Laatst bijgewerkt op 26 juli 2022

Trouwen op het strand in Italië 💒🌊

Sara van Alle Italiaanse - Author
Sara van Alle Italiaanse

Steeds meer Italiaanse gemeenten bieden de mogelijkheid om voor de wet op het strand te trouwen. Een overzicht van de meest romantische trouwlocaties in Toscane, Sardinië en Sicilië.

Trouwen op het strand in Italië
Trouwen op het strand in Italië

Inhoudsopgave


Wij zijn Italianen in Nederland en we schrijven deze pagina ook om ons Nederlands te oefenen. Vergeef ons als ons schrijven soms creatief is. 🙂


Trouwen op een strand in Italië: het voelt als een film. Toch is het een groeiende trend onder Italianen en buitenlanders die ervoor kiezen om in Italië te trouwen.

Steeds meer weddingplanners en locaties bieden deze mogelijkheid. De Italiaanse stranden behoren tot de mooiste van Europa: zonnig, warm, zelfs bij zonsondergang. Perfect voor een belangrijke dag.

Kun je trouwen op het strand in Italië?

Op Italiaanse stranden kun je ceremonieel trouwen en zelfs trouwen voor de wet, in de gebieden die zijn aangegeven door het gemeentehuis.

Volgens de Italiaanse wet kunnen gemeenten verschillende officiële plaatsen kiezen om mensen voor de wet te trouwen. Onder deze plaatsen kan ook een strand zijn, als het deel uitmaakt van de gemeente.
Natuurlijk hebben veel Italiaanse dorpen het nieuws verwelkomd.


Hoe zeg je "trouwen op het strand" in het Italiaans?

Naast het vertellen over Italiaanse gewoontes, delen we op Alle Italiaanse ook de Italiaanse woorden die we tegenkomen. Op deze pagina:

🔊 Sposarsi sulla spiaggia Trouwen op het strand
🔊 Matrimonio sulla spiaggia Bruiloft op het strand

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.


Trouwen voor de wet op het strand in Italië

Steeds meer Italiaanse gemeenten bieden de mogelijkheid om voor de wet op het strand te trouwen.
Deze gemeenten bieden een speciaal gedeelte van het strand voor bruiloften, die je kunt huren, samen met de gemeenteambtenaar die het huwelijk volgens de wet viert.

Let op, want sommige gemeenten hebben een gemengde formule: je moet eerst voor de wet trouwen in het gemeentegebouw, met weinig aanwezigen; en dan kun je de viering op het strand herhalen voor alle gasten, altijd met een gemeenteambtenaar, als een ceremoniële bruiloft.

Voor velen is de hybride oplossing natuurlijk niet ideaal: het magische moment is er maar één, en door het te herhalen, gaat de romantiek verloren.

Er is geen officiële lijst van dorpen waar strandhuwelijken wettelijk mogelijk zijn, maar we maken een lijst op deze pagina.

Ken je een bepaald strand en wil je weten of je daar jouw bruiloft kunt organiseren, dan dien je eerst de beschikbaarheid te controleren op de website van de gemeente.

Waarschijnlijker vind je een locatie waar bruiloften vaak op het strand worden gevierd, en dus met een gevestigde organisatie. In dit geval kun je de bureaucratie delegeren aan de weddingplanner of aan de structuur die de huwelijksreceptie regelt.

Hoeveel kost het om te trouwen op het strand in Italië?

Het tarief dat de Italiaanse gemeenten vragen voor de viering van de burgerlijke ceremonie op het strand is niet bijzonder hoog, ook al verschilt dit van regio tot regio. Aan de Riviera Romagnola varieert de prijs van 200 tot 500 euro: het hangt af van het gebied en de tijd. Vaak is het opstellen van de stoelen voor de gasten inbegrepen.

Laten we een voorbeeld geven: dit is de verordening van de gemeente Gabicce Mare, in Emilia Romagna. In Gabicce worden op zeven verschillende plaatsen voor de wet getrouwd, waarvan twee stranden: het strand van Sottomonte en het gratis strand.

In Gabicce Mare kost het boeken van het strand om een burgerlijk huwelijk te vieren slechts 100-200 euro, afhankelijk van het tijdstip van de dag; met 50 euro meer worden ook de stoelen en het banket voor de ceremonie opgesteld.
Klinkt als een geweldige deal!

Ceremonieel trouwen op het strand in Italië

Veel privéstranden, restaurants en beachclubs bieden de mogelijkheid om een ceremoniële huwelijk te vieren.
Het is een zeer praktische oplossing omdat de ceremonie plaatsvindt op het strand op korte afstand van de trouwzaal.

In dit geval is het huwelijk niet voor de wet, maar ceremonieel. Dit komt omdat de locatie niet behoort tot de locaties die de gemeente erkent voor wettelijke huwelijken. De echtgenoten zijn al eerder getrouwd in de zalen van de gemeente; zoals je weet, heb je voor een ceremonieel huwelijk geen stadsambtenaar nodig. De persoon die het huwelijk bekrachtigt, kan ook een vriend van de echtgenoten zijn.

