werd gezegd dat hij een bewonderaar van koffie was.

Het merk Borbone werd al snel populair, dankzij agressieve advertenties en sponsoring van grote evenementen. Tot op het punt dat veel Italianen, wanneer ze een uitstekende koffie willen, voor Borbone kiezen.

Borbone kopffie logo
Borbone Koffie, magische emotie

De Bourbon-koffie is verbonden met de stad Napels, een belangrijk brand centrum voor Italiaanse koffie: er zijn maar liefst 21 koffie branderijen in de stad. Napels is het kloppende hart van de koffietraditie in Italië.

Borbone koffie video

Het bekendste koffie van Bourbon is de Borbone Blauwe melange. De melange Borbone Blauw is een sterke, volle en intense koffie: het is samengesteld uit 70% Robusta, met een toevoeging van 30% Arabica die de zoetheid verhoogt en de zuurgraad dempt.

Dankzij het overwicht van de Robusta variëteit heeft Borbone Blauw melange een hoge concentratie cafeïne en produceert het een behoorlijke crème.


Arabica en Robusta koffiebonen: wat is het verschil?

De koffieplant is wijdverbreid over de hele wereld, maar de koffie die wordt verkocht komt van slechts 4 planten: Robusta, Arabica, Liberica en Excelsea. Hiervan hebben Robusta en Arabica een bevoorrechte rol en worden ze gebruikt in koffiemelanges.


Robusta: sterke en romige koffie

Coffea Canephora is de wetenschappelijke naam van de Robusta koffiesoort, gedefinieerd als "robusta" (robuust in het Nederlands) vanwege zijn weerstand en aanpassingsvermogen, waardoor het de aanvallen van parasieten en regen ongedeerd kan overleven.

Robusta groeit tussen de 200 en 600 meter boven zeeniveau en bij een ideale temperatuur van 24-30°C. Het wordt voornamelijk geproduceerd in West-Afrika, Vietnam en Indonesië.

Robusta koffiebonen hebben twee eigenschappen:

 • Een hoge concentratie cafeïne, bijna het dubbele van die van Arabica.

 • Robusta koffie produceert een dikke crème, typisch voor Espresso.

Robusta-koffie heeft een bittere nasmaak en een vleugje chocolade. In veel Italiaanse koffiemelanges wordt Robusta gebruikt om de Arabica in balans te brengen en body te geven. Borbone koffie bestaat bijvoorbeeld voor 70% uit Robusta en 30% uit Arabica.


Arabica: zoete en fijne koffie

De Arabica koffie is de meest waardevolle en degene met het meest intense aroma.

De Arabica koffieplant is erg kwetsbaar en heeft een hoogte tussen 600 en 2000 meter en regelmatige regen nodig om te groeien.

De regens bepalen de groei van de plant: met elke regen beginnen nieuwe bloemen te ontkiemen. Op dezelfde plant vind je dus zowel vers geopende bloemen als rijpe bessen.

De Arabica-koffieplant komt oorspronkelijk uit Ethiopië en wordt overal in de equatoriale tropische gordel gecultiveerde: in Zuid-Amerika, Midden-Amerika en Oost-Afrika.

De koffies die hoger in de bergen groeien, zijn die met het meest intense aroma.

Arabicabonen hebben een zoet en zeer geurig aroma, minder bitter dan Robusta. Arabica bevat ook minder cafeïne.

Arabica is de meest delicate koffie variëteit en vereist zeer nauwkeurige verwerking en brand methoden.

Kimbo koffie

Napels, 1963

Kimbo koffie werd ook geboren in Napels in 1963. Opgericht door de familie Rubino, was het aanvankelijk een klein koffie branderij genaamd Cafè do Brasil.

In zijn geschiedenis is het bedrijf van eigenaar en management veranderd: in 2013 keerde het echter terug naar de familie Rubino en werd het beheerd door Paola en Alessandra Rubino.

