Laatst bijgewerkt op 6 februari 2023

Pinacoteca di Brera 🖼️ Schilderijen kunstgalerie in Milaan

Sara van Alle Italiaanse - Author
Sara van Alle Italiaanse

Opgericht in 1776 en gelegen in het centrum van de stad Milaan, stelt de Pinacoteca di Brera werken van Italiaanse en buitenlandse schilders, klassiek en modern. Onze gids voor een bezoek aan het museum

Pinacoteca di Brera
Pinacoteca di Brera - Het bronzen beeld van Napoleon, gelegen op de binnenplaats van het paleis. Foto: Olivier Bruchez

De Brera kunstgalerie

De stad Milaan staat bekend om de beroemde Kathedraal en het La Scala theater.

Maar als je in Milaan bent, raden we ook een zeer belangrijke plek aan voor de Milanezen, en iets minder bekend bij toeristen: de wijk Brera, gelegen in het centrum van de stad.
Een van de oudste en meest fascinerende delen van Milaan, het centrum van kunst en design.

De Pinacoteca di Brera, waar we het op deze pagina over hebben, is opgenomen in het grote paleis met dezelfde naam, samen met de Academie voor Schone Kunsten (🔊 Accademia delle Belle Arti), de Braidense Nationale Bibliotheek (Biblioteca Nazionale Braidense), de Sterrenwacht (Osservatorio Astronomico) en de Botanische Tuin (Giardino Botanico).

In het midden van de binnenplaats, omringd door een portiek op twee niveaus, staat het bronzen beeld gewijd aan Napoleon (Napoleone Bonaparte come Marte pacificatore, letterlijk Napoleon Bonaparte als Mars de vredestichter) door de schilder en beeldhouwer Antonio Canova.

In feite werd de Brera collectie geboren in de periode van Napoleon en de Verlichting, om aan het publiek de werken te tonen die voorheen in kloosters werden bewaard.

Veel kunstwerken werden daarom vanuit de kerken van de Italiaanse streken, vooral uit Midden Italië maar ook uit Lombardije, naar Frankrijk maar ook naar Milaan gestuurd.
De site van de Pinacoteca vertelt het in een mooi artikel in het Italiaans getiteld Toen Napoleon zich het Louvre van Italië voorstelde.

De kunstgalerie herbergt werken van belangrijke Italiaanse kunstenaars zoals Caravaggio, Mantegna, Tintoretto, Tiepolo, Piero della Francesca en Raffaello.

Op deze paginaItaliaans leren 🇮🇹

Wat betekent Pinacoteca? In het Italiaans betekent Pinacoteca een kunstgalerie gewijd aan de tentoonstelling van schilderijen.
Andere beroemde Italiaanse 🔊 pinacoteche (het meervoud van pinacoteca) zijn de Veneranda Pinacoteca Ambrosiana, ook gevestigd in Milaan en opgericht in 1607 door Federico Borromeo; en de Pinacoteca Nazionale di Bologna, opgericht in 1808 als een verzameling schilderijen van de Accademia di Belle Arti van de stad Bologna.

De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Pinacoteca Kunstgalerie
🔊 Arte Kunst
🔊 Cultura Cultuur
🔊 Storia Geschiedenis

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.


De Pinacoteca di Brera bezoeken

De kunstgalerie Pinacoteca di Brera bevindt zich in via Brera 28 in Milaan, in het historische centrum van de stad, op de eerste verdieping van het gebouw.

Het ligt op loopafstand van drie verschillende metro haltes: Lanza / Brera voor de M2 lijn (groen), Montenapoleone voor de M3 (geel) en Cairoli voor de M1 (rood).

De Pinacoteca biedt bezoekers een interessante formule: voor de prijs van een ticket kun je drie maanden lang naar het museum terugkeren wanneer je maar wilt; daarnaast heb je toegang tot het digitale materiaal van de online galerie.

Momenteel is de kunstgalerie elke dag behalve op maandag geopend van 8.30 - 19.15 uur.

👉 Bekijk alle bijgewerkte informatie op de officiële website

Beroemde werken in de Pinacoteca di Brera kunstgalerie

De Brera collectie bestaat uit meer dan 400 werken, verdeeld over 38 kamers.
De werken, schilderijen en sculpturen, dateren uit de veertiende en twintigste eeuw.


Francesco Hayez, Il bacio

Il bacio (De kus), olieverf schilderij van de Italiaanse schilder Francesco Hayez, 1859. Het toont twee hartstochtelijk kussende geliefden.

