Laatst bijgewerkt op 16 november 2022

Artemide lampen 💡 Italiaans design en verlichting

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Vloer of plafond, wand of hangend: Artemide lampen behoren tot de meest representatieve objecten van Italiaans design, moderne klassiekers voor thuis of op kantoor.


Wat is Artemide

Artemide is een Italiaans verlichtings- en designbedrijf, opgericht in 1959 in Milaan door Ernesto Gismondi en Sergio Mazza.

Beroemd om de slogan The Human and Responsible Light, is Artemide vandaag een van de belangrijkste merken ter wereld in het ontwerp en de verkoop van lampen, kroonluchters en lichtbronnen.

De oprichter Ernesto Gismondi, evenals een ondernemer, was een belangrijke Italiaanse architect en ontwerper; en design is het kenmerk dat de producten van Artemide altijd heeft onderscheiden.

De lampen van Artemide, ontworpen in samenwerking met belangrijke Italiaanse en niet-Italiaanse ontwerpers, zijn kleine kunstwerken voor thuis en op kantoor.

Net als Flos, een ander beroemd Italiaans verlichtingsbedrijf, richt Artemide zich ook op innovatie, esthetiek en duurzaamheid.

Artemide lampen worden beschouwd als moderne klassiekers. In zijn geschiedenis heeft het Milanese bedrijf er veel geproduceerd: zoals Tolomeo vloerlamp, Tizio, Eclisse en Dalù tafellampen, Pirce hanglamp.

Op deze pagina hebben we de meest iconische lampen van de Artemide collectie verzameld.

Op deze paginaItaliaans leren 🇮🇹

De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 lampada lamp
🔊 lampadina gloeilamp
🔊 luce licht
🔊 illuminazione verlichting

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.


Eclisse

Je hebt het al gezien: in etalages, in ontwerpstudio's, of misschien heb je het wel in huis.
Eclisse is niet alleen de beroemdste lamp van Artemide, maar ook een symbool van Italiaans industrieel design.

Artemide Eclisse lamp
Artemide Eclisse lamp
Lamp Artemide Eclisse
Jaar 1967
Designers Vico Magistretti

De Eclisse tafellamp is in 1965 ontworpen door de architect en ontwerper Vico Magistretti, die tevens een van de oprichters is van de ADI - Associazione per il Disegno Industriale.

Eclisse betekent in het Italiaans verduistering, natuurlijk door de vorm van de lamp.

Vico Magistretti, designer van de Eclisse
Vico Magistretti, designer van de Eclisse Foto: Tommaso Feltrin

Het bestaat uit drie halve bollen die draaien op een draaipunt; om de intensiteit van de verlichting aan te passen, hoef je alleen maar een van de componenten te draaien, die het licht gedeeltelijk afdekt; net als bij een maansverduistering.

In 1967 won dit designproject de Compasso d'Oro, een van de belangrijkste prijzen voor industrieel design in Italië.

Artemide Eclisse rood
Artemide Eclisse rood

De Eclisse lamp, die Artemide al meer dan 50 jaar produceert, is gemaakt van staal en verkrijgbaar in de kleuren wit, rood, zilver en oranje.

Nesso

Samen met Eclisse is Nesso de andere zeer bekende Artemide tafellamp, die al meer dan 50 jaar wordt geproduceerd.

Artemide Nesso lamp
Artemide Nesso lamp
Lamp Artemide Nesso
Jaar 1965
Designer Giancarlo Mattioli

In 1965 presenteerde de architect Giancarlo Mattioli het ontwerp van Nesso op de Salone del Mobile in Milaan; de lamp is in 1967 geproduceerd en op de markt gebracht door Artemide.

Nesso is gemaakt van ABS-kunststof en heeft de vorm van een paddenstoel. De vier lichtbronnen worden door het kunststof materiaal afgedekt en zo geeft de lamp een warm en zacht licht in de kamer.

Nesso is verkrijgbaar in twee kleuren, wit en oranje, die in de jaren '60 veel werden gebruikt bij de constructie van plastic voorwerpen.

Artemide Nesso en Nessino lampen, rood en wit
Artemide Nesso en Nessino lampen, rood en wit

De lamp is 54 cm breed en 34 cm hoog en is ook verkrijgbaar in een kleinere versie genaamd Nessino.

Tizio

In het Italiaans, om generieke namen van mensen te zeggen, gebruiken we de uitdrukking Tizio, Caio en Sempronio. De naam van de lamp Tizio komt daar vandaan: het doel was om een lamp geschikt te maken voor iedereen.

Artemide Tizio lamp
Artemide Tizio lamp
Lamp Artemide Tizio
Jaar 1972
Designers Richard Sapper

Net als Eclisse en Nesso wordt Tizio ook beschouwd als een icoon van Italiaans design; maar de ontwerper is de Duitser Richard Sapper, die in 1972 Tizio voor Artemide ontwierp.