Kimbo koffie is zeer geliefd als sponsor van het Napoli voetbalteam. De koffieproducent is ook de leverancier van Autogrill, de verfrissingspunten van het Italiaanse snelwegen net.

Kimbo - een koffiekop van Napels
Kimbo: een koffiekop van Napels

De zaden die Kimbo gebruikt zijn een mix van cafés uit Zuid-Amerika en Azië.

Kimbo produceert een van de meest populaire en verkochte koffiesoorten van de afgelopen jaren, de Kimbo Espresso Bar Extra Cream. Een koffie met bonen met een zoet aroma, evenwichtige body en sterke smaak.

Koffie genereert crème als het een deel van Robusta bevat. De Robusta koffieplant is namelijk degene die meer crème kan produceren. Als je Kimbo Extra Cream melange gebruikt met een goede koffiemachine, krijg je een bijzonder dikke, zachte en zoete crème. Deze Kimbo koffie is daarom bijzonder geschikt voor cappuccino en macchiato.

Passalacqua koffie

Napels, 1948

"De beste koffie in Italië". Zo definieerde de schrijver Mario Soldati in de jaren zestig Passalacqua koffie in de Turijnse krant La Stampa.

Passalacqua is een historisch familiebedrijf in Napels. De koffieproducent is nooit van hoofdkantoor veranderd en is nog steeds in Napels, op Piazza Dante, met zijn historische verkooppunt: de Bar Mexico.

Het Passalacqua logo toont een indiaan die vrolijk aan het genieten is van koffie. Het logo is nog steeds het historische, we vinden het erg leuk en het heeft een geschiedenis.

«Er was een kleine jongen die leveringen aan het bedrijf afleverde, en elke keer dat de koffie arriveerde, deed hij alles omdat hij het wilde proeven. Na duizend aandringen was hij tevreden met een druppel koffie die hij erg lekker vond. Zijn uitdrukking van vreugde en die manier waarop hij zijn lippen likte, trof mijn vader Samuele, die besloot hem het gezicht van het bedrijf te maken»

Biagio Passalacqua, 2008. Bron: Wikipedia IT

Passalacqua Koffie logo
"Geproduceerd in Napels, waar koffie een cultus is"

Passalacqua koffie komt uit 14 verschillende landen en wordt over de hele wereld verkocht.

Passalacqua's Harem koffie is een van de beste melanges ter wereld. 100% Arabica, het brengt 10 soorten bonen van verschillende oorsprong samen, waaronder twee van de zeldzame gastronomische koffies. Deze koffie is de beste van Passalacqua, een blend voor kenners.

Twee soorten koffie die Passalacqua's Harem uniek maken zijn Jamaica Blue Mountain en Puerto Rico San Pedro.

Jamaica Blue Mountain is een variëteit van fijne koffie die smaakt naar honing met tonen van vanille en gedroogd fruit, onovertroffen voor de volledigheid van smaken.

Puerto Rico San Pedro wordt meer dan 1000 meter boven zeeniveau verbouwd, heeft een fruitige geur en smaak, aangename tonen van donkere chocolade en hazelnoot die het uniek maken.

Harem is een intense en zoete melange, die vooral zonder suiker kan worden geproefd, zowel thuis als in de bars van Napels.

Koffie branden

De koffiebonen worden geïmporteerd uit de landen waar ze worden verbouwd en verwerkt en zijn klaar om te branden.

Koffie branden betekent roosteren (het woord komt van het Latijnse "torrefacere", drogen).

De koffiebonen worden 10-15 minuten gekookt op ongeveer 200-230 °. Het branden is een fundamenteel moment omdat in deze fase de koffie zijn karakteristieke aroma verkrijgt.

koffiebranden

Het is cruciaal dat het branden langzaam en geleidelijk gebeurt. Als het branden niet goed wordt gedaan, wordt de koffie zuur. Aan de andere kant, als het te veel wordt gebrand, verliest de koffie zijn aroma en geur.

