Laatst bijgewerkt op 30 juli 2022

Trouwen in Toscane 💒 Locaties voor een droomhuwelijk

Sara van Alle Italiaanse - Author
Sara van Alle Italiaanse

Trouwen in Italië wordt steeds populairder, en vooral in Toscane. De villa's en kastelen van Florence, Siena, Prato en Pistoia, de heuvels van Chianti en de Val d\'Orcia: de mooiste trouwlocaties voor een droomhuwelijk in Toscane.

Trouwen in Toscane
Trouwen in Toscane

Toscane is een van de meest populaire Italiaanse regio's onder toeristen van over de hele wereld; ook onder Italianen.

Het landschap van groene en gele heuvels, de geschiedenis, het artistieke erfgoed, de culinaire traditie en de prachtige zee: in Toscane vind je alles.

Koppels van over de hele wereld komen naar Italië om te trouwen in Toscane: in kastelen, villa's of op het strand.
Een recent onderzoek over de bestemmingshuwelijken (Destination Weddings) door het Centro Studi Turistici di Firenze zegt ook: Toscane trekt zelfs meer geliefden aan dan andere elegante Italiaanse locaties zoals Gardameer of Verona, de stad van geliefden.


InhoudsopgaveWanneer trouwen in Toscane? Trouwdatum kiezen

De gegevens over het toerisme in Toscane laten zien dat er steeds meer bruiloften in de winter plaatsvinden. Steden als Florence of Siena bieden prachtige locaties waar je zelfs in de koudste maanden van het jaar trouwceremonies kunt organiseren.

Maar natuurlijk trouwt de overgrote meerderheid van de stellen in de lente of zomer.

De warme temperatuur van de bella stagione, en de mogelijkheid om de bruiloft te vieren in de villa's op de heuvels, met tuin en zwembad, zijn de belangrijkste redenen waarom mensen voor Toscane kiezen.

Er is meer: in Toscane kan de trouwdag deel uitmaken van de huwelijksreis; en een romantisch uitje voor de gasten.

Er is ook een verschil in de kleuren van de foto's: in het voorjaar lijken de heuvels van Toscane groen, terwijl de zomer wordt gekenmerkt door het geel van de korenvelden.


Trouwen aan het Gardameer

Bekijk ook onze blog over trouwen aan het Gardameer


Burgerlijk huwelijk: waar trouwen voor de wet in Toscane

Tot in de jaren negentig werden burgerlijke huwelijken officieel gemaakt in de zalen van Italiaanse gemeenten: een haastige ceremonie, zonder gasten, in een kantoorruimte.

In 2000 werd een wet goedgekeurd die Italiaanse gemeenten toestaat om op verschillende locaties huwelijken voor de wet te vieren. Zo laten steeds meer Italiaanse steden aan de kust trouwen op het strand toe.

De gemeenten van Toscane hebben het nieuws zeer positief ontvangen.
Tegenwoordig kun je burgerlijk trouwen in de historische gebouwen van Florence, rijk aan kunstwerken, en in de prestigieuze villa's van de Toscaanse heuvels.


Trouwen in Prato, Toscane

Laten we een voorbeeld nemen van een fantastische locatie in de gemeente Prato voor burgerlijke huwelijken: de Tenuta di Artimino.

De villa behoorde toe aan de machtige Medici familie en is gelegen nabij het kleine middeleeuwse stadje Artimino, in de provincie Prato.

Tegenwoordig vinden er speciale evenementen en ceremonies plaats. Het ligt op 30 minuten rijden van Florence.

Natuurlijk worden ook bruiloften vaak in de villa gevierd.

De Villa di Artimino is het hele jaar beschikbaar, zelfs in de winter; en het is mogelijk om zowel de interne kamers als de tuin met uitzicht op de heuvels te boeken.

Het is een fantastische trouwlocatie in Toscane, waar het ook mogelijk is om gasten uit het buitenland te laten overnachten.

Het boeken van de villa is heel eenvoudig: op de site staat een e-mailadres, waar je alle informatie kunt opvragen.


Hoe zeg je "trouwen in Toscane" in het Italiaans?

Naast het vertellen over Italiaanse gewoontes, delen we op Alle Italiaanse ook de Italiaanse woorden die we tegenkomen. Op deze pagina:

🔊 Sposarsi in Toscana Trouwen in Toscane
🔊 Matrimonio in Toscana Bruiloft in Toscane
🔊 Mi sposo in Toscana Ik ga trouwen in Toscane

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.


