Laatst bijgewerkt op 2 februari 2023

De meren van Italië 🏊‍

Sara van Alle Italiaanse - Author
Sara van Alle Italiaanse

Een originele gids voor de meren van Italië, gemaakt door Italianen. Naast de populaire Comomeer en Gardameer presenteren wij ook de minder bekende, maar toch mooie meren voor je zomervakantie.

Het Meer van Braies
Het Meer van Braies in Zuid-Tirol Foto: Fabio Visconti

InhoudsopgaveKaart van de Italiaanse meren

Er zijn drie soorten meren in Italië:

 • Alpenmeren, genesteld in de bergdalen;

 • Pre-alpine meren, de grootste en diepste aan de voet van de bergen: het Gardameer, het Comomeer, het Lago Maggiore.

 • Kratermeren, van vulkanische oorsprong.

Pre-alpine meren in Italië
Kaart van de pre-alpine meren in Italië Foto: Wikimedia

De meeste meren in Italië liggen in het noorden, rond de Alpen; het is onmogelijk om ze allemaal op te sommen, want het zijn er meer dan 1500.


De Alpenmeren

De meren in de Italiaanse Alpen zijn afkomstig uit de ijsvelden en zijn niet erg groot. Dit zijn de prachtige meren die je op de foto's van Trentino en Alto Adige ziet: bijvoorbeeld het Meer van Braies en Tovelmeer.

Het spectaculaire Tovelmeer, in regio Trentino

De pre-alpine (of subalpine) meren

Groter en dieper vind je ze aan de voet van de Alpen, bijvoorbeeld het Comomeer, het Lago Maggiore en het Gardameer.
Ze zijn afkomstig van de gletsjers die ooit de Povlakte bereikten.

De aanwezigheid van deze meren maakt het klimaat van de omliggende gebieden bijzonder mild: daarom groeien er palmbomen en citroenbomen op de top van het Gardameer, in de bergen van Trentino.


Kratermeren: meren van vulkanische oorsprong

De andere Italiaanse meren zijn bijna van vulkanische oorsprong: klein en rond van vorm. Bijvoorbeeld het Meer van Bolsena en  het Meer van Bracciano.


Meren van tektonische oorsprong

Door bewegingen van de aardkorst en overstromingen ontstaan meren van tektonische oorsprong. Bijvoorbeeld het het Trasimeense Meer, het grootste meer van Midden-Italië.
 

 • Lago Maggiore

  Het Lago Maggiore is een pre-alpine meer. Het is gelegen tussen Lombardije en Piemonte. Het meest noordelijke deel van het meer ligt in Zwitserland, in het kanton Ticino.

  Hoewel de naam "maggiore" in het Italiaans "groter" betekent, is het Lago Maggiore slechts het op één na grootste van Italië, na het Gardameer.

  Het is de perfecte plek voor een vakantie in het teken van sport en cultuur.

  Het Lago Maggiore
  Het Lago Maggiore Foto: Ozonski

  In het Lago Maggiore zijn er veel eilanden, waar een weelderige natuur groeit, dankzij het milde klimaat van het meer.
   

  Cultuur: de Borromeïsche eilanden

  De bekendste eilandengroep is waarschijnlijk die van de Borromeïsche eilanden.
  De machtige familie Borromeo is sinds 1500 eigenaar van de kleine archipel: de mooiste eilanden zijn Isola Madre en Isola Bella.

  Isola Bella aan het Lago Maggiore
  Isola Bella aan het Lago Maggiore Foto: CucombreLibre

  Op deze eilanden bouwde de familie Borromeo paleizen en tuinen, die eeuwenlang een vakantiebestemming werden voor de edelen.

  Tegenwoordig worden het weelderige Palazzo Borromeo en de prachtige tuinen van Isola Bella bezocht door toeristen van over de hele wereld.
   

  Sporten aan het Lago Maggiore

  Het Lago Maggiore biedt vele mogelijkheden voor sporters. Het huren van een kano of kajak is de beste manier om het meer en de eilanden te verkennen. Op korte afstand bieden de valleien en bergen met uitzicht op het meer, zoals de Mottarone, vele MTB- en wandelroutes.

