Laatst bijgewerkt op 30 juli 2022

Trouwen in ItaliĆ« šŸ’’ Locaties voor een Italiaanse bruiloft

Sara van Alle Italiaanse - Author
Sara van Alle Italiaanse

Van de groene heuvels van Toscane tot de elegante villa's aan het Gardameer, Italiƫ is de perfecte plek voor een sprookjeshuwelijk. De kosten, de tradities en de meest romantische locaties, in een gids gemaakt door Italianen.


Jij die Italiaan bent, weet je een prachtige plek, midden in de natuur en romantisch, waar je kunt trouwen in Italiƫ?
Velen schrijven ons met deze vraag. En we moeten zeggen: wat een geweldig idee!

We schrijven dit deel van Alle Italiaanse voor alle niet-Italianen die in Italiƫ willen trouwen. Het feit dat je ons land leuk vindt, maakt ons heel trots en trots, om eerlijk te zijn.

We hebben alle vragen die je ons hebt geschreven verzameld en in een praktische gids geordend; met de verschillende soorten huwelijken, de juridische zaken, de meest elegante locaties en natuurlijk de kosten.

We vertellen je graag over de gebruiken en tradities van een klassieke Italiaanse bruiloft, šŸ”Š un matrimonio italiano. Ondertussen delen we ook een paar woorden in het Italiaans: omdat we geloven dat het kennen van de taal helpt om de cultuur te begrijpen.


āœļø Opmerking van de auteur

Ik begrijp wel degenen die naar Italiƫ reizen om te trouwen. Ik kom uit het Gardameer, waar het landschap zeer geschikt is voor zo'n belangrijke dag.

Ik heb nog steeds mooie herinneringen aan trouwceremonies op romantische locaties, aan de oevers van het meer en op de glooiende heuvels van het Italiaanse land. Het klimaat, het landschap en het goed eten maken de dag onvergetelijk.


InhoudsopgaveHoe zeg je trouwen in het Italiaans?

Naast het vertellen over Italiaanse gewoontes, delen we op Alle Italiaanse ook de Italiaanse woorden die we tegenkomen. Op deze pagina:

šŸ”Š Matrimonio Huwelijk
šŸ”Š Nozze Bruiloft
šŸ”Š Sposarsi Trouwen

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.


Trouwen in Italiƫ

Volgens gegevens van het Centro Studi Turistici di Firenze groeit de Destination Wedding in Italiƫ voortdurend: in 2018 kwamen meer dan 9.000 mensen naar Italiƫ om te trouwen. Voornamelijk uit het VK, de VS, Duitsland en Australiƫ.

Mensen van over de hele wereld komen om het huwelijk te vieren in Italiƫ: kerkelijk, burgerlijk of ceremonieel.


Hoe te trouwen in Italiƫ: kerkerlijk, burgerlijk of symbolisch

De Italiaanse wet staat ook niet-Italianen toe om in Italiƫ te komen trouwen. Niet alleen symbolisch maar ook met een burgerlijke ceremonie.

Zoals we hieronder schrijven, als een persoon wettelijk getrouwd is in Italiƫ, zal dit ook in andere landen zijn; inclusief Nederland.

Een boeket bloemen in de kleuren van Italiƫ
Trouwen in Italie Foto: Thomas AE

 • Kerkelijk huwelijk

  Kerkelijk huwelijk (šŸ”Š matrimonio religioso) in ItaliĆ« heet matrimonio concordatario.

  Het heeft zowel religieuze als wettelijke waarde: de persoon die de religieuze ritus uitvoert, heeft ook de rol van ambtenaar.

  Voor paren die uit het buitenland komen, is een religieus huwelijk mogelijk, maar brengt een reeks bureaucratische uitdagingen met zich mee.

  Naast de bureaucratie, die hetzelfde is als voor het burgerlijk huwelijk, zijn er enkele stappen die afhankelijk zijn van het type Geloof en Kerk.

  In Italiƫ is het klassieke religieuze huwelijk dat van de Rooms-Katholieke Kerk.

  Zoals we hieronder uitleggen in de paragraaf over de juridische aspecten van het huwelijk, vereist de Katholieke Kerk dat het paar een "huwelijkse voorwaarden" (šŸ”Š percorso prematrimoniale in het Italiaans) doorloopt: daarom moet je in de weken voor de trouwdag in ItaliĆ« zijn.