Il bacio (De kus), schilderij van de Italiaanse schilder Francesco Hayez

Dit werk van Hayez is erg populair en wordt beschouwd als het manifest van de Romantiek stroming in Italië

Detail van het schilderij Il bacio van de Italiaanse schilder Francesco Hayez

Caravaggio, La Cena in Emmaus

La Cena in Emmaus is een schilderij uit 1606 van de Italiaanse kunstenaar Caravaggio; het toont de episode uit het evangelie van Lucas waarin Christus na zijn opstanding aan de apostelen verschijnt.

Caravaggio, La Cena in Emmaus - Pinacoteca di Brera
Caravaggio, La Cena in Emmaus - Pinacoteca di Brera

Er is nog een schilderij van Caravaggio met hetzelfde onderwerp, daterend van vijf jaar eerder en tentoongesteld in de National Gallery in Londen.

Caravaggio, La Cena in Emmaus - The National Gallery, London
Caravaggio, La Cena in Emmaus - The National Gallery, London

Tussen de twee schilderijen is de evolutie van de stijl van de schilder zichtbaar: terwijl hij in het eerste levendige kleuren gebruikt, is het werk van Brera donkerder en meer gericht op het spel van licht en schaduw.


Raffaello, Sposalizio della Vergine

Lo Sposalizio della Vergine (Het huwelijk van de Maagd Maria) is een olieverf schilderij van Raffaello (Rafaël) in 1504.

Rafaël, Het huwelijk van de Maagd Maria - Pinacoteca di Brera
Rafaël, Het huwelijk van de Maagd Maria - Pinacoteca di Brera

Het is een van de beroemdste werken uit Rafaëls jeugd, gemaakt voor de kerk van San Francesco in Città di Castello.

Het schilderij verbeeldt, met gebruik van perspectief en geometrische perfectie, het huwelijk tussen Maria en Jozef. De scène valt op door de afwezigheid van emotie in de gezichten van de afgebeelde mensen.


Andrea Mantegna, Cristo morto

De Cristo morto is een van de beroemdste werken van Andrea Mantegna, kunstenaar van de Republiek Venetië, gedateerd 1470-80.

Andrea Mantegna, Cristo morto - Pinacoteca di Brera
Andrea Mantegna, Cristo morto - Pinacoteca di Brera

Het schilderij staat bekend om de sterke expressiviteit van het onderwerp. Het gezichtspunt van de kijker is in eerste persoon aan de voeten van Christus, samen met de andere personages.

Andrea Mantegna, Cristo morto - Pinacoteca di Brera - detail

De Brera collectie online

De collectie kunstwerken van Brera is online beschikbaar in vele formaten, waarvan vele officieel en door het museum zelf gepubliceerd.

De meest effectieve manier om door de werken te bladeren is waarschijnlijk door de Brera collectie online te verkennen.

Je kunt werken zoeken op periode, op kunstenaar, op kamer (van de Pinacoteca) en de kaart van het gebouw bekijken.

Misschien minder functioneel maar meeslepender is de virtuele tour door de Pinacoteca di Brera, waarmee je door de gangen van het Palazzo di Brera kunt wandelen en rond kunt kijken met een 360 graden uitzicht, een beetje zoals op Street View. De tool is ook beschikbaar in het Engels.

Naast de Pinacoteca: de Cafè, de Bibliotheek, de Botanische Tuin


De Biblioteca Nazionale Braidense

De Biblioteca Nazionale Braidense is een van de grootste bibliotheek van Italië, met ongeveer 1,5 miljoen geschriften.

De bibliotheek bevindt zich in het Brera paleis en is toegankelijk voor alle Italiaanse en buitenlandse burgers.

Net als de kunstgalerie werd ook de bibliotheek in 1770 opgericht door de Oostenrijkse keizerin Maria Theresia van Oostenrijk.


De botanische tuin van Brera

Samen met de bibliotheek werd in 1775 ook de botanische tuin (Orto Botanico in het Italiaans) gebouwd in opdracht van Maria Theresa van Oostenrijk.

De tuin is een aanvulling op de Pinacoteca, en hielp Brera tot het culturele centrum van Milaan te worden.


Het Cafè Fernanda

Ten slotte raden we een bezoek bezoek aan het elegante Fernanda Café, waar kunst en Italiaanse culinaire traditie elkaar ontmoeten.

Cafè Fernanda in het Brera paleis, Milaan
Cafè Fernanda in het Brera paleis, Milaan

Volg onze pagina's over Italiaans design

Op Alle Italiaanse delen we de mensen, ideeën en producten die de geschiedenis van Italiaans design hebben geschreven.

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.