 • Het Comomeer

  Het Comomeer (Lago di Como) is een Italiaans pre-alpine meer. Het is niet het grootste meer, maar wel het diepste: tot wel 418 meter diep.
   Het Comomeer heeft een karakteristieke en symmetrische vorm, met twee zuidelijke takken die overeenkomen met de twee steden Como en Lecco.

  Het Comomeer - uitzicht
  Het Comomeer - uitzicht Foto: Diego Delso

   Het is het meer van Alessandro Manzoni's Promessi Sposi, maar dit is niet het enige interessante feit over het meer. Net als het Lago Maggiore is het Comomeer historisch gezien ook een vakantiebestemming voor Italiaanse en buitenlandse edelen, dankzij de prachtige landschappen midden in de natuur.
   

  Bellagio: een betoverend vakantieoord aan het Comomeer

  Het dorp Bellagio ligt op een bijzondere locatie, in het midden van de twee takken van het meer, met de Alpen op de achtergrond. Bellagio wordt De parel van het Comomeer genoemd: de negentiende-eeuwse villa's en tuinen zijn buitengewoon goed onderhouden en bieden toeristen een exclusieve sfeer die typisch is voor het meer. Zeer beroemd zijn de tuinen van Villa Melzi en Villa Serbelloni.

  Het dorpje Bellagio aan het Comomeer
  Het dorpje Bellagio aan het Comomeer Foto: RaminusFalcon

  Sporten aan het Comomeer: windsurfen en wandelen

  Het Comomeer is een exclusieve plek, maar het is ook een uitstekende bestemming voor sporters. Als je gaat zeilen, zijn de populairste toeristenhavens Lecco, Como en Domaso. Het gebied ten noorden van het meer, in de buurt van Mandello, is het beste voor windsurfen en kiten.

  Het hele gebied van het meer biedt paden voor wandelen en mountainbiken, van waaruit je het betoverende panorama van het meer kunt observeren.
  Het meest populaire pad is misschien wel de Sentiero del Viandante, die langs de oostelijke kant van het Comomeer loopt, van Lecco naar Morbegno. De volledige route is 75 km lang en kan in etappes worden afgelegd.

 • Ortameer

  Het Ortameer (Lago d'Orta) ligt in regio Piemonte, tussen de provincies Novara en Verbano-Cusio-Ossola. Mount Mottarone scheidt het van het Lago Maggiore.

  De foto's van het meer laten meestal het eiland San Giulio zien, het symbool van het Ortameer. Uit de foto's kun je het kenmerk van deze plek al raden: de rust.

  Het eiland San Giulio in het Ortameer
  Het eiland San Giulio in het Ortameer Foto: Alessandro Vecchi

  Toen ik (de auteur van deze pagina ✍️) in Milaan woonde, was ik in de zomerweekenden op zoek naar ontspanning aan het Ortameer, weg van het lawaai van de stad.

  Het Ortameer biedt een mild klimaat, spectaculaire natuur en vele romantische dorpjes.
  De eerste plaats vanaf is het dorp Orta San Giulio, waar ook de trein stopt.
  Orta San Giulio is de perfecte bestemming om een paar ontspannende dagen door te brengen, met cafés en kleine exclusieve winkels.

  Uitzicht op het Ortameer
  Uitzicht op het Ortameer Foto: Alberto Orlandini

  Vanaf Piazza Motta vertrekken de veerboten naar het eiland San Giulio, ook wel bekend als Het eiland van de stilte.

  Tegenwoordig herbergt het eiland het klooster van de benedictijnse nonnen, evenals de basiliek van San Giulio, een kerk in Romaanse stijl met barokke elementen.

  Aan de noordkant van het Ortameer ligt de stad Omegna, de plaats waar de beroemde fabrikanten van percolator Bialetti en Alessi werden opgericht.
   

 • Iseomeer

  Het Iseomeer (Lago d'Iseo) ligt in Lombardije, aan de voet van de Val Camonica, tussen de provincies Brescia en Bergamo.

