Laatst bijgewerkt op 2 augustus 2024

Koffie crema met de Brikka percolator ☕

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

De Brikka van Bialetti is een percolator die een intensere koffie produceert dan de klassieke mokka, met een crema laagje.


Het eerste model moka werd in 1933 in Italië gemaakt en zorgde voor een revolutie in de manier van koffie drinken. Italianen konden nu thuis koffie zetten, en niet alleen aan de bar.

De Bialetti Brikka is weer een stap in die richting: een percolator die een koffie produceert met een schuimlaag, zoals die in de bar.

Het bijzondere van de Brikka is niet alleen de crema: met de Brikka zet je een intensere en sterkere koffie dan die van de traditionele Moka Express.

De Brikka wordt al vele jaren geproduceerd door het Italiaanse merk Bialetti. Het originele model, nu niet meer leverbaar, was een solide product dat een groot aantal fans oogstte. Gelukkig heeft Bialetti een nieuwe versie uitgebracht - de 'New Brikka' - die koffie net zo goed maakt als het origineel.

Op deze pagina hebben we het over de New Brikka: een uitstekende percolator die tevens de mokkapotje is waarmee wij bij Alle Italiaanse koffie elke dag koffie zetten.



Hoe werkt de Bialetti Brikka percolator?

De Brikka werkt als een kleine snelkookpan. In het bovenste gedeelte bevindt zich namelijk een drukventiel waardoor de koffie veel geconcentreerder kan zijn dan die van de klassieke Moka Express.

De Brikka schenkt de koffie ook zeer snel, op een "explosieve" manier en met een luider geluid dan de traditionele moka.

Brikka Percolator schuimlaag

Bialetti Brikka features

De Brikka lijkt erg op de traditionele Moka Express. Het grootste visuele verschil zit in de deksel: die van de Brikka heeft een groot gat in het midden.

Bialetti Brikka Percolator

Deze opening, die in eerste instantie een ontbrekend onderdeel lijkt te zijn, dient om de waterdamp te laten ontsnappen en zo te voorkomen dat de koffie verwatert. Het is dezelfde reden dat veel mensen het deksel van de originele Moka Express open laten staan bij het zetten van koffie.

Bialetti Brikka Percolator

De nieuwe Brikka is gemaakt van aluminium en verkrijgbaar in twee uitvoeringen: 2 of 4 kopjes. De percolator is vrij licht: de grotere versie van 4 kopjes weegt slechts 700 gram en heeft een compact formaat van 16 x 12 x 21 cm. De brikka is een object met een mooi design en compact formaat. Het Bialetti-logo, de kleine man met een snor, is op de zijkant van het bovenste gedeelte geplaatst.
De Brikka is een mokka geschikt voor alle soorten fornuizen, behalve inductie.

Hoe gebruik je een Bialetti Brikka percolator

Met Brikka zet je een koffie met een intense smaak en een schuimlaagje. Om een goede koffie te zetten, moet je echter enkele trucjes kennen. Vooral de hoeveelheden water en koffie zijn belangrijk.

  1. Giet de juiste hoeveelheid water erin

    Als je in de bovenkant van de Brikka percolator kijkt, zie je een meter. Deze meter geeft het maximale waterniveau aan dat in de Brikka moet worden gegoten om koffie met room te verkrijgen.

    Water gieten in de Bialetti Brikka percolator

    Je kunt natuurlijk zoveel water toevoegen als je wilt als je koffie met Brikka zet: als je echter meer water toevoegt dan aangegeven, krijg je een lungo koffie zonder room, meer vergelijkbaar met wat traditioneel in Nederland wordt gedronken.

    Als je de hoeveelheid water hebt afgemeten, giet je het in de ketel van de mokka.

  2. Voeg de juiste hoeveelheid koffiepoeder toe

    Om de cremalaag te krijgen, moeten zowel water als koffiepoeder in de juiste hoeveelheden worden gedaan. Het trechter met de koffie moet vol zijn, maar het poeder mag niet worden samengeperst.

    Koffie gieten in de kelder van de Bialetti Brikka percolator

    Als je te veel koffiepoeder zet en je drukt erop, kan de koffie niet rijzen. Als je daarentegen niet genoeg koffie toevoegt, kan de Brikka de schuimlaag niet produceren.

    Het is niet moeilijk om de juiste verhoudingen van water en koffie te krijgen. Met een beetje oefening kun je gemakkelijk een perfecte koffie zetten met de Brikka.

