Laatst bijgewerkt op 20 september 2022

Tomatenrisotto 🍚🍅

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Gepelde tomaten, risotto rijst en kaas. Je hebt niet veel ingrediënten nodig om tomatenrisotto te maken, maar het gerecht is rijk van smaak. Wij zijn Italianen en delen het recept, makkelijk en snel.


Wij bij Alle Italiaanse zijn groot fan van risotto, een gerecht bereid op de typische manier uit Noord-Italië.

Tomatenrisotto (🔊 risotto al pomodoro in het Italiaans) lijkt erg op het risotto basisrecept: de procedure is identiek.

Het is een heel eenvoudig recept om te bereiden en we delen onze tips voor een lichte en romige risotto.





Tomatenrisotto 🍚🍅 Origineel Italiaans recept


4.7
(14) beoordelingen

  • 👩‍🍳 Makkelijk
  • 30 min bereiden
  • 🤗 Gegarandeerd resultaat

In Italië beschouwen sommigen tomatenrisotto als een recept voor kinderen.
Dit gevoel is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat de bereiding heel gemakkelijk is, en het is handig om het in grote hoeveelheden op scholen te bereiden.

In plaats daarvan is de tomatenrisotto een zeer verfijnd recept, naar onze mening erg lekker als het met liefde is bereid.

De trucs voor een goede risotto zijn altijd hetzelfde: haast je niet en kook langzaam, gebruik de juiste rijst, een goede kaas en in dit geval een tomaat van goede kwaliteit.


Ingrediënten

  • 1.5 L bouillon
  • 320 g risotto rijst
  • 400 g gepelde tomaten
  • 1 ui
  • 100 g Parmigiano Reggiano kaas
  • 1 scheutje olijfolie
  • 0.5 glas witte wijn
  • 1 snuifje peper
  • 1 snuifje zout
Ingrediënten om tomatenrisotto te maken


De bouillon

Zowel vleesbouillon als groentebouillon zijn goed voor risotto. Het hangt een beetje af van het recept: of je alleen tomaat gebruikt, of dat je extra ingrediënten zoals vlees toevoegt.

Onder de ingrediënten hebben we het bouillonblokje opgenomen: het is de gemakkelijkste manier om bouillon te maken.

Naar onze mening is het minder realistisch wat veel online recepten voorstellen, namelijk om het met verse groenten te maken: omdat het minstens een uur duurt, en omdat je echt lekkere groenten moet hebben.

Om rijst smaak te geven is het belangrijk om een zeer smakelijke bouillon te maken.

Onze ervaring is dat er ongeveer 1,5 L bouillon nodig is voor 4 porties risotto.


De ui

Voor de tomatenrisotto hebben we witte ui gebruikt, die geschikt is om te sauteren.

Rode ui daarentegen is heerlijk rauw, in ringen gesneden in de salade. We gebruiken het ook in andere recepten, zoals pompoenrisotto.

We snijden de ui met wat grotere stukken. Maar voor risotto is het beter om de ui heel fijn te hakken.
Zo voorkom je dat je de stukjes ui in je mond voelt, wat niet iedereen lekker vindt.


Welke rijst?

In Italië worden enkele soorten rijst verbouwd die bijzonder geschikt zijn voor het maken van risotto. Sommige, zoals Carnaroli en Arborio, zijn ook in het buitenland bekend en zelfs hier in Nederland goed te vinden.

De eigenschap van deze soorten rijst is dat de korrel gemakkelijk water en saus opneemt, en rijk is aan zetmeel dat vrijkomt bij het koken.


Welke tomaat voor risotto

Voor een dikkere saus gebruiken sommigen een mix van geconcentreerde tomatenpuree en gepelde tomaten.

Wij houden van tomatenrisotto met een zachte smaak, daarom gebruiken we alleen gepelde tomaten van goede kwaliteit.

De San Marzano tomaten, met hun langwerpige vorm en rijk van smaak, zijn een DOP-product (beschermde oorsprongsbenaming) uit de regio Campanië.

San Marzano gepeelde tomaat uit Italië

We gebruiken ze niet alleen in risotto, maar ook in pasta en pizza.