 • Burgerlijk huwelijk

  Juridisch trouwen in ItaliĆ« met een burgerlijke ceremonie (šŸ”Š matrimonio civile in het Italiaans) is ook mogelijk en is gemakkelijker dan een Kerkelijk huwelijk - maar onderschat de Italiaanse bureaucratie niet.

  De formalisering van het huwelijk voor de wet wordt gedaan door een ambtenaar (een Funzionario di Stato Civile) in de kantoren van de gemeente.

  De ceremonie is erg kort en is meestal in aanwezigheid van alleen de huwelijksgetuigen, of een kleine groep gasten.

  šŸ‘‰ Wat zeggen ze als twee mensen trouwen in ItaliĆ«? šŸ”Š Evviva gli sposi! Lang leve de pasgetrouwden!


  Een getrouwd stel in Treviso
  Een getrouwd stel in Treviso Foto: M. Lucchin

  Na de bruiloft in het gemeentehuis (comune in het Italiaans) te hebben geformaliseerd, voegen de pasgetrouwden zich meestal bij de groep gasten voor de vieringen.

  De laatste jaren kiezen steeds meer mensen ervoor om burgerlijk te trouwen.
  Om deze reden staat de Italiaanse wet sinds 2001 toe dat gemeenten burgerlijk huwelijken formaliseren, zelfs op andere locaties dan de hallen van de gemeente.

  Een toenemend aantal Italiaanse steden heeft het initiatief aanvaard; tegenwoordig worden burgerlijke ceremonies gevierd in de luxueuze zalen van de paleizen van Florence, in de Scaligeri kastelen aan het Gardameer en ook op Italiaanse stranden.

 • Symbolisch bruiloft

  Velen komen naar Italiƫ om een symbolische bestemmingshuwelijk te vieren: het betekent dat het paar in hun land van herkomst trouwt en vervolgens naar Italiƫ reist om te vieren met vrienden en gasten.

  Een symbolische ceremonie kan door iedereen worden georganiseerd: het is de gemakkelijkste oplossing voor degenen die willen trouwen in het šŸ”Š bel paese.

  De locatie van een symbolisch huwelijk is niet beperkt tot gemeenschappelijke ruimtes, zoals bij een burgerlijk huwelijk.

  De aanwezigheid van een ambtenaar van de gemeente is niet eens nodig.
  Er zijn ook bureaus die een celebrant voorstellen, de persoon die de ceremonie uitvoert; maar waarschijnlijk heb je al een onder je vrienden.

  Er zijn ook stellen die eerst met een burgerlijke ceremonie trouwen, om het huwelijk legaal te formaliseren. Daarna voeren ze samen met de grotere groep gasten een symbolische ceremonie uit op hun favoriete locatie.

  Ten slotte wordt een symbolische bruiloft ook gekozen door degenen die de trouwbelofte vernieuwen, of gewoon (maar romantisch) om de huwelijksverjaardag te vieren.

Trouwen in Italiƫ: hoeveel kost het?

In 2020 bracht de Italiaanse site Matrimonio.com een publicatie uit vol met gegevens en grafieken over de nieuwste huwelijkstrends in Italiƫ: de witboek (libro bianco) van bruiloften in Italiƫ.

De analyse is bijzonder nauwkeurig en is gemaakt in samenwerking met Google, dat heeft bijgedragen aan de gegevensverwerking.

Volgens gegevens van Matrimonio.com bedragen de gemiddelde kosten van een bruiloft in Italiƫ ongeveer 25.000 euro. De gemiddelde bruiloft heeft iets meer dan 100 gasten, met een totale kostprijs van gemiddeld iets meer dan 200 euro per gast.

De minimale kosten voor een bruiloft compleet met receptie, huur van de locatie en 100 gasten is ongeveer ā‚¬ 15.000. Wanneer je een bruiloft organiseert, lopen de kosten snel op.

In het witboek vind je meer gegevens over huwelijken in Italiƫ.


Trouwen in Italiƫ: een overzicht van de kosten

Je weet het maar al te goed: een bruiloft organiseren betekent het samenstellen van vele kleine stukjes die de trouwdag perfect maken.

We hebben een overzicht gemaakt van wat het meest bijdraagt aan de prijs van een bruiloft in Italiƫ. Het is eigenlijk niet anders dan de rest van de wereld:

 • De trouwjurk

  Een trouwjurk in Italiƫ kost gemiddeld tussen de 3.000 en 4.000 euro; terwijl een elegante bruidegom pak in Italiƫ iets minder kost, zo'n 2.000 euro.

