Laatst bijgewerkt op 29 november 2022

Kartell - Italiaans design

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Sinds 1949 werkt het Italiaanse bedrijf Kartell samen met kunstenaars en ontwerpers bij het creëren van meubels, tafels, stoelen en duizenden designaccessoires. Dit zijn de meest bekende.

Louis Ghost, de best verkochte designstoel van het Italiaanse bedrijf Kartell
Louis Ghost, de best verkochte designstoel van het Italiaanse bedrijf Kartell

Wat is Kartell

Het bedrijf Kartell werd in 1949 opgericht in Noviglio, in de buurt van Milaan, door Giulio Castelli, Michele Pistorio en Enos Rastelli.

Het is gespecialiseerd in de productie van plastic voorwerpen. Het succes van Kartell was om plastic te combineren met design en zo bruikbare en stijlvolle accessoires te verkrijgen.

In de jaren '70 werd Kartell een groot merk dat ook buiten Italië bekend was.
Het bedrijf neemt ook deel aan de tentoonstelling in MoMA van 1972 Italy: The New Domestic Landscape, gewijd aan Made in Italy.

Kartell doet mee met producten ontworpen door belangrijke architecten zoals Ettore Sottsass, Gae Aulenti en Richard Sapper.

In de jaren 80 werd Kartell overgenomen door Claudio Luti, de huidige eigenaar, een manager die al lang met Gianni Versace samenwerkte.

Met Luti richt Kartell zich nog meer op mode en stijl, in samenwerking met kunstenaars en ontwerpers zoals Antonio Citterio, Piero Lissoni, Vico Magistretti, Philippe Starck en Ron Arad.

Op deze paginaItaliaans leren 🇮🇹

De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Accessori per la casa Woonaccessoires
🔊 Arredo Meubilair
🔊 Sedie Stoelen
🔊 Lampade Lampen

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.


Kartell en plastic

Toen Kartell werd opgericht, was plastic een innovatief materiaal en beschouwde het de toekomst.

Tegenwoordig is dit niet langer het geval, Kartell weet het goed en promoot zijn productlijn gemaakt van gerecyclede materialen - bijvoorbeeld het beroemde Componibili modulaire meubilair, gemaakt van bioplastic.

In een interview zegt de eigenaar Claudio Luti dat Kartell eigenlijk een van de eerste bedrijven in Italië was die alternatieven voor plastic voorstelde, maar zonder succes.

In 1994 presenteerde Kartell een bijzondere collectie manden van gerecycled plastic, maar het lijkt erop dat ze er maar één heeft weten te verkopen. De andere worden tentoongesteld in het museum van het bedrijf in Noviglio, in de provincie Milaan.

Kartell meubelen

In meer dan 70 jaar geschiedenis heeft Kartell allerlei woonaccessoires gemaakt: meubels, banken, tafels, stoelen, lampen, tijdschriftenrekken.

Sommige hiervan zijn iconen van Italiaans design geworden: het cilindervormige meubel Componibili, ontworpen door Anna Castelli Ferrieri; de flexibele Bookwork boekenkast van ontwerper Ron Arad, de Bourgie lamp van Ferruccio Laviani en de Ghost en Masters stoelen van Philippe Starck.

Kartell componibili - vintage reclame
Kartell componibili - vintage reclame Foto: Kartell Museum

Kartell Componibili

In het Italiaans betekent Componibili modulair: kleine cilindervormige meubels ontworpen in 1967 door de architect en ontwerper Anna Castelli Ferrieri.

Volledig gemaakt van plastic (vandaag bioplastic), is Componibili een licht en functioneel meubel; het ziet er goed uit in alle kamers van het huis, zelfs in de badkamer of slaapkamer als een klein nachtkastje.

Componibili, aanvankelijk meubels 4970/84 genoemd, is een van de best verkochte producten van Italiaans design: Kartell produceert al 50 jaar Componibili in vele uitvoeringen en kleuren.

