Laatst bijgewerkt op 24 november 2022

De iconische stoelen van Italiaans design 🪑

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

De merken en ontwerpers die vanaf de jaren 60 iconen van Italiaans design hebben gecreëerd in de vorm van stoelen en fauteuils.

Louis Ghost, de best verkochte designstoel van het Italiaanse bedrijf Kartell
Louis Ghost, de best verkochte designstoel van het Italiaanse bedrijf Kartell

Italiaanse stoelen en fauteuils

Als ik naar designtijdschriften kijk, word ik boos, want 90% van de producten zijn stoelen. (Onze vertaling)

Ettore Sottsass, beroemde Italiaanse architect

Veel historische merken van Italiaanse design meubels hebben zich zelfs gericht op de productie van accessoires zoals stoelen.

Bedrijven als Magis en B&B Italia hebben, in samenwerking met bekende ontwerpers, werken geproduceerd die, mede dankzij hun artistieke betekenis, tentoongesteld zijn in belangrijke musea zoals het MoMA in New York.

Merken als MDF Italia, Kartell en de nieuwe QeeBoo van ontwerper Stefano Giovannoni hebben geëxperimenteerd met nieuwe materialen, waarbij traditioneel hout is vervangen door bioplastic en aluminium.

Op deze pagina delen we de meest representatieve stoelen van Italiaans design.

Op deze paginaItaliaans leren 🇮🇹

De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 sedia stoel
🔊 poltroncina fauteuil
🔊 divano bank

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.


Italiaanse design fauteuils


UP-serie (1969)

De fauteuil UP5 staat symbool voor het Italiaanse design van de jaren zestig en zeventig.

Het is ook een van de mooiste voorbeelden van radical design, een artistieke stroming die zich verzette tegen het vorige rational design (zoals de Spaghetti stoel), die werd bekritiseerd omdat hij grof en niet expressief was.
Radical design daarentegen wil de culturele context beïnvloeden door middel van kunst.

De UP5 fauteuil
De UP5 fauteuil

De UP5 fauteuil behoort tot de UP-serie, ontworpen door de Italiaanse ontwerper Gaetano Pesce in 1969.

De UP Serie

De serie omvat zeven verschillende fauteuils gemaakt van polyurethaanschuim, met vormen geïnspireerd op de natuur en anatomie.

De reclame gemaakt door KLaus Zaugg voor Serie Up
De reclame gemaakt door KLaus Zaugg voor Serie Up

De serie omvat zeven verschillende fauteuils gemaakt van polyurethaanschuim, met vormen geïnspireerd op de natuur en anatomie.

Verpakking van UP5 fauteuil

De fauteuil is geproduceerd door het meubelbedrijf C&B (Cassina & Busnelli), nu B&B Italia, dat zijn meubels ook hier in Nederland verkoopt.

UP5 is vandaag nog steeds te koop, in de herziene versie.
De originele UP5 had een uitzonderlijke verpakking: hij zat in een vacuümdoos waarin hij 90% van het volume minder in beslag nam.

Toen je de doos opende, verzamelde de fauteuil langzaam lucht en nam langzaam zijn vorm aan in ongeveer een uur.

Tube Chair - door designer Joe Colombo
Tube Chair - door designer Joe Colombo, 1969 Foto: Mikhail Fludkov

Tube Chair

Tube Chair, ontworpen door Joe Colombo in 1969, is een ander beroemd voorbeeld van radicaal design.

Artistiek en heel bijzonder, de fauteuil van Colombo is modulair en demonteerbaar: het is samengesteld uit vier holle cilinders die je naar eigen wens kunt combineren.

Deze deconstructie van de stoelen komt voort uit de visie van de kunstenaar Joe Colombo die zichzelf een anti-designer noemde.

Italiaanse design stoelen


Alias Spaghetti stoel

Spaghetti stoel, geproduceerd door Alias. Er is geen meer Italiaanse naam dan deze.

Het is ook een van de meest klassieke en representatieve objecten van Italiaans industrial design, geboren uit een project van de ontwerper Giandomenico Belotti.

De Spaghetti-stoel die iedereen vandaag kent, wordt geproduceerd door Alias sinds 1979: meer dan 40 jaar geleden. Als je in Italië bent geweest, heb je waarschijnlijk op een van deze stoelen gezeten, die bedoeld waren voor hotels en restaurants.

In feite is het project geboren toen de ontwerper Belotti in opdracht een stoel ontwerpt voor een groot hotel in Marina di Massa, om buiten te plaatsen.

De artistieke stroming waartoe de Spaghetti-stoel behoort, wordt in Italië rationalistisch design genoemd.