 • De trouwlocatie

  De kosten voor de huwelijksreceptie locatie te huren, kunnen sterk variƫren.
  Italianen besteden gemiddeld zo'n 2.000 euro aan het huren van de droomlocatie.

 • Het bruiloftsdiner

  Een huwelijksdiner (šŸ”Š pranzo di nozze in het Italiaans) in ItaliĆ« voor 100 gasten kost tussen de 10.000 en 15.000 euro.

Deze cijfers zijn gemiddeld: er kunnen aanzienlijke verschillen zijn afhankelijk van de context.


Wat beĆÆnvloedt de prijs van een bruiloft het meest?

Specifiek met betrekking tot bruiloften in ItaliĆ«, de factoren die de prijs het meest beĆÆnvloeden:

 • de regio

 • de locatie

 • het seizoen en zelfs de dag van de week

Naast natuurlijk het aantal gasten en hoe weelderig de ceremonie is; maar dit zijn factoren die de kosten van een bruiloft beĆÆnvloeden in alle landen van de wereld, niet alleen in ItaliĆ«.


Hoe duur is een bruiloft in Italiƫ?

Volgens gegevens van Matrimonio.com kosten bruiloften gemiddeld dezelfde prijs in Noord en Zuid van Italiƫ.

De prijs per gast in Zuid Italiƫ is lager dan de prijs in Noord Italiƫ, waar de kosten van levensonderhoud gemiddeld hoger zijn.

In het zuiden hebben bruiloften echter een groter aantal gasten en staan ze ook bekend om hun weelde.

De openingsscĆØne van de film Reality, van de Italiaanse regisseur Mattero Garrone
De openingsscĆØne van de film Reality, van de Italiaanse regisseur Mattero Garrone. Het verhaal begint met een uitbundige bruiloft, die zich afspeelt in Zuid-ItaliĆ«, waarbij de bruid en bruidegom per koets aankomen op het huwelijksfeest.

De kosten van de trouwlocatie

Natuurlijk zijn de kosten van de locaties zeer variabel. Een strand of een kasteel zijn beide fascinerende locaties, met een heel andere prijs. Aan het Gardameer kan het trouwens allebei.

Als er naast de locatie ook diensten als catering worden aangeboden, loopt de prijs natuurlijk op.

De landhuizen op het Toscaanse en Umbrische platteland zijn bijvoorbeeld een populaire bestemming voor bruiloften op bestemming, omdat ze accommodatie bieden aan alle gasten, wat het transportbeheer vereenvoudigt.

Ten slotte gaan de kosten omhoog als je de locatie exclusief wilt.

Soms kun je het hele gebouw huren, zoals een villa of een landhuis. Maar vaak kunnen de locaties meerdere bruiloften op dezelfde dag hosten, vooral als het weekend en hoogseizoen is.


Hoeveel kost het bruiloftsdiner in Italiƫ

Alleen de bruiloftslunch in Italiƫ kost gemiddeld tussen de 100 en 150 euro per gast. Dit volgens de bovenstaande gegevens; maar het huwelijksdiner is een van de dingen waar je echt creatief mee kunt zijn in Italiƫ.

Elke Italiaanse regio heeft een grote culinaire traditie.
Er zijn plaatsen die geweldige verse en seizoensgebonden gerechten serveren, tegen een uiterst betaalbare prijs.

In Italiƫ heet het zero km food, biologisch en lokaal geproduceerd: een van de redenen waarom Italianen graag evenementen en ceremonies in landhuizen vieren. Beroemd zijn die in Emilia Romagna, genaamd agriturismi.

Naast de traditionele boerenwerk, een agriturismo, biedt ook diensten aan op het gebied van toerisme. Deze combinatie is sinds de jaren 70 populair geworden in Italiƫ.


Trouwen in Italiƫ met een beperkt budget

Om te trouwen geven Italianen gemiddeld zo'n 25.000 euro uit, zoals we schreven. Volgens de gegevens is 15.000 euro het minimumbudget voor een ceremonie met 100 gasten.


 • Trouwen op vrijdag

  De meeste bruiloften in Italiƫ worden in het weekend, zaterdag en zondag gevierd.
  Kies je een andere dag, dan is de organisatie waarschijnlijk makkelijker. Er zijn meestal een grotere beschikbaarheid van locaties en lagere kosten.