  Het Iseomeer
  Het Iseomeer Foto: Zheng ShiRui

  In het Iseomeer ligt een van de grootste mereneilanden van Europa: Monte Isola. Monte Isola is een zelfstandige gemeente met 1.680 inwoners en heeft een kaap die 600 meter boven zeeniveau reikt.

  Het eiland is natuurlijk ook een toeristische plaats, met elegante winkels in de kleine straatjes van het dorpje.


  The Floating Peers

  In het Iseomeer vond in 2016 een belangrijk artistiek evenement plaats, The Floating Piers van Christo en Jeanne-Claude.
  Het "land-art" werk bestond uit een drijvende pier die Monte Isola en het eiland San Paolo verbond met de stad Sulzano, aan de kust.

  In de zomer van 2016 was de loopbrug open voor publiek en konden bezoekers ervaren hoe het lopen op het wateroppervlak was.
   

  Floating Peers en Montisola in het Iseomeer
  Floating Peers en Montisola in het Iseomeer Foto: Sailko
 • Idromeer

  Het Idromeer (Lago d'Idro) ligt 368 meter boven de zeespiegel tussen de provincie Brescia, in Val Sabbia, en Trentino.

  Het meer ligt beschut door de bergen, waardoor het klimaat tot in de herfst mild is. Val Sabbia is de perfecte plek om te wandelen: de omgeving van het Idromeer biedt meer dan 60 km aan wandelpaden, van elke moeilijkheidsgraad.

  Het Idromeer
  Het Idromeer Foto: Xavier Caré

  De berg Monte Stino, 1460 meter hoog tussen Lombardije en Trentino, biedt een adembenemend uitzicht op het Idromeer.

  Aan de andere kant van het meer ligt Rocca d'Anfo, een fort met uitzicht op het meer, gebouwd door de Republiek Venetië.
   

 • Levicomeer

  Het meer van Levico (Lago di Levico) ligt in Trentino, in de Valsugana. Het ontleent zijn naam aan de nabijgelegen stad Levico Terme, een kuuroord.

  Naast de thermale baden staat het Levicomeer bekend om de kwaliteit van het water: al tien jaar kent de Foundation for Environment Education (FEE) het meer de Blauwe Vlag toe. Bij het Levicomeer is het water schoon en zijn de stranden goed uitgerust.
  Het meer is grotendeels omgeven door vegetatie, met paden waar je kunt wandelen in de natuur.

  Het Levicomeer
  Het Levicomeer Foto: Slaunger

  Het contact met de natuur is een van de sterke punten van de meren in Trentino: ze zijn omgeven door groene valleien en bergen, maar bieden een warm en winderig klimaat. Levicomeer en Caldonazzomeer zijn de ideale plek om te kamperen.

  Bij het Levicomeer kun je roeiboten, kano's en windsurfers huren.

  Zeilen daarentegen wordt beoefend in het nabijgelegen Caldonazzomeer. De twee meren liggen naast elkaar, op iets meer dan 1 km afstand.

  Levicomeer en Caldonazzomeer
  Levicomeer en Caldonazzomeer Foto: Ago76

 • Caldonazzomeer

  Caldonazzomeer (Lago di Caldonazzo) is het meer vlakbij dat van Levico, het is groter, er wordt gezeild en in 2021 kreeg het de Blauwe Vlag: net als Levicomeer.

  Een fantastisch uitzicht op het Caldonazzomeer in de winter

  Het is dankzij de toeristische voorzieningen van de regio Trentino dat het een kwaliteitsvolle omgeving biedt.

  Uitzicht op het Caldonazzomeer
  Uitzicht op het Caldonazzomeer Foto: Matteo Ianeselli

  Aan het Caldonazzomeer kun je sporten, ontspannen en genieten. In de plaatsen Calceranica en San Cristoforo zijn er campings, restaurants en cocktailbars voor het nachtleven.

