Laatst bijgewerkt op 25 april 2022

Moka Induction: koffie zetten op inductie plaat ☕

De Bialetti Moka Induction is een percolator geschikt voor inductie platen, gemaakt van roestvrij staal en aluminium. De review van een stijlvolle mokkapot ontworpen in Italië.


Alfonso Bialetti creëerde in 1933 de populaire Italiaanse koffie percolator, de Moka Express. Sindsdien heeft het bedrijf Bialetti talloze andere soorten percolator geproduceerd die in alle Italiaanse keukens aanwezig zijn: bijvoorbeeld de Venus en de Brikka, waar we het in het Italiaans over hadden.

Bialetti was ook een van de eersten die een percolator op de markt bracht dat compatibel is met inductie platen: de Bialetti Moka Induction, geïntroduceerd in 2016.

Op deze paginaDe Bialetti Moka Induction design

Het design van de Moka Induction is elegant en doet denken aan de klassieke Moka Express: het blad heeft 8 kanten zoals de klassieke moka. De onderzijde daarentegen heeft een ronde in plaats van een achthoekige basis.
De diameter van de basis van de Moka Induction is iets breder dan de andere percolators, zodat het ook op inductie platen kan werken.

In Nederland vind je de Moka Induction in twee kleuren, zwart en rood. Alleen het aluminium bovendeel van de mokka is gekleurd, terwijl de onderzijde in roestvrij staal grijs blijft.

De Moka Induction is verkrijgbaar in 3 maten: 2 kopjes, 4 kopjes en 6 kopjes. Alle werken ook op de inductie kookplaat. Een 6 kops percolator is een beetje omvangrijk, maar het is de juiste keuze voor een groot gezin.

De Bialetti Moka Induction features

De Moka Induction is een percolator met een stevige structuur en gemaakt van duurzame en resistente materialen.

Geschikt voor alle kookplaten, zelfs inductie platen

De Moka Induction is niet alleen te gebruiken op inductie platen, maar op alle kookplaten: gas, elektrisch of keramisch.
Dit komt doordat de Moka Induction gemaakt is van twee verschillende materialen: het bovenste deel is gemaakt van aluminium, geschikt voor voedselgebruik. Aluminium is het materiaal dat ook in de klassieke Moka Express wordt gebruikt. Het onderste deel, de ketel en de trechter, zijn gemaakt van roestvrij staal, perfect voor gebruik op inductie platen.

Bialetti Moka Induction geschikt voor inductie kookplaat
Bron: Bialetti Official
De inductiekookplaat is bijzonder effectief, maar vereist compatibel keukengerei, zoals de Bialetti Moka Induction.

Dankzij de stalen onderzijde en de inductie kookmethode warmt het water zeer snel op: met de Moka Inductie rijst de koffie in minder dan twee minuten.

Een ander voordeel van de roestvrijstalen tank is dat er bij gebruik minder korstvorming ontstaat in vergelijking met de klassieke aluminium percolator.

Het bovenste deel is gemaakt van aluminium om de smaak en warmte van de koffie optimaal te behouden.

Het handvat en de bovenste knop zijn gemaakt van hittebestendig siliconen, zodat je de mokkapot in alle veiligheid kunt hanteren. De bovenste knop is ook thermisch geïsoleerd, zodat je het deksel van de percolator kunt optillen om de koffie te controleren.

Tussen het bovenste deel en het onderste deel van de moka zit een aluminium band met de naam van de moka en het Bialetti logo bedrukt.

In het onderste deel van de percolator dient het ventiel ook om de maximale hoeveelheid water aan te geven die in de mokkapotje moet worden gestoken.


Hoe gebruik je een Bialetti Moka Induction

Dankzij de roestvrijstalen boiler en het gebruik van de inductiekookplaat zet de Moka Induction een uitstekende koffie in zeer korte tijd: minder dan twee minuten.

 1. Giet de juiste hoeveelheid water erin

  Om de perfecte koffie maken, giet je de juiste hoeveelheid water. De mokkapot mag niet helemaal vol zijn en het waterniveau moet net onder het ventiel staan.