 • Trouwen in een alternatief seizoen

  Een slimme manier om de prijs laag te houden, is ervoor te kiezen om in een ander seizoen te trouwen. De maanden waarin wij Italianen het vaakst trouwen zijn juni en september ; afhankelijk van de locatie is het waarschijnlijk een slimme keuze om de drukke maanden van het jaar te vermijden.

  In de minder drukke maanden van het jaar is er een grotere beschikbaarheid van diensten, en voor de professionals die helpen bij de organisatie is het tempo minder druk.

  De sterke vraag beĆÆnvloedt de kosten van diensten, die in de minder drukke maanden meestal lager zijn.

  De meest populaire trouwlocaties in Italiƫ zijn allemaal in regio's met een mild klimaat, zelfs in de winter: vooral de Amalfi kust en Taormina.

  Het Centro Studi Turistici di Firenze bevestigt dat dat bruiloften in het winterseizoen in Florence al vele jaren gestaag toenemen.


Heb ik een weddingplanner nodig om te trouwen in Italiƫ?

Het organiseren van een bruiloft in Italiƫ vanuit het buitenland kan uitdagingen met zich meebrengen.

Jij hebt nodig:

 • Een goede kennis van het Italiaans: niet alle leveranciers in ItaliĆ« begrijpen Engels, laat staan Nederland.

 • Kennis van de plaats: essentieel voor logistiek, de keuze van de plaats en transporten.

 • Omgaan met de Italiaanse bureaucratie, vooral als je huwelijk niet alleen symbolisch is, maar burgerlijk of religieuze.
  Omgaan met de bureaucratie in Italiƫ is helemaal niet makkelijk; we praten er hieronder over.

Om deze en vele andere redenen is het inhuren van een weddingplanner waarschijnlijk een goede keuze, ook al moet het budget met een paar duizend euro worden verhoogd.


Wat doet een weddingplanner?

 • Maakt de nodige documenten om legaal te trouwen in ItaliĆ«;

 • presenteert de verschillende locaties;

 • coƶrdineert dienstverleners;

 • regelt vervoer en accommodatie voor gasten;

 • vertaalt en beheert de communicatie met de servicemedewerkers (die niet altijd Engels spreken).

De weddingplanner kent de omgeving, heeft (hopelijk) al veel bruiloften georganiseerd en weet daardoor de logistiek goed te managen.

Als je op internet zoekt, vind je weddingplanners die gespecialiseerd zijn in het organiseren van bestemmingshuwelijken op de specifieke locatie die je leuk vindt.

De weddingplanner moet iemand zijn die de stress van het paar en de gezinnen wegneemt.


Hoeveel kost een weddingplanner in Italiƫ?

Op internet bieden veel weddingplanners een eerste online afspraak aan die tussen de 50 en 200 euro kan kosten: gewoon om een eerste overzicht te krijgen.

Dan zijn de kosten afhankelijk van de diensten die de weddingplanner aanbiedt. Voor het effectief managen van een bestemmingshuwelijk, budget voor een Italiaanse weddingplanner minimaal 2.500 euro.


Kan je wettelijk trouwen in Italiƫ?

Ā«Ik ben een Nederlandse of Belgische burger en ik wil trouwen in ItaliĆ«. Kan dat?Ā». Wettelijke en ook religieuze huwelijken zijn mogelijk in ItaliĆ«, zelfs voor niet-Italianen; en de vakbond wordt niet alleen in ItaliĆ« erkend, maar ook in het land van herkomst.

De website van Nederland Wereldwijd schrijft:

 • Een in ItaliĆ« rechtsgeldig gesloten huwelijk, vastgelegd in een Italiaanse akte, wordt zonder meer in Nederland erkend;

 • Ondertrouw is niet noodzakelijk voor een huwelijk in ItaliĆ« tussen twee Nederlanders die niet in ItaliĆ« wonen;

ā€” Nederland Wereldwijd

Er zijn enkele bureaucratische uitdagingen, maar dankzij de partnerschappen tussen Europese landen is het papierwerk niet zo ingewikkeld.


Een fiat 500 met bloemen versierd voor een bruiloft
Italianen zeggen SĆ­ als ze gaan trouwen Foto: P. Nigro

Hoe lang moet je in Italiƫ zijn voordat je gaat trouwen?

