Laatst bijgewerkt op 2 februari 2023

Alessi: Italiaans design ontmoet espresso koffie ☕

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Mokkapot en espresso zijn symbolen van de Italiaanse koffie traditie. Naast Bialetti, een ander historisch design merk in Italië is Alessi. Op deze pagina zien we de beste en mooiste percolators van het Italiaanse bedrijf.


Het bekendste Italiaanse percolator merk ter wereld is ongetwijfeld Bialetti. Zoals we vertelden op onze pagina gewijd aan de koffiepercolator, was Renato Bialetti de maker van de Moka Express in 1933.

Het bedrijf Bialetti was gevestigd in Crusinallo, in de buurt van het Ortameer, in Piemonte.
De stad was destijds de thuisbasis van bedrijven die met hout en metaal werkten. Een van deze bedrijven is Alessi, opgericht in 1921 als een metallurgisch laboratorium.

Alessi is nog steeds gevestigd in Crusinallo. Maar inmiddels is het uitgegroeid tot een van de bekendste Italiaanse designmerken ter wereld. De producten van Alessi worden tentoongesteld in het MoMA in New York.

Op deze paginaDe beste Alessi percolators

Een van de meest representatieve designproducten van Alessi zijn de percolators. Sinds 1979, het jaar waarin het zijn eerste percolator creëerde, het espresso koffiemaker 9090 model, werkt Alessi samen met wereldberoemde ontwerpers om mokkapotten te creëren die design combineren met geavanceerde technologie. Alessi is een voorvechter van design, stijl en functionaliteit.

Tegenwoordig exporteert het merk Alessio zijn design producten over de hele wereld. Het doel van Alessi is altijd geweest om kunstproducten te combineren met massaproductie.

Alessi La Conica - Koffie en thee set
Een Alessi "La Conica" koffie-thee set. Bron: Alessi.com

Alessi en de passie voor design

Chiara Alessi is een design expert en afstammeling van zowel de familie Alessi als de familie Bialetti. De twee families, beide uit de stad Omegna, zijn met elkaar verbonden en Chiara is de kleindochter van zowel Alfonso Bialetti, de maker van de mokkapot, als Giovanni Alessi, oprichter van het gelijknamige bedrijf.

Vanuit haar unieke gezichtspunt heeft Chiara een boek geschreven waarin ze het verhaal vertelt van de twee families Bialetti en Alessi.

Bialetti is beroemd om zijn icoon, aanwezig in de wereld met driehonderd miljoen of meer exemplaren; Alessi is zelf een icoon van Italiaans design, met zijn drieduizend en meer objecten in de catalogus. (Onze vertaling)

- Chiara Alessi

Bialetti's eerste percolator dateert uit 1933. Alessi produceert de eerste mokkapot in 1979, zesenveertig jaar later.

Alessi vertrouwt het project toe aan de Duitse ontwerper Richard Sapper, die de 9090 koffiemaker creëert: het wordt de eerste van een lange reeks percolators, ontworpen door beroemde designers en architecten zoals Achille Castiglioni, Alessandro Mendini en David Chipperfield.

Moka (2019)

De nieuwste percolator van Alessi komt voort uit de samenwerking met de Engelse ontwerper David Chipperfield. De Moka, geproduceerd sinds 2019, is een eerbetoon aan het traditionele koffiezetapparaat dat sinds de jaren dertig door Bialetti wordt geproduceerd.

De Moka van David Chipperfield moet niet worden verward met de Moka Alessi van Alessandro Mendini uit 2011. De naam is hetzelfde, maar de twee percolators hebben een heel ander uiterlijk.

Moka werd gepresenteerd op de Milan Design Week in 2019. Op de vraag "Hoe kan de mokkapot opnieuw worden uitgevonden?", antwoordde de ontwerper: "Misschien door te verbeteren wat er al is".

Alessi Moka - Poster
"Een nieuwe moka bloeit". Bron

Dat de Moka geïnspireerd is op Bialetti's Moka Express is duidelijk. Net als de klassieke moka heeft de "Moka" de geometrische basis van een veelhoek: met elf zijden, drie meer dan de achthoekige basis van het Bialetti-patent.

De nieuwe Alessi percolator is in feite een evolutie van de traditionele mokkapot.
Een interessante innovatie is het deksel, dat nu plat is. Dit is niet alleen een esthetische update, maar het heeft ook een functie: terwijl de koffiepot op het fornuis staat, kun je een kopje op het deksel plaatsen. Zo warmt het kopje op, voor een smaakvollere koffie. Dit is een vleugje Alessi's klasse.