Vergnano 1882 koffie

Turijn, 1882

Als je naar de namen van Italiaanse koffie branders kijkt, zul je merken dat de oudste in hun naam het jaartal van oprichting vermelden. Geschiedenis en traditie geven het merk natuurlijk aanzien.

Vergnano 1882 koffiekop
Een kopje Vergnano 1882 koffie. Bron

Dit is het geval van de Vergnano 1882 koffie, opgericht in Chieri in de provincie Turijn, een van de oudste koffiebranders in Italië.

De geschiedenis van de familie Vergnano komt voort uit een kleine winkel, die tegenwoordig 130 vestigingen over de hele wereld heeft.

In Italië staat Vergnano-koffie tegenwoordig vooral bekend als het koffiemerk dat wordt geassocieerd met Eataly, een consortium van kleine, hoogwaardige bedrijven die werkzaam zijn in de verschillende sectoren van voeding en wijn.

Vergnano produceert een 100% Arabica koffie die zeer geliefd is in Italië, vooral in het noorden.

We vertellen je graag over Vergnano om twee redenen: aandacht voor werknemers en aandacht voor het milieu.

 1. Vergnano lanceerde onlangs het Women in Coffee project, dat projecten voor empowerment van vrouwen die op plantages werken ondersteunt.

  Vrouwen hebben een fundamentele rol in de koffie productieketen en zijn 70% van de beroepsbevolking in de teeltgebieden.

  Roze percolator door Vergnano 1882 koffie
  Wij vinden deze roze percolator bijzonder mooi. Het enige nadeel: we konden het in Nederland niet vinden.
 2. Vergnano 1882 staat ook bekend om zijn biologische koffiemelanges: langzaam en gecontroleerd branden en respect voor het milieu in de plantages.

  Onze favoriet is Vergnano 1882 100% Arabica Bio koffie. De kwaliteit van 100% Arabica geeft de melange een ronde consistentie, zeer delicaat; het aroma heeft een sterke en zeer zoete smaak, met een evenwichtige maar scherpe afdronk. Naar onze mening is het een bijna perfecte koffie.


Wat betekent "body" van koffie?

Als je het over koffie hebt, gaat het "lichaam" over hoe koffie wordt waargenomen in contact met de tong en het gehemelte.

Afhankelijk van de effecten en het gevoel dat het genereert, kan een koffie een volle, medium of ronde body hebben.

Het hangt natuurlijk af van de koffiesoort en van hoe de bonen zijn verwerkt.
Een goede koffie is aangenaam in de mond, dankzij de oliën en suikers die het van nature bevat.

Wanneer een koffie van lage kwaliteit is, veroorzaakt het een onaangenaam gevoel in de mond, vergelijkbaar met wanneer je een onrijpe vrucht eet. Evenzo gebeurt dit meestal wanneer onrijpe koffiebonen worden gebruikt.

Illy

Triëst, 1933

Illy is waarschijnlijk het bekendste Italiaanse koffiemerk, ook hier in Nederland.
Eigenlijk was Francesco Illy Hongaars. Hij komt aan in Triëst, een havenstad, en richtte in 1933 het bedrijf illycaffè op.

Hoe is Illy zo populair geworden?

Illy introduceert twee innovaties:

 1. De Illetta, de grootmoeder van de espressomachines en die je hier op de foto kunt zien.

  Iletta - een van de eerste espressomachines door Illy
  De Iletta, 1925. Bron: Geschiedenis van illy
 2. Vacuümverpakte opslag van koffie, gepatenteerd door Illy, waardoor de koffie zijn aroma en smaak behoudt.

  Volgens Illy verliest koffie in contact met de lucht ongeveer 40% van zijn aroma.
  Illy vervangt de zuurstof in de pot door stikstof. Op deze manier krijgt het koffiepoeder een langdurige smaak in de pot, blijft het perfect bewaard en wordt het nog lekkerder.