Voor burgerlijke en niet-religieuze huwelijken: als je al het papierwerk al hebt gedaan, kom je misschien in de verleiding om slechts een paar dagen voor de ceremonie in Italiƫ aan te komen.

Alse we de Italiaanse bureaucratie kennen, raden we het echter af: er zijn veel kleine details die, als je niet oppast, het bureaucratische proces kunnen vertragen.

De stadskantoren hebben soms beperkte openingstijden, ze zijn niet de hele dag open voor het publiek.


Welke documenten heb je nodig om te trouwen in Italiƫ?

De Italiaanse bureaucratie kan traag zijn: als je wettelijk wilt trouwen in Italiƫ, moet je eerst heel wat nauwgezet papierwerk doen.

Maar voor Europese burgers is de procedure om te trouwen in Italiƫ niet veel anders dan die voor Italiaanse burgers.

Als je Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, heb je enkele documenten nodig zoals:

Let op: de documenten die je bij de Italiaanse kantoren indient, moeten in het Italiaans worden vertaald.

Voor een volledige lijst met benodigde documenten moet je echter navragen bij de Italiaanse gemeente waar je wilt trouwen.

Na het trouwen moet je aangifte doen bij jouw gemeente in Nederland.

Woont u in Nederland? Dan bent u verplicht om uw buitenlandse huwelijksakte of geregistreerd partnerschapsakte te registreren in uw woongemeente. Doe dat zo snel mogelijk na thuiskomst. Uw gemeente past uw persoonlijke gegevens dan aan in de Basisregistratie Personen (BRP).

ā€” Nederland Wereldwijd

Help, ze vroegen me de nulla osta. Wat is dat?

Niet-Europese burgers moeten twee belangrijke documenten hebben waarmee ze verklaren niet getrouwd te zijn in hun land van herkomst. De twee documenten zijn de nulla osta en de atto notorio.

Deze documenten moeten bij verschillende kantoren worden verkregen: de nulla osta van de ambassade van jouw land en de atto notorio van het Italiaanse Consulaat.

De documenten moeten door de Italiaanse prefectuur worden geformaliseerd en in het Italiaans worden vertaald.

Als je de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebt en in de Italiaanse gemeente is gevraagd om de "nulla osta" in te dienen, is de kans groot dat in die gemeente het personeel niet echt "up to date" is: ItaliĆ« is dit ook šŸ™„.

Bureaucratische dingen zijn enkele van de redenen waarom veel niet-Italianen wettelijk in hun gemeente trouwen en vervolgens naar Italiƫ komen voor een symbolische bruiloft en vieringen.

Als je in Italiƫ trouwt met een burgerlijke ceremonie, is bureaucratie een aspect waar een planner zeker kan helpen.


Trouwen in de Kerk in Italiƫ

Als je in de kerk wilt trouwen in Italiƫ, is het procedure iets langer.

Volgens de katholieke kerk moet het paar vĆ³Ć³r het huwelijk een voorhuwelijkse cursus volgen (šŸ”Š corso prematrimoniale in het Italiaans) waarin hun voornemen om te trouwen wordt geverifieerd in de context van de Kerk.

Om dit te doen, moet het paar ingeschreven zijn in een parochie (šŸ”Š parrocchia in het Italiaans) en de voorhuwelijkse cursus volgen die gewoonlijk tussen de 6 en 8 weken duurt.

Om te trouwen in de Kerk in Italiƫ, zijn ook enkele documenten vereist, bijvoorbeeld het doopcertificaat.


Trouwen in Italiƫ: de meest populaire locaties

De meest populaire plekken voor niet-Italianen om te trouwen in Italiƫ? Florence, Rome, de Amalfi kust, Sorrento, Taormina, Portofino, Verona, het Gardameer en het Comomeer.

Zoals u weet, zijn er veel verschillen tussen regio's, zoals klimaat, gewoonten en keuken.

De meest populaire regio's voor bruiloften zijn die van Midden-Italiƫ: Toscane, Umbriƫ, Marche en Emilia-Romagna. Met het typische heuvel landschap, midden in de natuur, genieten van gezond, lokaal geproduceerd eten.

Villa Mangiacane in Toscane
Villa Mangiacane in Toscane, gekozen door VIP's van over de hele wereld Foto: photographertuscany.com

De meren van Noord-Italiƫ zijn een andere populaire bestemming, dankzij de elegante sfeer: met name het Comomeer en het Gardameer.
De meren bieden prestigieuze locaties, met het milde klimaat van het meer (citroenen groeien aan het Gardameer) en de bergen op de achtergrond.

