Laatst bijgewerkt op 25 april 2022

Venus: RVS percolator voor inductie ☕

De Venus van Bialetti is een percolator gemaakt van roestvrij staal, geschikt voor inductie en gas kookplaten. De recensie van een elegante mokkapot ontworpen in Italië.


De geschiedenis van Bialetti, het historische Italiaanse bedrijf opgericht in Omegna in 1919, vertelt de waarden van de Italiaanse traditie door de geur van koffie, dagelijkse rituelen en gezelligheid.

De Venus mokkapot is een van de historische percolators geproduceerd door Bialetti. Gewijd aan koffie en design liefhebbers, Venus heeft twee eigenaardigheden: het is gebouwd in roestvrij staal en is geschikt voor zowel gas als inductie kookplaten.

Het gebruik van roestvrij staal geeft de Bialetti Venus een strakke, elegante uitstraling. Deze percolator oogt aanzienlijk moderner dan de traditionele Moka Express.

Op deze paginaDe Bialetti New Venus: features

De Venus van Bialetti wordt in verschillende modellen geproduceerd. Je kunt het vinden als Bialetti Venus, of Venus Elegance, Venus Espressomachine of New Venus.
Beschrijvingen van online retailers kunnen verwarrend zijn. Als je goed naar de foto's online kijkt, is dit het nieuwste model, de New Venus, die je ook in Nederland kunt vinden.

In eerdere versies van de Venus klaagden consumenten over de bouwkwaliteit van sommige details, zoals de plastic onderdelen en de interne pakking. Deze details zijn door Bialetti opgelost in de New Venus, de meest recente en degene die we je aanbevelen.


Roestvrij staal

De New Venus van Bialetti is een percolator van hoge kwaliteit, volledig gemaakt van roestvrij staal.

Velen verkiezen de roestvrijstalen percolator boven de aluminium, omdat het gezonder is en de koffie ook beter is.

De stalen wanden van de New Venus mokkapot zijn 20% dikker dan de vorige versies: dit zorgt voor een betere druk in de percolator en garandeert een kwaliteitskoffie.

Bialetti Venus Details

Verder is de sluiting tussen het bovenste en onderste deel van de percolator verbeterd, voor een perfecte afdichting.

Zelfs de details zijn vernieuwd: de bovenste knop is steviger en de nieuwe handgreep is ergonomisch en antislip.

De Bialetti Venus wordt geproduceerd in uniform en volledig gepolijst grijs roestvrij staal. In Nederland wordt hij ook blauw gevonden.

Geschikt voor inductie

Zoals alle percolators worden de afmetingen van de Venus gemeten in kopjes. De Bialetti Venus wordt geproduceerd in 4 verschillende maten: 2, 4, 6 of 10 kopjes.

Zoals vermeld op de onderkant van de mokkapot, is de Bialetti Venus compatibel met gas-, inductie-, elektrische en keramische kookplaten.

Dit geldt voor alle Venus-modellen, behalve de 2 kopjes Venus: deze is te klein om te worden herkend door de inductiekookplaat.

Vandaar de verwarring van veel online reviews, waaruit niet duidelijk is of het wel of niet werkt op de inductieplaat. Uiteraard zijn alle Bialetti Venus modellen ook geschikt voor gebruik op het gasfornuis.

Bialetti Venus geschikt voor inductie kookplaat
Bron: Bialetti Official

Als je een inductiekookplaat hebt, kun je voor het bestellen de vereiste minimale bodemdiameter van de pot controleren. Dit zijn de maten van de Venus:

Kopjes Basis ⌀
4 90 mm
6 100 mm
10 127 mm

Hoe gebruik je een Bialetti Venus percolator

De Bialetti Venus maakt een zeer goede, intense en niet-waterige koffie. Het belangrijkste is om de juiste verhoudingen tussen koffie en water te vinden.

 1. Giet de juiste hoeveelheid water erin

  Giet het water in de Venus tot het niveau het ventiel bereikt, net als bij de klassieke Moka Express.

