Laatst bijgewerkt op 18 november 2022

Flos lampen 💡 Italiaans design en verlichting

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Elegant en luxueus, voor op de vloer, aan de muur of om op te hangen. De meest iconische lampen van het Italiaanse bedrijf dat al 60 jaar synoniem staat voor licht en stijl.


Wat is Flos

Flos, opgericht in 1962 in de stad Merano in Italië, is tegenwoordig een van de bekendste merken van verlichting en lampen ter wereld.

Sinds de oprichting kenmerkt Flos zich altijd door het gebruik van innovatieve materialen en door de samenwerking met belangrijke ontwerpers. Om deze reden wordt het bedrijf beschouwd als centraal in de evolutie van light design.

Vooral sinds de jaren 70 zijn Flos-lampen iconen van design en stijl en begeleiden ze onze dag in veel van onze huizen en kantoren.

Op deze pagina hebben we de meest iconische lampen van Flos verzameld.

Op deze paginaItaliaans leren 🇮🇹

De bedrijfsnaam Flos komt van het Latijnse Flos, floris - wat bloem betekent en staat voor schoonheid, elegantie en functionaliteit.

De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 lampada lamp
🔊 lampadina gloeilamp
🔊 luce licht
🔊 illuminazione verlichting

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.


De mooiste en meest iconische lampen van Flos

Sinds de geboorte van het bedrijf hebben Flos-producten twee onderscheidende kenmerken: innovatief design en materialen.

Italiaanse en niet-Italiaanse ontwerpers hebben met het bedrijf samengewerkt: de broers Pier Giacomo en Achille Castiglioni, Tobia Scarpa, Antonio Citterio, Jasper Morrison, Marc Newson en Konstantin Grcic en Philippe Starck.

Vanaf de jaren 70 breidde het bedrijf Flos sterk uit, ook ter gelegenheid van de tentoonstelling Italy, The New Domestic Landscape in het MoMa museum voor moderne kunst in New York in 1972: viering van de Italiaanse cultuur van het ontwerp.

Flos loopt nog steeds voorop en heeft de laatste tijd niet alleen in design maar ook in technologie geïnvesteerd. Het productassortiment omvat vloerlampen, tafellampen, hanglampen voor binnen en buiten.

Flos Arco

Icoon van Italiaans industrieel design, Arco is misschien wel de meest representatieve lamp van FLOS, gemaakt in 1962 door designers Achille en Pier Giacomo Castiglioni.

Flos Arco lamp
Flos Arco lamp. In het Italiaans Arco betekent boog
Lamp Flos Arco
Jaar 1962
Designers Pier Giacomo en Achille Castiglioni

Het is ook het eerste industriële product waarvoor in Italië versterkte auteursrechtelijke bescherming is erkend, alsof het een kunstwerk is.

Het concept van Arco is om een hangende lichtbron aan te bieden die gemakkelijk kan worden verplaatst.

De lamp is van behoorlijk formaat: in hoogte en breedte verstelbaar, hij bereikt een uitval van 2,5 m. Naast een tafel geplaatst, biedt het dezelfde functie als een kroonluchter.

De basis is een witte marmeren parallellepipedum van 65 kg. Aan de zijkant bevindt zich een gat, dat wordt gebruikt om een stok in te steken en zo de beweging van de lamp te vergemakkelijken.

Oorspronkelijk ontworpen voor openbare plaatsen zoals winkels en restaurants, is Arco bijzonder succesvol als luxe interieurdecoratie voor thuis of op kantoor.

De Arco lamp van Flos wordt tentoongesteld in de permanente collecties van het Triennale Design Museum in Milaan en het MoMA in New York.

Taccia

We beschouwen het als de Mercedes onder de lampen, een symbool van succes: misschien omdat het eruitziet als een klassieke zuil. (Onze vertaling)

— Achille Castiglioni over de Taccia-lamp in een interview uit 1970

In eerste instantie ontworpen als tafellamp, heeft Taccia grote afmetingen en dit maakt hem ook perfect als vloerlamp.

Flos Taccia lamp
Flos Taccia lamp
Lamp Flos Taccia
Jaar 1962
Designers Pier Giacomo en Achille Castiglioni

Het originele prototype is van de gebroeders Castoglioni en dateert uit 1958. De lamp bestaat uit een glazen koepel die op een aluminium voet rust.

Zoals architect en ontwerper Achille Castiglioni uitlegt tijdens een conferentie in het MoMA in 1997, dient de aluminium voet om de door de lamp gegenereerde warmte af te voeren; ook om deze reden is de zuil groot.
De verlichting is verstelbaar doordat de lamp vrij op de voet rust.

De Taccia lamp van FLOS werd voor het eerst op de markt gebracht in 1962 en wordt vandaag de dag nog steeds in verschillende kleuren en maten verkocht. Sinds 2010 verkoopt FLOS ook een versie van Taccia met LED verlichting.

Toio

Voor ons is het niet de schoonheid die telt. De lamp vervult haar functie in de eerste plaats door licht te maken. En als het resultaat merkwaardig, aangenaam is, des te beter. (Onze vertaling)

— Achille Castiglioni in een interview met Natalia Aspesi, gepubliceerd in Ottagono, 1970
Flos Toio lamp
Flos Toio lamp
Lamp Flos Toio
Jaar 1962
Designers Pier Giacomo en Achille Castiglioni

Toio is een vloerlamp met de echte koplamp van een Amerikaanse auto, met een vermogen van 300 watt.
Oorspronkelijk is de lamp geïmporteerd uit de Verenigde Staten, daarom is er een stroomtransformator op de voet van de lamp geplaatst.