Dit zijn de plekken waar de mooiste foto's van Instagram worden gemaakt; met boerderijen, kastelen en villa's die de perfecte locatie zijn voor een belangrijke dag.

Trouwen in Toscane

Trouwen in Toscane is ongetwijfeld de meest populaire keuze onder buitenlanders die besluiten een Italiaanse bruiloft te vieren.

De valleien van Toscane zijn de ideale locatie, zoals in de film met Raoul Bova Under the Tuscan Sun. Of zoals in Pieraccioni's Il Ciclone, voor wie zich de jaren 90 herinnert.

Het sterke punt van Toscane is dat je veel professionals en bureaus vindt die gespecialiseerd zijn in de organisatie van bruiloften: je kunt ervoor kiezen om de huwelijksreceptie te houden in een kasteel, in een villa, in een luxe hotel of in een chalet. In Toscane vind je alles, naast natuur en kunststeden.

De favoriete bestemmingen om te trouwen in Toscane zijn de hoofdstad Florence, Siena, de Val d'Orcia, de Chianti heuvels en de Maremma en Versilia.

Trouwen aan de meren van Italiƫ

De villa's en tuinen van de grote meren van Noord-Italiƫ, zoals het Gardameer en het Comomeer, zijn prestigieuze locaties voor een elegante bruiloft. De Italiaanse meren hebben een romantische sfeer en bieden sprookjesachtige landschappen, evenals een bijzonder mild klimaat.

We geven hier enkele voorbeelden om je te inspireren, maar er zijn natuurlijk veel locaties die gespecialiseerd zijn in het organiseren van bruiloften en huwelijksrecepties.


Trouwen aan het Gardameer: Dogana Veneta in Lazise

Dogana Veneta is een prachtig voorbeeld van een trouwlocatie met uitzicht: een van de favorieten voor degenen die trouwen aan het Gardameer. Een exclusieve locatie voor een romantische en elegante bruiloft. Het gebouw dateert uit 1300 en was een douanekantoor aan het meer; vandaag, gerestaureerd, organiseert het exclusieve evenementen, recepties en bruiloften.

Terwijl de gasten genieten van een aperitief, kunnen de pasgetrouwden hen bereiken per boot vanaf het meer. Een scenografisch detail voor een sprookjeshuwelijk.


Trouwen aan het Comomeer: Villa del Balbianello

Het Comomeer is ook een populaire locatie om bruiloften te vieren. Een van de meest romantische villa's is Villa del Balbianello, die direct aan de oevers van het meer ligt.

Het is een achttiende-eeuwse villa die tegenwoordig wordt beschermd door het Fondo per l'Ambiente Italiano (het Italiaanse Milieufonds), maar beschikbaar is voor recepties en bruiloften.
Zelfs bij Villa del Balbianello kunnen de pasgetrouwden per boot binnenkomen. In de villa worden ook burgerlijke huwelijken gevierd.

Trouwen in Verona: de stad van Romeo en Julia

Verona heeft de reputatie de stad van de liefde te zijn, vooral dankzij Shakespeare die ervoor koos om het liefdesverhaal van Romeo en Julia in deze stad te laten plaatsvinden. Zowel het historische centrum van Verona als de heuvels ten noorden van de stad zijn romantische en prestigieuze locaties, die tot de meest populaire keuzes behoren voor het vieren van bruiloften.

Een parel in de heuvels van Verona: Villa Pellegrini

Villa Pellegrini heeft een geweldige geschiedenis - het dateert uit het einde van de 15e eeuw - maar het is een parel die maar weinig mensen kennen, en daarom vermelden we het hier.

De grote en zonnige tuin ligt op het zuiden; je kun genieten van het uitzicht over de hele vallei.
Het is gelegen in Romagnano di Grezzana, omgeven door weelderige Italiaanse tuinen, in een heuvelachtig landschap van opvallende schoonheid. Een sprookjesachtige locatie voor een bijzondere dag.


Wanneer is de beste maand om te trouwen in Italiƫ?

De meest populaire maanden om te trouwen in Italiƫ zijn juni en september: in Italiƫ wordt het het trouwseizoen genoemd (la stagione dei matrimoni). Het is in de late lente en vroege herfst, wanneer het nog niet te warm en niet te koud is.