Moka is gemaakt van gegoten aluminium; knop en handvat zijn in thermoplastische hars. Zowel de mokka als het handvat zijn grijs van kleur, van een redelijk vergelijkbare tint. De continuïteit in de kleur geeft de "Moka" een futuristische uitstraling.

Moka wordt geproduceerd in twee versies: een voor gasplaten en een voor inductieplaten. Beide zijn verkrijgbaar in 1, 3 en 6 cupmaten.

Alessi Pulcina (2015)

Alessi Pulcina is waarschijnlijk de meest extravagante percolator van allemaal. Pulcina werd in 2014 geboren uit een samenwerking tussen Alessi, Illy en de ontwerper Michele de Lucchi.

Het eerste dat opvalt is de vorm: maar de ontwerpers benadrukken dat de echte innovatie zit in de technologie in de mokka.

Alessi Pulcina percolator - video

Door de samenwerking met Illy is er bijzondere aandacht besteed aan de kwaliteit van koffie.

Technologie en innovatie

De belangrijkste innovatie van de Pulcina percolator is dat deze de koffie automatisch op het juiste moment stopt.

In de traditionele mokapot hoor je een gorgelend geluid als de koffie opkomt. Het vuur onder de mokka moet vlak voor dat geluid gedoofd worden, want het geluid geeft aan dat de koffie brandt. De Pulcina vermijdt dat en serveert onberispelijke koffie.

Zelfs de tuit is een kleine innovatie: het is zo gemaakt dat de koffie niet op de koffiepot of de gasplaat druppelt - iets dat altijd gebeurt bij de traditionele Bialetti mokkapot.


Italiaans leren 🇮🇹

Waarom heet het Pulcina?. Op Alle Italiaanse, terwijl we vertellen over de cultuur van ons land, delen we ook een beetje van de taal.

Kijk naar de vorm van de percolator, met zijn tuit: het lijkt op een kuiken. En in het Italiaans betekent pulcino kuiken.

🔊 Pulcino Kuiken

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.


Alessi Pulcina percolator voorkant

Alessi Pulcina: Voordelen en nadelen

Alessi Pulcina is gemaakt van gegoten aluminium en niet van roestvrij staal zoals andere percolators van Alessi. Aluminium percolators produceren betere koffie, maar vergen meer onderhoud; ze verslechteren na verloop van tijd, in tegenstelling tot roestvrij staal.

Aan de andere kant: een voordeel van de Pulcina is dat het heel gemakkelijk schoon te maken is: vooral dankzij de interne vorm van de boiler.

Het handvat en de knop zijn gemaakt van thermoplastisch materiaal, waardoor je de koffiepot kunt vasthouden zonder jezelf te verbranden.

Net als andere mokkapotten van Alessi kost de Pulcina iets meer dan de percolators van Bialetti. Voor ons is het de moeite waard: het is een design product dat dankzij zijn technologie uitstekende koffie produceert.

Als we het naar de tafel brengen, merken onze vrienden het meteen en wordt het altijd een onderwerp van gesprek.

Alessi Ossidiana (2014)

Het Alessi Ossidiana percolator is ontworpen door de Siciliaanse architect Mario Trimarchi en wordt sinds 2014 geproduceerd.

Trimarchi staat bekend om zijn talrijke samenwerkingen: naast Alessi heeft Trimarchi ook gewerkt aan de merken Olivetti, Fiera Milano, Poltrona Frau en Poste Italiane.

Alessi Ossidiana is een van de percolators die we het leukst vinden: het is gebouwd met hoogwaardige materialen en heeft een prachtig ontwerp.

Alessi Ossidiana percolator - video

De Ossidiana mokkapot ziet eruit als een sculptuur. Het is geïnspireerd op vuursteen, dat vele facetten heeft, net als de percolator van Alessi.
De knop en de tuit van de mokkapot steken net uit: dit mag de esthetische lijnen niet onderbreken.

De Alessi Ossidiana percolator is geïnspireerd op vuursteen

Een extra design-touch: de onregelmatige vlakken maken de percolator ergonomisch en gemakkelijk te hanteren.

Het bovenste deel van de koffiepot is plat: dit detail wordt dan weer opgepakt in de nieuwe versie van de Moka door David Chipperfield (2019).

De hele body van de Ossidiana is gemaakt van gegoten gepolijst aluminium. Het handvat en de bovenste knop zijn van thermoplastische hars.