Flos Toio - kooplamp
Flos Toio - kooplamp

De steel is gemaakt van messing met een zeshoekig gedeelte, is verkrijgbaar in zwart, wit en rood en is in hoogte verstelbaar.

De lange steel met de koplamp van de auto en de transformator aan de twee uiteinden maken Toio tot een intrigerend object, dat elke ruimte in huis een vleugje stijl geeft.

Snoopy

Een paar jaar na de iconische Arco, Taccia en Toio ontwierpen de gebroeders Castiglioni Snoopy, een tafellamp die weer een grote klassieker van Flos is.

Flos Snoopy lamp zwart
Flos Snoopy lamp zwart
Lamp Flos Snoopy
Jaar 1967
Designers Pier Giacomo en Achille Castiglioni

Snoopy wordt zo genoemd omdat de vorm lijkt op die van het hondje uit Peanuts.
Maar de bijzonderheid van deze lamp zit in de materialen: de voet is gemaakt van wit marmer uit Carrara, terwijl het bovenste deel van geverfd metaal is. Aan de bovenkant bevinden zich drie gaten voor warmteafvoer.

De voet en het bovenste deel van de lamp zijn asymmetrisch en geven dynamiek aan het ontwerp van het object. Bovendien worden de componenten alleen in elkaar geschoven en niet met schroeven of lijm vastgezet. Snoopy is 36 cm hoog en bijna 40 breed.

De helderheid van de lamp is variabel, en dit was nieuw toen Snoopy werd uitgebracht.

Parentesi

Parentesi betekent in het Italiaans beugels en is een van de meest bijzondere lampen geproduceerd door Flos.

Het bijzondere van Parentesi is dat de lamp op een draad loopt die het plafond met de vloer verbindt. De lichtbron kan op elke gewenste hoogte worden geplaatst en 360 graden worden gedraaid.

Flos Parentesi lamp
Flos Parentesi lamp
Lamp Flos Parentesi
Jaar 1971
Designers Achille Castiglioni en Pio Manzù

De lamp heeft ook een bijzondere oorsprong: hij is ontworpen door Achille Castiglioni naar een tekening van Pio Manzù, een getalenteerde ontwerper die op 30-jarige leeftijd omkwam bij een verkeersongeval, voordat de lamp werd gemaakt.

👉 Als iets twee auteurs heeft, zeggen we in het Italiaans dat het vier handen (🔊 a quattro mani) heeft gedaan.

Flos Parentesi lamp - detail
Flos Parentesi lamp - detail

De naam van de lamp komt van de vorm van de stalen steun die de lamp ondersteunt, verkrijgbaar in rood, zwart, wit en nikkel.

Lampadina

Lampadina, wat in het Italiaans gloeilamp betekent, is een lamp ontworpen door Achille Castiglioni speciaal voor de Flos showroom in Turijn in 1972.

Flos Lampadina lamp
Flos Lampadina lamp
Lamp Flos Lampadina
Jaar 1972
Designers Achille Castiglioni

De bovenkant is een grote bol met een ondoorzichtig gebied.

De basis is een haspel, gemaakt van twee geperforeerde schijven zoals die in de bioscoop, waarin je de kabel kunt oprollen.

Flos Lampadina lamp oranje
Flos Lampadina lamp oranje

Lampadina is een tafellamp, maar kan ook aan de muur gehangen worden.

Hij is verkrijgbaar in zwart en oranje en is geschikt voor alle soorten omgevingen, van thuis tot op kantoor.

Biagio

Biagio is misschien wel de meest bijzondere van alle lampen van Flos.

Het werd in 1968 gemaakt door de Italiaanse designer en architect Tobia Scarpa.

Flos Biagio lamp
Flos Biagio lamp
Lamp Flos Biagio
Jaar 1968
Designers Tobia Scarpa

Biagio is een tafellamp gemaakt uit één stuk wit marmer uit Carrara, met een gewicht van 7 kg, een glad oppervlak en golvende vorm.

Biagio is een belangrijke en luxe lamp, een sculptuur die eruitziet als een schelp, die zowel aan als uit opvalt in de omgeving. Als de lamp aanstaat, licht het marmer van binnenuit op, waardoor een uniek effect ontstaat.

Biagio is een object met een tijdloos design, met een fascinerende en altijd actuele lijn.

To Tie

To Tie is het nieuwe werk van Flos, gepresenteerd op de FuoriSalone in Milaan in 2022. Het is een tafellamp ontworpen door de Milanese ontwerper Guglielmo Poletti, die een elegant en diffuus licht verspreidt.

Flos To Tie lamp
Flos To Tie lamp
Lamp Flos To Tie
Jaar 2022
Designer Guglielmo Poletti

In Italië zeiden ze over deze lamp dat hij een Scandinavische uitstraling heeft.

To Tie is geschikt voor luxe kamers in hotels en kantoren, en voor het decoreren van een belangrijk deel van het huis. Flos produceert de lamp in drie maten, om hem aan te passen aan elk type omgeving.

De lamp bevat een multi-led systeem dat een diffuus en niet-verblindend licht uitstraalt.


Volg onze pagina's over Italiaans design

Op Alle Italiaanse delen we de mensen, ideeën en producten die de geschiedenis van Italiaans design hebben geschreven.

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.