  3. Zet het fornuis aan

    Koffie zetten met de Bialetti Brikka percolator

    De vlam onder de mokka moet laag zijn, om te voorkomen dat het handvat verbrandt. Zoals ze in Italië zeggen: als je haast hebt om koffie te drinken, dan kun je die aan de bar halen.

  4. Wanneer zet je de koffie uit met de Brikka?

    Percolator koffie klaar

    Met de Brikka rijst de koffie niet langzaam zoals in de traditionele Moka Express. Als de koffie klaar is, maakt het ventiel boven de Brikka een geluid en komt de koffie plotseling en snel omhoog. Je kunt de percolator meteen uitzetten.

  5. De koffie is klaar

    Percolator koffie klaar

    Als je de juiste hoeveelheden water en koffiepoeder hebt gebruikt, krijgt de koffie een schuimlaagje bovenop.

    Geniet van je koffie! ☕

Brikka voordelen en nadelen


👍 Voordelen

  • De kwaliteit van koffie gemaakt met de Brikka in vergelijking met de klassieke moka is ongetwijfeld beter, met een intenser aroma

  • Makkelijk in gebruik dankzij de watermeter

  • Het vereist zeer weinig onderhoud

  • Het is veel goedkoper en milieuvriendelijker dan een espressomachine

👎Nadelen

  • De Brikka, om intense koffie te produceren, verbruikt meer koffie dan de traditionele Moka Express.
    Houd hier rekening mee bij het kiezen van een Brikka: ben je alleen of met 2 personen, dan adviseren wij je om het 2 cup model te kopen en niet de grotere. Anders drink je veel meer koffie dan je gewend bent zonder dat je het doorhebt, wat duur en ongezond is.


Wat consumenten zeggen

De Bialetti Brikka is een zeer populaire mokkapot percolator in Italië. Het wordt al vele jaren door Bialetti geproduceerd en heeft in de loop van de tijd veel online fans verzameld.
Het is een uitstekende koffiemachine en kan gemalen koffie van lage kwaliteit verbeteren.

De voordelen van de Brikka percolator: het heeft de charme van de mokkapot, is makkelijk in gebruik, vraagt weinig onderhoud, kost weinig en levert een koffie op die geliefd is bij liefhebbers.

De bouwkwaliteit van de Brikka wordt als goed erkend. De enige kritiek komt van de kopers van de eerste Brikka-modellen, die een robuustere bouwkwaliteit hadden. Deze modellen zijn uit productie, maar Bialetti vernieuwt de lijn elk jaar. Het meest recente model is, zoals we schrijven, de "New Brikka 2020".

Hoe de Brikka schoon te maken

Onderhoud van de Brikka: zoals alle percolators moet je hem goed schoonmaken om te voorkomen dat de onderdelen bederven. Zeker als je de mokkapot mooi glanzend wilt houden, moet je hem na elke koffie schoonmaken.
In Italië is het gebruikelijk om de mokkapot zonder zeep schoon te maken, om de smaak van de door de moka geproduceerde koffie niet te veranderen. We raden je aan om hem schoon te maken met heet water, eventueel met een beetje azijn om ervoor te zorgen dat de percolator als nieuw glimt.

De Brikka heeft een speciaal drukventiel in het bovenste gedeelte, om de crème te produceren: let vooral op de reiniging van dit onderdeel. Het is belangrijk dat het ventiel niet verstopt raakt om de koffie te laten rijzen.
Een ander onderdeel om goed te wassen, anders komt de koffie niet op, is het trechter waar je het koffiepoeder in giet. Door slijtage kunnen kleine gaatjes verstopt raken. Je realiseert je dit wanneer de koffie erg verdund zal zijn, zoals een Americano. Om het op te lossen, gebruik je gewoon een speld en open je de kleine gaatjes die aanwezig zijn in het koffietrechter.

Brikka onderdelen

Een ander voordeel van de Brika, zoals alle percolators, is de duurzaamheid. Met een paar euro kun je de reserveonderdelen kopen van de onderdelen die gemakkelijker verslijten, en heb je een mokka zo goed als nieuw.

Volg onze pagina's over Italiaanse koffie

Kijk op deze pagina. We updaten ze met recensies en tips over hoe je de mokkapot kunt gebruiken om de perfecte koffie te krijgen.

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.