De beste trouwlocaties in Toscane

De meest populaire locaties voor bruiloften in Toscane zijn de prestigieuze villa's. Bijna 40% van de bruiloften wordt gevierd in elegante landhuizen.
20% van de stellen kiest ervoor om te trouwen op een agriturismo, in de natuur en met gezond eten. Nog eens 20% kiest voor een koninklijk huwelijk, en huur een middeleeuws kasteel: in Toscane kan het echt, je hoeft geen VIP te zijn.
Tot slot een groeiende trend die we al op Alle Italiaanse hebben gezien: trouwen op het strand wordt steeds populairder, ook in Toscane.


In welk seizoen trouwen in Toscane?

Velen kiezen ervoor om te trouwen in Toscane dankzij het klimaat, warm maar niet zwoel. De Toscaanse heuvels zijn het grootste deel van het jaar zonnig. Als je een receptie op het platteland of op het strand organiseert, zijn lente en zomer natuurlijk de beste seizoenen.
Maar volgens het Centro Studi Turistici di Firenze kiezen steeds meer mensen de kastelen en villa's van de stad om hun huwelijk te vieren, zelfs in het winterseizoen.


Trouwen in Pistoia


Villa Garzoni in Collodi

In de dorpje Collodi, in de provincie Pistoia, staat een ongelooflijke villa die je kunt huren voor de bruiloft.

Trouwen in Toscane - Villa Collodi
Rechts het zicht op de tuin; Villa Garzoni aan de linkerkant; en de stad Collodi, achter de villa Foto: Pescia1977

Villa Garzoni heeft een eeuwenoude geschiedenis, die het verbindt met de dorpje Collodi en de omliggende heuvels. De setting in Collodi en in de villa is door de eeuwen heen onveranderd gebleven: het is een karakteristieke en ideale locatie om een bruiloft in Toscane te vieren.

De vader van de Italiaanse schrijver Carlo Lorenzini, de auteur van de beroemde Pinokkio, werkte als tuinman in de villa. Carlo Lorenzini bracht er zelf een deel van zijn jeugd door. Collodi, de naam van de dorp, werd later zijn pseudoniem als schrijver: tegenwoordig is hij bij de meesten bekend als Carlo Collodi.

De tuin van de villa is een van de mooiste parken van Italië en het is een elegante locatie die je kunt huren om je bruiloft te vieren.


Trouwen in Pisa


Valle di Badia

Valle di Badia op de heuvels van Pisa is in 2020 verkozen tot beste trouwlocatie in Toscane.

Het is een klein dorpje uit 1700 dat volledig is gerestaureerd en beschikbaar is gesteld voor evenementen, ceremonies en natuurlijk bruiloften.

Ondergedompeld in de groene heuvels van Pisa, gelegen in de gemeente Buti, ligt Valle di Badia niet ver van de belangrijkste steden van Toscane zoals Lucca, Florence, Siena en Livorno.

Trouwen in Lucca


Villa Orlando aan het meer van Massaciuccoli

We zijn in Versilia, aan het meer van Massaciuccoli.

Aan de oevers van het meer staat een villa ondergedompeld in een klein bos. Villa Orlando is gebouwd in 1800, in neogotische stijl; het was oorspronkelijk een jachthuis en vandaag is het omgebouwd tot een locatie voor ceremonies en evenementen.

De omgeving van de villa aan het meer en het park is een perfecte setting voor een klassieke en elegante Italiaanse bruiloft in Toscane.


Trouwen in de heuvels van Chianti Classico

Chianti Classico is de naam van de beroemde rode wijn die wordt geproduceerd op de heuvels van Toscane, in het gebied tussen Siena en Florence.

Chianti staat niet alleen bekend om zijn wijn, maar ook om de prachtige landschappen en groene valleien.

Vooral de glooiende heuvels van Val d'Orcia, in de provincie Siena, zijn beroemd. In Val d'Orcia vind je het klassieke ansichtkaart uitzicht van Toscane.

Val d'Orcia
Val d'Orcia in provincie Siena, Toscane Foto: Giuseppe Paris

Trouwen in de Valle del Chianti

De Chianti vallei ligt tussen Siena en Florence en staat bekend om zijn uitstekende wijn. Het is de plaats waar wijnen als Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano worden geproduceerd. In dit gebied bieden veel wijnhuizen ook een bruiloftsreceptie aan.


In de heuvels van Chianti liggen middeleeuwse dorpjes zoals Certaldo, San Gimignano, Monteriggioni, Montepulciano, Montalcino en Volterra.