Esthetisch gezien zijn de Componibili een object uit de jaren 60: gemaakt van één materiaal, monochroom en met een intense kleur.

Tegenwoordig experimenteert Kartell met nieuwe materialen en wordt Componibili geproduceerd met recyclebare materialen. De nieuwe lijn heet Componibili Bio, in roze, gele en groene kleuren, gemaakt van 100% bioplastic.

Kartell Comback stoel - door Patricia Urquiola, 2012
Kartell Comback stoel - door Patricia Urquiola, 2012

Prince AHA: Kartell bijzettafel en kruk

Prince AHA is een zandlopervormige kruk gemaakt door Philippe Starck in 1996 voor Kartell.

Kartell stoelen


Kartell Maui

Maui is een van Kartell's beroemdste stoelen, ontworpen door de Italiaanse architect Vico Magistretti in 1996.

Kartell Maui stoelen
Kartell Maui stoelen

Maui was de eerste stoel die het tweedelige ontwerp introduceerde: de onderste steun in verchroomd staal en het bovenste deel volledig in propyleen.
De bijzonderheid van Maui is dat, dankzij het flexibele en resistente materiaal, de rugleuning geen ondersteuning nodig heeft.

Maui heeft een kronkelige en elegante lijn en is stapelbaar tot 7 stoelen. Door de jaren heen heeft Kartell vele versies van de Maui stoel geproduceerd, zelfs met wielen en armleuningen als kantoorfauteuil.

Maui is een veelzijdige stoel die zich aanpast aan alle omgevingen, thuis maar ook in winkels, bars, bibliotheken en vergaderruimtes.


Masters

Masters is een van Kartell's meest originele stoelen: het blijft niet onopgemerkt door zijn bijzondere vorm.

De Kartell Masters stoel is in 2010 ontworpen door ontwerper Philippe Starck en is de afgelopen jaren een van Kartell's bestsellers.

Kartell Masters stoel - door Philippe Starck en Eugeni Quitllet, 2010
Kartell Masters stoel - door Philippe Starck en Eugeni Quitllet, 2010

De rugleuning van Masters, die op het eerste gezicht complex en gearticuleerd is, is de combinatie van drie beroemde designstoelen:

  • Serie 7 van Arne Jacobsen;

  • Tulip Fauteuil van Eero Saarinen;

  • Eiffel stoel van Charles Eames.

Vandaar de naam Masters. De stoel van Kartell, die is gemaakt van kunststof, kan ook buiten worden gebruikt en is stapelbaar.

Masters is verkrijgbaar in wit, zwart en in verschillende pastelkleuren.


Audrey

Audrey is een zeer elegante stoel geproduceerd door Kartell in 2012.

Kartell Audrey stoel - door Piero Lissoni, 2012
Kartell Audrey - door Piero Lissoni, 2012

Het bestaat uit twee componenten: het aluminium frame en de kunststof rugleuning. De twee componenten worden aan elkaar bevestigd zonder lassen, schroeven of lijmen.

Net als veel andere stoelen van Kartell is Audrey stapelbaar en zeer geschikt als binnen- of buitenstoel in de tuin. De stoel is gemaakt van weerbestendig materiaal.

De stof van de Audrey stoel is in twee kleuren, wit of zwart; Kartell produceert ook modellen van Audrey met armleuningen, als bureaufauteuil.


La Marie

Kartell La Marie, ontworpen door Philippe Starck, is gemaakt van polycarbonaat en heeft de eigenschap volledig transparant te zijn. Het is een stevige, lichte en elegante stoel.

Kartell La Marie stoel - door Philippe Starck, 1999
Kartell Audrey - door Philippe Starck, 1999

De structuur is vergelijkbaar met die van een Catwalk stoel, een ander beroemd model geproduceerd door Kartell. Maar La Marie is echter gemaakt van transparant polycarbonaat, wat ook het voordeel heeft dat het duurzaam is en bestand tegen stoten en krassen.