Dankzij het vacuüm wordt het mogelijk om overal te genieten van in Italië verpakte en verwerkte koffie. In de jaren '40 bereikten illy-koffieblikken Zweden en Nederland.

In 1962 werd in Nederland de eerste vestiging van illycaffè in Noord-Europa geopend.

In 1999 opende Illy ook de University of coffee in Triëst. Een plek gewijd aan de zoektocht naar de smaak, het aroma en de intensiteit van de ideale koffie.

Illy koffie is gemaakt van 100% Arabica, gekozen uit de beste kwaliteiten, afkomstig uit drie continenten.

Illy Arabica koffie komt voornamelijk uit Ethiopië, Kenia, Brazilië, Midden-Amerika en India. De koffiebonen worden geïmporteerd naar Triëst in Italië, waar ze worden gecontroleerd en gemengd.

Pellini Caffè

Verona, 1922

Het bedrijf Pellini werd opgericht in Bussolengo, een dorp in de buurt van Verona, in 1922.

pellini koffie

Pellini, altijd synoniem voor koffie van hoge kwaliteit, is tegenwoordig het vijfde Italiaanse koffiemerk in termen van marktaandeel. Het bedrijf Pellini is ook in het buitenland actief: het heeft tientallen kantoren over de hele wereld.

Pellini koffiebranderij
Bron: Pellini Caffè

Het hoofdkantoor bevindt zich nog steeds in Verona, waar Pellini in 2005 een nieuwe fabriek inhuldigde met een oppervlakte van meer dan 28.000 vierkante meter.

Pellini Coffee wordt gemaakt met behulp van machines en technologie: de productie is volledig geautomatiseerd, terwijl gespecialiseerde werknemers de kwaliteit van de geproduceerde koffie controleren.

Pellini was een van de eerste bedrijven in Italië die een team van professionele koffieproevers inhuurde, die de uitmuntendheid van het product garanderen.

Een van de fijnste koffiesoorten van Pellini is de romige "Pellini Espresso Bar nr. 9", een blend van Arabica en Robusta, waar Robusta de boventoon voert.

Zoals de fabrikant garandeert, heeft de "Pellini Espresso Bar" een rijke smaak die doet denken aan de smaak van de espressokoffie van de bar.

Verri Caffè

Varese, 1931

De koffiebranderij Verri Caffè werd opgericht in 1931 in Varese, in de regio Lombardije. Verri Caffè heeft dus 90 jaar ervaring in de productie van koffie: aanvankelijk verkocht aan particulieren en vanaf de tweede helft van de 20e eeuw als groothandel.

verri koffie

We waarderen Caffè Verri vanwege de smaak van zijn Arabica, die afkomstig is uit Midden-Amerika (Guatemala SHB, Colombia Supremo en Santo Domingo) en Brazilië.

De "Miscela Crema Caffè Verri", voornamelijk samengesteld uit Arabica, kost in Italië deze koffie meer dan de andere soorten Verri-koffie, terwijl de prijs in Nederland hetzelfde is. Blend "Miscela Crema Caffè Verri" is verkrijgbaar als gemalen koffie voor de percolator of als koffiebonen voor de koffiemachine.

Naar onze mening is het een uitstekende koffie, lekker en romig, met een waarschuwing: er zit weinig cafeïne in. Het is daarom niet de meest geschikte koffie als je wakker moet worden of bijzonder actief moet zijn.


Curiositeiten over Verri Caffè

In Italië verhuurt Verri Caffè bedrijven een machine, mobiel en op wielen, die het definieert als "de eerste compacte Italiaanse coffeeshop die klaar is voor gebruik".

verri ubiquo
Bron: Verri Caffè

Organiseer je een evenement en heb je een stand nodig om koffie te proeven, dan is deze oplossing mooi en functioneel.
Geschikt voor catering, evenementen en beurzen. Het aanbod van Caffè Verri omvat uiteraard ook koffie en een certificerende operator.