Zoals we hierboven schreven, is deze oplossing voor velen niet ideaal. Houd er rekening mee dat de meeste locaties die strandhuwelijken aanbieden, naar alle waarschijnlijkheid ceremoniële en geen legale bruiloften zijn.


Een kerkelijk huwelijk op het strand in Italië is niet mogelijk

Voor de katholieke godsdienst mag je alleen trouwen op een gewijde plaats. We houden erg van het strand, maar het wordt waarschijnlijk niet geschikt geacht.

Kortom: op veel Italiaanse stranden kun je ceremonieel trouwen; veel locaties aan zee bieden deze mogelijkheid. In sommige daarvan kun je zelfs legaal trouwen, als de gemeente dat toestaat.


Trouwen op het strand in Italië: wat als het regent?

Trouwen op het strand is een geweldig idee en het is zeker ook heel romantisch. Maar wat te doen als het regent?

De locatie die je hebt gehuurd voor de huwelijksreceptie heeft zeker een back-up plan in geval van slecht weer. Hetzelfde geldt voor de gemeente.
De gemeentes die bruiloften op het strand vieren, zorgen altijd voor een locatie om te gebruiken in geval van regen.

Wat zijn de populairste Italiaanse stranden om te trouwen?

Op deze pagina hebben we een aantal van de locaties op de meest exclusieve Italiaanse stranden geselecteerd om de bruiloft te organiseren, in de verschillende regio's van Italië.


Trouwen op het strand van Sardinië, in Sassari

De stad Sassari, gelegen aan de noordwestkust van Sardinië, is een van de meest beroemde bestemmingen in Italië.

Een wettelijk huwelijk op het strand van Sassari

Vanaf 2017 kun je voor de wet trouwen op twee stranden in de stad: het strand van Porto Ferro en het strand in Argentiera. Naast andere betoverende locaties, zoals het Monserrato park en de binnenplaats van het Palazzo Ducale.

In tegenstelling tot het normale gemeentehuis brengt de bruiloft op deze locaties extra kosten met zich mee.


Trouwen op het strand van Sicilië, in Taormina

Taormina en het Isola Bella behoren tot de meest populaire locaties voor destination weddings.

De gemeente Taormina viert geen bruiloften voor de wet op het strand, maar er zijn veel professionals (waaronder wedding planners en restaurants) die je kunnen helpen bij het organiseren van een droomhuwelijksceremonie, aan zee op Sicilië.

Isola Bella in Sicilië
Isola Bella in Sicilië Foto: Solomonn Levi

Trouwen op het strand in Campanië, in Paestum

Ter inspiratie een pastelkleurige bruiloft in Peastum, niet ver van het Parco Nazionale del Cilento.

Hier worden bruiloften gevierd aan zee op een privéstrand, met een all-inclusive organisatie: van de locatie tot de weddingplanner.


Wettelijk trouwen op het strand voor de wet in Toscane

Zelfs in Toscane bieden sommige gemeenten de mogelijkheid om voor de wet op het strand te trouwen. Een van deze plaatsen is Viareggio. Naast een elegante locatie voor recepties op het strand, is de Costa dei Barbari een gemeentehuis en daarom geautoriseerd voor het vieren van bruiloften. Een locatie om je te inspireren, gelegen aan de kust van Viareggio.


Een droom trouwlocatie op het strand in Livorno

Een fantastische plek om een bruiloft te vieren is Villa Parisi, aan het strand van Livorno. De locatie staat op een voorgebergte met uitzicht op de zee, ondergedompeld in het mediterrane struikgewas.

De toegang tot het strand is privé en wordt natuurlijk ook gebruikt voor het vieren van bruiloften.


Trouwen op het strand bij zonsondergang

Het tijdstip van de huwelijksceremonie is altijd belangrijk: vooral als de ceremonie op het strand is. Afhankelijk van het seizoen kunnen de centrale uren van de dag te warm zijn voor het bruidspaar en de gasten.

En dan zien de foto's er beter uit in het ochtend- of avondlicht. Vaak worden bruiloften op het strand net tegen zonsondergang gevierd, in een nog romantischere setting en met een aangename temperatuur voor iedereen.

Volg deze pagina over de mooiste trouwlocaties op het strand in Italië

Kijk op deze pagina. We updaten het om je te inspireren met nieuwe trouwlocaties op de italiaanse stranden.

Alle Italiaanse door Italianen in Nederland

Terug naar de homepage

Meer blogs

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!

Alle Italiaanse Nieuwsbrief

De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox

Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.

Placeholder image

👉 Het is gratis en je kunt je op elk moment afmelden

WhatsApp icon

Alle updates publiceren wij ook op ons nieuwe WhatsApp channel