  Water gieten in de Bialetti Moka Induction percolator

  Het veiligheidsventiel is een door Bialetti gepatenteerd feature. Als je meer water schenkt, zal de koffie sowieso rijzen, maar zal de smaak minder intens zijn.

 2. Voeg de juiste hoeveelheid koffiepoeder toe

  Vul de trechter tot de rand met koffiepoeder, zonder te drukken. Als je minder koffiepoeder toevoegt, krijg je lungo koffie.

  Koffie gieten in de kelder van de Bialetti Moka Induction percolator

 3. De percolator op de inductiekookplaat

  Zet de inductieplaat op gemiddeld vermogen.

  Koffie zetten met de Bialetti Moka Induction percolator
 4. Wanneer zet je de koffie uit met de Moka Induction?

  Net als bij de klassieke Moka Express, is het het juiste moment om het vuur onder de mokkapot uit te zetten wanneer de koffie begint te rijzen. De inductiekookplaat heeft echter enkele minuten nodig om af te koelen.

  Koffie bijna klaar met de Bialetti Moka Induction

  Je kunt ook het deksel optillen om te controleren of de koffie aan het rijzen is.

  In Italië houden veel mensen het deksel eraf terwijl de koffie op het fornuis staat. Dit om te voorkomen dat condens terug in de koffie valt, waardoor deze verwatert. Om dezelfde reden heeft de Brikka, onze favoriete percolator, een grote opening in het centrale deel van het deksel.

 5. De koffie is klaar

  Bialetti Moka Induction percolator koffie klaar

  De kwaliteit van koffie gemaakt is vergelijkbaar met die van de originele Moka Express. Met als voordeel dat het ook met inductie werkt.

  Geniet van je koffie! ☕

  Het is normaal dat er wat ongebruikt water in de ketel achterblijft. De aanwezigheid van water zorgt ervoor dat de mokkapotje niet wordt beschadigd terwijl de inductiekookplaat uitschakelt.

Bialetti Moka Induction voordelen en nadelen


👍 Voordelen

 • Het traditionele Bialetti Moka Express, gerenoveerde om geschikt te zijn voor zowel gasfornuis als inductiekookplaat

 • De onderzijde is gemaakt van roestvrij staal

 • Thermisch geïsoleerde handgreep en bovenste knop

 • Koffie klaar in minder dan twee minuten

👎Nadelen

 • Het bovenste deel is gemaakt van aluminium: het behoudt de smaak en warmte van de koffie goed, maar roestvrij staal is beter voor de gezondheid.

 • Het kost meer dan de traditionele Moka Express om compatibel te zijn met de inductiekookplaat

 • Niet vaatwasserbestendig


Hoe de Moka Induction schoon te maken

We raden je aan de Bialetti Moka Inductie na elk gebruik goed schoon te maken, zodat je altijd koffie van uitstekende kwaliteit krijgt.

In tegenstelling tot de Bialetti Venus mag de Moka Inductie niet in de vaatwasser. Dit om beschadiging van de componenten te voorkomen en het risico op verandering van de smaak van de koffie te voorkomen.
De Moka Inductie mag alleen worden gewassen met water en een spons, zonder zeep en schoonmaakmiddelen. Wees voorzichtig om koffieresten te verwijderen en reinig de binnenwanden van de percolator.

Conclusie

De Bialetti Moka Induction is een percolator van zeer goede kwaliteit, wat tot uiting komt in de prijs - een beetje hoger dan de andere mokkapotjes. Het heeft een solide structuur en is ontworpen naar het model van de klassieke Moka Express. Het is een veelzijdig product: je kunt het gebruiken op het gasfornuis, op elektrische of keramische kookplaten. In minder dan twee minuten produceert het een uitstekende Italiaanse koffie.

Volg deze pagina

Kijk op deze pagina. We updaten ze met recensies en tips over hoe je de mokkapot kunt gebruiken om de perfecte koffie te krijgen.

Geniet van je Italiaanse koffie! 😄☕

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.