In de woorden van Ernesto Gismondi, eigenaar van Artemide:

Ik wilde een tekenlamp met een groot bewegingsbereik en die desondanks niet volumineus was. (Onze vertaling)

De Tizio lamp van Artemide bestaat uit twee paar parallelle armen en kan op verschillende manieren worden ingeklapt of verlengd.
Er zijn geen draden of veren aan de lamp: de balans is te danken aan een systeem van contragewichten, geplaatst aan de uiteinden van de armen. Zo blijft Tizio stabiel op zijn plaats.

Artemide Tizio lamp
Artemide Tizio lamp Foto: Fabio Pes

Deze elegante en essentiële vorm verbergt de opmerkelijke technische complexiteit van de lamp, die uit meer dan honderd onderdelen bestaat.
Elk van deze onderdelen is door druk met elkaar verbonden: in de Artemide lamp zitten geen schroeven of lijmen.

De klassieke versie van Tizio is 78 cm lang en 66 cm hoog; het kan worden verlengd tot 119 cm hoog en 108 cm breed.
Maar het assortiment Tizio lampen is gevarieerd: er is ook een kleine versie, Tizio micro, en een grote Tizio vloerlamp.

Tegenwoordig wordt Tizio ook geproduceerd met LED-verlichting, in de klassieke zwarte of witte kleuren, of in de rode special edition.

De Tizio lamp wordt tentoongesteld in het MoMA in New York in de collectie gewijd aan Richard Sapper. Samen met Tizio is er bij MoMA nog een ander designobject gemaakt door Richard Sapper waar we bij Alle Italiaanse erg van houden: de Espresso Coffee Maker 9090 percolator van Alessi.

Tolomeo

De Tolomeo lamp van Artemide is nog een symbool van modern Italiaans design en is een van de best verkochte lampen ooit: Artemide heeft een fabriek speciaal voor de productie van Tolomeo.

Artemide Tolomeo lamp
Artemide Tolomeo lamp Foto: Sailko
Lamp Artemide Tolomeo
Jaar 1986
Designers Michele De Lucchi en Giancarlo Fassina

Tolomeo, gemaakt door architecten en ontwerpers Michele De Lucchi en Giancarlo Fassina in 1986, is de evolutie van andere zeer beroemde lampen zoals de Naska Loris, geproduceerd door FontanArte sinds 1933.

Flos Toio - kooplamp
Flos Toio - kooplamp

De Naska Loris lamp, die ook in onze huizen veel voorkomt, heeft vier armen die gespannen worden door twee metalen veren.

Tolomeo vernieuwt het ontwerp en biedt dezelfde functie, maar met slechts twee armen, op spanning gehouden door stalen kabels.

Artemide Tolomeo tafellamp
Artemide Tolomeo tafellamp Foto: Christian Aleksander

Michele De Lucchi zegt dat dit systeem is bedacht door de vissers te observeren die de lijn gebruiken: een innovatieve oplossing die ook de productiekosten verlaagde.

In 1989 won het ontwerp van de Artemide Tolomeo lamp de Compasso d'Oro, een belangrijke Italiaanse designprijs die Artemide al had gewonnen met Eclisse.

Tolomeo was aanvankelijk een tafellamp en werd daarna als vloerlamp, wandlamp en ook hanglamp geproduceerd, perfect voor een elegante en technologische ruimte.

Pirce

Artemide Pirce is een hanglamp geproduceerd vanaf 2012 en ontworpen door de designer Giuseppe Maurizio Scutellà.

Artemide Pirce lamp
Artemide Pirce lamp
Lamp Artemide Pirce
Jaar 2012
Designers Giuseppe Maurizio Scutellà

Pirce is recenter dan de andere klassieke Artemide lampen waar we het over hadden; we vinden het wel fascinerend.

De Pirce lamp is opgebouwd uit drie concentrische en onregelmatig geplaatste aluminium ringen. Het lijkt ook op de schil van een cirkelvormig geschilde vrucht, die naar beneden hangt.

De vorm van de lamp heeft een lichte en dynamische uitstraling; het licht is naar boven gericht, om de aluminium schijven te verlichten en een schaduwspel op de muren van de kamer te creëren.

Artemide Pirce is een object dat karakter geeft aan de omgeving, zowel in- als uitgeschakeld.

De klassieke versie van Pirce heeft een breedte van bijna een meter, ontworpen voor ruime omgevingen. Er is ook een miniversie beschikbaar, met een diameter van minder dan 70 cm.
Artemide Pirce is verkrijgbaar in wit, zwart of goud.


Volg onze pagina's over Italiaans design

Op Alle Italiaanse delen we de mensen, ideeën en producten die de geschiedenis van Italiaans design hebben geschreven.

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.