Deze dienst is niet actief in Nederland, maar we wilden het er toch even over hebben omdat we denken dat het de ondernemersgeest van de lezers van Alle Italiaanse zal inspireren.

Agust Caffè

Brescia, 1956

Agust Caffè is ontstaan in 1956, toen Augusto en Mariarosa Corsini een kleine winkel openden voor het verwerken van koffie. Hun slogan, ook op de koffieverpakkingen geschreven, was de kleinste koffiebrander, de beste koffie.

Agust koffie

Zelfs vandaag de dag omschrijft het bedrijf zichzelf als een "kunstenaar aan het werk", om de passie uit te drukken van de mensen die er werken.

Het aanbod van Agust Caffè omvat melanges van Arabica en Robusta, maar ook single origin koffies uit Brazilië, Colombia, Etopia, Indonesië, Es Salvador, Tanzania en Peru.

Groene koffie filosofie

Familie Corsini heeft bijzondere aandacht voor duurzaamheid, een van de sterke punten van het merk Agust Koffie.

Agust groene koffie filosofie
Bron: Agust Caffè

Volgens de fabrikant draait de fabriek op 100% hernieuwbare energie. De koffieverpakkingen zijn verkregen met milieuvriendelijke processen, de capsules zijn biologisch afbreekbaar en de koffie is natuurlijk afkomstig van duurzaam beheerde plantages.

Arcaffè

Modena, 1895

De geschiedenis van het koffiemerk Arcaffè is verbonden met de stad Modena, in de regio Emilia Romagna.
In 1895 openden de broers Antonio en Luigi Meschini een kleine winkel met likeuren en koffie uit Latijns-Amerika en Jemen.

Arcaffè

De koffie van de Meschini broeders werd uitgedeeld aan de belangrijkste cafés in de stad. In 1926 creëerden ze een speciale koffiemelange voor de Bar Roma, destijds een belangrijke ontmoetingsplaats voor intellectuelen.

Historisch Bar Roma in Modena
Bron: Arcaffè

Deze koffiemelange is nog steeds een van de meest populaire geproduceerd door Arcaffè.

De winkel groeide uit tot een bedrijf dat koffie over de hele wereld verhandelt.

Arcaffè produceert, brandt en blendt zijn koffie. De koffiebonen komen uit Brazilië, El Salvador, Guatemala, Peru, Ethiopië, Guatemala en India.

Mauro Caffè

Villa San Giovanni (Reggio Calabria), 1949

Het bedrijf Mauro Caffè werd in 1949 opgericht door Demetrio Mauro uit Reggio Calabria, in Zuid-Italië.

Toen Demetrio zijn bedrijf startte, was er slechts één koffiebranderij in de stad, geïnstalleerd in een magazijn in de buurt van de haven.

Mauro Caffè

Tegenwoordig heeft de fabriek waar Mauro Caffè wordt geproduceerd een oppervlakte van 37.000 vierkante meter en is het een van de modernste fabrieken voor de productie van koffie in Europa.

Mauro Koffie bedrijf
Bron: Mauro Caffè

Mauro Caffè was een van de eerste Italiaanse retailers van verpakte koffie. Dit was een kleine revolutie waardoor het bedrijf Mauro populair werd in Italiaanse winkels.

Mauro Caffè staat bekend om zijn kwaliteit. Het bedrijf importeert koffie uit Brazilië, Afrika, Midden-Amerika en Azië om het te verwerken en te herdistribueren in Italië en over de hele wereld, zelfs hier in Nederland.

Mauro Caffè verkoopt een assortiment van allerlei soorten koffie. Een die we leuk vinden is de De Luxe, om twee redenen: het is gemaakt van 30% Robusta, wat helpt om de crèmelaag te produceren. En het heeft een nasmaak van chocolade, omdat, zoals de producent uitlegt, de koffieplanten groeien omringd door cacaoplantages.