Chianti is een unieke combinatie van natuur, culinaire traditie, kunst en geschiedenis die is in de wereld. Daarom is het een van de favoriete trouwbestemmingen van mensen over de hele wereld.


Chianti heuvels: het kasteel van Meleto

Een kasteel genesteld in de groene heuvels van Siena, om je een prinses te voelen. Kasteel van Meleto heeft een eeuwenoude geschiedenis en tegenwoordig kun je het huren voor een sprookjeshuwelijk.

Voor de receptie zijn verschillende ruimtes beschikbaar, zowel binnen als buiten de structuur, met een panoramisch uitzicht op de Chianti heuvels.
Bonuspunten: het kasteel herbergt ook zijn eigen wijnmakerij, die de rode wijn Chianti met het merk Castello di Meleto produceert.


Villa Borgo Pignano in Volterra

Borgo Pignano is een romantische villa in de buurt van Volterra, ideaal voor het vieren van een bruiloft in Toscane.

In de zomermaanden vindt de huwelijksceremonie plaats in de prachtige tuin van de villa, met een prachtig uitzicht op het stadje Volterra.


Dimora Buonriposo

Dimora Buonriposo is een andere locatie om een bruiloft in de natuur te vieren, maar altijd elegant. Het uitzicht over de Toscaanse heuvels is onvergelijkbaar.


Trouwen in Siena

De stad Siena is beroemd om zijn historisch en artistiek erfgoed, om zijn middeleeuwse architectuur en om de beroemde Palio di Siena. Het historische centrum van de stad staat sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is ook de perfecte locatie voor een sprookjeshuwelijk.

De stad Siena in Toscane
De stad Siena in Toscane Foto: Massimo Catarinella

De stad Siena biedt een groot aantal prestigieuze locaties om voor de wet te trouwen. Hier vind je de tabel met de plaatsen en prijzen direct op de website van de gemeente Siena.

De prestigieuze trouwlocaties van de gemeente Siena zijn de Loggia dei Nove, de Sala del Mappamondo, de Volte di Vicobello, het Castel di Pugna, de Cortile del Podestà en Palazzo de'Vecchi.

Volte di Vicobello
Volte di Vicobello is de naam van een villa in Siena. De villa, gelegen op de top van een heuvel, is een historische residentie uit de Renaissance. Foto: Sailko

Eén ding om rekening mee te houden: in Siena, net als in andere artistieke steden van Toscane, kost het reserveren van een locatie voor een burgerlijk huwelijk een andere prijs voor inwoners en mensen die van buiten de provincie komen.


De heuvels van Siena, bezaaid met wijngaarden en elegante villa's, zijn de perfecte setting voor een Italiaanse bruiloft.
De mooiste gebieden rond Siena, bekend als de Colline Senesi (Sienese heuvels), zijn de Montagnola, de Kreta, de Val d'Orcia en Monte Cetona.

Heuvels in Val d'Orcia, Toscane
Heuvels in Val d'Orcia, Toscane Foto: Francesco Civitelli

De mooiste middeleeuwse dorpjes: Monteriggioni, Trequanda, San Gimignano, Montepulciano, Castelnuovo Berardenga.

De gemeente Montepulciano.
De gemeente Montepulciano, waar het burgerlijk huwelijk wordt gevierd. Foto: Sailko

Villa Vistarenni op de heuvels van Siena

Villa Vistarenni is een prestigieus landhuis gelegen in Chianti, in de gemeente Gaiole in Chianti. Het is een 17e-eeuwse villa, die toebehoorde aan de Toscaanse edelen van de familie Strozzi.

Villa Vistarenni in Gaiole in Chianti
Villa Vistarenni in Gaiole in Chianti Foto: Vignaccia76

Tegenwoordig is het een elegante locatie voor evenementen, ceremonies en bruiloften. Vanuit de tuin van de villa is er een spectaculair uitzicht over de heuvels van de Chianti Classico.


Villa Catignano

Villa Catignano is een andere villa in de buurt van Siena die perfect is voor de huwelijksceremonie. Het is een oude boerderij die is omgebouwd tot een locatie voor feesten en evenementen.

Villa Catignano is met name gespecialiseerd in de organisatie van bruiloften en destination weddings. Het biedt plaats aan iets minder dan honderd gasten.


Trouwen in Florence

Gemeente Florence biedt burgers die voor de wet willen trouwen een aantal prestigieuze locaties met grote artistieke waarde.