  Water gieten in de Bialetti Venus percolator

  Het veiligheidsventiel is een door Bialetti gepatenteerd kenmerk en wordt gebruikt om de moka veilig te maken. Als je meer water schenkt, gebeurt er niets: maar je krijgt een meer waterige koffie.

 2. Voeg de juiste hoeveelheid koffiepoeder toe

  Vul de trechter tot de rand met koffiepoeder, zonder te drukken. Als je minder koffiepoeder toevoegt, krijg je lungo koffie.

  Koffie gieten in de kelder van de Bialetti Venus percolator

 3. Zet het fornuis aan of gebruik het inductieplaat

  Op de inductie kookplaat zet de inductieplaat op gemiddeld vermogen.

  Koffie zetten met de Bialetti Venus percolator

  Als je een gasfornuis gebruikt: de vlam onder de mokka moet laag zijn, om te voorkomen dat het handvat verbrandt.

 4. Wanneer zet je de koffie uit met de Venus?

  Bij de klassieke Moka Express wordt de vlam gedoofd zodra de koffie begint te rijzen. Bij de Bialetti Venus is dat net even anders, omdat de koffie langzamer rijst. De warmtebron onder de Venus moet daarom worden uitgeschakeld als de koffie helemaal is opgestaan.

  Koffie bijna klaar met de Bialetti Venus percolator

  Het bovenste deel van de Bialetti Venus is niet helemaal gevuld met koffie en blijft half leeg. Als dit je overkomt, hoef je zich geen zorgen te maken: het is geen fabricagefout. Het zorgt ervoor dat de koffie niet van bovenaf overloopt.

 5. De koffie is klaar

  Bialetti Venus percolator koffie klaar

  Koffie gemaakt met de Bialetti Venus duurt langer om te rijzen dan een gewone percolator, maar wordt door velen beschouwd als van superieure kwaliteit.

  Geniet van je koffie! ☕

  Je zult merken dat niet al het water is gebruikt om de koffie te zetten, en er blijft wat water achter in de onderkant van de mokka, zelfs als de koffie klaar is.
  Dat heeft een reden: de inductiekookplaat heeft even tijd nodig om af te koelen. Ondertussen voorkomt het resterende water dat de koffiekan beschadigd raakt.

Bialetti Venus voordelen en nadelen


👍 Voordelen

 • Gemaakt van roestvrij staal, minder schadelijk dan aluminium

 • Geschikt voor zowel gasfornuis als inductiekookplaat

 • Handvat bestand tegen hoge temperaturen

 • Koffie duurt lang om te rijzen, maar smaakt heerlijk

 • Vaatwasserbestendig

👎Nadelen

 • De 2 kopjes Venus heeft een te kleine basis om op het inductiepaneel te werken

 • De Venus produceert een lekkere en intense koffie, maar het produceert geen crema zoals de Bialetti Brikka


Hoe de Venus schoon te maken

We raden aan om de Venus net als alle andere Bialetti percolators schoon te maken, met water en een spons en zonder zeep. De Venus van RVS kan echter, in tegenstelling tot de andere mokes, ook in de vaatwasser.

Conclusie

De Bialetti Venus mokkapot heeft veel kenmerken die hem onderscheiden van andere percolators: het is solide en gebouwd in roestvrij staal, het werkt ook op inductiekookplaten en maakt uitstekende koffie. Het meest recente model, de New Venus, is geproduceerd door Bialetti met oog voor detail.
Als je op zoek bent naar een betrouwbare mokka en aluminium en plastic liever vermijdt, dan is de Venus een prima keuze.

Volg deze pagina

Kijk op deze pagina. We updaten ze met recensies en tips over hoe je de mokkapot kunt gebruiken om de perfecte koffie te krijgen.

Geniet van je Italiaanse koffie! 😄☕

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.

Alle Italiaanse Nieuwsbrief

De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox

Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.

WhatsApp icon

Alle updates publiceren wij ook op ons WhatsApp channel