  Caldonazzomeer heeft ook een uitstekend aanbod watersport: je kunt er zeilen, windsurfen en waterskiën. Rond het meer liggen de bergen van Trentino, waar je excursies en trektochten van alle moeilijkheidsgraden kunt maken.

  Sporten aan het Caldonazzomeer
  Sporten aan het Caldonazzomeer Foto: Llorenzi

  Het fietspad, dat de afgelopen jaren is voltooid, verbindt de twee uiteinden van het Caldonazzomeer. Het is het Valsugana-fietspad (Ciclabile della Valsugana), dat langs de rivier de Brenta loopt en Bassano del Grappa bereikt, en Trentino met Veneto op de fiets verbindt.

  Valsugana fietspad
  Valsugana fietspad - Ciclabile della Valsugana Foto: Ste81

  Het Caldonazzomeer ligt niet ver van de regionale hoofdstad Trente: een goede gelegenheid om het beroemde MuSE, Science Museum, geschikt voor het hele gezin te bezoeken.

 • Ledromeer

  Ledromeer (Lago di Ledro) ligt in Trentino, op korte afstand van het Gardameer, maar hoger gelegen: 655 meter boven zeeniveau.

  Uitzicht op het Ledromeer
  Uitzicht op het Ledromeer Foto: Pablo15

  Ledromeer en omgeving, Val di Ledro, zijn een ideale plek voor kamperen en zomerse ontspanning, voor het hele gezin. Het meer is helemaal geschikt om in te zwemmen en het water is turkoois.
  Net als in de andere meren van Trentino, vind je ook in Ledro veel mogelijkheden om te wandelen en mountainbiken.

  Het prehistorische dorp van Ledromeer
  Het prehistorische museum van Ledromeer Foto: Niederkasseler

  Ledromeer is ook bekend vanwege de vondsten van stelten uit de bronstijd. Het prehistorische dorp is herbouwd en is nu een openluchtmuseum.

 • Gardameer

  Het Gardameer  (Lago di Garda) is het grootste Italiaanse meer. Het grenst aan drie Italiaanse regio's: Trentino in het noorden, Lombardije in het westen en Veneto in het zuiden.

  In Trentino is het Gardameer smal en omgeven door bergen.
  In Veneto ligt het meer in de Povlakte.
  Dit betekent dat de twee delen van het meer een verschillende setting hebben.

  Satellietfoto van het Gardameer
  Satellietfoto van het Gardameer

  Van de pre-alpine meren is het Gardameer het meest zuidelijke. De geografische ligging garandeert een bijzonder mild klimaat aan het Gardameer. In steden als Riva del Garda en Arco groeien citroenbomen, palmbomen en olijfbomen, die normaal gesproken niet groeien in Trentino.

  Uitzicht op het Gardameer uit Riva del Garda
  Uitzicht op het Gardameer uit Riva del Garda Foto: Markus Bernet

  Overal aan het Gardameer zijn er zeer mooie plaatsen zoals Riva del Garda, Malcesine, Limone, Torri del Benaco.

  Het dorpje Torbole aan het Gardameer
  Het dorpje Torbole aan het Gardameer Foto: Eugen Kalloch


  Sporten aan het Gardameer

  Het Gardameer is een sportparadijs. Toeristen uit heel Europa komen naar het Gardameer om te zeilen en windsurfen. In de Garda waait een wind genaamd Ora del Garda van zuid naar noord, wat ideaal is voor zeilsporten.

  Windsurfen aan het Gardameer
  Windsurfen aan het Gardameer Foto: Werk

  De bergen rond het meer bieden vele routes voor mountainbiken; dankzij hun bouw zijn de bergen van het Gardameer ook een ontmoetingsplaats voor fans van extreme sporten zoals basejumpen.

 • Trasimeense Meer

  Het Trasimeense Meer (Lago Trasimeno) ligt in de buurt van Perugia en de Val di Chiana, in de regio Umbrië. Het is het grootste meer van het Italiaanse schiereiland (dus exclusief de pre-alpine meren), maar het heeft een maximale diepte van slechts 6 meter.