Een bruid aan de kust van Rimini
Een bruid aan de kust van Rimini Foto: V. Malagoli

Maar in Italiƫ is er een groot klimaatverschil tussen de regio's: aan de kust van Amalfi en op Siciliƫ vind je warme dagen in de late herfst.
In the north of the Country, the snow makes some settings magical - think of the Dolomites; others just don't match well, like getting married in a vineyard in winter.

Andere plaatsen worden magisch met de sneeuw, zoals de bergen van Noord-Italiƫ.


Trouwen in Italiƫ: verschillende soorten locaties


Trouwen in een Italiaanse villa

Het landschap van Italiƫ is bezaaid met betoverende villa's vol charme en geschiedenis.

Op de pagina's van Alle Italiaanse gewijd aan bruiloften in Italiƫ ontdekken we er veel van, aan de oevers van het Gardameer en in de heuvels van Toscane.

Trouwen in een Italiaanse villa
Trouwen in een Italiaanse villa Foto: M. Orlova

Het organiseren van de huwelijksreceptie in een villa is een elegante en intieme keuze: in de prestigieuze zalen en de tuinen ondergedompeld in de natuur van het Italiaanse platteland.

Hoeveel kost een bruiloft in een Italiaanse villa?
Italianen geven gemiddeld zo'n 2.000 euro uit voor de huur van een villa; exclusief diensten zoals catering.

En als je het wilt overdrijven en een droomlocatie wilt huren zoals Villa Borromeo, een van de meest prestigieuze villa's in Lombardije, gaat de prijs omhoog en begint vanaf minimaal 3.000 euro.


Trouwen in een wijngaard

In Toscane en Midden-ItaliĆ« zijn villa's en kastelen niet de enige locaties voor bruiloften. Een groeiende trend is het vieren van de huwelijksreceptie in een wijngaard (šŸ”Š matrimonio in vigna in het Italiaans).

Midden in de natuur, genietend van gezond eten met de tradities en ritmes van het Italiaanse platteland. En met heerlijke wijnen, zoals de beroemde uit de Chianti vallei. Bruiloften in een wijngaard zijn ook erg populair in Umbriƫ en Piemonte, gebieden waar veel Italiaanse wijn wordt geproduceerd.

Natuurlijk mag een bruiloft in de wijngaard niet in de winter worden georganiseerd; de beste seizoenen zijn lente en herfst, wanneer het landschap zijn typische kleuren aanneemt.


Huwelijksreceptie in een agriturismo

Regio's zoals Toscane staan bekend om de vele agriturismi. Dit zijn grote huizen op het platteland, midden in de natuur, waar toerisme wordt gecombineerd met het rustieke leven.

De huizen van de boerderijen in Toscane zijn oude landelijke huizen die zijn gerestaureerd en omgevormd tot elegante centra voor ceremonies.
Het is een formule die zich sinds de jaren zestig in Italiƫ heeft verspreid en steeds meer wordt verspreid.

De trouwreceptie in een agriturismo heeft veel voordelen: veel ruimte voor gasten; het groen en de heuvels, de perfecte set voor een fotoshoot; gezonde eten van de boerentraditie. En natuurlijk de typische wijn van de streek.


Trouwen op het strand in Italiƫ

Trouwen op een strand in ItaliĆ«, aan de Middellandse Zee: zoals in een filmscĆØne. In ItaliĆ« kun je trouwen met een symbolische ceremonie op je droomlocaties.

Bovendien kunnen Italiaanse gemeenten sinds enkele jaren burgerlijk huwelijken voltrekken, niet alleen symbolisch, ook buiten de zalen van de gemeente.

De steden aan de kust van Romagna en het Gardameer verwelkomden het nieuws onmiddellijk en vandaag kun je officieel trouwen op de meest uiteenlopende locaties, en zelfs op het strand.

Hoeveel kost de huwelijksceremonie op een strand? Van 200 tot 500 euro, op de Riviera Romagnola. De gemeente stelt een ambtenaar ter beschikking om de plechtigheid uit te voeren en eventueel ook de stoelen voor de genodigden te plaatsen.

Bovendien houden veel hotels ceremoniƫle huwelijken, vaak op privƩstranden. De mooiste strandlocaties liggen in Toscane, Siciliƫ en Sardiniƫ, Campaniƫ en Apuliƫ.

Lees onze gids voor trouwen op het strand in Italiƫ.