Welke kaas in de tomatenrisotto

Meestal worden in risotto klassiek geraspte Grana Padano of Parmigiano Reggiano kazen gebruikt.

Maar voor de tomatenrisotto kun je experimenteren: velen vinden dat de bittere smaak van Gorgonzola heel goed samengaat met de tomaat.

Voeg de kaas toe in de laatste stap van de bereiding, met het vuur uit, en meng goed.


Roomboter of olijfolie

In ons recept gebruiken we olijfolie, maar je kunt ook heel goed roomboter gebruiken. We doen het alleen omdat we het gewend zijn, uit persoonlijke voorkeur.

Sommigen gebruiken roomboter zowel voor het soffritto als aan het einde van de bereiding, gemengd met de kaas om de risotto nog romiger te maken.


Tomatenrisotto alternatieve ingrediënten

Net als de risotto alla Parmigiana is tomatenrisotto de basis voor veel andere risotto recepten.

Aan tomatenrisotto kun je zowel groenten als vlees toevoegen: courgette, aubergine, doperwten, worst.

En natuurlijk de kazen: we voegen Grana Padano toe aan het recept, dat samen met Parmigiano Reggiano een klassieker op risotto is. Maar op tomatenrisotto is het ook lekker met een lekkerere kaas zoals gorgonzola.

Tomatenrisotto met mozzarella heeft ook een naam in Italië: 🔊 risotto alla pizzaiola, vanwege de ingrediënten natuurlijk.

Risotto alla pizzaiola is een tomatenrisotto waar je op het einde een mix van mozzarella en geraspte Parmezaanse kaas aan toevoegt. Krijg een romiger rijst dan normaal, met de smaak die doet denken aan pizza.


Bereiding

  1. Bereid de bouillon

    Maak de bouillon klaar en houd deze warm, om deze beetje bij beetje toe te voegen terwijl je de risotto kookt.

  2. Snijd de ui

    Giet de olie of boter in een pan en plaats deze op het fornuis op middelhoog vuur. Als de olie heet is, voeg de ui toe en laat deze een minuut of twee bruinen.

    Snijd de ui

  3. Maak de soffritto

    Giet de olie of boter in een pan op middelhoog vuur.

    Als de olie heet is, voeg de ui toe en laat deze een minuut of twee bruinen.

    In het Italiaans noemen we het 🔊 soffritto.

    Maak de soffritto

  4. Rooster de rijst

    Als de ui goudbruin is, voeg de rijst toe en bak deze een minuutje bruin.

    Het is tijd om de wijn toe te voegen, die optioneel is maar die de smaak van de risotto verrijkt.

    Blijf de rijst roeren tot ook de wijn is verdampt.

    Deze stap, die in het Italiaans 🔊 tostatura wordt genoemd, dient om de rijstkorrels lekkerder te maken.

    Rooster de rijst

  5. Voeg de tomaat toe

    Voeg de gepelde tomaten, een pollepel hete bouillon toe en meng om de tomaat en risotto te mengen.

    Voeg de tomaat toe

  6. Voeg beetje bij beetje de bouillon toe

    Voeg nog een soeplepel bouillon toe en roer op laag vuur tot de bouillon is opgenomen.

    Ga ongeveer tien minuten door tot de risotto klaar is.

    Deze stap wordt in het Italiaans 🔊 risottatura genoemd; het is de typische manier om risotto uit Noord-Italië te koken.

    Voeg beetje bij beetje de bouillon toe

  7. Voeg de geraspte kaas toe

    Als de risotto klaar is, zet het gas uit en voeg de geraspte kaas toe.

    Roer een minuutje goed door: deze stap geeft de klassieke romigheid aan de risotto. In het Italiaans noemen we het 🔊 mantecatura.

    Voeg de geraspte kaas toe

  8. Serveren

    Laat de risotto een minuut rusten. Je kunt de risotto versieren met een paar blaadjes basilicum, zwarte peper of geraspte kaas.

Je tomatenrisotto is klaar 🍚🍅


Tomatenrisotto 🍚🍅 Origineel Italiaans recept

Volg onze recepten

Kijk op deze pagina. We verrijken het met onze recepten om de echte Italiaanse risotto te maken!

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.