  Panorama van het Trasimeense Meer
  Trasimeense Meer - Uitzicht Foto: Schwarzer Kater

  Sinds 1995 zijn het Trasimeense Meer en de omliggende heuvels een beschermd gebied, genaamd het Parco del Lago Trasimeno.

  Het Trasimeense Meer is geschikt om te zwemmen en je kunt kano's en kleine zeilboten huren om de eilanden van het meer te verkennen: Isola Maggiore en Isola Minore.

  Het dorpje Passignano aan het Trasimeense Meer
  Het dorpje Passignano aan het Trasimeense Meer Foto: Cantalamessa

  Het natuurpark dient niet alleen om de flora en fauna te beschermen, maar ook om het historische en artistieke erfgoed van de dorpen rond het meer te promoten.

  Aan de oevers liggen de prachtige dorpen Castiglione del Lago, Castel Rigone, Passignano sul Trasimeno en San Feliciano.
   

 • Meer van Bracciano

  Het Meer van Bracciano (Lago di Bracciano) ligt in Lazio, ten noorden van Rome. Het is een van de grootste meren in Midden-Italië en is een bestemming van cultureel belang en voor sporters.

  Panorama van het Meer van Bracciano
  Meer van Bracciano - Uitzicht Foto: Grant-o

  Sinds 1999 is het hele gebied van het meer beschermd onder de naam Bracciano - Martignano Regionaal Natuurpark.

  In het natuurpark vind je niet alleen het meer van Bracciano, maar ook beukenbossen en de mooie dorpjes rond het meer:

  • De meest bekende dorp is Bracciano, die zijn naam aan het meer geeft; de architectuur van de stad is typisch middeleeuws, met het kasteel Orsini-Odescalchi;

  • Anguillara Sabazia, met de beroemde collegiale kerk van Santa Maria Assunta.

  • Trevignano Romano met de oude Rocca dei Vico.

  Het dorpje Anguillara
  Het dorpje Anguillara Foto: Di Luiza Serpa Lopes

  Sporten aan het meer van Bracciano

  Net als in de andere middelgrote Italiaanse meren, kun je op het meer van Bracciano varen per kano of zeilboot. Aangezien het meer een beschermd natuurpark is, zijn er maar heel weinig motorboten: ten behoeve van ontspanning en natuur.
  De bossen rond het meer zijn perfect om te wandelen en mountainbiken.

  Het verzonken Neolithische dorp

  Een zeer interessante activiteit aan het meer van Bracciano is duiken.
  In het zuidelijke deel van het meer, bij Anguillara, werd een belangrijk neolithisch dorp gevonden op een diepte van 7 meter.

  Panorama van het Meer van Bolsena
  Meer van Bolsena - Uitzicht Foto: Hans Peter Schaefer

  Naar schatting werd het dorp rond 5.500 voor Christus bewoond en in een haast verlaten - misschien als gevolg van een overstroming.

 • Meer van Bolsena

   Het Meer van Bolsena (Lago di Bolsena) ligt in Midden-Italië, in Lazio, ten noorden van het meer van Bracciano. Het is het grootste vulkanische meer van Europa.

  Het Meer van Bolsena
  Het Meer van Bolsena Foto: Hans Peter Schaefer

  Net als het Meer van Bracciano heeft het Meer van Bolsena ook een ronde vorm: dit komt omdat het water van de twee meren zich in de krater van oude vulkanen bevindt en niet meer actief is.

  De kusten van het meer zijn zanderig: op sommige stranden is het zand zwart door het uiteenvallen van de vulkanische rotsen. De kleur van het strand is een typisch kenmerk van het Meer van Bolsena.

  De omgeving van het meer is bijna volledig ongerept: dit zorgt voor de ontwikkeling van flora en fauna, en ook het meer van Bolsena is volledig geschikt om te zwemmen.

  Panorama van het Meer van Bolsena
  Meer van Bolsena - Uitzicht Foto: Hans Peter Schaefer

  Het Meer van Bolsena biedt rustige plekken, ideaal om te ontspannen in de natuur: ook al is het toerisme de laatste jaren enorm toegenomen.