Reviews van de meest romantische trouwlocaties

Wij laten je de gebieden van Italiƫ zien waar het landschap, het klimaat en het eten bijzonder geschikt zijn voor het vieren van de trouwdag.
De specifieke locaties die wij je aangeven zijn erg mooi, maar dienen ter inspiratie.
Als je van een plek houdt, aan het meer of in het achterland, raden we je aan goed te zoeken naar de boerderijen, villa's en hotels in de omgeving: in Italiƫ zijn er zoveel.

Wij zijn niet aangesloten bij deze website, maar over de locaties (en vooral de reviews van degenen die er zijn geweest!) kun je meer lezen op matrimonio.com. De site is praktisch de AirBnB van trouwlocaties in Italiƫ, compleet met een community en handige beoordelingen.

Hoe gaat trouwen in Italiƫ? Tradities en gewoonten

In Italiƫ begint de organisatie van een bruiloft gemiddeld een jaar voor de huwelijksceremonie.
De eerste dingen zijn de gastenlijst, de namen van de getuigen en vervolgens het zoeken naar een locatie.

Als gast ontvang je een paar maanden voor de bruiloft de uitnodiging (šŸ”Š le partecipazioni in het Italiaans).


Zo gaat een klassieke Italiaanse huwelijksreceptie

 • Kerkelijke bruiloften worden meestal midden in de ochtend gedaan. Gasten wachten buiten de kerk op de toekomstige echtgenoten, klaar om de ceremonie te beginnen.

 • De huwelijksceremonie van de rooms-katholieke kerk duurt ongeveer 50 minuten en eindigt met de zegen van de echtgenoten.

 • Aan het einde van de ceremonie, buiten de kerk, gooien de gasten handenvol rijst naar het pasgetrouwde stel: Om geluk en voorspoed te wensen.

 • Burgerlijke huwelijken zijn minder hoogdravend: bij de ceremonie zijn meestal alleen de getuigen of een kleine groep gasten aanwezig.

 • Na de huwelijksceremonie is het tijd voor het echtpaar om foto's te maken; terwijl de gasten naar de zaal van het huwelijksdiner gaan.
  Daar kunnen ze genieten van een aperitief, met klassieke drankjes als prosecco en scroppino.

 • Bij Italiaanse bruiloften kan het lunch, dat uit een groot aantal gangen bestaat, bijzonder lang zijn.

  Gasten worden vermaakt met typische grappen en bizarre situaties die kenmerkend zijn voor huwelijksfeesten en die van regio tot regio verschillen.

 • Na het lange banket wordt meestal een feestje georganiseerd waar gasten worden uitgenodigd om te genieten en te dansen.


De huwelijksgunst, de bomboniera

Een šŸ”Š bomboniera is een klein cadeautje dat het pasgetrouwde stel aan de gasten geeft als bedankje: voor hun aanwezigheid bij de ceremonie en, impliciet, voor het huwelijkscadeau.

De bomboniera bevat wat confetti: kleine snoepjes in de gunst in een oneven aantal: 3 of 5.

Het woord šŸ”Š confetti betekent in het Italiaans amandelen bedekt met suikerglazuur, typisch voor bruiloften.
Wat de Nederlanders confetti noemen, bij de Italianen staat het bekend als coriandoli.


De rollen op een Italiaanse bruiloft

Als je op een bruiloft in Italiƫ bent, wil je misschien de Italiaanse namen weten van de rollen die bij de ceremonie betrokken zijn.

šŸ”Š la sposa de bruid
šŸ”Š lo sposo de bruidegom
šŸ”Š i testimoni di nozze de getuigen
šŸ”Š le damigelle de bruidsmeisjes

Bij een Italiaanse bruiloft zijn de bruidsmeisjes meestal de kleinste leden van de familie. Ze hebben de taak om de sleep van de trouwjurk omhoog te houden.


Wat huwelijkscadeau op een Italiaanse bruiloft?

Er is geen specifiek cadeau gerelateerd aan het huwelijk, en als je naar de online lijsten kijkt, bevatten ze allemaal items die je ook in een andere context zou geven, zoals een verjaardag.

De waarde? Het hangt natuurlijk van jou en je vrienden af.

Volg deze pagina over de mooiste trouwlocaties in Italiƫ

Kijk op deze pagina. We updaten het om je te inspireren met nieuwe trouwlocaties in Italiƫ.

Alle Italiaanse door Italianen in Nederland

Terug naar de homepage

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italiƫ erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.