Het concept van Starck introduceert echter transparantie, waardoor de stoel esthetisch lichter wordt en een bijzonder lichtspel ontstaat.

La Marie stoel werd bekroond met de Compasso d'Oro, de belangrijkste Italiaanse onderscheiding voor industrieel design.

Naast de transparante versie is La Marie ook verkrijgbaar in transparant paars, geel en oranje.


Louis Ghost

De Louis Ghost stoel van Kartell is gemaakt van hetzelfde materiaal als La Marie, transparant polycarbonaat, en met een geheel nieuwe vorm.

Kartell Louis Ghost stoel - door Philippe Starck, 2002
Kartell Louis Ghost stoel - door Philippe Starck, 2002

Om Louis Ghost te maken, liet de ontwerper Philippe Starck zich inspireren door de barokke fauteuils in de Louis XV-stijl; door deze klassieke vorm te combineren met de innovatieve materialen van Kartell, is de Louis Ghost een van de best verkochte designstoelen ooit geworden.

Het onderste deel van de stoel is vierkant, zoals La Marie, maar de rugleuning is rond en de armleuningen hebben een barokke vorm.

Als een geest varieert de aanwezigheid van de stoel al naar gelang de verlichting in de kamer, waardoor een spel van licht en transparantie ontstaat.

Zeer elegant, Louis Ghost is perfect voor de woonkamer of keuken; dankzij zijn originaliteit wordt het ook zeer gewaardeerd voor feesten en evenementen.

Geïnspireerd door de Louis Ghost-stoel, heeft Kartell een productlijn met dezelfde stijl gecreëerd, waaronder de prachtige Charles Ghost, One more en One more please barkrukken; en een ander stoelmodel, de Victoria Ghost - gepresenteerd in 2005 - die zachtere en meer afgeronde lijnen heeft dan de originele.


Comback

Comback is een stoel die je zeker al bent tegengekomen, want het heeft een immens succes gekend. Het is ontworpen door de designer Patricia Urquiola in 2012.

Kartell Comback stoel - door Patricia Urquiola, 2012
Kartell Comback stoel - door Patricia Urquiola, 2012

Comback is de herinterpretatie van de klassieke Windsor-stoel en een van de mooiste producten in de catalogus van Kartell.

In tegenstelling tot andere producten van het Italiaanse bedrijf is Comback niet volledig van kunststof: terwijl het bovenste deel van Comback is gemaakt van thermoplastisch technopolymeer, zijn de poten van essenhout.

Comback is ook verkrijgbaar als draaistoel en schommelstoel.

Kartell lampen


Bourgie

Bourgie is een zeer bekende lamp geproduceerd door Kartell in 2004, ontworpen door de architect Ferruccio Laviani.

Bourgie is een lamp met een traditionele vorm en barokke versieringen, maar is gemaakt van thermoplastisch materiaal: zwart, zilver, goud of transparant.

Kartell Bourgie lamp - door Ferrucio Laviani, 2004
Kartell Bourgie lamp - door Ferrucio Laviani, 2004

De naam komt van het lied Bourgie Bourgie van Gladys Knight & The Pips, een kritiek op het materialisme dat tevens de artistieke betekenis van de lamp is.

De ironie van de Bourgie lamp is om een klassieke lamp om te toveren tot een glanzend plastic object.

Je kunt Bourgie in hoogte verstellen, van 68 tot 78 centimeter. Het gewicht van de lamp is 3 en een halve kilo.

Kartell FL/Y lamp - door Ferrucio Laviani, 2002
Kartell FL/Y lamp - door Ferrucio Laviani, 2002

Volg onze pagina's over Italiaans design

Op Alle Italiaanse delen we de mensen, ideeën en producten die de geschiedenis van Italiaans design hebben geschreven.

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.