Alessi Ossidiana koffiepot zwart

De koffie geproduceerd door de Ossidiana is uitstekend. Zoals alle koffiezetapparaten van Alessi, het werkt het soepel.

Ossidiana is verkrijgbaar in versies met 1, 3 en 6 kopjes. Het kost minder dan andere historische Alessi koffiezetapparaten, maar meer dan de percolators van Bialetti.
Naar onze mening maken de beste kwaliteit materialen van Alessi percolators de Ossidiana een goede koop.

Moka Alessi (2011)

Zoals de naam al doet vermoeden, is de Moka Alessi een eerbetoon aan de historische Moka Express van Bialetti.

Gemaakt in 2011 door de beroemde Milanese architect Alessandro Mendini, heeft de Moka Alessi ronde lijnen die de nieuwe versie van de moka minder hoekig maken dan het origineel.

Mendini zei dat dit niet alleen esthetische veranderingen zijn: de nieuwe vorm zorgt voor een grotere interne capaciteit en zorgt voor een grotere dikte van het aluminium waarvan de moka is gemaakt.

Wie is Alessandro mendini

Alessandro Mendini is een ontwerper en architect, geboren in Milaan in 1931. In Nederland is hij beroemd omdat hij de architect is van het Groninger Museum in Groningen. Naast het centraal station van de Nederlandse stad trekt het museumgebouw de aandacht met zijn krachtige ontwerp.

Zoals we al hebben verteld, hebben de twee families Bialetti en Alessi een verwantschapsband, afkomstig uit dezelfde stad.
De huidige manager van Alessi, Alberto Alessi, is ook de kleinzoon van de oprichter van Bialetti, Alfonso Bialetti.

De "Moka Alessi" is een eerbetoon aan mijn grootvader Alfonso Bialetti, die in de jaren dertig de uitvinder, ontwerper en eerste producent was van de "Moka Express".

- Alberto Alessi
Alessi Moka 2011

Alberto Alessi zegt dat hij de ontwerper Alessandro Mendini twintig jaar lang probeerde te overtuigen om een percolator te maken.
Het resultaat is dat in de nieuwe Moka Alessi elk detail tot in het kleinste detail is bestudeerd: zowel in functie als in vorm.
Zo is het handvat iets verbreed, zodat het koffiezetapparaat kan worden gehanteerd zonder dat het zich verbrandt.

Moka Alessi is gemaakt van gegoten gepolijst staal en is verkrijgbaar in versies met 1, 3 en 6 kopjes.

Alessi Pina (2006)

Alessi Pina percolator

De Alessi Pina is een van Alessi's minder bekende percolator modellen: waarschijnlijk omdat het moeilijk te vinden is, zelfs in Italië.

De Pina koffiepot is een vrij recent model uit de Alessi collectie: hij is ontworpen door ontwerper Piero Lissoni in 2006.

Het is een koffiezetapparaat met een essentieel ontwerp: de behuizing is een minimale en elegante cilinder.
Pina is gemaakt van roestvrij staal, met het handvat van bakeliet - een thermoplastisch materiaal waardoor je jezelf niet verbrandt als je de koffiepot vasthoudt.

De essentiële vorm is ook een sterk punt voor functionaliteit: dankzij de cilindrische vorm is Pina bijzonder gemakkelijk schoon te maken, vooral aan de binnenkant.

De Pina percolator van Alessi is een designobject dat we aanraden, (helaas) zolang je het kunt vinden.

La Cupola (1988)

Alessi La Cupola percolator

Op het eerste gezicht lijken de La Cupola en La Conica percolators erg op elkaar. Beide zijn gemaakt door dezelfde ontwerper, Aldo Rossi: maar in werkelijkheid hebben ze veel verschillen.

Alessi La Cupola percolator

La Cupola is Alessi's tweede moka gemaakt door Aldo Rossi, in 1988: vier jaar na La Conica. De ontwerper liet zich inspireren door de koepel van de basiliek van San Gaudenzio in Novara, in regio Piemonte, niet ver van het hoofdkantoor van Alessi.

De filosofie achter La Cupola is die van een mokkapot toegankelijk voor iedereen: net als de originele mokkapot van Alfonso Bialetti.

In tegenstelling tot La Conica, dat volledig is gemaakt van roestvrij staal, is La Cupola gemaakt van gegoten aluminium. Het handvat en de bovenste knop zijn van kunststof.

