Hoewel de mokapot een van de symbolen van Italië is, is de juiste manier om koffie te zetten onder ons Italianen een terugkerend en groenblijvend onderwerp.
In die zin dat iedereen zijn eigen bereidingswijze heeft en dol is op zijn koffie.
Als we de koffie van anderen proeven, merken we vaak dat deze ‘te verdund’ (troppo lungo) of ‘verbrand’ (bruciato) is, en denken we dat alleen wij de echte manier kennen om koffie te zetten.
En dus laten wij als Italianen je zien hoe we het maken, elke dag, meerdere keren per dag.
Recept van koffie met de Italiaanse mokkapot
- 👩🍳 Erg makkelijk
- ⏰ 5 min. bereiden
Ingrediënten
Gemalen koffie voor mokka
Kraanwater
Misschien vraag je je af hoe het mogelijk is dat, als het een recept van vijf minuten en twee ingrediënten is, alle Italianen het anders maken.
De belangrijkste variabelen zijn: de mokapot; de koffie; en de bereidingswijze.
De mokapot
Wij gebruiken uiteraard de mokkapot, die nog steeds aanwezig is in de huizen van veel Italianen: duurzaam en praktisch, zodat je thuis op een voordelige manier kunt genieten van prima koffie.
Concreet gebruiken wij een Bialetti Brikka, deze heeft een speciaal ventiel dat een laagje "crema" bovenop de koffie creëert, dat lijkt op dat van espresso.
De koffie
Niet alle soorten koffie produceren crema. Wij gebruiken 100% arabica zoals de Lavazza Oro, die in onze Brikka een vrij dichte cremalaag creëert.
Uiteraard doen we geen koffiebonen in de mokka, maar doen we de reeds gemalen koffie voor de mokka.
Bereiding
-
Giet het water in de ketel
Giet koud water in de mokka ketel, die schoon en droog moet zijn.
Hoeveel water: de ketel moet gevuld zijn tot net onder het ventiel.
Vul het niet verder! Dit is belangrijk voor het goed functioneren van de mokka.👉 Onderaan deze pagina laten we een heel leuk filmpje zien dat laat zien wat er in de moka gebeurt, en duidelijk maakt waarom het belangrijk is om de ketel niet helemaal te vullen.
-
Vul het filter met koffie
Plaats het filter in de ketel. Omdat het waterniveau onder het ventiel reikt, vult het water de gaten in de bodem van het filter niet, waardoor het droog blijft.
Vul het filter tot de rand met gemalen koffie, maar zonder met het theelepeltje aan te drukken.
Om dezelfde reden raden wij af om een "heuvel" te maken, d.w.z. meer koffie toe te voegen dan er in het filter past.
-
Zet de mokkapot aan
Schroef de twee delen van de moka in elkaar en sluit goed af zodat deze hermetisch afgesloten is.
Zet het op het vuur dat heel laag moet staan. In Italië zijn we het daar allemaal enigszins over eens. Als je haast hebt om koffie te drinken, kun je naar de bar gaan.
-
Wanneer de koffie stijgt, zet het vuur uit
Deze stap wordt vaak over het hoofd gezien, maar is essentieel. Het overkomt ons Italianen vaak om te zeggen dat een koffie "verbrand" is: het betekent dat de koffie te lang op het vuur heeft gestaan.
En als je het drinkt, heeft het een "veranderde" smaak en is het vooral te heet voor het gehemelte. Kortom, het is geen genot om te drinken.
Koffie daarentegen moet lekker smaken en mag niet te heet zijn. Dit doen wij: we houden de mokka in de gaten om te weten wanneer de koffie begint te rijzen. Wanneer de koffie stijgt en ongeveer de helft van de mokka vult, zetten we het vuur uit. Nog beter: we halen het mokkapotje van het vuur.
-
Serveer de koffie
We schenken de koffie er meteen in, nog voordat de mokka begint te borrelen (gorgogliare in het Italiaans). Zo verkrijgen we een koffie met een mooi laagje crema, waar we meteen van kunnen genieten zonder ons gehemelte te verbranden.
De koffie in de mokka mengen of niet
Sommigen mengen de koffie in de mokka met een theelepel, omdat de eerste koffie die eruit komt aromatischer zou zijn.
Maar we schenken de koffie snel in het kopje, nog voordat de mokka borrelt, en daarom laten we in ons geval de koffie niet in de mokka zitten.
👉 Bekijk ook ons recept voor affogato, misschien wel het eenvoudigste Italiaanse dessert: een bolletje ijs ondergedompeld in een kopje koffie.
Vond je het lekker? Beoordeel dit recept
In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)
Hoe de mokapot van binnen werkt
De vlam onder de mokkapot verwarmt niet alleen het water maar ook de bovenliggende lucht die we hebben achtergelaten bij het vullen van de percolator.
Als de temperatuur stijgt, verhoogt de lucht de druk, zet uit en duwt het water terug in het trechter, waardoor de koffie nat wordt.
Dit proces wordt ook ondersteund door de verdamping van water.
Italiaans leren 🇮🇹
Hoe zeg je koffie zetten in het Italiaans?
De Italiaanse woorden van deze pagina:
🔊 Caffè | Koffie |
🔊 Caffettiera | Italiaanse koffiezetapparaat |
🔊 Tazzina di caffè | Koffiekopje |
🔊 Fare il caffè | Koffie zetten |
🔊 Caffetteria | Koffiebar |
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.