Corsini Caffè

Arezzo, 1950

Gemaakt in Toscane. Corsini Caffè is een product dat staat voor Toscaanse uitmuntendheid en het vermogen om te innoveren zonder de traditie te vergeten.

Corsini Caffè

Het bedrijf Corsini werd in 1950 opgericht door Corsino Corsini. Aanvankelijk was het een klein gebouw in het centrum van Arezzo, in de regio Toscane. Boven waren het magazijn en de koffiebranderij; op de begane grond de winkel waar de koffie werd verkocht. De koffie die Corsini verkocht heette Caffè Caracas.

Corsini koffie locatie in Toscane
Bron: Corsini Caffè

Corsini had in feite een vriendschappelijke relatie met de Venezolaanse consul, die ook een koffieliefhebber was en zelf een koffieproducent. Caffè Caracas was het resultaat van de samenwerking tussen de twee mensen.

In korte tijd werd het bedrijf Corsini Caffè bekend in heel Arezzo en Toscane, en was een van de eersten die zichzelf transformeerde van een kleine winkel tot een industriële producent en internationale retailer van koffie.

Barbera Caffè

Messina, 1870

Barbera koffie logo

Barbera Caffè was de eerste koffieproducent in de stad Messina, op Sicilië. Het bedrijf werd in 1870 opgericht door Domenico Barbera, in een kleine winkel op Piazza Cairoli.

Barbera koffie in Messina
Bron: Barbera Caffè

Barbera roosterde altijd koffie bij zonsopgang, dankzij een kleine koffiebrander overspoelde hij de buurt met de geur van koffie. Voor zijn vaardigheid werd hij de "Mago del caffè" (koffiemagiër) genoemd. De magiër is nog steeds getekend op het Barbera Caffè logo.

Bristot Caffè

Belluno, 1919

De Dolomieten hebben gesmeed wat we zijn.

Het bedrijf Bristot Caffè werd in 1919 opgericht door Domenico Bristot, een jonge ondernemer uit Belluno, in de regio Veneto.

Bristot koffie logo

Domenico Bristot had vorig jaar Wenen bezocht en was gefascineerd door de sfeer van de bars in de Oostenrijkse hoofdstad.
Daarna keerde hij terug naar Belluno om zijn koffiezaak te starten.

Het koffiemerk Bristot is nauw verbonden met de regio Veneto. Ik, die deze pagina schrijf, kom uit een stad in de buurt van Belluno, en ik ben gewend om het Bristot logo op koffiekopjes in bars te zien.

Bristot koffie in Belluno
Bron: Bristot Caffè

De hele communicatie van het bedrijf is gebaseerd op de nabijheid van de Dolomieten. De koffie komt van over de hele wereld om in deze valleien te worden verwerkt. De Bristot espresso die je aan de bar drinkt is van uitstekende kwaliteit. Het is een blend van Braziliaanse, Afrikaanse en Zuidoost Aziatische koffies met een intense smaak en een cacao nasmaak.

Trucillo Caffè

Salerno, jaren 50

De Trucillo Caffè koffiebranderij werd in de jaren 50 opgericht door Cesare Trucillo in Salerno, in de regio Campania.

Trucillo koffie logo

Het familiebedrijf zorgt voor alle stappen van de koffieproductie, van productie tot verkoop.

In de loop van de tijd is het bedrijf gegroeid en is het nu een bekend merk in Italië en in het buitenland. Het merk is actief in 40 landen over de hele wereld en de export vertegenwoordigt 60% van de totale productie.

Trucillo koffie kop
Bron: Trucillo Caffè

Het is een zeer populair Italiaans koffiemerk, vooral in Amerika: in 2020 tekende Trucillo Caffè een prestigieus contract met Ammirati Coffee, de belangrijkste koffiedistributeur in de regio New York.

Volg deze pagina

Kijk op deze pagina. We updaten ze met onze collectie van de beste Italiaanse koffiemerken.

Geniet van je Italiaanse koffie! 😄☕

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.