Alessi La Cupola mokkapot - detail

Alberto Alessi, de huidige directeur van het merk Alessi, zei:

«De Cupola is Rossi's antwoord op de klassieke mokkapot en de poging om de droom van een "koffiepot voor iedereen" te realiseren». «Ik beschouw het, samen met Richard Sapper's model“ 9090 ”, het archetypische project van al onze koffiezetapparaten».

- Alberto Alessi

La Conica (1984)

La Conica is de eerste moka (de andere is La Cupola) ontworpen in 1984 voor Bialetti door de Milanese architect Aldo Rossi, een van de belangrijkste Italiaanse architecten van de twintigste eeuw.

Alessi La Conica percolator

De naam La Conica geeft de kegelvorm van de koffiepot aan: eenvoudige geometrische vormen die een mini architectuur vormen, met een essentiële en elegante stijl.

Aldo Rossi staat bekend om zijn vermogen om te abstraheren, te communiceren door middel van elementaire geometrische vormen.

"La Conica" is ook een woordspeling met het Italiaanse laconico (laconieke) wat "beknopt, direct, essentieel" betekent.
En natuurlijk is het een woord dat ook herinnert aan "iconisch", zoals de vorm van deze koffiepot: een icoon van tijdloze stijl.

Alessi La Conica - poster

La Conica is geheel gemaakt van RVS, met een koperen bodem. Net als de andere Alessi koffiezetapparaten werkt ook La Conica perfect en zet het uitstekende koffie.

La Conica wordt nog steeds geproduceerd, in de versies met 3 of 6 kopjes.

Alessi La Conica - ontwerp

Net als andere percolators van Alessi hebben kwaliteit en design een prijs: La Conica kost meer dan andere koffiezetapparaten en is helaas niet gemakkelijk te vinden. Op het moment dat we dit schrijven, is La Conica beschikbaar op Alessi's Europese website.

Alessi 9090 espresso koffiemaker (1979)

De Alessi 9090 espresso koffiemaker, gecreëerd in 1979, is het eerste koffiezetapparaat dat door Alessi wordt geproduceerd.

Alessi 9090 koffiemaker mokkapot

De 9090 is ontstaan uit een samenwerking tussen Alessi en de Duitse ontwerper Richard Sapper.

Ik wilde deze machine een prestatie geven die de anderen niet hebben", zegt Richard Sapper om de 9090 te omschrijven.

- Richard Sapper

Het 9090 koffiemaker past in de filosofie van Alessi: een klein kunstwerk, op grote schaal geproduceerd.

Het eerste dat opvalt aan het 9090 koffiezetapparaat is de look: het is wat ons betreft de mooiste en meest stijlvolle mokka van allemaal. Het design uit de jaren '70 is herkenbaar, maar de 9090 is een object dat dankzij zijn lijnen ook uit de toekomst zou kunnen komen.

Alessi 9090 koffiemaker

Naast het unieke design heeft de 9090 ook bijzondere eigenschappen:

  • Het is duurzaam. In tegenstelling tot de andere mokes is het 9090 koffiezetapparaat volledig van metaal: het heeft geen plastic onderdelen die na verloop van tijd kapot kunnen gaan.
    Het enige zachte deel is de pakkingring, die je voor een paar cent kunt kopen.

  • Het is veilig. De 9090 was het eerste koffiezetapparaat dat bij een storing niet kan worden beschadigd. Dit komt door de sluiting: de twee onderdelen van de moka schroeven niet, maar passen gewoon in elkaar. Als de druk in de mokka te hoog is en het veiligheidsventiel niet werkt, zorgt het vergrendelingssysteem ervoor dat de mokka niet gevaarlijk wordt.

Alessi 9090 koffiemaker percolator
De opening van de Alessi 9090. Bron

De 9090 wordt nog steeds geproduceerd, verkrijgbaar in 4 maten van 1, 3, 6 of 10 kopjes.

Het is een uitstekende mokka, maar heeft twee kleine nadelen:

  • Het is moeilijk te vinden. Op het moment van schrijven is bijvoorbeeld alleen het grote 10-kops model beschikbaar op bol.com.
    Het is echter beschikbaar op de officiële website van Alessi.

  • Het kost meer dan de andere koffiezetapparaten. De prijs wordt gerechtvaardigd door het feit dat de koffie prima is en je een echt designobject mee naar huis neemt.


Volg deze pagina

Kijk op deze pagina. We updaten ze met onze collectie van de beste Italiaanse percolators.

Geniet van je Italiaanse koffie! 😄☕

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.