  Het toeristische gebied is de oostelijke oever van het meer, met de dorpen Bolsena, Marta en Capodimonte . Aan de andere kant, en in het westen, is de kust wilder.

 • Meer van Braies

  Het eerste meer dat we presenteren is een alpenmeer, weinig bekend bij buitenlandse toeristen, maar dat de laatste jaren erg beroemd is geworden onder Italianen: het is (het spectaculaire) Meer van Braies (Lago di Braies), in het Duits bekend als Pragser Wildsee.

  Het Meer van Braies is een klein bergmeer in Zuid-Tirol, in de provincie Bolzano.
  Het meer ligt in het natuurpark "Fanes - Sennes en Braies", op een hoogte van 1500 meter; in een vallei in de buurt van het beroemde Val Pusteria.

  Het Meer van Braies
  Het Meer van Braies Foto: Walter799

  Het meer van Braies biedt een spectaculair landschap: het wordt aan drie kanten omringd door de bergen van de Dolomieten. Het is een van de meest geliefde (en gefotografeerde) meren van toeristen uit heel Italië.


  Toerisme aan het meer van Braies

  In de afgelopen jaren is het meer van Braies een zeer bekende toeristische bestemming in Italië geworden: dit is te danken aan de Italiaanse televisieserie Un passo dal cielo, die zich hier afspeelt. Het succes van de serie is te danken aan het betoverende panorama van het meer.

  Het bevroren Meer van Braies
  Het bevroren Meer van Braies Foto: M-Car

  Zelfs als het meer van Braies in de Dolomieten ligt, kun je vanuit Bolzano met de auto komen. Om het verkeer in het hoogseizoen te beperken, is de weg naar het meer afgesloten en wordt toeristen aangeraden een shuttlebus te nemen.

 • Tovelmeer

  Het Tovelmeer (Lago di Tovel) is een alpine meer in de Val di Non, Trentino, op 1180 meter boven de zeespiegel.

  De achtergrond van het meer is de Dolimiti di Brenta: de enige bergen in de Dolomietengroep ten westen van de rivier de Adige.
  Het Tovelmeer en de Brenta Dolomieten maken deel uit van het Natuurpark Adamello-Brenta

  Tovelmeer en de Dolomieten van Brenta
  Tovelmeer en de Dolomieten van Brenta Foto: Giorgio Galeotti

  Het Tovelmeer staat in Trentino om twee redenen bekend:

  • De kleur van het water

   Tot in de jaren zestig kleurde het water van het Tovelmeer in sommige seizoenen rood. Dit gebeurde door de bloei van een alg, de "tovellia sanguinea". Door de unieke kleurstelling stond het meer bekend als het "rode meer" van Tovel.

   Tovelmeer toen het rood werd
   Tovelmeer toen het rood werd Foto: Wikipedia

   Vandaag de dag zijn de wateren van het Tovelmeer volledig transparant: er zwemmen zeldzame vissen in het meer, zoals de "salmerino alpino".

 • De bruine beer

  Tot het begin van de jaren 2000 was de beer praktisch uitgestorven in de Italiaanse Alpen.
  Het project Life Ursus, gesponsord door provincie Trentino, heeft de beer met succes opnieuw geïntroduceerd in de bergen van de regio.
  In het gebied rond het Tovelmeer leeft nu een (groeiende) groep bruine beren: daarom wordt het meer ook wel "Lake of the Bears" genoemd.

  Bruine beren rond de Tovelmeer
  Bruine beren rond de Tovelmeer Foto: Francis C. Franklin

  Dit draagt er natuurlijk toe bij dat het meer populair wordt bij toeristen.
  De bruine beer is ook het symbool geworden van het natuurpark Adamello-Brenta.

Volg onze gids over de Italiaanse Meren

Kijk op deze pagina. We verrijken het met nuttige informatie en curiosa over Italiaanse meren, geschreven door Italianen.

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.

Alle Italiaanse Nieuwsbrief

De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox

Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.

WhatsApp icon

Alle updates publiceren wij ook op ons WhatsApp channel