Spaghetti design stoel door Alias
Spaghetti design stoel door Alias Foto: Alias design

De structuur van de stoel is van staal - geverfd of verchroomd in de elegantere versie; een lang PVC-koord wordt op de structuur gerold om de zitting en rugleuning van de stoel te vormen.

De Spaghetti stoel is nog steeds erg populair in Italië: het is erg praktisch en kan ook buiten worden geplaatst.

En het is een van de symbolen van Italiaans design: het verschijnt in het MoMA in New York en in de permanente collectie van de Triënnale van Milaan.


Qeeboo Rabbit chair

Qeeboo is een recent Italiaans merk, opgericht in 2016 door de beroemde ontwerper Stefano Giovannoni, de eerste ontwerper van grote merken zoals Alessi en Magis.

Op de Salone del Mobile van hetzelfde jaar, een belangrijk architectuur- en designevenement dat jaarlijks in Milaan wordt gehouden, presenteerde Qeeboo de Rabbit stoel: ook een van de origineelste op deze pagina.

Qeeboo heeft een speels-narratieve visie op zijn creaties: hij neemt een onderwerp, in dit geval een konijn, en gebruikt het op creatieve manieren met innovatieve functies en materialen.

De konijnenoren zijn de rugleuning van de stoel, maar je kunt ook ondersteboven zitten, alsof je op het konijn rijdt.

Rabbit Chair van Qeeboo is een mix van functionaliteit en vorm, intrigerend voor kinderen en volwassenen.QeeBoo Ribbon stoel

Ribbon Chair is een originele Qeeboo stoel ontworpen door designer Nika Zupanc.

Gepresenteerd als een symbolisch vrouwelijk icoon, wordt de Ribbon stoel gekenmerkt door de rugleuning in de vorm van een strik: het resultaat is een lichte en essentiële stoel, stijlvol en bijzonder geschikt voor zowel thuis als elegante openbare ruimtes.

Ribbon Chair is gemaakt van polypropyleen en is verkrijgbaar in zes kleuren, waaronder wit, roze en een mooie versie in verchroomd goud.


Magis Chair One

De Chair One stoel van het bedrijf Magis is niet alleen een futuristisch design product, maar heeft ook een mooie geschiedenis.

Het lijkt er zelfs op dat Magis jarenlang de Duitse ontwerper Konstantin Grcic probeerde te overtuigen om een stoel met geometrische vormen te creëren; de ontwerper weigert omdat hij tegen het gebruik van plastic is.

In 2001 bereikten Magis en Grcic een compromis en creëerden ze een van de stoelen met de meest innovatieve materialen, met behulp van gegoten aluminium.

Ontmoeting tussen de Duitse ontwerper Konstantin Grcic met de klant voor een prototype visie van Chair_One
Ontmoeting tussen de Duitse ontwerper Konstantin Grcic met de klant voor een prototype visie van Chair_One Foto: Archivio Magis

De naam van de stoel komt van de bestandsnaam van de ontwerper: Chair One.

Chair One ziet eruit als iets uit Star Wars: het is gemaakt van een aluminium geometrisch patroon. Het onderste deel verandert volgens de modellen; met vier poten of met een betonnen onderstel, een originele keuze voor een stoel geschikt voor binnen en buiten.

Bijzonder fascinerend is de versie met conisch onderstel in beton, door het contrast tussen het onder- en bovendeel van de stoel.
Chair One is verkrijgbaar in rood, zwart, wit of geel; in de versie met poten is het ook stapelbaar.

Italiaans design kunststof stoelen


Kartell - Louis Ghost

Louis Ghost is ontworpen door Philippe Starck voor het Italiaanse bedrijf Kartell in 2002 en is een van de meest succesvolle stoelen van de jaren 2000.

Kartell Louis Ghost volledig transparante stoel
Kartell Louis Ghost transparante stoel

Louis Ghost is gemaakt van een innovatief materiaal, transparant polycarbonaat. Een materiaal dat bestand is tegen schokken en krassen.

Louis Ghost is de opvolger van een andere stoel van Kartell die hetzelfde materiaal gebruikte, La Marie, maar die een meer vierkante vorm had.

De stoel Louis Ghost daarentegen is geïnspireerd op de fauteuils in barokstijl in de Louis XV-stijl, met een ronde rugleuning en gebogen armleuningen.
Dankzij het originele materiaal kijk je door de stoel heen, als een geest in de kamer.

Vol stijl, Louis Ghost is perfect als stoel voor de eettafel en is erg populair voor evenementenruimtes en bruiloften.


Volg onze pagina's over Italiaans design

Op Alle Italiaanse delen we de mensen, ideeën en producten die de geschiedenis van Italiaans design hebben geschreven.

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.