Op de website van de gemeente Florence kun je het overzicht van de verschillende trouwlocaties downloaden.

De eerste plaats waar burgerlijk huwelijken worden gevierd in Florence is de Sala Rossa (de Rode Zaal) in het Palazzo Vecchio, op het Piazza della Signoria.

Sala Rossa in het Palazzo Vecchio, Florence
Sala Rossa in het Palazzo Vecchio, Florence

De stad Florence biedt ook andere locaties om voor de wet te trouwen, zoals de Sala di Lorenzo il Magnifico in het Palazzo Vecchio, de Sala della Carità in het Bardini Museum en de Giardino delle Rose (de Rozentuin).

Giardino delle Rose, Florence
Giardino delle Rose, Florence Foto: Sailko

Giardino delle Rose in Florence is een prachtige terrastuin met uitzicht op Florence, gebouwd in 1865 door de architect Giuseppe Poggi.
In de tuin worden meer dan 1000 botanische soorten en honderden rozen gekweekt. Bruiloften bij Giardino delle Rose worden gevierd in de centrale maanden van het jaar, van mei tot september.


Trouwen in Florence: Antica Fattoria Paterno

Antica Fattoria Paterno is een prachtig voorbeeld van een 17e-eeuwse Toscaanse villa, een exclusieve en elegante locatie die je kunt huren voor een huwelijksreceptie.

Het externe park van de villa is ondergedompeld in de mediterrane vegetatie. Het is gelegen in Montespertoli, in Val di Pesa, Valdelsa en Val di Virginio, in de provincie Florence: een gebied dat bekend staat om de productie van Chianti DOCG wijn.

Trouwen in een kasteel in Florence


Kasteel van Bibbione (Castello di Bibbione)

Kasteel Bibbione is de perfecte locatie voor een bruiloft in de heuvels van Florence. Het kasteel is gelegen in San Casciano in Val di Pesa.

Ondergedompeld in de natuur, vanuit de kasteeltuin kun je genieten van een uitzicht van zeldzame schoonheid.


Kasteel Vincigliata (Castello di Vincigliata)

Het kasteel Vincigliata ligt in de buurt van de stad Fiesole; de bouw van het kasteel begon in het jaar 1000.

Tegenwoordig is het een prestigieuze locatie voor evenementen dat vooral door VIP's wordt gebruikt: het is een fantastische locatie voor bruiloften.

Het Vincigliata kasteel is het perfecte voorbeeld van een middeleeuws, romantisch fort met een oude charme. De ideale locatie voor een sprookjeshuwelijk.


Castello di Leonina (Leonina Kasteel)

Het Castello di Leonina is een fort uit de 13e eeuw. Tegenwoordig is het een gerenommeerde locatie voor een bruiloft met een sfeer van andere tijden. Castello Leonina heeft een uitstekende reputatie, moderne faciliteiten en onberispelijk personeel. Het is mogelijk om het exclusief en voor meerdere dagen te boeken, zodat gasten kunnen overnachten in het Kasteel.


Trouwen met uitzicht op zee in Toscane: Villa Parisi

Villa Parisi is een voorbeeld van een Toscaanse villa met uitzicht op zee, met een prachtig terras met zwembad. Het is gelegen in Castiglioncello, in de provincie Livorno.

Dankzij de overeenkomst met de gemeente wordt er ook een burgerlijk huwelijk gevierd in Villa Parisi. Een prachtige omgeving in het mediterrane struikgewas en met het eiland Elba ervoor.


Trouwen in de Toscaanse Maremma: Villa Bellaria

Gelegen in het hart van de Toscaanse Maremma, in de provincie Grosseto, biedt Villa Bellaria natuur, rust en een prachtig uitzicht over de Toscaanse heuvels.

Een van de voordelen van de Toscaanse villa's is de beschikbaarheid van veel open ruimte, met tuin, zwembad en een prachtig uitzicht. Toscaanse villa's hebben meestal grote kamers binnen, waar de huwelijksreceptie kan worden gehouden in geval van regen.
Ook in Villa Bellaria zijn, net als op de andere locaties die wij je presenteren, appartementen en accommodaties voor de gasten.

Volg deze pagina over de mooiste trouwlocaties in Toscane

Kijk op deze pagina. We updaten het om je te inspireren met nieuwe trouwlocaties op de heuvels en dorpen van Toscane.

Alle Italiaanse door Italianen in Nederland

Terug naar de homepage

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.